Vujanović: Kosovo smo priznali da bi izbjegli štetu u integracijama

Za predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića bilateralni odnosi Beograda i Podgorice u nizu značajnih oblasti "izuzetno su sadržajni i kvalitetni". U intervju za Tanjug šef crnogorske države rekao je i da Mitropoliju crnogorsko primorsku doživljava kao crkvu srpskog i crnogorskog naroda, te da je Kosovo priznato da bi se izbjegle štete na planu integracija.


Vujanović je u intervjuu za agenciju Tanjug izrazio spremnost na zvaničan susret sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi odnosi dvije zemlje bili unaprijeđeni i na najvišem državnom, političkom i diplomatskom nivou.
"Uzajamne posjete na nivou predsjednika država imale bi nesumnjivu vrijednost i dale bi apsolutni podstrek daljoj afirmaciji dobrih odnosa u delu u kome oni treba da budu poboljšani", rekao je šef crnogorske države za Tanjug.

Vujanović je naglasio da da sa Tadićem on "već ima izuzetnu i ličnu i kroz komunikaciju ministarstava spoljnih poslova".

"Obojica smo pristalice formule da bi odnosi Srbije i Crne Gore trebalo da budu primer dobrih odnosa ne samo na Balkanu, u Jugoistočnoj Evropi, već i u međunarodnoj zajednici. Prema mom uvjerenju, imali smo mnogo odluka ohrabrenja kvalitetnih odnosa dvaju država", rekao je Vujanović za Tanjug.

Predsjednik Crne Gore je objasnio da ga raduje to što između Beograda i Podgorice "postoji puno raspoloženje i maksimalna spremnost" na partnersku saradnju po svim ekonomskim pitanjima, koja treba da su prioritet za saradnju svim zemljama u regionu".

Vujanović je istakao i da "apsolutno podržava zaključenje" sporazuma Srbije i Crne Gore o dvojnom državljanstvu, da je u dosadašnjim pregovorima mnogo toga usaglašeno i da postoji "vrlo visoka saglasnost oko finalizacije sporazuma", uprkos veoma suprotstavljenim konceptima sa kojim se ušlo u pregovore.

On je ocijenio da su mediji u obje države dali mali publicitet dobroj saradnji u nizu oblasti, fokusirajući se prije svega na pitanje ambasadora Crne Gore u Srbiji.

"To je suviše pojednostavljeno gledanje na odnose dvaju zemalja. Mi smo uvjereni da proces imenovanja ambasadora treba ubrzati, da komunikaciju dva ministarstva inostranih poslova treba intenzivirati, kako bi se procedura postavljanja ambasadora Crne Gore u Beogradu maksimalno ažurno završila", istakao je Vujanović u intervjuu za Tanjug.

Na pitanje o crnogorskom priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Vujanović je rekao da je Podgorica povukla taj potez nakon što je "postalo izvjesno da će Crna Gora imati ozbiljnu štetu u svojim integracionim procjenama ako to ne učini. Bilo je jasno da Crna Gora ne može imati dobar integracioni hod, aplicirati za EU niti imati kvalitetnu komunikaciju sa NATO-om, ako ne sledi politiku ogromne većine zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova".

"Dakle, niko ozbiljan u Crnoj Gori i Srbiji ne može da kaže da bi naša aplikacija za EU uopšte bila moguća da nismo priznali Kosovo. Bilo je jasno da će Crna Gora imati usporavanje ili čak blokadu evropskog iIi evroatlantskog puta ukoliko ne prizna Kosovo", zaključio je crnogorski predsjednik.
O CRKVI

Vujanović je, pored poglavara SPC patrijarha Pavla, jedini sa ovih prostora dobitnik visokog priznanja Ruske pravoslavne crkve, koje mu je početkom godine u Moskvi uručio patrijarh Kiril.

Vujanović je, kaže, ponosan na to priznanje i ne osvrće se na kritike koje mu je tim povodom uputila Crnogorska pravoslavna crkva.

Predsjednik Crne Gore ističe da crkva i država treba da poštuju princip odvojenosti, a da on, kao predsjednik, poštuje kanonska ustrojstva, prema kojima je u Crnoj Gori kanonski legitimna Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa pravoslavnim mitropolitom crnogorsko-primorskim:

"Ona je pravoslavna crkva, a ne srpska crkva u Crnoj Gori. Ona je crkva i Crnogoraca i Srba i ne treba je označavati, kao što se to čini, kao srpsku crkvu u Crnoj Gori, jer se na taj način podstiče i jača i broj vjernika i pozicija Crnogorske pravoslavne crkve".