Димитрије Љотић и његова рехабилитација

Pogledaj rezultate ankete: Шта је био Димитрије Љотић?

Glasova
42. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Био је издајник и убица сопственог народа

  33 78,57%
 • Био је херој Српског народа

  9 21,43%
Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 179

Tema: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

 1. #1
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Неки у данашње време верују да је дошло време за ревизију свега што смо у историји до данас познавали.
  Неки од тих процеса који су вођени после рата, заиста заслужују ревизију, неки ставови о политичарима и вођама, судске пресуде и осуде без суђења којих је обиловало у послератном прериоду.

  Међутим, постоје и тенденције да се рехабилитују људи за које ни једна од сукобљених страна у рату ниј еимала ни једну лепу реч да каже и који су били означени као најгора врста издајника.
  Сада смо сведоци како Димитрије Љотић, човек који је био означен од стране окупатора као највернији сарадник добија своје следбенике који слепо и без икаквог критичког осврта на њихову улогу славе његов "лик и дело".
  Што ме невероватно подсећа на следбенике култа Јосипа Броза.

  Дакле, што је још важније, једноставно код таквих људи не постоје неки критеријуми којима се може Љотић оцењивати, једноставно њему је све дозовољено, што је Љотић урадио је све добро што је лоше урадио да се не може сакрити - криви су други.

  Зато желео би хда сазнам ваше мишљење о томе ко данс подржава од политичара или страних сила- и зашто тог Димитрија Љотића?

  Ком је данс у интересу рехабилитација сарадника окупатора? 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Sve je to u Interesu Bankara..
  Bankari najvise vole krizu-ratove i pad GDP...
  Zaracene strane uzimaju kredite sa najvecom kamatom i ratuju..
  Kada rat razrusi zemlju -tada dodju bankari i pokupuju sve sto vredi jeftino..
  Posle zaduze male drzavice-trenutno preko 100 milijardi evra-i odlicno zaradjuju od velikih kamata..

 3. #3
  Legenda čedina_zebra (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Apatin
  Poruke
  53.171
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  3282

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Bože ne mogu ti se čudom načuditi Dado. Što se tebi dogodilo pa si se zalepio za te ekstremne teme,strašno se osećaš na naftalin.
  Čedina Zebra

 4. #4
  Schutz nije na forumu
  shitz napolje, machketine jedne, sklanjajte se od mene, ja vas prezirem Ish ish buvljiva stvorenja
  Aktivan član
  Učlanjen
  27.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Fond za humanitarno pravo, Makenzijeva 67, Beograd
  Poruke
  1.272
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Ako se taj talog ikada bude rehabilitovao, ako se taj ubica Srba ikada bude usvojio kao heroj Srbije,
  kunem se da ću prestati da budem Srbin i prestaću da volim Srbiju, činiću sve da Srbija nestane sa lica zemlje. Bio bih agent CIA-e.

  Ako smo dotle dogurali da se rehabilituje taj nacista, onda Srbi nisu zaslužili da imaju Srbiju.
  Poslednji put ažurirao/la Schutz : 08.04.2009. u 21:26

 5. #5
  Legenda čedina_zebra (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Apatin
  Poruke
  53.171
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  3282

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Politički diskurs Dimitrija Ljotića, zasnovan je na njegovoj filozofskoj poziciji. Ljotićeva filozofija, koja ne pretstavlja neku revolucionarnu tvorevinu, izgrađena je na njegovom snažnom, u pojedinim periodima života gotovo fanatičnom religioznom osećanju i patrijarhalnom vaspitanju. Prošla je svoj evolucioni put pod uticajem Tolstoja, Morasa i pre svega Paskala. Ljotićeva filozofija ima dosta dodirnih tačaka sa konzarvativizmom. Edmund Berk (1729-1797), koji je najznačajni predstavnik ovog pravca bio je veliki kritičar Francuske revolucije. Ljotićeva filozofija se bazira na organskoj misli, kojoj je opozitna idnividualistička misao.

  Ljotić je smatrao je da je drama `savremenog čovečanstva` u suštini drama izgubljenog puta, i da je zasnovana na ustoličenju individualističke misli i njenih derivata: demokratije, kapitalizma, marksizma i ateizma. Francusku revoluciju video je kao najveću pobedu individualističke misli, a kao najopasniji oblik individualističke misli video je marksizam. Zato je, tokom građanskog rata, znatan deo svojih aktivnosti usmerio na borbu protiv komunizma.

  Individualističko stanovište poriče neke bitne osobine zajednica, tj. braka, porodice (čija je osnova brak) i nacije (čija je osnova porodica). Ljotić je sa druge strane verovao da je dobra i prosperitetna zajednica osnova za napredak jedinke, dok je osnova za napredak zajednice moral. Poznata je njegova ideja o trista moralno besprekornih ljudi koji bi upravljali državom. S toga mu je jedan od prioriteta u političkom delovanju bio okupljanje Ljudi. Najstrože kriterijume je imao pred kraj života, kada je u nekim pismima tvrdio, da zvog nedovoljne duhovne veličine mnoge treba isključiti iz Zbora.

  Uz to, njegova osnovna ideja je bila ideja jugoslovenstva. Smatrao je da nema prave Jugoslavije bez Bugarske, ni prosperiteta južnoslovenskim narodima bez zajedničke države.

  Značajan je i Ljotićev stav prema Jevrejima, iako ništa od tog stava nije ušlo u zvanični program Zbora. Ljotić je u suštini bio judeofobičan i anticionista. Verovao je u autentičnost „Protokola sionskih mudraca“ i postojanje jevrejskog plana za vladanje svetom. Iako je u Zboru bilo članova sa izraženo antisemitskim stavom, npr. generalni sekretar Milorad Mojić koji je preveo Protokol sionskih mudraca, i zbog toga bio osuđen, napisao je u brošuri štampanoj u Beogradu 1941. da se „jevrejstvo mora brzo i energično likvidirati, jer u protivnom slučaju neminovna je propast hrišćanske civilizacije i hrišćanskog sveta“, Ljotićev stav se značajno razlikovao od njihovih. Govorio je da ne treba da se razbijaju jevrejske glave, nego jevrejski planovi. Na Ljotićev stav prema Jevrejima ima i intelektualnih uticaja, pre svega Morasa. Uticajni su bili i ekonomski motivi. Tu se misli na iskustva iz doba Ljotićevog rada na organizovanju zadruga, a u vezi sa monopolima u nekim poljoprivrednim delatnostima, koje su dobrim delom držali Jevreji.

  Posle poraza 1941. i raspada Jugoslavije, Ljotićeva duhovnost i misticizam su sve izraženiji. Želeo da da Zboru novu ideološku suštinu, zasnovanu na pravoslavnim načelima. U tom duhu su njegova tadašnja obraćanja na radiju i pisma.

  Izvor; Wikipedia
  Poslednji put ažurirao/la čedina_zebra : 08.04.2009. u 21:31
  Čedina Zebra

 6. #6
  Legenda čedina_zebra (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Apatin
  Poruke
  53.171
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  3282

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Nakon napada na Jugoslaviju Ljotić se u skladu sa svojim ratnim rasporedom javlja na dužnost u bijeljinsku kasarnu[3]. Istovremeno naredio je i ostalim članovima Zbora da postupe isto[3]. Nakon kapitulacije Jugoslavije Ljotić se vraća u Smederevo[3]. Odazvao se pozivu nacističkih okupacionih vlasti koje su pokrenule inicijativu za stvaranje civilnih vlasti (tzv. Komesarska uprava) u okupiranoj Srbiji[3]. Aktivno je učestvovao u pregovorima sa nemačkim vlastima i postizanju sporazuma sa istima[3]. Međutim, odbio je da uđe u vladu (za njega je bilo predviđeno mesto ministra privrede)[3], ali su zato uz njegovo odobrenje ušla dva člana Zbora[3]. Međutim, 5. juna 1941, nakon što je eksplodiralo skladište municije u smederevskoj tvrđavi, postavljen je za vanrednog poverioca za obnovu Smedereva[4]. Nakon pada Komesarske uprave utemeljena je civilna vlada na čelu s Milanom Nedićem, a kojeg je na to mesto predložio upravo Dimitrije Ljotić[5]. I u ovu vladu su ušla dva člana Zbora[5]. Jedan od njih dvojice - Mihailo Olćan predložio je formiranje Srpske dobrovoljačke komande tj. jedinica koje bi se borile protiv partizana. Te jedinice naoružane su od strane nemačke vlasti. Dana 22. novembra 1941. Srpska dobrovoljački korpus, žandarmerija i četnici Koste Pećanca stavljeni su pod jedinstveno zapovedništvo pod zajedničkim imenom Šumadijski korpus[6]. Taj korpus potpadao je pod zapovedništvo 113. nemačke divizije i kao takav učestvovao je u borbama protiv partizana[6].

  Prvi odnosi između Dimitrija Ljotića i Dragoljuba Mihailovića uspostavljeni su u leto 1941. godine. Tada je dogovoreno da Ljotić osigurava Mihailovićevim četnicima hranu, odeću i oružje. Uz manje prekide ta saradnja je nastavljena tokom celog rata. Pred kraj rata pritisnuti napredovanjem partizanskih snaga ljotićevci i sam Dimitrije Ljotić povlače se u Sloveniju. Tu Ljotić uspostavlja saradnju sa komandantom slovenačkih belogardejskih jedinica Lavom Rupnikom. Uskoro se u ovom savezu našao i Lički četnički korpus pod komandom Dobrosava Jevđevića, kao i nekoliko odreda slovenačkih četnika - Plave garde.

  [uredi] Smrt

  Dana 22. aprila 1945. Dimitrije Ljotić dobio je telegram od Momčila Đujića, da patrijarh Gavrilo i episkop Nikolaj žele da se sastanu sa njim. Ljotić je na put krenuo 23. aprila. Vozač automobila Ratko Živadinović imao je veoma loš vid (dioptrija - 11)[traži se izvor]. Kada je sumrak već pao i malo toga se na putu videlo, zaustavila ih je jedna slovenačka vojna patrola u Ajdovščini. Tu su bili upozoreni kako nije poželjno nastaviti dalje, jer je ostatak terena pod kontrolom partizana. No, Ljotić je ustrajao na tome da se put nastavi. Ni desetak minuta nakon toga automobil je udario u most koji je do pola bio srušen, pa se otkotrljao u provaliju. Dimitrije Ljotić poginuo je na licu mesta. Sutradan ujutro telo Dimitrija Ljotića prebačeno je u Goricu gde je obavljena sahrana. Na njegovom odru je Vladika Nikolaj održao posmrtnu besedu.
  Poslednji put ažurirao/la čedina_zebra : 08.04.2009. u 21:33
  Čedina Zebra

 7. #7
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  449

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  А хоћемо ли сад за сваког озлоглашеног из WW II да постављамо анкету ???

  Мислим,
  и од мачка па је много ...

  Сад ћемо да доказујемо ноторне чињенице ...

  Ајд сад да поставимо анкету, да ли је Хитлер био злочинац ...

  ГЛУПОСТ !!!
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 8. #8
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Kakav je političar bio govori sama ćinjenica da je izabrao vozača sa dioptrijom -11

 9. #9
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Неки у данашње време верују да је дошло време за ревизију свега што смо у историји до данас познавали.
  Неки од тих процеса који су вођени после рата, заиста заслужују ревизију, неки ставови о политичарима и вођама, судске пресуде и осуде без суђења којих је обиловало у послератном прериоду.

  Међутим, постоје и тенденције да се рехабилитују људи за које ни једна од сукобљених страна у рату ниј еимала ни једну лепу реч да каже и који су били означени као најгора врста издајника.
  Сада смо сведоци како Димитрије Љотић, човек који је био означен од стране окупатора као највернији сарадник добија своје следбенике који слепо и без икаквог критичког осврта на њихову улогу славе његов "лик и дело".
  Што ме невероватно подсећа на следбенике култа Јосипа Броза.

  Дакле, што је још важније, једноставно код таквих људи не постоје неки критеријуми којима се може Љотић оцењивати, једноставно њему је све дозовољено, што је Љотић урадио је све добро што је лоше урадио да се не може сакрити - криви су други.

  Зато желео би хда сазнам ваше мишљење о томе ко данс подржава од политичара или страних сила- и зашто тог Димитрија Љотића?

  Ком је данс у интересу рехабилитација сарадника окупатора?
  Pa jos ce skota i rehabilitovati
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  “Da je odsečena samo jedna grana, stablo ne bi mnogo osetilo, ali stablo je odsečeno do korena, i nama je nanesen veliki bol. Aj, Bože! To je Tvoja volja i mi joj se moramo pokoravati.

  Kada se jedan kamen baci u vodu, on pravi koncentrične krugove koji se šire. Tako i smrt Dimitrija Ljotića ide tugom njegovoj porodici, njegovoj majci Ljubici, tamo daleko u Smederevu, njegovoj supruzi Ivki, njegovom bratu Jasi, njegovim sinovima i njegovoj kćeri. Drugi krug ide krugu dobrovoljaca, njegovim saputnicima i jednomišljenicima u miru i ratu, u dobru i zlu, u radosti i zalosti. Treći krug ide sa dičnim četnicima, k onom kome je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač. I sad dolazi i četvrti krug, koji obavlja ceo svet, jer Ljotić nije bio samo naš, on je pripadao čovečanstvu, Evropi, svetu.

  Dimitrije Ljotić bio je državnik, učitelj i hrišćanin. On nije bio samo državnik, on je bio hrišćanski državnik. Za poslednjih sto pedeset godina, mi smo imali velikih političara, velikih ljudi kao što su Garašanin, Jovan Ristić i Nikola Pašić, ali to su ljudi bili veliki za svoje vreme, i u granicama Srbije dok je Dimitrije Ljotić zašao u velike krugove svetske politike. To je bio političar sa krstom. Imao sam prilike da ga čujem u manastiru Žiči kada je rekao: “Srpski narod neće biti srećan dok sav svet ne bude srećan.”

  On je bio učitelj koji je učio najpre delima, pa teko onda rečima, upućivao je, i sam je bio primer. Nikada nije govorio a da delom nije pokazao. Ništa nije bilo da je govorio, a da nije delom ostvario. O, da su takvi bili naši učitelji! Hristos je rekao: “Treba raditi pa učiti, a ne samo učiti.” O njemu će se govoriti kao čoveku, državniku i dubokom hrišćaninu, i tu je on bio najveći. On počinje od sebe, a to koristi svetu. Ako pocinješ od periferije, od drugog, a ne od sebe onda ne koristiš nikome. To je bilo njegovo geslo, Dimitrije Ljotić je bio čovek duboke vere. On je kao ministar Pravde dodavao kadionicu svešteniku u crkvi. Mnogi su se tome rugali, ali on se nije stideo. On je govorio: “Ja idem da ispitujem volju Gospodnju, pa kad je saznam ići ću za njom, ne obazirući se ni levo ni desno.” Bez Dimitrija Ljotića oseća se velika Praznina, a to je praznina koja se ne može lako popuniti.

  Drvo je odsečeno, ali Bog zna šta radi i mi se moramo pokoriti Njegovoj volji. Ako je drvo odsečeno, ali iz odsečenog drveta nikle su mnoge mladice, a to su mnogi i mnogi Ljotići. Ako je pao Dimitrije Ljotić, desetine hiljade srpskih junaka pod oružjem zajednički sjedinjeni, ne pojedinci, nego zajednički su zamenici Dimitrija Ljotića. Dimitrije Ljotić je čovek koji je nadahnjivao ljude. Nosio je teški krst i u ratu i u miru, jer ni u miru mu ljudi nisu hteli dati mira. A u ratu je izvršio svoju dužnost i kao vojnik i kao građanin. Baš oni koji su bili na površini i koji su bili glava narodana nisu ga razumeli. Zato smo i propali što nismo znali ceniti takve vrednosti.

  Bog ga je uzeo baš u svoje vreme. Reći će neko: uzeli su nam ga. Ali ga nisu uzeli, jer je on dao uput svojim životom i svojim trudom do sada. Koliko poniznosti, kakav asketizam, isposnik Svetogorski, kakve molitve, dečje miline!

  Mi blagodarimo njemu, njegovoj Svetosti i ja, zahvaljujem mu što smo došli iz zatočenja do Beča, i od Beča ovamo. Mi ne možemo to nikada zaboraviti najvernijem sinu Srpstva.

  Kad sam govorio sa njim u Beču o sjedinjenju naših narodnih nacionalnih snaga, on je, govoreći o onome za koga sam rekao da mu je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač, smerno odgovorio: “On neka zapoveda, ja ću slušati. On neka bude na vrhu, ja ću na dnu. Ja ću mu noge prati.” I došlo je jedinstvo.

  Ko je poznavao tog čoveka, morao ga je voleti. On je bio ideolog, svetski, široke duše, lav u hrabrosti a jagnje u krotkosti. Govorio je: “Ako učinim sve narode srećnim, bićemo i mi srećni. Čedo Milić veliki mostarski junak, rekao je: “Još sam video junaka, ali junaka kao Ljotića nigde.” O njemu će se zato pisati knjige. Pisaće ne samo Srbi, nego i svi Evropljani koji su ga poznavali.

  Bilo je ljudi koji su govorili da on voli da prima od nekud, da sakuplja, da gomila. Ali gde su njegove kuće? Gde su mu polja? Ja toga ne vidim. Ali je bio veliki bogataš duhom, poštenjem, verom. Duhovan čovek, karakteran, pošten odlučan i religiozan. On je bio toliko bogat dušom, da je od nje mogao dati i drugom, pozajmiti ostalima uvek spreman da dade saveta i lepu reč. Za njega politika nije bila akrobatika, nego etika. On je bio reprezentator duše i srca srpskog, čari i istine srpske. On je bio ideolog hrišćanskog nacionalizma.

  O je voleo svoje vojvode. On je to meni pričao, a isto o njemu pričale su mi i vojvode, i kružile pohvalnice o njemu.

  Jedan veliki vojvoda, koji je ovde među nama, rekao mi je jednom prilikom pre kratkog vremena: “Ne mogu se od njega odvojiti. Reči iz njegovih usta teku kao med. On je pravi reprezentator srpske politike.” On je dao toliko od sebe, pa da je živeo još pedeset godina, on ne bi imao šta više da da. On je u svojoj ideologiji obuhvatao sve grane narodnog života.

  Žalimo ga svi, žale ga svak. Žale ga i Nemci. Mnogi su mu prebacivali da se suviše naslanja na Nemce. I to baš oni koji nisu bili narodni ljudi, koji poseduju vile i bogatstva, i koji kao jazavci pripremaju sebi unapred bogatstvo za sto godina. Ali, on je najviše kritikovao Nemce, i baš zato su ga oni poštovali. Kritikovali su ga samo oni koji ga nisu poznavali.

  Koliko je samo voleo svoje vojnike. Pričao mi je jedan oficir iz njegove pratnje: “Kada smo odstupali iz Beograda, na putu smo zastali i delili hranu vojnicima koji su bili gladni. Kada smo podelili hranu, prišao sam Ljotiću i rekao mu da je još ostalo hrane samo za mene i njega. Našta mi je on rekao: “Podeli i to. Mi ćemo lakše. Sada i tako idemo da spavamo, a lakše se spava kad se ne jede.” I tako sam učinio.” On je poštovao čoveka iznad vega, samo najpre i iznad svega - Boga.

  On je bio veliki čovek. Ono što je posadio, uhvatilo je duboka korena. I sve što je uradio, mirisaće. Dobrovoljci, pevajte u slavu Dimitrija Ljotića! Četnici, pletite vence slave! Srbi, spominjite Dimitrija Ljotića!
  Pala je najveća žrtva. Bože, ne traži više. Bože, dosta, molimo Te: uzeo si mnogo i kao najveću žrtvu, njega! Bože, neka bude dosta.

  Ja verujem da je ova velika žrtva kapija koja će nas dovesti do slobode. Dimitrije Ljotić je kapija naše nove Otadžbine.

  Zato svi, braćo, molimo se za dušu velikog čoveka i neka ga primi u carstvo svoje. Neka nam Bog usliši molitve, a njemu neka da mesto koje zaslužuje.

  Bog da prosti dušu Dimitrija Ljotića! Vo vjek i vjekova, Amin.

  Nije mrtav Dimitrije Ljotić. On sada pripada čitavom Srpstvu. On sada pripada nebeskoj Srbiji. A mrtvi su jači nego živi. On je sada jači, nego kada je bio živ. On je sada jači, nego kada je bio živ i sputan. On sada još više radi i poseduje više snage. On tek sad radi. Hvala mu.”  (April 1945)

 11. #11
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Radio je pre napada Nemacke na Jugoslaviju za ABVER .

 12. #12
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio čedina_zebra Pogledaj poruku
  . Na njegovom odru je Vladika Nikolaj održao posmrtnu besedu.
  Oprosti a zasto si ovo podvukla, ako mozes da pojasnis ?

 13. #13
  ПАПРИКАРИУС nije na forumu
  ЧУВАМ ОВЦЕ, НЕМА ВЕЗЕ - ДОЂИ МАЛА, НИЈЕ ВАЖНО
  Elita
  Učlanjen
  06.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  А БЕ, ДА БЕ!!!
  Poruke
  20.759
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio Schutz Pogledaj poruku
  ...kunem se da ću prestati da budem Srbin i prestaću da volim Srbiju, činiću sve da Srbija nestane sa lica zemlje.
  Е вала,
  ти какав си,
  можеш слободно одма' да престанеш будеш Србин
  Српство ти неће замерити,
  буди сигуран!

  Citat Original postavio Schutz Pogledaj poruku
  Bio bih agent CIA-e.
  Ако ниси, а сумњам да ниси,
  ТРК КОД МАНТЕРА!

 14. #14
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  Radio je pre napada Nemacke na Jugoslaviju za ABVER .
  Da, to je gotovo sigurno.

 15. #15
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.240
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio savin Pogledaj poruku
  Sve je to u Interesu Bankara..
  Bankari najvise vole krizu-ratove i pad GDP...
  Zaracene strane uzimaju kredite sa najvecom kamatom i ratuju..
  Kada rat razrusi zemlju -tada dodju bankari i pokupuju sve sto vredi jeftino..
  Posle zaduze male drzavice-trenutno preko 100 milijardi evra-i odlicno zaradjuju od velikih kamata..
  The Show Must Go On...

 16. #16
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.240
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio savin Pogledaj poruku
  “Da je odsečena samo jedna grana, stablo ne bi mnogo osetilo, ali stablo je odsečeno do korena, i nama je nanesen veliki bol. Aj, Bože! To je Tvoja volja i mi joj se moramo pokoravati.

  Kada se jedan kamen baci u vodu, on pravi koncentrične krugove koji se šire. Tako i smrt Dimitrija Ljotića ide tugom njegovoj porodici, njegovoj majci Ljubici, tamo daleko u Smederevu, njegovoj supruzi Ivki, njegovom bratu Jasi, njegovim sinovima i njegovoj kćeri. Drugi krug ide krugu dobrovoljaca, njegovim saputnicima i jednomišljenicima u miru i ratu, u dobru i zlu, u radosti i zalosti. Treći krug ide sa dičnim četnicima, k onom kome je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač. I sad dolazi i četvrti krug, koji obavlja ceo svet, jer Ljotić nije bio samo naš, on je pripadao čovečanstvu, Evropi, svetu.

  Dimitrije Ljotić bio je državnik, učitelj i hrišćanin. On nije bio samo državnik, on je bio hrišćanski državnik. Za poslednjih sto pedeset godina, mi smo imali velikih političara, velikih ljudi kao što su Garašanin, Jovan Ristić i Nikola Pašić, ali to su ljudi bili veliki za svoje vreme, i u granicama Srbije dok je Dimitrije Ljotić zašao u velike krugove svetske politike. To je bio političar sa krstom. Imao sam prilike da ga čujem u manastiru Žiči kada je rekao: “Srpski narod neće biti srećan dok sav svet ne bude srećan.”

  On je bio učitelj koji je učio najpre delima, pa teko onda rečima, upućivao je, i sam je bio primer. Nikada nije govorio a da delom nije pokazao. Ništa nije bilo da je govorio, a da nije delom ostvario. O, da su takvi bili naši učitelji! Hristos je rekao: “Treba raditi pa učiti, a ne samo učiti.” O njemu će se govoriti kao čoveku, državniku i dubokom hrišćaninu, i tu je on bio najveći. On počinje od sebe, a to koristi svetu. Ako pocinješ od periferije, od drugog, a ne od sebe onda ne koristiš nikome. To je bilo njegovo geslo, Dimitrije Ljotić je bio čovek duboke vere. On je kao ministar Pravde dodavao kadionicu svešteniku u crkvi. Mnogi su se tome rugali, ali on se nije stideo. On je govorio: “Ja idem da ispitujem volju Gospodnju, pa kad je saznam ići ću za njom, ne obazirući se ni levo ni desno.” Bez Dimitrija Ljotića oseća se velika Praznina, a to je praznina koja se ne može lako popuniti.

  Drvo je odsečeno, ali Bog zna šta radi i mi se moramo pokoriti Njegovoj volji. Ako je drvo odsečeno, ali iz odsečenog drveta nikle su mnoge mladice, a to su mnogi i mnogi Ljotići. Ako je pao Dimitrije Ljotić, desetine hiljade srpskih junaka pod oružjem zajednički sjedinjeni, ne pojedinci, nego zajednički su zamenici Dimitrija Ljotića. Dimitrije Ljotić je čovek koji je nadahnjivao ljude. Nosio je teški krst i u ratu i u miru, jer ni u miru mu ljudi nisu hteli dati mira. A u ratu je izvršio svoju dužnost i kao vojnik i kao građanin. Baš oni koji su bili na površini i koji su bili glava narodana nisu ga razumeli. Zato smo i propali što nismo znali ceniti takve vrednosti.

  Bog ga je uzeo baš u svoje vreme. Reći će neko: uzeli su nam ga. Ali ga nisu uzeli, jer je on dao uput svojim životom i svojim trudom do sada. Koliko poniznosti, kakav asketizam, isposnik Svetogorski, kakve molitve, dečje miline!

  Mi blagodarimo njemu, njegovoj Svetosti i ja, zahvaljujem mu što smo došli iz zatočenja do Beča, i od Beča ovamo. Mi ne možemo to nikada zaboraviti najvernijem sinu Srpstva.

  Kad sam govorio sa njim u Beču o sjedinjenju naših narodnih nacionalnih snaga, on je, govoreći o onome za koga sam rekao da mu je već četri godine zemlja prostirač a nebo pokrivač, smerno odgovorio: “On neka zapoveda, ja ću slušati. On neka bude na vrhu, ja ću na dnu. Ja ću mu noge prati.” I došlo je jedinstvo.

  Ko je poznavao tog čoveka, morao ga je voleti. On je bio ideolog, svetski, široke duše, lav u hrabrosti a jagnje u krotkosti. Govorio je: “Ako učinim sve narode srećnim, bićemo i mi srećni. Čedo Milić veliki mostarski junak, rekao je: “Još sam video junaka, ali junaka kao Ljotića nigde.” O njemu će se zato pisati knjige. Pisaće ne samo Srbi, nego i svi Evropljani koji su ga poznavali.

  Bilo je ljudi koji su govorili da on voli da prima od nekud, da sakuplja, da gomila. Ali gde su njegove kuće? Gde su mu polja? Ja toga ne vidim. Ali je bio veliki bogataš duhom, poštenjem, verom. Duhovan čovek, karakteran, pošten odlučan i religiozan. On je bio toliko bogat dušom, da je od nje mogao dati i drugom, pozajmiti ostalima uvek spreman da dade saveta i lepu reč. Za njega politika nije bila akrobatika, nego etika. On je bio reprezentator duše i srca srpskog, čari i istine srpske. On je bio ideolog hrišćanskog nacionalizma.

  O je voleo svoje vojvode. On je to meni pričao, a isto o njemu pričale su mi i vojvode, i kružile pohvalnice o njemu.

  Jedan veliki vojvoda, koji je ovde među nama, rekao mi je jednom prilikom pre kratkog vremena: “Ne mogu se od njega odvojiti. Reči iz njegovih usta teku kao med. On je pravi reprezentator srpske politike.” On je dao toliko od sebe, pa da je živeo još pedeset godina, on ne bi imao šta više da da. On je u svojoj ideologiji obuhvatao sve grane narodnog života.

  Žalimo ga svi, žale ga svak. Žale ga i Nemci. Mnogi su mu prebacivali da se suviše naslanja na Nemce. I to baš oni koji nisu bili narodni ljudi, koji poseduju vile i bogatstva, i koji kao jazavci pripremaju sebi unapred bogatstvo za sto godina. Ali, on je najviše kritikovao Nemce, i baš zato su ga oni poštovali. Kritikovali su ga samo oni koji ga nisu poznavali.

  Koliko je samo voleo svoje vojnike. Pričao mi je jedan oficir iz njegove pratnje: “Kada smo odstupali iz Beograda, na putu smo zastali i delili hranu vojnicima koji su bili gladni. Kada smo podelili hranu, prišao sam Ljotiću i rekao mu da je još ostalo hrane samo za mene i njega. Našta mi je on rekao: “Podeli i to. Mi ćemo lakše. Sada i tako idemo da spavamo, a lakše se spava kad se ne jede.” I tako sam učinio.” On je poštovao čoveka iznad vega, samo najpre i iznad svega - Boga.

  On je bio veliki čovek. Ono što je posadio, uhvatilo je duboka korena. I sve što je uradio, mirisaće. Dobrovoljci, pevajte u slavu Dimitrija Ljotića! Četnici, pletite vence slave! Srbi, spominjite Dimitrija Ljotića!
  Pala je najveća žrtva. Bože, ne traži više. Bože, dosta, molimo Te: uzeo si mnogo i kao najveću žrtvu, njega! Bože, neka bude dosta.

  Ja verujem da je ova velika žrtva kapija koja će nas dovesti do slobode. Dimitrije Ljotić je kapija naše nove Otadžbine.

  Zato svi, braćo, molimo se za dušu velikog čoveka i neka ga primi u carstvo svoje. Neka nam Bog usliši molitve, a njemu neka da mesto koje zaslužuje.

  Bog da prosti dušu Dimitrija Ljotića! Vo vjek i vjekova, Amin.

  Nije mrtav Dimitrije Ljotić. On sada pripada čitavom Srpstvu. On sada pripada nebeskoj Srbiji. A mrtvi su jači nego živi. On je sada jači, nego kada je bio živ. On je sada jači, nego kada je bio živ i sputan. On sada još više radi i poseduje više snage. On tek sad radi. Hvala mu.”  (April 1945)
  pa ako izjavi svetac SPC , onda da mu verujemo da je Mita bio genije , Srbin i ljudina
  The Show Must Go On...

 17. #17
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.964
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Ova tema je baš dobrodošla, jer smo imali situaciju na jednoj drugoj temi, "Zločini komunista", da neki forumaši izražavaju divljenje tom zločincu.
  Čak sam, kada sam rekao da neću dozvoliti da se veliča jedan fašista, koji je sa Nemcima istrebljivao svoj narod, počašćen da sam ja fašista, i da je to sve ravnogorska i komunistička propaganda, da on nije bio fašista, nego je služio okupatoru kako bi na taj način spasao srpski narod. Jest, baš su se četnici i partizani dogovorili šta će da pišu o Dimitriju Ljotiću. Ko, on je bio neki vojni faktor. Mo'š misliti.
  Ja sam na toj temi i postavio zapise jednog četničkog poručnika, gde je u detalje opisano učešće (imenom i prezimenom) ljotićevaca u kragujevačkom streljanju građana. Opet sam dobio da to nije istina, da je to Dražina propaganda.

  I, nije mi bilo teško, te sam pročešljao malo neonacističke sajtove Stormfront i slične, gde se pokazuje oduševljenje prema liku i delu, kao i ideologiji Adolfa Hitlera.
  Interesantno je da se svi oni dive Dimitriju Ljotiću, kao iskrenom i pravom sledbeniku nacizma i Adolfa Hitlera. I, u prilog tome oni navode šta je Dimitrije Ljotić pisao o Adolfu Hitleru, još 1939. godine, znači 2 godine pre napada na Jugoslaviju, kada nije bilo potrebe da se saradnjom sa nacistima "čuva" srpski narod.

  У чланку "Иза тмастих облака сија златно Божије сунце", објављеном у славу Хитлерове окупације Чехословачке 1939. године, Љотић овако описује вођу Трећег рајха:

  "Хитлер је оруђе Промисла Божијег. Али оруђе које се већ више зауставити не може до потпуног испуњења постављеног му задатка..."

  Dakle, gospodo ljotićevci na ovom forumu, posle ovoga bi bilo lepo da odete u crkvu, ispovedite se, i iskreno pokajete, te da zapalite sveće za spasenje duše svoje i za duše žrtava te zveri, kojoj ste se, zavedeni u zabludu, divili.

 18. #18
  Ističe se blockhead (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Ljotica treba rehabilitovati jednim glogovim kolcem.
  "I kill a communist for fun, but for a green card, I gonna carve him up real nice"

 19. #19
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Мене далеко више брине чињеница да се сада врши рехабилитација тог злотвора.
  Увек сам постављао питање - зашто?

  Можда све то има везе са планом потчињавања европе од стране НАТо и сличних.
  У свим земљама европе форсирају се нацистички елементи то јест они који су као патриотизам приказивали предају, као највећу љубав према отаџбини приказују служење непријатељу.

  Било је више покушаја са установљавањем сличног покрета у Србији.

  1. Покушало се са ЛДП вероватно на таласу анти-Милошевићевског бунта, али је неславно пропало
  2. Покушало се са Дражом Михајловићем, али је он у Србији виђен као борац против немачке окупације. Сетите се само како су извесно време неки "националисти" покушавали да представе Дражу ка сарадника немаца, али у позитивном светлу и како су као позитивно наводили д он није хтео сукобе са немцима, али и то је пропало након што је влада Србије озваничила ЈУВО као антифашистички покрет.
  3. Покушало се са Националним Стројем али нису предвидели српско гађење према нацизму и тој иконографији, па је пропало.
  4. Сада се покушава са Љотићем и то на начин да се дуже и комунистички и четнички покрет и да се оба представљају као лоша и погубна по Српство (заборављајући таласа хвале за четнике до само пре годину дана) и да се Љотићевштина прикаже као искрени, "прави" српски национални покрет и патриотизам.

  Но то се дешава свуда, свуда по европи покушавају СС-овце да представе као десничарксе иконе и патриоте. А сервер з Стормфронт се налази у САД...

 20. #20
  Poznat Sergian (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.399
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  У чланку "Иза тмастих облака сија златно Божије сунце", објављеном у славу Хитлерове окупације Чехословачке 1939. године, Љотић овако описује вођу Трећег рајха:

  "Хитлер је оруђе Промисла Божијег. Али оруђе које се већ више зауставити не може до потпуног испуњења постављеног му задатка..."

  Dakle, gospodo ljotićevci na ovom forumu, posle ovoga bi bilo lepo da odete u crkvu, ispovedite se, i iskreno pokajete, te da zapalite sveće za spasenje duše svoje i za duše žrtava te zveri, kojoj ste se, zavedeni u zabludu, divili.
  Види Дон Кихоте, нисам љотићевац али знаш да поштујем њега као најмање зло из тог времена. Дозволи ми један мали коментар на овај твој цитат о мишљењу Љотића према Хитлеру.
  Прво, Љотић није безгрешан и не мери му сваку и најмању реч.
  Друго, владика Николај је можда чак и више похвалио Хитлера него Љотић.
  Треће, сам тај цитат о "оруђу Промисла Божијег" сам по себи ништа похвално не значи за Хитлера.

  Узми мало испитај учење Православне Цркве о власти и владарима и видећеш да Црква учи да су СВИ владари "оруђе Промисла Божијег". Дакле, овде је Љотић само констатовао ту чињеницу а иначе је јавно много пута раскринкавао идеју нацизма (хитлеризма) као "идолатријску (деификацијску, паганску)".
  А ово даље што Љотић наставља о Хитлеру значи да говори о човеку који има јаку вољу да изврши своје задатке. И то је факат да је Хитлер био јака личност (тј.јаке воље) а то не значи да се тиме саглашавамо са многим његовим болесним идејама.
  Закључак: не требају љотићевци да се "кају за своју душу" због личног става Љотића Димитрија а поготово због тога што је тај став (по општој дефиницији) уствари званични став Православне Цркве.
  Ако неко мисли да грешим нека чита тумачење Светог Теофилакта Охридског на Посланицу Апостола Павла (13.глава) где се говори о владарима!
  Има то на Светосавље.орг

 21. #21
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1009

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Мене далеко више брине чињеница да се сада врши рехабилитација тог злотвора.
  Увек сам постављао питање - зашто?

  Можда све то има везе са планом потчињавања европе од стране НАТо и сличних.
  У свим земљама европе форсирају се нацистички елементи то јест они који су као патриотизам приказивали предају, као највећу љубав према отаџбини приказују служење непријатељу.

  Било је више покушаја са установљавањем сличног покрета у Србији.

  1. Покушало се са ЛДП вероватно на таласу анти-Милошевићевског бунта, али је неславно пропало
  2. Покушало се са Дражом Михајловићем, али је он у Србији виђен као борац против немачке окупације. Сетите се само како су извесно време неки "националисти" покушавали да представе Дражу ка сарадника немаца, али у позитивном светлу и како су као позитивно наводили д он није хтео сукобе са немцима, али и то је пропало након што је влада Србије озваничила ЈУВО као антифашистички покрет.
  3. Покушало се са Националним Стројем али нису предвидели српско гађење према нацизму и тој иконографији, па је пропало.
  4. Сада се покушава са Љотићем и то на начин да се дуже и комунистички и четнички покрет и да се оба представљају као лоша и погубна по Српство (заборављајући таласа хвале за четнике до само пре годину дана) и да се Љотићевштина прикаже као искрени, "прави" српски национални покрет и патриотизам.

  Но то се дешава свуда, свуда по европи покушавају СС-овце да представе као десничарксе иконе и патриоте. А сервер з Стормфронт се налази у САД...
  Хм... Да... Није немогуће да је и то један од пројеката. (Сличан другим пројектима, као што је форсирање геј приче, нпр.)

 22. #22
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Sve je to Aleksandar zbog ekonomske krize..
  Za krizu je najlakse okriviti Jevreje..
  Svet je prezaduzen-nesto kao Spanci 1492 godine..
  Spanci su tada bili prezaduzeni kod Jevreja-Oni su resili ekonomsku krizu sto su proterali Jevreje...
  Interesantan clanak...


  Anti-Semitism and the Economic Crisis
  Many people still blame Jews for capitalism's faults.


  By IRA STOLL

  Walking down the street in my solidly upper-middle-class New York City neighborhood the other day was a neatly dressed man angrily cursing into his cell phone about "Jew Wall Street bankers."

  I was headed in the opposite direction and didn't stop to interview him about his particular grievances, but the brief encounter crystallized for me a foreboding that the financial crisis may trigger a new outbreak of anti-Semitism.

  It is a fear that is being articulated ever more widely. President Bill Clinton's secretary of labor, Robert Reich, frets on his blog, "History shows how effective demagogic ravings can be when a public is stressed economically." He warns that Jews, along with gays and blacks, could become victims of populist rage.

  In the New York Jewish Week newspaper, a column by Rabbi Ronald Price of the Union for Traditional Judaism begins, "In the 1930s, as Germany's economy collapsed, the finger was pointed at the Jews and the Nazis ascended to power. The famous Dreyfus Affair, in which a Jew was falsely accused of treason in France, followed on the heels of economic turmoil."

  At this juncture, the trepidation may yet seem like paranoia, or special pleading akin to the old joke about the newspaper headline, "World Ends in Nuclear Attack: Poor, Minorities Hardest Hit." Everyone is feeling the brunt of the recession; why worry about the Jews in particular? After all, Jews today have two refuges: Israel and America, a land where Jews have attained remarkable power and prosperity and have a constitutionally protected right to exercise their religion freely. In that case, why worry about potential danger to the Jews at all?

  One answer is that the historical precedents are exceedingly grim. The causes of the First Crusade, in which thousands of Jews were murdered, are still being debated, but some historians link it to famine and a poor harvest in 1095. As for the expulsion of the Jews from Spain in 1492, the foremost historian of its causes, Benzion Netanyahu (the father of Israel's new prime minister), writes of the desire of the persecutors "to get rid of their debts by getting rid of their creditors." More generally, he writes, "it is an iron-clad rule in the history of group relations: the majority's toleration of every minority lessens with the worsening of the majority's condition."

  Lest this seem overly crude economic determinism, consider that the Jews have been victims not only of unrest prompted by economic distress but of attempts to remedy such economic distress with socialism. Take it from Friedrich Hayek, the late Nobel Prize winning Austrian economist. In "The Road to Serfdom," Hayek wrote, "In Germany and Austria the Jew had come to be regarded as the representative of Capitalism." Thus, the response in those countries, National Socialism, was an attack on both capitalism and the Jews.

  There are ample indicators of current anti-Semitic attitudes. A poll conducted recently in Europe by the Anti-Defamation League found 74% of Spaniards believe Jews "have too much power in international financial markets," while 67% of Hungarians believe Jews "have too much power in the business world." Here in America, the Web site of National Journal is hosting an "expert blog" by former CIA official Michael Scheuer, now a professor at Georgetown, complaining of a "fifth column of pro-Israel U.S. citizens" who are "unquestionably enemies of America's republican experiment." And over at Yahoo! Finance, the message board discussing Goldman Sachs is rife with comments about "Jew pigs" and the "Zionist Federal Reserve."

  So will the Jews come under attack? The existence of the Jewish state guarantees refuge for Jews around the world, but it carries with it its own risks. Hezbollah's leader, Hassan Nasrallah, has said that if the Jews "all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them world-wide." It's a comment all the more chilling as Nasrallah's Iranian sponsors are on the brink of making a nuclear bomb.

  As for the idea that Jewish professional, political, and economic success in America is a guarantee of security, that, too, has its risks. As Yuri Sleskine recounted in his book "The Jewish Century," in 1900 Vienna more than half of the lawyers, doctors and professional journalists were Jewish, as were 70% of the members of the stock exchange. In Germany, after World War I but before the Nazis came to power, Jews served as finance minister and as foreign minister. Such achievements have a way of being fleeting.

  It may yet be that the Jews escape the current economic crisis having only lost fortunes. But if not, there will have been no lack of warning about the threat. When Jews gather Wednesday night for the Passover Seder, we will recite the words from the Hagadah, the book that relays the Israelite exodus from slavery in Egypt: "In every generation they rise up against us to destroy us." This year, they will resonate all the more ominously.

  Mr. Stoll is the author of "Samuel Adams: A Life" (Free Press, 2008).

 23. #23
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.964
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  Види Дон Кихоте, нисам љотићевац али знаш да поштујем њега као најмање зло из тог времена. Дозволи ми један мали коментар на овај твој цитат о мишљењу Љотића према Хитлеру.
  Прво, Љотић није безгрешан и не мери му сваку и најмању реч.
  Друго, владика Николај је можда чак и више похвалио Хитлера него Љотић.
  Треће, сам тај цитат о "оруђу Промисла Божијег" сам по себи ништа похвално не значи за Хитлера.

  Узми мало испитај учење Православне Цркве о власти и владарима и видећеш да Црква учи да су СВИ владари "оруђе Промисла Божијег". Дакле, овде је Љотић само констатовао ту чињеницу а иначе је јавно много пута раскринкавао идеју нацизма (хитлеризма) као "идолатријску (деификацијску, паганску)".
  А ово даље што Љотић наставља о Хитлеру значи да говори о човеку који има јаку вољу да изврши своје задатке. И то је факат да је Хитлер био јака личност (тј.јаке воље) а то не значи да се тиме саглашавамо са многим његовим болесним идејама.
  Закључак: не требају љотићевци да се "кају за своју душу" због личног става Љотића Димитрија а поготово због тога што је тај став (по општој дефиницији) уствари званични став Православне Цркве.
  Ако неко мисли да грешим нека чита тумачење Светог Теофилакта Охридског на Посланицу Апостола Павла (13.глава) где се говори о владарима!
  Има то на Светосавље.орг
  Nešto nikada ne čuh da su Ljotiću držane zadušnice, a Draži bome jesu. Sad za koga je crkva? Za Ljotića ili za Dražu?

 24. #24
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Citat Original postavio savin Pogledaj poruku
  Koliko je samo voleo svoje vojnike. Pričao mi je jedan oficir iz njegove pratnje: “Kada smo odstupali iz Beograda, na putu smo zastali i delili hranu vojnicima koji su bili gladni. Kada smo podelili hranu, prišao sam Ljotiću i rekao mu da je još ostalo hrane samo za mene i njega. Našta mi je on rekao: “Podeli i to. Mi ćemo lakše. Sada i tako idemo da spavamo, a lakše se spava kad se ne jede.” I tako sam učinio.” On je poštovao čoveka iznad vega, samo najpre i iznad svega - Boga.
  Original prica o bravarom dijeljenju konzervi gladnim kuririma, samo su imena druga.

  Da se najezis.

 25. #25
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  02.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  196
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: Димитрије Љотић и његова рехабилитација

  Posle bombardovanja SRJ, ja pobednicima nista vise ne verujem, a vi im verujte, niko vam ne brani...

Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 24.04.2009., 00:15
 2. Odgovora: 409
  Poslednja poruka: 17.07.2008., 14:01
 3. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 19.02.2007., 13:53
 4. ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ
  Autor Marty Misterija u forumu Istorija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 10.02.2006., 12:44
 5. Димитрије В. Љотић
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 57
  Poslednja poruka: 29.07.2005., 19:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •