Авари
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Авари

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Авари

  interesuje me gde mogu da pronadjem nešto više o Obrima, njihovim pojavljivanjem, trajanjem, odnosom sa drugim narodima i nestankom. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.06.2004.
  Poruke
  199
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano

  Pogledaj u knjizi Jurija Venelina "Skandinavomanija ili stoletna istrazivanja o varjazima".[/i][/b]

 3. #3
  Aktivan član loš đak Boža (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.346
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: avari

  Zanimljivo da o narodu koji je toliko bitan za slavensku etnogenezu imamo samo jednu temu iz 2004 godine sa dva odgovora. Mali prilog toj temi sa nadom da će se o njima više pisati u budućnosti:

  "Tu ne puši se hašiš. Krv se puši. I već si drugi kad se mača mašiš"- Josip Sever

 4. #4
  Primećen član HanibalBarka666 (avatar)
  Učlanjen
  18.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  724
  Reputaciona moć
  20

 5. #5
  Aktivan član loš đak Boža (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.346
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: avari

  Citat Original postavio HanibalBarka666 Pogledaj poruku
  Znam za taj rad otkad ga je postavio Slaven (zaboravio sam na kojoj temi) ali nisam uspeo da ga skinem sa Scribda nego sa 4shared.com

  http://www.4shared.com/office/w7eQiMdwce/Jovan_Kovaevi_Avarski_kaganat_.htm

  Dobra knjiga, i sramota je reći da je nisam pročitao se par prvih strana (eno je na nekom od USB-ova) no Avarima se dosta bavio i Florin Kurta, čiji su radovi takođe zanimljivi a koji se mogu pronaći na Academia.edu
  "Tu ne puši se hašiš. Krv se puši. I već si drugi kad se mača mašiš"- Josip Sever

 6. #6
  Zainteresovan član Carlin15 (avatar)
  Učlanjen
  08.09.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  464
  Reputaciona moć
  9

  Podrazumevano Re: Авари

  The Slavs and the Avars by Omeljan Pritsak
  http://www.kroraina.com/slav/op/op_slavs_avars.htm

  Part __1_ ( Avars; nomads of the steppe and nomads of the sea; rule by professional warrior and merchant elites; charismatic leaders usually living in towns before coming to power; leader's retinue - the Germanic comitatus, the Old Turkic buyruq, the Hunnic boyla-r; military slavery systems - the Mamlūks of Egypt/Syria, or the Ottoman qulluq; military settlements - the Russian Kazak; Pseudo-Avars)
  Poslednji put ažurirao/la Carlin15 : 18.12.2016. u 20:34

 7. #7
  Primećen član HanibalBarka666 (avatar)
  Učlanjen
  18.09.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  724
  Reputaciona moć
  20

  Podrazumevano Re: avari

  Ovo bi potencijalno mogla da bude dobra i zanimljiva tema pod uslovom da zaživi i da je ne troluju autohtonisti.

  Citat Original postavio loš đak Boža Pogledaj poruku
  Dobra knjiga, i sramota je reći da je nisam pročitao se par prvih strana (eno je na nekom od USB-ova) no Avarima se dosta bavio i Florin Kurta, čiji su radovi takođe zanimljivi a koji se mogu pronaći na Academia.edu
  Zato što si loš đak

  Kad smo kod Florina evo jednog njegovog zanimljivog rada vezanog i za upade Slovena.
  https://www.academia.edu/12138833/Avar_Blitzkrieg_Slavic_and_Bulgar_raiders_and_Roman_special_ops_mobile_warriors_in_the_6th-century_Balkans


  Treba postaviti i mapu Avarskog kaganata. Nisam mogao da nađem bolju na netu, ali evo za sad ova mada nije baš precizna:

  Ime: GeschAwarenWenia.jpg
Pregleda: 211
Veličina: 34,7 KB

 8. #8
  Aktivan član Дундурије (avatar)
  Učlanjen
  03.04.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.667
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Авари

  Авари су преци хрвата.

  Порјекло хрвата који већином нису данашњи Хрвати јер су по изгледу били Азијати
  није словенско него Аварско који су Хунски номаски народ из централне Азије.
  Уочи првог Аварског напада на српског краља Радимира II 639 год.похарали су:Далмацију,
  Истру,Мезију,Дарданију,Раш у и Превалу,освојили тврђаву Клис у Далмацији,до темеља разорили
  Солин-дањашњи Сплит и Епидаур 640.год.
  У тадашњој Јадранској Србији су буктали нереди измедју пагана и хришћана сто је олакшало продор Авара.
  Били су савезници са Византијом од 558.год.која их је користила у ратовима против Срба и Српских
  савезника у подунављу.У борбама Између Ромеја са Аварима из Дачке Србије 578-579год.Ромеји и Авари су
  били потучени.Затим Авари упадају поново и бивају потучени 592.год.Аварски хаган(још увјек имају аварске титуле) бјежи преко Дунава.Византија поново напада Дачку Србију 594.год.Огромне Аварске хорде такође нападају са Византијом,побјеђују Српског Војводу Адрагаста и заробљавају кнеза Мужока на реци Јаломници.Сљедеће године су поражени и протјерани.У сљедећем нападу Византијаца Авари нису учествовали па су их Срби потукли 602.год.Византинци нису редовно плаћали Аварима обећану суму али су им обећали
  да ће им дати цјелу Панонију ако им се прикључе.Авари су налог извшили 619 год.Аварска Азијска коњица се сручила на Панонију и цјелу је заузела.Славени из Моравске су се побунили и протјерали Аваре на југ 623.год.
  Када су ојачали 639.поново нападају Србију која је била у борбама измедју хрићана и пагана,а те немире су подстицали Византинци да би се појавили као заштитници хришћана.Таскође постоји"Келеусис"-наредба којом Византинци признају Аварима право на све освојене земље у Србији.
  Затим српски војводаЗвонимир-крстено Светимир протјерује Аваре 640. из Босне,Мезије,Дарданије, Рашке, Дукље. После побједе над аварима проглашава се за краља Србије.У Далмацији су се Авари настанили око Сиња и Врлике. Двије до три хиљаде људи доста бројнији хрвати населили су се у Панонији измедју Саве и Драве 640.год.
  То је било освојено земљиште и дио Аварског хаганата на челу са породицом од 5 браће и двије сестре који су се звали Хроват,Клук,Мухол,Ловел и Косен и сестре Туга и Вуга.Први пут се хрватско име спомиње у 3.вјеку на усцу рјеке Дона у Азовско море,а у Далмацији у време Каролинга после 800.год.


  - - - - - - - - - -

 9. #9
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Авари

  Авари су дошли или пребегли из Хазарије , државно уређење им је било налик хазарском , доста је туркијских народа пребегло из Хазарије у Европу. Први пут колико се сећам ступају у контакт са византијским двором посредством Алана где величају моћ и снагу своје војске и траже земљу да се населе. То је испрва била Панонија коју су они одбили па касније прихватили међутим касније је постало јасно да немају намере да се трајно насељавају већ им је била потребна база за пљачкашке походе уперене нарочито против Византије.

  Морам да нађем ту књигу о Хазарима да бих мало боље описао државно уређење углавном састојало се из прстена крижних моћи наравно војне.Спољне окоснице су чиниле пешадије или новије укључени народи у њихов државни мехнизам , моћ и боље рангирани сталежи су били дубље унутра до самог центра које је чинило највише "племство" најбогатији и најутицајнији.
  Испрва су то били неки турски или монголски народ како се препостављало касније су и тај ужи круг чинили Словени који примају утицај Авара на своје погробне церемоније као и на ткање одеће и аварску културу уопштено , отуд различити описи Авара у изворима да би на крају били названи Словенима. тако да у аварским некроплолама је јако мало нађено азијатских скелета и остатака много више словенских који су били сахрањени на исти начин као Авари.

  Од описа као монголски народ одудара опис Нестора Кијевског који говори да су Обри били народ великих и крупних тела што није баш било карактеристично за азијске коњанике можда више за неке Кавкаске , иранске горштаке.
  Чинили су разне злочине над подређеним народима често и над Словенима има описа које ћу касније цитирати. Углавном су у изворима описани као народ нискох моралних кодекса који је заслужно нестао из историје. Давали су заклетве , клели се мачем и крвљу да неће напсти па би напали , јако непоуздани савезници , превртљиви и свирепи.
  Што се тиче културолошког утицаја извршили су га највише на Словене и тај континуитет ће бити продужен у Моравској и Нитринској кнежевини.
  Сматра се да је Карло велики уништио последње прстене моћи те аварске државе док се неки други историчари не слажу у томе.
  Врло чудан је Порфирогенитов опис доласка Мађара у Панонију , они бивају три пута поражени од Печењага па потом беже у Панонију где су били још на јачем удару Печењага.
  Неки историчари верују да су склопили савез са остацима те аварске државе у Панонији који су им пружили заштиту од Печењага па су се са тим Аварима иначе сродним и стопили. Сродни су им били и Прото-Бигари.

  Разлог неким историјским збркма видим и у томе што историју Европе учимо вивисицираном од Кавказа и средње Азије па учимо само последице и пројаве нечега што се десило као последица Кавкаских и средње Азијских сеоба и метежа које наравно не проучавамо већ само њихове последице у Европи.

 10. #10
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Авари

  Одлична књига @Hanibal @lošđakBoža међутим колико сам ја разумео овај део каганата у Панонији би представљао његов западни део а источни се колико сам разумео протезао уз Црно Море до Кавказа ,који је полако почео да се осипа мислим на источни део под притиском Хазара који су полако наметали власт источним деловима каганата.Заправо јако би се могло тешко разумети да из тако малог језгра неке формације контролишу промене у заправо читавој Европи и имају годишњи данак који им Византијци исплаћују у златницима почев од 50000 до 200000 златника све до 626 године. Чудно ми је да се у
  неким историским грађама прескаче ова опсада Цариграда 626 као миноран догађај , код Ђоровића заправо и не постоји иако је врло био детаљан на неким местима и језгровит. На википедији чланак од 10 реченица.Некако мислим да је свима био проблем да објасне долазак Срба и Хрвата са севера преко аварског хаганата где аутор говори да је једино било могуће између 631 и 633 где је ваљда дошло до борбе око превласти у аварском хаганату и побуне Бугара који су тражили удела у власти , након овога су Бугари поражени и прилике у хаганату су се опет довеле у ред уз очигледно постепено осамостаљивање Бугара па чак још у том периоду на Кавказу уз Ираклијеву подршку не би ли дестабилизовао хаганат. Осим овога има занаимљивих ствари које су промакле у класичној историји
  које су корисне за друге теме рецимо етногенезу Албанаца и Влаха јер као кључне аварске насеобине на Епиру ,околина Атине и Драч које су биле кључне територије за етногенезу ових народа.
  Ваљда једна од најстаријих гробница каганског или вишег достојанства из прве аварске епохе се налази у Албанији.

 11. #11
  Iskusan хан Ацо (avatar)
  Učlanjen
  13.11.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bugarska
  Poruke
  5.079
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Авари

  Авари су Прабугари.

 12. #12
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.831
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Авари

  Citat Original postavio хан Ацо Pogledaj poruku
  Авари су Прабугари.
  Па јесу били слично племе и Прабугари јесу били једно од племена у аварском каганату у почетку потчињени Аварима али касније су се отргли доминацији Авара и надјачали Аваре.
  Под Крумом су већ самостални , део Авара у Банату су починили својој власти а било је и слободних Авара плаћеника у Крумовој војсци.
  Може се рећи да су Прабугари наследници аварског каганата.

  Христос се роди!

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •