Kosovo nam ne može biti uzeto dvaput
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Kosovo nam ne može biti uzeto dvaput

 1. #1
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Kosovo nam ne može biti uzeto dvaput

  Ризик који је Србија преузела изласком пред Међународни суд правде, који ће одлучити о легалности проглашења независности Косова, није велики јер оно и фактички од 1999. године није у српској власти

  Није потпуно искључено да саветодавно мишљење Међународног суда правде о проглашењу независности Косова буде такво да се може тумачити на различите начине, односно да га и српска и албанска страна могу третирати као своју победу пред највишом судском инстанцом у свету. То би, међутим, значило да је пропуштена прилика да се разреши једно правно питање што је и главна функција суда, каже у разговору за „Политику” др Тибор Варади, професор међународног права и један од заступника Србије пред овим судом у спору са Босном и Херцеговином.

  „Саветодавно мишљење не обавезује никога, али има велику политичку тежину. Биће сигурно аргумената да то није правно питање и да суд њиме не би требало да се бави. Али био бих заиста непријатно изненађен ако би суд прихватио те аргументе”, каже професор Варади.

  Да ли суд може да се огласи ненадлежним ако је Генерална скупштина од њега затражила мишљење?

  То је у начелу могуће. Верујем да ће бити и иницијатива у том правцу, пре свега Приштине и неких држава које су признале независност Косова. Ово је, међутим, „пар екселанс” правно питање и као такво га је квалификовала и Генерална скупштина УН. Другачији став био би чудан у овим околностима. Биће, међутим, и таквих држава које су искрено заинтересоване да највиша правна инстанца света да мишљење о том сложеном питању, јер имате с једне стране право народа на самоопредељење, а с друге стране принцип суверености и та два принципа нису увек лако спојива.

  Аргументи које износи наша страна и које сам имао прилику да видим добро су срочени и имају значајну тежину.

  Какве би последице произвело мишљење суда да је проглашење независности Косова у складу са међународним правом? Колики је то ризик за Србију која је рекла да ће прихватити одлуку суда каква год била?

  Ја не видим ту неки заиста велики ризик. Ако би суд стао на такво становиште Косово нам не би било још једном одузето, оно већ од 1999. године фактички није у српској власти. Фактичко стање се не би променило, али би оно постало чвршће него што је сада.

  А ако би суд донео одлуку да је проглашењем независности Косова прекршено међународно право?

  То би онда могло још једном да отвори врата преговорима.

  Мислите ли да би Албанци били спремни на то пошто већ имају подршку неких од најмоћнијих земаља за проглашење независности?

  Не верујем да ико може да одговори на то питање, али мислим да би ипак постојала шанса за преговоре. Нова америчка администрација вероватно би хтела да покаже да је за власт права и преговори би отворили могућност да се дође до неког решења, али с намером да се фактичко стање не мења битно. Преговори су начин да свакоме буде спасена част, а пре свега оним држава које су признале независност Косова.

  Да ли је могућ политички утицај на суд?

  Доношењем одлуке да је изградња израелског зида на палестинској територији противна међународном праву суд је показао своју независност јер је политички став великих држава био супротан томе. Не мислим да је суд под политичким утицајима. У суду има пуно људи, то је сложено правно питање, постоји и људски фактор, али не може бити речи о политичком диктату. Биће занимљиво видети које су земље сматрали важним да учествују у том поступку подносећи аргументе у прилог српској или албанској страни. То ће бити индикатор политичких кретања и подела у свету.
  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Kosovo-nam-ne-mogu-uzeti-dvaput.sr.html
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO 2. #2
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Kosovo nam ne moze biti uzeto dvaput

  Deo intervjua sa Jeremicem
  Интервју с министром иностраних послова Вуком Јеремићем обавили смо у његовом кабинету, у суботу у пет по подне. Министар нам се прво извинио што нас је примио „у цивилу”, без обавезне кравате, коју је, каже, ипак морао да скине, после чак осам састанака које је пре тога имао, упркос томе што је субота и у МСП-у нерадни дан.

  Ако се сложимо да је једна од дефиниција дипломатије „умешност у одбрани интереса своје земље и придобијању страних влада за политику своје владе” – како бисте у том погледу оценили учинак наше дипломатије с Вама на челу?

  Веома ми је тешко да самога себе оцењујем, али ако пођемо од наша три спољнополитичка приоритета – одбрана уставног поретка, европске интеграције и што бољи односи у суседству – мислим да смо имали релативан успех на сва та три фронта. Када је реч о Косову, сматрам да је за нас у дипломатском смислу ситуација много боља него што је било ко могао да очекује. На пољу европских интеграција смо, имајући у виду околности, такође учинили доста, а у региону, с обзиром на то да постоје озбиљна отворена питања с неким од суседа, мислим да је ниво односа, поготово економских, али и сваких других, ипак задовољавајући.

  Мислим да је учињено доста, вероватно је могло и боље, али оставио бих другима да о свему томе дају једну објективну оцену.

  Кад кажете уставни поредак мислите на Косово?

  Одбрана уставног поретка је обично унутрашња ствар државе, али с обзиром да смо се определили за дипломатску борбу за очување Косова у саставу Србије, то је и спољнополитички приоритет.

  „Измештање” питања легалности самопроглашења независности Косова на терен Међународног суда правде био је један од запажених спољнополитичких успеха Србије. Шта се сада догађа у том процесу?

  Међународни суд правде прима мишљења заинтересованих држава до 17. априла. Ми смо посветили доста дипломатске енергије да што више земаља које мисле слично као и ми суду и званично доставе то мишљење. Уверен сам да ће у овом случају на страни Србије бити неке изузетно утицајне државе света.

  Да ли смо ми суду доставили своје аргументе?

  Ми ћемо то учинити следеће недеље. Наш правни случај је изузетно добро конципиран, на више од 300 страна. У његовој припреми учествовали су неки од најеминентнијих светских правних стручњака.
  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Na-strani-Srbije-su-neke-izuzetno-uticajne-drzave.sr.html

  Stvarno pocinjem da mislim da ova vlada ima po kojeg sposobnog coveka tu i tamo1
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 3. #3
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Kosovo nam ne moze biti uzeto dvaput

  Русија уз Србију, САД уз косовске Албанце
  Ставове Београда пред Међународним судом правде да је проглашена независност Косова нелегална подржаће између осталих Русија и Кина, док ће САД, Велика Британија, Француска стати на страну косовских Албанаца
  Међународни суд правде у Хагу (Фото АФП)

  Прекосутра истиче рок да се све државе које то желе укључе у процес који ће се водити пред Међународним судом правде о томе да ли је једнострано проглашена независност Косова у складу са међународним правом. У протеклих шест месеци на адресу суда стизали су аргументи различитих држава. Једни су образлагали зашто је проглашена независност неоправдана и нелегална док су други тврдили да независност има утемељење у међународном праву.

  Србија ће своје аргументе доставити у две књиге. У једној, која има око 350 страна су правни документи и неколико мапа које показују положај Косова у разним историјским фазама од владавине Турске, преко Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије, СФРЈ, државне заједнице Србија и Црна Гора, до Републике Србије. Друга књига има око 600 страна и око 90 докумената који су релевантни за доказивање става да проглашење независности Косова није у складу са међународним правом.

  Према незваничним информацијама из Министарства иностраних послова, ставове Београда поднесцима ће подржати Русија, Кина, Грузија, Азербејџан, Аргентина, Боливија, Венецуела, Румунија, Кипар, Шпанија и Словачка.

  Очекује се, такође, да став косовских Албанаца подрже Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Немачка, Француска, Швајцарска, Аустрија, Финска, Данска, Словенија.

  Суд је позвао и Приштину да преда свој поднесак, али ће тај документ третирати као „писани допринос” чиме је показао да Косово нема статус државе.

  По много чему овај случај је јединствен. Пре свега, Међународни суд правде ће први пут од свог оснивања 1945. године одлучивати о томе да ли је сецесија дела територије неке земље у складу са међународним правом. Такође, неке веома утицајне земље као што је Кина први пут ће се појавити као учеснице пред судом.

  За аргументе Србије, како кажу у МИП-у, лобирано је широм света у протеклих неколико месеци. Министар Вук Јеремић и ових дана пред истицање рока наставља са том активношћу у Латинској Америци како би за српску страну придобио још неку земљу.

  Међународном суду правде је свој поднесак, како јавља Фонет, доставила и Правна служба Уједињених нација. Он не садржи никакав правни, нити чињенични закључак већ се ради о избору више од 200 докумената релевантних за решавање овог случаја.

  Све државе које су се укључиле у процес добиће поднеске осталих држава тако да ће видети које су аргументе износили заступници супротног мишљења. На те поднеске могу дати коментаре до 17. јула, а затим ће бити заказана и усмена расправа. Након тога суд ће у релативно кратком року, до краја ове или почетком следеће године, донети саветодавно мишљење.

  Министар Јеремић је уверен да се суд неће изјаснити позитивно о легалности самопроглашене независности Косова уколико га буде могуће изоловати од политичких притисака.

  После тога, како је рекао за руски дневник „Комерсант”, Косово неће признати више ниједна држава и оно неће моћи да уђе у међународне организације . Из те ситуације како је објаснио Јеремић постоје само два излаза – или ће Косово остати „некаква полудржава” или ће отпочети преговоре са Београдом.

  Ј. Церовина

  ------------------------------------------------------------

  Мајкл Вуд предводи правни тим Приштине

  Британски адвокат Мајкл Вуд На је на челу косовског правног тима. У његовој биографији се наводи да је био правни саветник у Канцеларији за спољну политику Уједињеног британског краљевства и Комонвелта од 1999. до 2006. године, као и да је учествовао у раду Међународне конференције у Дејтону и Рамбујеу 1999. године. Активни је члан Комисије за међународно право Уједињених нација.
  Evo ko brani svoje interese preko kog naroda..........
  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Rusija-uz-Srbiju-SAD-uz-kosovske-Albance.sr.html
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 4. #4
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kosovo nam ne moze biti uzeto dvaput

  ako se ne varam, bila tema, zato niko ne komentarise

 5. #5
  Buduća legenda Droid (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.045
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Kosovo nam ne moze biti uzeto dvaput

  šiptare hoćeš li naći skoro posao? hajde radi nešto. nezaposlenost vam je samo 80%

Slične teme

 1. Kosovo ne bi trebalo biti u sastavu Srbije
  Autor adem_ks u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 31.12.2008., 06:53
 2. Kosovo nikada neće biti srpsko
  Autor djinjidjevac u forumu Politika
  Odgovora: 150
  Poslednja poruka: 19.08.2008., 16:00
 3. KOSOVO NIKAD NECE BITI SAMOSTALNO ZBOG OVOGA !
  Autor Naciona|demokrata u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 21.05.2007., 01:51
 4. Kosovo nikad više neće biti deo Srbije
  Autor Polly Jean u forumu Politika
  Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 17.05.2007., 01:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •