БУГАРСКА УВЕЛА ВЕРСКИ ПОРЕЗ

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
СОФИЈА/БЕОГРАД – У Бугарској је почела примена новог прописа којим ће сви пунолетни грађани издвајати један одсто годишњег прихода за финансирање верских заједница, пренела је Верска информативна агенција.

Како се наводи, „порез на веру” почео да се примењује 1. априла на основу одлуке бугарског парламента, а замениће финансирање верских заједница из државног буџета.

Они који се декларишу као атеисти такође ће морати да плаћају тај допринос, а прикупљеним средствима помоћиће се Бугарска академија наука, као и универзитети на којима се не изучава теологија.

Додаје се да ће око 90 одсто прикупљених средстава добити Бугарска православна црква, која је, како преноси ВИА, „била изненађена, јер није била обавештена о припреми тог прописа”.

У Бугарској свештеници примају месечну плату од епархије, а на последњем Црквено-народном сабору прошле године они су се жалили да су им примања „толико ниска да не могу да издржавају своје породице”.

Према последњем попису, 83 одсто Бугара су хришћани, а 12 одсто муслимани. Међу хришћанима, 83 одсто исповеда православље.

Како се наводи, 52 одсто Бугара, иако обично декларишу своју верску припадност, себе не сматра верујућима.

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html#v81946

Je li ovo malo preterano uzimanje para od poreskih obveznika?...ili je bolje rešeenje od finasiranja iz budžeta?Jesu li ateisti ovim oštećeni i da li im neko ovim aktom krši ljudska prava?
 
Порез за вернике већ постоји у свим католичким земљама и по мени је то одлично решење. Од тих прихода се дају фиксне плате свештеницима и финансирају обнове цркава и манастира.
Код нас је то лоше регулисано и у православној и у католичкој цркви. Свештеници немају никакву плату која је унапред одређена и зависе од донација и прилога па су самим тим себи дали за право да одређују цену одређених услуга попут венчања, крштења и исповедања а то је безобразлук и представља материјализацију вере. По свим канонима, свештеник је дужан да венча пар који то затражи и без надокнаде али наши (баш зато што немају фиксан износ плате) одбијају да то ураде ако не добију барем 100 еура + за свеће + за хор итд.
Мислим да би се код нас овим порезом решили многи проблеми јер би се знало колика је плата свештеника и избегли би ситуације да они од наше милости купују џипове и граде куће.
 
Bugari su jedan od naroda balkana koji se shto se nacionalnog pitanja tiche mozda i najpametnije ophodio kroz istoriju-satirali su Turke kad god i gde god su mogli i zato ih sad im a samo oko 13%
da nisu imali bi danas svoje kosovo na pola drzavne teritorije
bio harach ili ne bar imaju gram svesti da je crkva jedina politichka institucija koja je kroz vekove ropstva odrzala nacionalnu svest kod porobljenih balkanskih naroda
tako da...dati i 50 para kakvoj god pravoslavnoj crkvi vishe vredi za drzavu od bacanja poreza na EU aparatchike koji "vode evropskim putem" i ostale podguzne muve banana drzava balkana
 
a sam porez naravno da vrishti na crvene olosh pokajnike
da stvarno zele da pomognu "verske zajednice"vratili bi im svu imovinu koju su crveni lopovi pokrali 45. kroz nacionalizaciju
ne znam mozda kod njih i jesu za razliku od nas...
nek SPC zuti vrate lepo sve shto joj je pokradeno i ne treba nikakav porez,sama ce moci da se izdrzava
 
U nemačkoj, ako se izjasniš kao vernik, po automatici plaćaš crkvi kojoj pripadaš. Kroz porez. Od toga se lepo finansiraju crkve i popovi ne moraju da kradu, kao kod nas. Baš bih voleo da vidim u nemačkoj popa u Audiju... nije to za džabe... Oduvek sam govorio da treba učiti od pametnijih, tako su i Bugari samo iskopirali zakone EU i primenili ih. Samo nama - šabanima tu nešto nije jasno. Bolje nam je da popo za sahranu ili krštenje uzme 100 evra, nego da se to lepo zakonom uredi....
 

Back
Top