Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

 1. #1
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Вјероватно свако од нас има своју визију темељних вриједности које треба да чине есенцију програма савремене српске странке. Мислим да овакве теме нема на форуму, и можда би могли овдје да дамо неке своје ставове у вези с тим. За почетак, ево неких мојих теза.


  Данас, у двадесет и првом вијеку, послије свих искустава кроз која је прошао српски народ а која се најлакше дају описати као сервилан однос према догми, било да је она комунистичка, неолиберална или нека трећа или четврта, осјећа се потреба за једним новим приступом у креирању и реализацији политичких ставова. Тај нови приступ би, прије свега, морао бити критичан према сваком човјечијем мишљењу и идеји, не због тога да би се нешто оповргавало само зарад оповргавања, него да би се квалитативно унаприједило и обогатило. На овом мјесту ће се презентовати, по мом скромном мишљењу, три кључна обиљежја тог новог приступа, односно три кључна елемента препознавања савремене српске политичке организације, који ће бити садржани у њеном програму.
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal. 2. #2
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  I Афирмација светосавског појма заједнице

  Појединац својим рођењем припада одређеној заједници ( породичној, локалној, националној). Припадање породичној и националној заједници јесте условљено, прије свега, генетиком, културом и традицијом. У основи, однос појединца према заједници којој припада може бити тројак: позитиван, негативан и неутралан.
  Позитиван однос према заједници значи да је појединац свјестан свог учешћа у тој заједници, те да жели да афирмише њене вриједности, односно да допринесе њеном квантитативном и квалитативном напретку.
  Негативан однос према заједници представља психолошки отклон индивидуе од те заједнице. Тај и такав отклон послиједица је несигурности у себе, па се дистанцирањем од заједнице, често и њеним негирањем и оспоравањем њених вриједности, настоји само- изградити као личност. Овдје треба примјетити да је негативан однос према заједници често карактеристичан за млађе људе, који се налазе у фази изградње карактера и личног вриједносног система. Уколико је овакав однос трајан, то значи да појединац није успио да се изгради на здрав и складан начин, јер је основа његовог „идентитета“ мржња и негација, а не љубав и афирмација.
  Неутралан однос према заједници одлика је кетмена, појединца који нема ни позитивних нити негативних емоција према заједници коју посматра искључиво као средство за реализацију својих личних интереса. Кетмен свој однос према заједници мјења много теже од појединца који према истој има негативан однос, јер овај други, иако негативну, ипак познаје емоцију. Занимљиво, чини се да у српским политичким странкама данас највише има управо ових кетмена, којима идеја и увјерење нису релевантни појмови ( сматрају их анахронима).

  Светосавски појам заједнице исту не посматра само као прост скуп јединки које биолошки егзистирају на одређеној територији и које су повезане генетски и језички. Светосавска заједница јесте заједница предака, потомака и оних који још нису рођени. Њихова веза састоји се како од генетске повезаности, тако и од заједничког осјећаја једнога са Богом и природом. Светосавска заједница јесте христолика, и то је њено основно својство. Кроз Христа, крв и природу остварује се најчвршћа могућа кохезија прошлих, садашњих и будућих генерација. Основна обавеза чланова заједнице јесте да афирмишу и унапређују њене вриједности, а основна обавеза светосавске заједнице јесте афирмација и унапређење њене основне вриједности- љубави. Љубав према другоме, која подразумијева апсолутно поштовање његове слободе и идентитета. Љубав према природи, која значи заштиту средине у којој су живјели наши преци и у којој ће живјети наши потомци. Када постоје ове двије елементарне љубави, онда постоји и она трећа, љубав према заједници. Светосавска заједница, као природна заједница Срба и свих добронамјерних и љубави пуних људи, у потпуности омогућује слободу развоја личнога идентитета и афирмацију појединца. Штавише, она је без тога потпуно немогућа, јер њу не могу да чине поданици, робови, слијепе догмате и полтрони, већ слободни, еманциповани људи. Стога је она антипод тоталитарној групи. Најбоља потврда њене потребе за слободним људима јесте чињеница да она не постоји a priori, већ се непрекидно обнавља и изграђује, чиме је људима остављена непрегледна креативна могућност дјелања.
  Ова и оваква светосавска заједница суштинско је обиљежје нашег народа и нешто најаутентичније што можемо да понудимо вриједносним системима, културама, традицијама и религијама разноликом свијету. Када смо је грубо одбацили како бисмо реципирали нешто туђе, онда смо се отуђили сами од себе. Пад комунизма није значио и истовремен повратак своме, јер је тада прихваћена друга догма, такође туђа. Светосавска заједница не иде заједно уз било какву догму, јер ова искључује креативност, слободу и различитост. Само кад се у потпуности ослободимо свих тих догми можемо да прођемо кроз прочишћење, које толико дуго прижељкујемо.
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 3. #3
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  II Народна привреда

  Наметнута неолиберална догма о „светом и свеуправљујућем тржишту“ довела је читаву свјетску привреду до колапса, и велико је питање кад ће се и како она опоравити од овог страшног краха. Искористивши слом социјализма, апологете неолибералног система вриједности грубо су заједницама у транзицији наметнуле ММФ-ов „привредни концепт“ који се практично манифестовао у вулгарном пљачкању народних ресурса и суштинском прелазу суверенитета са грађана на власнике мултинационалних компаниија. Тиме се јасно и увјерљиво показало да је неолиберална догма у потпуној супротности са демократским принципима и елементарним начелима суверености грађана/људи, а не новца. Наравно да је из истих разлога, уз непоштовање људског идентитета и његових духовних потреба, она у потпуној колизији и са светосавском заједницом.
  Елементарно демократско начело народне суверености потребно је у потпуности имплементирати и у привредни систем, јер наши ресурси требају прије свега да служе нашем развоју, а не богаћењу мешетара са Вол Стрита и њихових интернационалних коопераната. При томе, веома је важно да се не упадне у замку скривенога повратка у комунистичку, планску привреду и обезбјеђење неприкосновености државне/друштвене својине. Слободном тржишту и иницијативи домаћих предузетника потребно је омогућити квалитетне механизме који ће колико- толико елиминисати почетну предност стране конкуренције. Свакако да и домаћи предузетници морају показати инвентивност, и не смију да се ослањају искључиво на помоћ државе у својим активностима. Оно што је, међутим, недопустиво јесте да домаћа власт подстиче и афирмише богаћење страних компанија на уштрб српске привреде и ресурса, као што је досад био случај. У ствари, домаћи привредници траже само да се држава према њима понаша као досад према богатим страним фирмама, а према овима као досад према нашим произвођачима.
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 4. #4
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  III Равнотежа интереса

  У политичкој странци постоји више врста интереса, који се, у основи, могу груписати у двије основне групе: индивидуални ( амбиција појединца- страначка функција, јавна функција, запослење, хонорар, социјална интеракција и сл.) и колективни ( интерес страначке фракције, интерес странке, интерес локалне заједнице, интерес државе, интерес нације). Сви ови интереси морају бити јасно презентовани, што код нас најчешће није случај. Наиме, чланови српских странака у великој већини вербално потпуно негирају да имају било какав лични интерес који их је навео да се прикључе и дјелују у својој странци. О страначким фракцијама нико званично не говори, што не значи да оне и не постоје у свим српским политичким организацијама. Чак ни интереси странке нигдје нису јасно, потпуно и дослиједно наведени, већ се сви ( у свим странкама) декларативно залажу за опште народно благостање. Управо је ово опште благостање постало толико отрцана флоскула иза које су скривени сви горе наведени интереси. Бирачи, који већином нису чланови нити једне странке, препознали су ово лицемјерје политичара, који су им огадили и саму политику, која представља легалан и легитиман начин испољавања ставова који пледирају да изазову ширу друштвену реакцију и одобрење. На тај начин дошли смо у ситуацију да код нас не постоји здраво јавно мнијење, да су демократски процеси суштински осакаћени и да је стога наша политичка елита врло често некомпетентна да доноси ( добре) одлуке. Грађани, озлојеђени хипокризијом политичара, заборавили су да су управо они носиоци суверенитета, и да они бирају конкретне носиоце јавне власти. То је један од основних узрока нашег државног и националног пропадања. Стога је неопходно да сви јасно представе своје интересе. Треба знати да је потпуно легитимно имати и личне и групне интересе, и да није никаква срамота испољити их јавно. Кад се сви ти интереси у странци испоље ( овдје је ријеч ипак о странци као моделу организовања и презентовања политичког става), онда се они могу упоредити и уравнотежити, при чему нити један интерес не смије бити дискриминисан. Основни критеријум који се користи приликом усклађивања и уравнотежења ових интереса мора произилазити из светосавске заједнице, односно морају се проналазити онаква рјешења која квалитетније афирмишу њене вриједности. При томе веома је важно да нико не смије себи приписати ексклузивно право да тумачи шта је најбоље за заједницу, већ се та рјешења и одлуке доносе на широким и транспарентним јавним дебатама, гдје ће сви заинтересовани имати могућност да на најоптималнији начин аргументују своја мишљења и конкретне приједлоге.
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Samo sam letimično bacio pogled na bloger i biće mi izuzetno drago da pažljivo pročitam tekstove koje ste napisali.
  Ovaj tekst je kodeks dovoljan za osnivanje partije i njeno programsko delovanje.
  Neko će reći da je kratak
  ali setite se da najbolji zakonik ima samo deset redova.
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 6. #6
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Хвала пуно Пинки на лијепим ријечима..као што сам напоменуо, ово јесу само основна начела која морају,ајде да се овако изразим, надахњивати програм модерне српске странке. Наравно да тај програм треба бити опширнији, јер ће нудити конкретна рјешења и пројекте који ће допринијети напретку наших људи.

  И да, нема никакве потребе за персирањем.

  Лијеп поздрав
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 7. #7
  Schutz nije na forumu
  shitz napolje, machketine jedne, sklanjajte se od mene, ja vas prezirem Ish ish buvljiva stvorenja
  Aktivan član
  Učlanjen
  27.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Fond za humanitarno pravo, Makenzijeva 67, Beograd
  Poruke
  1.272
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Ovo nije moguće u sekularnoj i multietničkoj zemlji.
  Ja imam prijatelje koji se izjašnjavaju kao Srbi katoličke vere. Pa neće valjda oni da usvajaju nekakvo svetosavlje, pobogu.

 8. #8
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1009

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio Schutz Pogledaj poruku
  Ja imam prijatelje koji se izjašnjavaju kao Srbi katoličke vere. .
  Стварно? Зар их и данас има? И где то? Ја знам неке адвентисте, и припаднике неких других верских заједница, и муслимане, по верском определењу, а по националном Србе.

 9. #9
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio Schutz Pogledaj poruku
  Ovo nije moguće u sekularnoj i multietničkoj zemlji.
  Ja imam prijatelje koji se izjašnjavaju kao Srbi katoličke vere. Pa neće valjda oni da usvajaju nekakvo svetosavlje, pobogu.
  очигледно или нисте прочитали што сам написао, или Вас комунистичке спреге још увијек чврсто држе чим кажете "некакво светосавље".

  елем, као што сам већ написао, суштина светосавља јесте љубав, љубав према природи и љубав према другоме, онакав какав јесте. Ко искрено познаје ове љубави, тај познаје и светосавље, без обзира на нацију, религију и расу. Светосавље је израз наше афирмативне традиције, оно што јесмо и што можемо презентовати другима, без страха да ћемо некога увриједити. Само с њим јесмо аутентични и оригинални, иначе смо безлични. Као што Кинезе сви поштују због Конфучија, кога проучавају и цијене га сви људи доброг срца, тако и ми можемо да понудимо нешто свијету по чему ћемо бити препознатљиви и уважени.
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 10. #10
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio dess Pogledaj poruku
  очигледно или нисте прочитали што сам написао, или Вас комунистичке спреге још увијек чврсто држе чим кажете "некакво светосавље".

  елем, као што сам већ написао, суштина светосавља јесте љубав, љубав према природи и љубав према другоме, онакав какав јесте. Ко искрено познаје ове љубави, тај познаје и светосавље, без обзира на нацију, религију и расу. Светосавље је израз наше афирмативне традиције, оно што јесмо и што можемо презентовати другима, без страха да ћемо некога увриједити. Само с њим јесмо аутентични и оригинални, иначе смо безлични. Као што Кинезе сви поштују због Конфучија, кога проучавају и цијене га сви људи доброг срца, тако и ми можемо да понудимо нешто свијету по чему ћемо бити препознатљиви и уважени.
  Svaka cast............
  Moje posmatranje savrsene stranke:
  Odgovara narodu ne finanisjerima i svom dzepu
  Promovisu ideale kojih se drze bez obzira na sve
  Ne zlouptrebljavaju svoje polozaje na dobijenim izborima
  I sto je najvaznije pozivaju i podrzavaju nacionalno jedinstvo......
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 11. #11
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio Eric Draven Pogledaj poruku
  Svaka cast............
  Moje posmatranje savrsene stranke:
  Odgovara narodu ne finanisjerima i svom dzepu
  Promovisu ideale kojih se drze bez obzira na sve
  Ne zlouptrebljavaju svoje polozaje na dobijenim izborima
  I sto je najvaznije pozivaju i podrzavaju nacionalno jedinstvo......
  hvala..to jeste i moja savrsena stranka
  i da, ima nas dosta clanova te stranke
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

 12. #12
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Светосавски појам заједнице исту не посматра само као прост скуп јединки које биолошки егзистирају на одређеној територији и које су повезане генетски и језички. Светосавска заједница јесте заједница предака, потомака и оних који још нису рођени.
  Odlicna definicija Voodoo-a.

 13. #13
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio GodIsADJ Pogledaj poruku
  Odlicna definicija Voodoo-a.
  Sprdnja sa pravoslavljem,ili nemoguca misija.......kako da protumacim ovo.......
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio Eric Draven Pogledaj poruku
  Sprdnja sa pravoslavljem,ili nemoguca misija.......kako da protumacim ovo.......

  Ne, nego bas prava definicija sustine Voodoo-a.Da si malo obrazovaniji, znao bi o cemu pricam.Nemam iluzija da bi ti navodjenje osnovnih postulata Voodoo religije ista znacilo.

 15. #15
  Iskusan MuskoSamBre (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu negde,izmedju Subotice i Sjenice
  Poruke
  5.259
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Odlican post,tesko mu je naci neki veci nedostatak a pri tome ne biti zlurad ili zlonameran!
  SEKA mozda i nije, ali B@TA se ukakio...uzmite Perfeks, lakse se brise...Perfeks, podvuceno zutim!

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  -Donosenje zakona kojima ce se pospesiti natalitet, i seta poreskih i svakih drugih olaksica, ukljucujuci i nacionalne penzije za majke sa vise dece.

  -Sveobuhvatni plan razvoja sela i poljoprivrede, sa maksimalnim olaksicama i zastitnim cenama za prozivodjace.

  -Vracanje kontrole uvoza, s ciljem maksimalne zastite domacih proizvodjaca


  -obnova maoralnih i etičkih standarda

  -osnivanje institucije koja će se baviti proučavanjem svih žrtava Srbskog naroda

  -očuvanje Republike Srbske i rad na ujedinjenju

  -naseljavanje Sent Andreje

  -tarženej povraćaja imovine svih Srba u zemljama u okruženju

  -pomoć Srbima u Crnoj Gori

  -obnova rada svih kulturno-umetničkih društava

  -drastična promena u odnosu na fizčku kulturu i amaterizam u sportu

  -osnivanje tela u kojem će se nalaziti predstavnici svih tradicionalnih verskih zajednica i crkvi kao i predstavnici vlasti u cilju kordinacije na duševnom preporodu i očuvanju verske raznolikosti Srbije
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 17. #17
  Iskusan dess (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.842
  Tekstova u blogu
  82
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Кључни параметри за препознавање савремене српске политичке странке

  Citat Original postavio cunami.talas Pogledaj poruku
  -Donosenje zakona kojima ce se pospesiti natalitet, i seta poreskih i svakih drugih olaksica, ukljucujuci i nacionalne penzije za majke sa vise dece.

  -Sveobuhvatni plan razvoja sela i poljoprivrede, sa maksimalnim olaksicama i zastitnim cenama za prozivodjace.

  -Vracanje kontrole uvoza, s ciljem maksimalne zastite domacih proizvodjaca


  -obnova maoralnih i etičkih standarda

  -osnivanje institucije koja će se baviti proučavanjem svih žrtava Srbskog naroda

  -očuvanje Republike Srbske i rad na ujedinjenju

  -naseljavanje Sent Andreje

  -tarženej povraćaja imovine svih Srba u zemljama u okruženju

  -pomoć Srbima u Crnoj Gori

  -obnova rada svih kulturno-umetničkih društava

  -drastična promena u odnosu na fizčku kulturu i amaterizam u sportu


  -osnivanje tela u kojem će se nalaziti predstavnici svih tradicionalnih verskih zajednica i crkvi kao i predstavnici vlasti u cilju kordinacije na duševnom preporodu i očuvanju verske raznolikosti Srbije
  јесте, то су већ конкретни пројекти..имам и ја пар за додати овако на брзину

  - израда јединственог националног програма и национална еманципација
  - брига о породици и заштита од "бијеле куге"
  - образовање и наука имају приоритет и свој посебни фонд
  - ефикасни механизми који омогућују владавину права (веће учешће јавности у избору судија, имовинске карте ссвих носилаца јавне власти итд)
  - редуковање јавне потрошње на максимално 25% националног дохотка
  - фискално растерећење извозника
  - субвенционисање послодаваца који запошљавају раднике до 30 и преко 45 година
  - порез на додату вриједност (ПДВ) и са социјалном, а не само фискалном компонентом: најмање двије пореске стопе, поред опше стопе увести и тзв. социјалну стопу на основне прехрамбене намирнице и лијекове;
  - екстрапорез на луксузну потрошњу

  има тога још, битно је да се с нечим крене
  Toleranz ist ein Beweis des Mißtrauens gegen ein eigenes Ideal.

Slične teme

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •