Plan vlade Srbije
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Plan vlade Srbije

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Plan vlade Srbije

  VLADA Srbije posle višednevnog "lutanja" pronašla je formulu da zapuši budžetsku rupu duboku oko 100 milijardi dinara, a da tim novim merama, ipak, ne udari toliko drastično po džepu najugroženijih građana, kako se to u prvi mah najavljivalo.
  Posle različitih verzija, spekulacija, dilema, probnih balona i kontardiktornih scenarija, srpski ministri usaglasili su u utorak drugi po redu Plan Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije.
  Suština novog sveobuhvatnog paketa mera je da će državna administracija biti ukupno jeftinija za oko milijardu evra. Rashodi države smanjiće se za 90 milijardi dinara, a prihodi povećati za 16 milijardi dinara.
  Centralne ideje nove ekonomske strategije su drastično rezanje državnog aparata, upumpavanje novca u privredu, odbrana socijalno ugroženih slojeva stanovništva i investiranje u javne radove i infrastrukturu.
  Sve ekonomske novine trebalo bi da stupe na snagu zajedno sa usvajanjem rebalansa budžeta u parlamentu, što će se, prema očekivanjima u Vladi, desiti početkom maja. Paket mera ne predviđa nepopularne namete čije su najave proteklih dana uzburkale javnost - solidarni porez, dodatno oporezivanje plata za šest odsto.
  Nije isključeno, kako su poručili u Vladi, da se, u skladu sa kretanjima krize, donese i novi paket mera za nekoliko meseci.Ove mere su zasada definitivne i više ih "medijski pritisci ne mogu promeniti".
  Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u utorak na konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11, povodom novog ekonomskog paketa, poručio je:
  - Ovim merama Srbija će se suprotstaviti globalnoj ekonomskoj krizi. Paket sadrži operativne, ali i strateške poteze. Srbija se nalazi pred ozbiljnim iskušenjima ali ćemo novim ekonomskim merama obezbediti stabilnost i prebroditi krizu.
  Ministar finansija Diana Dragutinović priznala je da se tokom pravljenja mera osećala slično onima koji se prvi put popnu na Mont Everest, pri jakim olujnim vetrovima:
  - Imali smo težak zadatak da više smanjimo rashode, nego što ćemo povećati prihode, i uspeli smo u tome. Kvalitet ovih mera je da štede svi pomalo, a više oni koji više i imaju - ocenila je Dragutinovićeva.

  UŠTEDE

  U predstavljanju mera - ekonomski ministri su najpre pošli od sebe. Sva ministarstva će smanjiti rashode za jednu četvrtinu, odnosno za 26 odsto u odnosu na planirane, što će biti ušteda od 40 milijardi dinara.
  Troškovi svih budžetskih korisnika smanjiće se za 40 odsto, čime će budžet biti ojačan za 12 milijardi dinara. Lokalna samouprava biće uskraćena za 15 milijardi, a troškovi javnih preduzeća za oko pet milijardi dinara. Fond za zdravstvo ostaće bez četiri milijarde dinara.

  ZAMRZAVANJE

  Predviđeno je da se zamrznu plate i penzije u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, čime će se uštedeti 13 milijardi dinara.
  Privremeno će biti smanjene i plate u državnom aparatu, uključujući i lokalnu i pokrajinsku administraciju, Skupštinu Srbije, Narodnu banku Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore.
  Plan je da se plate veće od 40.000 dinara neto smanjuju za 10 odsto, a preko 100.000 za 15 odsto. Najviši iznos plate u državnom aparatu ne sme biti veći od šestostrukog iznosa prosečne zarade u Srbiji, odnosno ne više od oko 180.000 dinara.
  - Ove mere se odnose samo na preduzeća, agencije i organizacije koje su 100 odsto u vlasništvu države, a neće važiti za plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu - precizirao je Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije.
  On je istakao i da će mere vezane za plate važiti do kraja godine, a da će ušteda između jedne i dve milijarde dinara biti prelivena u Fond za borbu protiv krize.
  - Ako se kriza nastavi i iduće godine, i mera će biti produžena - najavio je Dinkić.

  ADMINISTRACIJA

  Prema novim merama, Vlada će u narednoj godini smanjiti broj zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima. U narednih devet meseci biće smanjeno 10 odsto zaposlenih u državnom aparatu:
  - U Vladi, državnim institucijama, lokalnim samoupravama, više od 8.000 građana u narednih devet meseci ostaće bez posla - rekao je Dinkić. - Otpuštaće se oni koji ne rade dovoljno, a procene su da 30 odsto zaposlenih ništa ne radi, a primaju platu.
  Svi koji ostanu bez posla, otpremnine će dobijati prema Zakonu o radu i one neće biti stimulativne. Neophodno je i da se uskoro donese i novi zakon o državnim službenicima.
  Lokalne skupštine moraće da smanje broj zaposlenih u zavisnosti od razvijenosti opštine i broja stanovnika. Takođe, zapošljavanje u državni aparat biće dozvoljeno samo uz posebno odobrenje Vlade.

  POSKUPLJENJA

  Od nepopularnih mera koje će direktno pogoditi sve građane, na prvom mestu je povećanje akciza na benzin za dva dinara i dizela za četiri, čime će država prikupiti pet milijardi dinara.
  Uvodi se i privremena taksa od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, što je dobitak za državu od tri milijarde dinara.
  Povećava se porez na imovinu i luksuzna vozila - automobile, jahte, avione, letilice, što je takođe priliv od tri milijarde dinara.
  Povećanjem naknada na ostale prihode (dividende, autorska prava...), zaradiće se oko pet milijardi.

  KREDITI

  Vlada će obezbediti subvencionisane kredite za privredu u visini od 162 milijarde dinara. Time će se stimulisati banke da odobre 117 milijardi dinara kredita sa upola manjim kamatnim stopama. Planirani su i krediti za likvidnost preduzeća (četiri milijarde daje država, a 80 milijardi banke), za investicije (pet milijardi država, a 12 milijardi banke)...
  U planu su i dodatni potrošački krediti za građane za koje će država da izdvoji milijardu, a banke 20 milijardi dinara.

  ZAPOŠLJAVANJE

  DrŽava će da izdvoji tri milijarde dinara za zapošljavanje mladih pripravnika i za javne radove. Kako je objasnio Dinkić, suština je da 10.000 mladih pripravnika do polaganja pripravničkog ispita dobija platu u iznosu do 22.000 dinara, u zavisnosti
  od stručne spreme.
  Nužno je da budu zaposleni u privatnom sektoru, jer se u državnoj administraciji zabranjuje zapošljavanje. I u novim merama, predviđene su investicije u Koridor 1, za šta će bez stranih kredita samo iz budžeta biti izdvojeno pet milijardi dinara za autoput Novi sad - Horgoš, deonicu Levosoje - Preševo i obilaznicu oko Beograda.

  PREDLOG MMF
  DINKIĆ je otkrio da je solidarni porez na plate, koji nije ušao u novi paket, predložio MMF.
  - U subotu sam obavestio ljude iz MMF da nije dobro da uvodimo taj porez i da postoji drugi način da nađemo tih 30 milijardi dinara. Očekujemo da MMF prihvati uskoro naš sveobuhvatni paket mera.

  POMOĆ SIROMAŠNIMA
  MINISTAR za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pojasnio je da će novac iz fonda za borbu protiv krize ići najugroženijima:
  - To su pre svih porodice sa šest i više članova, samohrane majke, staračka domaćinstva, Romi, izbeglice, deca do 13 godina... - nabrojao je Ljajić.
  On je najavio da će o svim merama Vlada razgovarati sa socijalnim partnerima, kako bi se za njih obezbedila što šira društvena podrška.

  NEĆE BITI INFLACIJE
  DIANA Dragutinović je uverena da novi paket mera neće uticati na povećanje inflacije u narednom periodu:
  - Povećanje akciza na gorivo i uvođenje takse na mobilne telefone delovaće jednokratno na inflaciju, samo u mesecu kada te mere budu uvedene. To ne može izazvati dugoročnu inflaciju - rekla je ministar finansija.
  Ona je iznela stav da ne bi bilo dobro da se uvede evro kao valuta u Srbiju, i da dinar treba zadržati što je duže moguće.

  NEMA EPIDEMIJE
  PREMIJER Cvetković je rekao da je moguće da će u narednom periodu biti više bankrotstva u privredi, ali da neće biti "epidemije do kraha":
  - Mnoge mere upravo se odnose na očuvanje likvidnosti u srpskoj privredi kojoj ne preti bankrot.

  BORBA ZA SVAKI DINAR
  Pored krupnih mera štednje, država će smanjiti i broj regulatornih tela kojih sada ima 102. U državnom aparatu će se smanjiti službena putovanja u inostranstvo, zabranjuju se korišćenja ugostiteljskih usluga iz budžeta (osim protokola prema međunarodnim delegacijama), kupovina službenih automobila, a smanjuju se i troškovi službenih mobilnih telefona...
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: PLAN VLADE SRBIJE

  GORIVO ĆE POSKUPETI ZA 2, ODNOSNO ZA 4 DINARA
  BENZIN SAMO TOČI...

  Ako bi se nove akcize primenile na sadašnje cenovnike, litar motornih benzina trebalo bi da košta oko 91, a "evro" dizela oko 84 dinara.
  Same akcize, posle povećanja od dva, odnosno četiri dinara, iznosiće 44 dinara za litar motornih benzina, a 30 dinara za litar dizela. Učešće državnog nameta u litru benzina novim odlukama poraslo je na skoro 60 dinara. Kod "evro" dizela udeo poreza na dodatu vrednost i akcize je 33 dinara.
  - Svako povećanje, bilo cene sirove nafte, bilo državnih dažbina, utiče na promet i sigurno je da će i uvećanje akciza uticati na prodaju derivata - kaže za "Novosti" Boban Atanacković, predsednik Upravnog odbora "AD Nafte". - Čak i letos, kada su cene goriva bile rekordne, nije bio toliki pad prodaje kao sada. Zbog ekonomske krize veliki potrošači derivata smanjili su potrošnju, dok kod građana pad i nije toliko osetan.
  I pre povećanja akciza, za sledeću nedelju spremalo se poskupljenje goriva. Prema sadašnjim procenama, skok bi trebalo da bude dva do tri dinara po litru. (A. B. M.)

  MOBILNI OPERATERI OGORČENI ZBOG POVEĆANJA TAKSE NA RAZGOVORE
  SVE ZVONI OD BROJA IMPULSA

  TAKSA od 10 odsto na razgovore mobilnim telefonom uspela je da ujedini mobilne operatere, Ministarstvo telekomunikacija i pripadnike industrije telekomunikacija.
  Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić smatra da je mera loša za taj sektor i tvrdi da se o tome niko nije konsultovao s njenim ministarstvom.
  - To nije dobro, i šteta je da jednu industriju koja je kod nas vitalna i drži nas u korak sa svetom sada na taj način diskriminišemo i, za razliku od svih drugih privrednih grana, dodatno oporezujemo - kazala je Matićeva.
  Mobilni operateri nemaju dilemu:
  - Mobilna taksa će građane Srbije staviti u nepovoljan položaj u odnosu na druge u regionu i Evropi - kaže za "Novosti" Aleksandar Šperl, predsednik Upravnog odbora "Vip mobila". - Ona može da sa tržišta istisne korisnike s najnižim primanjima. Osim toga, nijedan investitor ne može sa sigurnošću da zna šta ga sledeće očekuje u Srbiji. Iskreno se nadam da će Vlada ponovo razmotriti ovu ideju i uvideti da negativni efekti pretežu nad koristima.
  U "Telekomu" kažu da će dodatno oporezivanje značajno uticati na bilanse kompanije, s obzirom na već postojeće probleme - nerentabilnost fiksne telefonije zbog nepotrebnog monopola i neekonomskih cena, relativno visoku zaduženost kompanije nastalu usled regionalnog širenja, kao i na rizike od novih gubitaka zbog kursnih razlika - piše u saopštenju "Telekoma" dostavljenom "Novostima". (A. K.)

  Jurij Bajec
  SMOGLI SNAGE
  DrŽava je smogla snage da se orijentiše na štednju u svojoj kući i time pokazala veliku ozbiljnost i odgovornost. Mere su bile uslov za aranžman sa MMF-om u iznosu od tri milijarde evra koje će indirektno doneti predah velikom delu privrede i kakvu-takvu ekonomsku stabilnost. Naravno, neke od ovih mera ne mogu nazvati popularnim, jer će otežati rad ministarstava. Ali, kriza će nas naterati da tokom ove i sledeće godine konačno sednemo i pripremimo trajniji plan reforme javnog sektora.

  Milan Kovačević
  IZBEGLI OLUJU
  Pozdravljam odluku Vlade da u velikoj meri ograniči troškove države. Međutim, u paketu mera nedostaju krupne stvari koje treba da podstaknu privrednu aktivnost koja bi nas najbezbolnije izvukla iz krize. Većina rešenja je zapravo gašenje požara, puko preživljavanje, dok ekonomska oluja ne prođe. Čini mi se i da nema baš mnogo naših "kreacija" i da je većini mera "kumovao" MMF.

  Danijel Cvjetićanin
  NEKA PRENOĆI
  SveopŠti utisak bio bi još bolji da se paralelno sa ovim merama išlo i na ukidanje finansiranja iz budžeta raznih nevladinih organizacija, kao i gašenje mnogobrojnih nepotrebnih, a preskupih, agencija, saveta, komisija... Nažalost, mnoga rešenja, poput dizanja akciza i poreza na mobilnu telefoniju, antireformska su, i samo će podstaći krizu. Ne bih se iznenadio da Vlada opet, kada ove mere "prenoće", od nekih odustane, kao što je to bilo u slučaju "solidarnog poreza".

  Stojan Stamenković
  VLADA LUTA
  Vlada luta tražeći rešenje za budžetsku uštedu, a morala je da ga ima još na početku pregovora sa MMF. Tako je samo posle dva dana odustala od "solidarnog poreza" od šest odsto na plate i penzije, sa dirljivim obrazloženjem o njegovoj neodrživosti. Takođe, iako je doskora tvrdila da je nemoguće smanjiti "diskrecione rashode", sada je to postalo moguće.
  Svi dosadašnji ekonomski pokazatelji o stanju u privredi imaju "opadajuću liniju", što ukazuje na mogućnost da recesija bude dublja od one s kojom se prvobitno računalo. (D. M.)

  http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=142351&title_add=Se%C4%8Da%20plata%20i%20%3Cbr/%3Enovi%20nameti
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 3. #3
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.895
  Reputaciona moć
  826

  Podrazumevano Re: PLAN VLADE SRBIJE

  Cim poskupti gorivo-poskupece i sve ostalo.
  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 4. #4
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: PLAN VLADE SRBIJE

  Ово је боље и од Млохавског "Акционог плана за Косово" који нико никад није видео!
  Овај смо нажалост - видели!

 5. #5
  Aktivan član BoKiCa (avatar)
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Okolina
  Poruke
  1.326
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: PLAN VLADE SRBIJE

  Cekaj da se samo taj plan sprovede u delo...

 6. #6
  Domaćin Mauser (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.955
  Reputaciona moć
  123

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Joj shto volim kad godina izda...

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  732
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: PLAN VLADE SRBIJE

  Citat Original postavio Waterfall Pogledaj poruku
  Cim poskupti gorivo-poskupece i sve ostalo.
  Пре који месец је гориво било за петнаестак динара јефтиније него сада, па опет после поскупљења није било неких спектакуларних повећања цена друге робе. Довољно су трговци оставили места за зараду у маржама. Сада је у питању њихова добра воља и воља народа да их мањом потражњом примора на ниже цене и наравно куповина домаћих производа.
  Боље имати искреног непријатеља, него неискреног пријатеља.

 8. #8
  Iskusan MuskoSamBre (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu negde,izmedju Subotice i Sjenice
  Poruke
  5.259
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  dug je i predug put od plana do 100 milijardi,mozda ce se vlada i saplesti uz put!
  SEKA mozda i nije, ali B@TA se ukakio...uzmite Perfeks, lakse se brise...Perfeks, podvuceno zutim!

 9. #9
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  A h a.............
  modovi ovo na humor.....
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bg
  Poruke
  4.318
  Reputaciona moć
  78

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Citat Original postavio cunami.talas Pogledaj poruku
  VLADA Srbije posle višednevnog "lutanja" pronašla je formulu da zapuši budžetsku rupu duboku oko 100 milijardi dinara, a da tim novim merama, ipak, ne udari toliko drastično po džepu najugroženijih građana, kako se to u prvi mah najavljivalo.
  Posle različitih verzija, spekulacija, dilema, probnih balona i kontardiktornih scenarija, srpski ministri usaglasili su u utorak drugi po redu Plan Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije.
  Suština novog sveobuhvatnog paketa mera je da će državna administracija biti ukupno jeftinija za oko milijardu evra. Rashodi države smanjiće se za 90 milijardi dinara, a prihodi povećati za 16 milijardi dinara.
  Centralne ideje nove ekonomske strategije su drastično rezanje državnog aparata, upumpavanje novca u privredu, odbrana socijalno ugroženih slojeva stanovništva i investiranje u javne radove i infrastrukturu.
  Sve ekonomske novine trebalo bi da stupe na snagu zajedno sa usvajanjem rebalansa budžeta u parlamentu, što će se, prema očekivanjima u Vladi, desiti početkom maja. Paket mera ne predviđa nepopularne namete čije su najave proteklih dana uzburkale javnost - solidarni porez, dodatno oporezivanje plata za šest odsto.
  Nije isključeno, kako su poručili u Vladi, da se, u skladu sa kretanjima krize, donese i novi paket mera za nekoliko meseci.Ove mere su zasada definitivne i više ih "medijski pritisci ne mogu promeniti".
  Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u utorak na konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11, povodom novog ekonomskog paketa, poručio je:
  - Ovim merama Srbija će se suprotstaviti globalnoj ekonomskoj krizi. Paket sadrži operativne, ali i strateške poteze. Srbija se nalazi pred ozbiljnim iskušenjima ali ćemo novim ekonomskim merama obezbediti stabilnost i prebroditi krizu.
  Ministar finansija Diana Dragutinović priznala je da se tokom pravljenja mera osećala slično onima koji se prvi put popnu na Mont Everest, pri jakim olujnim vetrovima:
  - Imali smo težak zadatak da više smanjimo rashode, nego što ćemo povećati prihode, i uspeli smo u tome. Kvalitet ovih mera je da štede svi pomalo, a više oni koji više i imaju - ocenila je Dragutinovićeva.

  UŠTEDE

  U predstavljanju mera - ekonomski ministri su najpre pošli od sebe. Sva ministarstva će smanjiti rashode za jednu četvrtinu, odnosno za 26 odsto u odnosu na planirane, što će biti ušteda od 40 milijardi dinara.
  Troškovi svih budžetskih korisnika smanjiće se za 40 odsto, čime će budžet biti ojačan za 12 milijardi dinara. Lokalna samouprava biće uskraćena za 15 milijardi, a troškovi javnih preduzeća za oko pet milijardi dinara. Fond za zdravstvo ostaće bez četiri milijarde dinara.

  ZAMRZAVANJE

  Predviđeno je da se zamrznu plate i penzije u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, čime će se uštedeti 13 milijardi dinara.
  Privremeno će biti smanjene i plate u državnom aparatu, uključujući i lokalnu i pokrajinsku administraciju, Skupštinu Srbije, Narodnu banku Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore.
  Plan je da se plate veće od 40.000 dinara neto smanjuju za 10 odsto, a preko 100.000 za 15 odsto. Najviši iznos plate u državnom aparatu ne sme biti veći od šestostrukog iznosa prosečne zarade u Srbiji, odnosno ne više od oko 180.000 dinara.
  - Ove mere se odnose samo na preduzeća, agencije i organizacije koje su 100 odsto u vlasništvu države, a neće važiti za plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu - precizirao je Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije.
  On je istakao i da će mere vezane za plate važiti do kraja godine, a da će ušteda između jedne i dve milijarde dinara biti prelivena u Fond za borbu protiv krize.
  - Ako se kriza nastavi i iduće godine, i mera će biti produžena - najavio je Dinkić.

  ADMINISTRACIJA

  Prema novim merama, Vlada će u narednoj godini smanjiti broj zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima. U narednih devet meseci biće smanjeno 10 odsto zaposlenih u državnom aparatu:
  - U Vladi, državnim institucijama, lokalnim samoupravama, više od 8.000 građana u narednih devet meseci ostaće bez posla - rekao je Dinkić. - Otpuštaće se oni koji ne rade dovoljno, a procene su da 30 odsto zaposlenih ništa ne radi, a primaju platu.
  Svi koji ostanu bez posla, otpremnine će dobijati prema Zakonu o radu i one neće biti stimulativne. Neophodno je i da se uskoro donese i novi zakon o državnim službenicima.
  Lokalne skupštine moraće da smanje broj zaposlenih u zavisnosti od razvijenosti opštine i broja stanovnika. Takođe, zapošljavanje u državni aparat biće dozvoljeno samo uz posebno odobrenje Vlade.

  POSKUPLJENJA

  Od nepopularnih mera koje će direktno pogoditi sve građane, na prvom mestu je povećanje akciza na benzin za dva dinara i dizela za četiri, čime će država prikupiti pet milijardi dinara.
  Uvodi se i privremena taksa od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, što je dobitak za državu od tri milijarde dinara.
  Povećava se porez na imovinu i luksuzna vozila - automobile, jahte, avione, letilice, što je takođe priliv od tri milijarde dinara.
  Povećanjem naknada na ostale prihode (dividende, autorska prava...), zaradiće se oko pet milijardi.

  KREDITI

  Vlada će obezbediti subvencionisane kredite za privredu u visini od 162 milijarde dinara. Time će se stimulisati banke da odobre 117 milijardi dinara kredita sa upola manjim kamatnim stopama. Planirani su i krediti za likvidnost preduzeća (četiri milijarde daje država, a 80 milijardi banke), za investicije (pet milijardi država, a 12 milijardi banke)...
  U planu su i dodatni potrošački krediti za građane za koje će država da izdvoji milijardu, a banke 20 milijardi dinara.

  ZAPOŠLJAVANJE

  DrŽava će da izdvoji tri milijarde dinara za zapošljavanje mladih pripravnika i za javne radove. Kako je objasnio Dinkić, suština je da 10.000 mladih pripravnika do polaganja pripravničkog ispita dobija platu u iznosu do 22.000 dinara, u zavisnosti
  od stručne spreme.
  Nužno je da budu zaposleni u privatnom sektoru, jer se u državnoj administraciji zabranjuje zapošljavanje. I u novim merama, predviđene su investicije u Koridor 1, za šta će bez stranih kredita samo iz budžeta biti izdvojeno pet milijardi dinara za autoput Novi sad - Horgoš, deonicu Levosoje - Preševo i obilaznicu oko Beograda.

  PREDLOG MMF
  DINKIĆ je otkrio da je solidarni porez na plate, koji nije ušao u novi paket, predložio MMF.
  - U subotu sam obavestio ljude iz MMF da nije dobro da uvodimo taj porez i da postoji drugi način da nađemo tih 30 milijardi dinara. Očekujemo da MMF prihvati uskoro naš sveobuhvatni paket mera.

  POMOĆ SIROMAŠNIMA
  MINISTAR za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pojasnio je da će novac iz fonda za borbu protiv krize ići najugroženijima:
  - To su pre svih porodice sa šest i više članova, samohrane majke, staračka domaćinstva, Romi, izbeglice, deca do 13 godina... - nabrojao je Ljajić.
  On je najavio da će o svim merama Vlada razgovarati sa socijalnim partnerima, kako bi se za njih obezbedila što šira društvena podrška.

  NEĆE BITI INFLACIJE
  DIANA Dragutinović je uverena da novi paket mera neće uticati na povećanje inflacije u narednom periodu:
  - Povećanje akciza na gorivo i uvođenje takse na mobilne telefone delovaće jednokratno na inflaciju, samo u mesecu kada te mere budu uvedene. To ne može izazvati dugoročnu inflaciju - rekla je ministar finansija.
  Ona je iznela stav da ne bi bilo dobro da se uvede evro kao valuta u Srbiju, i da dinar treba zadržati što je duže moguće.

  NEMA EPIDEMIJE
  PREMIJER Cvetković je rekao da je moguće da će u narednom periodu biti više bankrotstva u privredi, ali da neće biti "epidemije do kraha":
  - Mnoge mere upravo se odnose na očuvanje likvidnosti u srpskoj privredi kojoj ne preti bankrot.

  BORBA ZA SVAKI DINAR
  Pored krupnih mera štednje, država će smanjiti i broj regulatornih tela kojih sada ima 102. U državnom aparatu će se smanjiti službena putovanja u inostranstvo, zabranjuju se korišćenja ugostiteljskih usluga iz budžeta (osim protokola prema međunarodnim delegacijama), kupovina službenih automobila, a smanjuju se i troškovi službenih mobilnih telefona...

  A suzbijanje sive ekonomije,korupcije i kriminala,provera porekla novca i zaplena imovine,provera poslovanja monopolista,tajkuna i mućkaroša,reorganizacija javnih preduzeća.
  Boli uvo Dinkića kad je pozapošljavao svoju stranačku kamarilu od pre nekoliko godina i namenio im honorare i bonuse tako da ih baš briga za smanjenje plate od nekoliko hiljada dinara.

 11. #11
  Iskusan MuskoSamBre (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu negde,izmedju Subotice i Sjenice
  Poruke
  5.259
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Vlada se totalno pogubila...i sad je resila da pozar gasi benzinom...pa veruje li neko da ce joj to uspeti!?
  SEKA mozda i nije, ali B@TA se ukakio...uzmite Perfeks, lakse se brise...Perfeks, podvuceno zutim!

 12. #12
  serbiano nije na forumu
  у јевропу би чича и готова прича
  Aktivan član serbiano (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Shumadija, Forestland
  Poruke
  1.872
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  zashto ne uvedu porez na cigarete,
  em ce ljudi zdravije ziveti
  em ce troshkovi za zdravstvo biti manji..

 13. #13
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1009

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije


 14. #14
  Zainteresovan član 78186 (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Пећина
  Poruke
  289
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Влада Србије има план?

 15. #15
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Citat Original postavio 78186 Pogledaj poruku
  Влада Србије има план?
  pa, kao...

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bg
  Poruke
  4.318
  Reputaciona moć
  78

  Podrazumevano Re: Plan vlade Srbije

  Kakve kukavice i plašljivci sadašnja ekipa iz vlasti kad su i sebi smanjili(simbolično)plate i primanja a da dirnu u monopoliste,biznismene,tajkune ne smeju.

Slične teme

 1. Sednice Vlade Srbije
  Autor KOLEGA IVAN u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 23.09.2008., 23:47
 2. Cvetković na čelu Vlade Srbije
  Autor Mitternachtsträumer u forumu Politika
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 28.06.2008., 19:30
 3. Akcioni plan Vlade Srbije
  Autor DellBoy-011 u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 27.06.2008., 08:38
 4. Saveznici Vlade Srbije
  Autor rikir u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 15.06.2007., 17:58
 5. Odlican plan vlade Srbije!
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 12.01.2007., 11:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •