Američka vlada nezadovoljna planovima "Dženeral motorsa" i "Krajslera" za oporavak proizvodnje. Izvršni direktor GM Rik Vagoner podneo ostavku pod pritiskom vlade. "Očekivano bankrotstvo", kao najbolji put za izlazak iz krize auto-giganata.

Radna grupa američke vlade zadužena za ozdravljenje domaće auto-industrije saopštila je da planovi koje su predložili "Dženeral motors" (GM) i "Krajsler" nisu uspeli da dokažu da dve kompanije mogu da prežive bez vladine podrške.

GM će odlukom radne grupe u narednih 60 dana dobijati finansijsku pomoć iz budžeta Ministarstva finansija za nastavak poslovanja, a "Krajsler", čijih 80 odsto akcija kontroliše njujorški investicioni fond "Serberus", dobio je mesec dana da kompletno zaokruži i okonča planirano udruživanje sa italijanskim "Fijatom."

Radna grupa smatra da bi jedan očekivani proces bankrotstva, kao način da se pomogne GM-u i "Krajsleru" u rešavanju neodrživih dugova, mogao biti najbolji put za izlazak iz krize, ako se prethodno ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturisanju, bez zahteva za sudskom zaštitom od poverilaca.

Potrebni "agresivniji" planovi za ozdravljenje

Vlada je, takođe, saopštila da će lansirati plan kojim će garantovati naloge kupaca koji nabavljaju nova GM i "Krajsler" vozila tokom sledeće faze restrukturisanja.

Radna grupa je zaključila da predloženi planovi ozdravljenja ne pružaju dovoljno garancija da GM i "Krajsler" mogu preživeti na duže staze, čak i ako se stanje američke privrede popravi.

GM je dobio 60 dana da pripremi mnogo agresivniji plan ozdravljenja i da sačini "kredibilnu strategiju", a u tom periodu će imati podršku vlade. Naređeno je da se smeni sadašnji direktor GM Rik Vagoner i da se na njegovo mesto postavi Fric Henderson, a uskoro će uslediti i promena članova odbora direktora.

Plan "Krajslera" je ocenjen kao "nerealan" i s "previše optimizma", tako da je radna grupa preporučila da se u narednih 30 dana okonča izrada konačnog sporazuma o udruživanju s italijanskim "Fijatom", ali da se obezbedi prethodna neophodna saglasnost akcionara.

Radna grupa smatra da prvobitni predlog o udruživanju s "Fijatom" nije prihvatljiv iz više razloga, uključujući i mogućnost da "Fijat" bude većinski vlasnik kompanije pre nego što budu izmireni američki poreski obveznici.

"Krajsler" će u periodu od tih 30 dana dobijati vladinu pomoć a, ako sporazum s "Fijatom" bude postignut, vlada će razmotriti mogućnost pružanja dodatne pomoći od šest milijardi dolara.


Izvršni direktor GM Rik Vagoner


Prvi čovek GM-a podneo ostavku

Jadan od uslova za nastavak vladine pomoći GM-u bio je da se povuče dosadašnji izvršni direktor Rik Vagoner (56), koji je u međuvremenu podneo ostavku, da bi na njegovo mesto došao Fric Henderson, dosadašnji šef proizvodnje.

Vagoner je postao izvršni direktor 2000. godine, a na udaru javnosti našao se krajem minule godine kada su američki zakonodavci raspravljali o pomoći GM.

Vagoner je, naime, uprkos gubitku kompanije od 82 milijarde dolara uporno ponavljao da želi da ostane na čelu GM i u tome je imao jednoglasnu podršku članova Odbora direktora, dok je prodaja GM-a na tržištu Severne Amerike u martu 2005. bila za oko 80 odsto manja u odnosu na Vagonerova predviđanja.

Njegovom padu prethodila je i procena analitičara iz sredine prošle godine da bi GM zbog pada prodaje mogao da bankrotira.

Sredinom jula minule godine, GM je objavio plan smanjivanja troškova za 10 milijardi dolara, suspendovanje isplate dividendi i prodaju imovine u vrednosti do četiri milijarde dolara.

Lane u decembru GM je dobio pomoć administracije tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša kako bi kompanija izbegla bankrot i sprečila kolaps koji je mogao dovesti do otpuštanja hiljada radnika, ali je u februaru zatraženo dodatnih 16,6 milijardi podrške iz vladinih fondova.

Za razliku od Vagonera, čiji se planovi nisu ostvarivali, mnogo bolje je prošao izvršni direktor "Krajslera" Robert Nardeli (60) od koga američka vlada nije tražila da ode.

Partnerstvo sa "Fijatom" šansa za "Krajsler"

Nardeli, koji je postao šef "Krajslera" avgusta 2007, dobio je šansu da nastavi sprovođenje plana po kome bi "Krajsler" ponovo poslovao sa profitom, pošto je lane imao gubitak od osam milijardi dolara.

Nardeli će pokušti da zaključi dogovor sa "Fijatom" u narednih 30 dana, kojim se predviđa preuzimanje dela akcija "Krajslera" u zamenu za isporuku najnovije tehnologije za izradu manjih vozila. Predviđa se da bi "Fijat" svoj prvi model s "Krajslerom" počeo da proizvodi 2011. godine.

Smena Vagonera je drugi slučaj da američka vlada zahteva smenu jednog izvršnog direktora od kada je počela finasijska kriza. Prvi je u septembru, takođe, po nalogu vlade morao da ode upravo direktor AIG Robert Vilmštag.

Republikanac Tadeuš Mekoter iz Detroita ocenio je da je administracija Baraka Obame primenila duple standarde kada je smenila Vagonera, a istovremneo dozvolila da na svojim mestima ostanu mnogi direktori banaka, iz kojih je američka finansijska kriza i krenula.

Vagoner je drugi direktor autokompanije koji je izgubio svoj posao tokom ovog vikenda, pošto je i Odbor direktora francuske kompanije "Pežo-Sitroen" smenio izvršnog direktora Kristijana Štrajfa i na njegovo mesto postavio Filipa Varina, koji će na novu dužnost stupiti 1. juna.

Izvor :Vesti RTS-a

Posto vidim neki raduju propasti Lade, evo malo svezih informacija sa druge strane bare.
Ovo partnerstvo sa Fijatom ima da ih preporodi. Steta za nas jer ce nam onda Ameri oduzeti Punto