Clostridium difficile
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Clostridium difficile

  1. #1
    Aktivan član
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    1.041
    Reputaciona moć
    44

    Podrazumevano Clostridium difficile

    Osoba je pre godinu dana bila na vecoj dozi antibiotika nakon cega su poceli prolivi. Prolivi se smiruju uzimanjem Orvagila (metronidasol) a po prestanku terapije istim se ponovo vracaju nakon par dana. Da li na osnovu ovoga moze da se sumnja na c. difficile ili ne?
    Inace terapije na pije bas kako je gastroenterolog rekao, ne redovno zbog straha od lekova.



  2. #2
    Iskusan M-1980 (avatar)
    Učlanjen
    05.10.2007.
    Pol
    ženski
    Poruke
    6.774
    Reputaciona moć
    105

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    neredovno pijenje lekova dovodi do rezistencije bakterije na njh...
    najbolje je da uradi ponovo kotrolu tolice, zatim antibiogram....

  3. #3
    Aktivan član
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    1.041
    Reputaciona moć
    44

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Kontrola stolice za C.Difficile ne znaci nista s obzirom da se radi o anaerobnoj bakteriji. Direktne analize su toksin A i B ali se kod nas izgleda nigne ne rade. Treba jos da odradi krvnu sliku, Fe, CRP i sedimentaciju pa da to nosimo kod doktora.

  4. #4
    Poznat dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.804
    Reputaciona moć
    151

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Ne prati savete lekara, ne znamo po kojom dijagnozom je lece i onda nas ovde pitas sta je u pitanju?
    Jao Boze, spalicu se!
    "Niko toliko ne brine o sebi kao oni koji nikom drugom nisu potrebni"
    Duško Radović

  5. #5
    Aktivan član
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    1.041
    Reputaciona moć
    44

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Citat Original postavio dr Pogledaj poruku
    Ne prati savete lekara, ne znamo po kojom dijagnozom je lece i onda nas ovde pitas sta je u pitanju?
    Jao Boze, spalicu se!
    Leci se pod dijagnozom enterocolitisa.
    Terapija koja je prepisana je Orvagile 3X1 i Probiotic 1X1. Diglucan 1X150 mg
    Uradila je stolicu na parazite (negativan nalaz), kandidu (mnogo prisutno), bez prisustva patoloskih bakterija.
    Poslednji put ažurirao/la MilgredBulf : 26.03.2009. u 15:39

  6. #6
    Poznat Hedonista (avatar)
    Učlanjen
    21.09.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Helvetia
    Poruke
    9.258
    Reputaciona moć
    141

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Citat Original postavio dr Pogledaj poruku
    Ne prati savete lekara, ne znamo po kojom dijagnozom je lece i onda nas ovde pitas sta je u pitanju?
    Jao Boze, spalicu se!
    Nemoj , ne sekiraj se..imali ko u blizini protivpozarni aparat,za svaki slucaj?
    Pa valjda i sama znas kakav je nas narod,cemu cudjenje...

  7. #7
    Aktivan član
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    1.041
    Reputaciona moć
    44

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Citat Original postavio dermatolog Pogledaj poruku
    Nemoj , ne sekiraj se..imali ko u blizini protivpozarni aparat,za svaki slucaj?
    Pa valjda i sama znas kakav je nas narod,cemu cudjenje...
    Kolega nadmeni, nije vase da komentarisete kakav je narod nego da ga lecite. Meni clostridije nisu uza oblast cak mi ni gastroenterologija nije bliska pa sam trazio misljenje od nekoga sa vise iskustva. To me ne cini glupim. Kada bi ste shvatili da niste glupi zato sto pitate medicina bi nam procvetala.

  8. #8
    Poznat dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.804
    Reputaciona moć
    151

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Aco, pacijenti se lece u ordinaciji, do sada si trebao to da naucis.
    Ako si promenio nick, ne znaci da te ne prepoznajemo.
    "Niko toliko ne brine o sebi kao oni koji nikom drugom nisu potrebni"
    Duško Radović

  9. #9
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Pozdrav za sve na temi.
    Navedena osoba sam ja, i uopshte mi nije svejedno. Bila bih vam zahvalna ukoliko mozete da se postavite iznad situacije, i date mi struchni savet ukoliko je to ikako moguce.

    Situacija je sledeca. Proshlog proleca sam popila celu kutiju ciprofloksacina, i pochela nakon toga da pijem alfacet, jer je to bila terapija za eserihiju. Na pola kutije alfaceta dobila sam proliv. Prekinula sam terapiju sa alfacetom, i popila flonivin, sprechavala sam proliv pijenjem loperamida. I to je trajalo par meseci. Na kratke periode je stolica bila bolja, ali se sa svakim stresom proliv vracao.
    Dala sam stolicu na pregled i utvrdjena mi je candida albicans u velikoj meri. Nalaz na parazite i bakterije je bio negativan. Sa tim nalazom sam otishla kod doktora za internu medicinu koja mi je prepisala: Orvagil 3x1 (10 dana), i josh neke tablete (tantum verde, probiotik). Objashnjenje za orvagil je bilo sledece. Antibiotik je pobio "dobre bakterije" u crevima i nastanila se candida i sa njom josh jedna aneorobna bakterija koja se lechi Orvagilom.
    Naravno, nisam bila pametna da uzmem i ispijem celu kutiju Orvagila na vreme, jer imam strah od pijenja lekova, nego sam se napravila pametna, i pokushala sve to da izlechim diflukanom i probioticima (pila sam diflukan 1 mesechno, uglavnom u pms-u, kada proliv postane nesnosan).
    Pre 15 dana sam napokon reshila i isterala terapiju orvagilom, i za to vreme je stolica bila besprekorna. Pila sam ga 7 dana. NAkon 3,4 dana po prestanku pijenja orvagila, pocheli su prolivi. Popila sam pre 3 dana diflukan, opet se situacija smirila, ali i dalje nije u granicama normale.
    Pored problema sa prolivom, svo vreme imam strashne probleme sa nadimanjem i sa gasovima. Chesto mi se deshava da imam grch koji traje 10 -tak sekundi, u trentku prolazenja gasa kroz creva.

    Shto se tiche gasova u crevima pre par godina mi je za vreme ginekoloshkog pregleda utvrdjeno da imam sindrom nervoznih creva. Pre mesec dana sam bila kod lekarke, gastroenterologa, koja mi je ultrazvukom pregledala creva i ostale organe, i rekla da imam jako puno gasova. Za to mi je dala espumisan i mucofalk. U tom trenutku sam imala nesnosne prolive, espumisan mi nije pomogao u lechenju proliva, a gasovi su se javljali opet nakon nekoliko sati nakon uzimanja tablete. Prekinula sam samoinicijativno tu terapiju (sa razlogom da ona ne lechi uzrok vec samo uklanja simptome), i tad sam pochela da uzimam Orvagil, koji je sve sredio do pre 3,4 dana.

    Jasno mi je potpuno da sam odgovorna sama za sve ovo jer nisam popila josh onda taj prokleti Orvagil na vreme, nego sam chekala par meseci, gde se cela situacija verovatno pogorshala.

    Juche sam na netu pretrazivala i nashla da se metronidaznon koristi za lechenje pomenute bakterije. Proverila sam da li uyopshte neko u Bg-u radi analize na toksin a i toksin B na osnovu kojih se utvrdjuje prisustvo clostridiuma, i recheno mi je da niko od privatnih laboratorija u Bg-u to ne radi, i da eventualno mozda rade klinichki centar i WMA. Ja nemam zdravstveno osiguranje, tako da u ovom trenutku ta opcija otpada.

    Danas sam uradila komletnu analizu krvi i urina, i rezultati trebaju da mi stignu posle 6. Sa tim rezultatima cu posetiti gastroenterologa, ali ono shto me do tada interesuje jeste sledeca stvar. Na koji nachin uopshte moze, i da li moze da se odredi prisustvo pomenute bakterije na osnovu parametara koji su nadjeni u krvi?

    Ja Vas molim da prestanete da se prepucavate oko gluposti, i ukoliko mozete da mi pomognete bila bih vam jako zahvalna.

  10. #10
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    "Na koji nachin uopshte moze, i da li moze da se odredi prisustvo pomenute bakterije na osnovu parametara koji su nadjeni u krvi?"

    Da budem preciznija, da se predpostavi njeno prisustvo?

  11. #11
    Poznat dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.804
    Reputaciona moć
    151

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Uzmi svoje nalaze, javi se gastroenterologu, ne leci se na svoju ruku.
    Pomenuta bakterija se ne moze utvrditi preko laboratosijksih nalaza krvi.
    Potrebna je dodatna dijagnostika.
    Ukoliko nakon uradjene dijagnostike gastroenterolozi ne nadje uzrok javi se psihijatru.
    "Niko toliko ne brine o sebi kao oni koji nikom drugom nisu potrebni"
    Duško Radović

  12. #12
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Stigao je nalaz krvi, boldovane su samo vrednosti koje odstupaju.

    Krv

    Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti

    Sedimentacija 14 mm/h 4-10

    Krvna slika, hematokrit 0.434 L/L 0.37-0.47

    Krvna slika, hemoglobin 146 g/L 115-160

    Krvna slika, eritrociti 4.86 x10^12/L 3.80-5.40

    Krvna slika, MCV 89.3 fL 80-100

    Krvna slika, MCH 30.1 pg/ml 27-32

    Krvna slika, MCHC 337 g/L 300-350

    Krvna slika, RDW 11.2 % 11.60-13.70

    Krvna slika, leukociti 8.3 x 10^9/L 4-10

    Krvna slika, trombociti 300 x10^9/L 150-450

    Leukocitarna formula

    Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti

    Le formula, segmentirani leukociti 0.673

    Le formula, limfociti 0.237

    Le formula, monociti 0.066

    Le formula, eozinofili 0.019

    Le formula, bazofilni 0.005

  13. #13
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Urin

    Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti

    Urin, izgled blago zamućen

    Urin, boja žuta

    Urin, pH reakcija 5,5

    Urin, specifična težina 1020

    Urin, proteini /

    Urin, hemoglobin /

    Urin, glukoza /

    Urin, aceton /

    Urin, bilirubin u urinu /

    Urin, urobilinogen /

    Urin, nitriti /

    Urin,askorbinska kiselina /

    Urin, eritrociti u sedimentu 2-3 sveža i bleda

    Urin, leukociti u sedimentu 5-8

    Urin, cilindri /

    Urin, bakterije malo

    Urin, epitelne ćelije dosta ćelija pločastog epitela

  14. #14
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Urin

    Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti

    Urin, neorganizovani sediment /

    Urin, ostalo /

    Biohemijske analize

    Analiza Rezultat Jedinice Referentne vrednosti

    Glukoza 5.08 mmol/L 4.10-5.90

    Urea 3.6 mmol/L 2.14-8.30

    Kreatinin 56.4 umol/L 44-90

    Mokraćna kiselina 249 umol/L 140-340

    Holesterol 5.84 mmol/L manje od 5.2 poželjno

    5.2-6.19 granično rizično


    HDL holesterol 1.74 mmol/L preko 1.60 poželjno

    1.0-1.6 granično rizično

    manje od 1.0 visoko

    LDL holesterol 3.3 mmol/L manje od 3.40 poželjno

    3.4-4.1 granično rizično

    Trigliceridi 1.76 mmol/L manje od 1.70 poželjno

    1.70-2.29 granično


    Proteini, totalni 79 g/L 64-83

    Fibrinogen 4,32 g/L 2-4

    Bilirubin, totalni 7.7 umol/L 0-17

    Bilirubin, direktni 2 umol/L 0-3.40

    AST (SGOT) 23 U/L 0-31

    ALT (SGPT) 22 U/L 0-31

    Gama - GT 25 U/L 5-39

    Alkalna fosfataza 64 U/L 35-104

    Gvožđe 16.4 umol/L 6.60-26

    Kalijum 4,3 mmol/L 3.50-5.10

    Natrijum 140 mmol/L 136-148

    Hloridi 100 mmol/L 97-111

  15. #15
    Poznat dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.804
    Reputaciona moć
    151

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Koliko imas godina?
    Ne hranis se bas najzdravije.
    Rezultati su ti ok, sve je to u granicama normale, odstupanja su vrlo mala.

    Povedi racuna kako se hranis.
    I javi se gastroenterologu.
    "Niko toliko ne brine o sebi kao oni koji nikom drugom nisu potrebni"
    Duško Radović

  16. #16
    Primećen član Dirty Kichen Eternity (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2009.
    Pol
    ženski
    Poruke
    601
    Reputaciona moć
    39

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    Pusach sam. Imam 28 godina, i ne krecem se dovoljno, a bogami izgleda da se i ne hranim najzdravije.

    Nije mi jasno u nalazu koliko je ozbiljna sedimentacija 14, i povishen fibridogen?
    Po nalazu vidim i da imam blagu upalu beshike, a ne smem ni da pomislim da uzimam bilo shta sem chajeva...
    Zakazacu vec sutra pregled kod gastroenterologa.
    Hvala, u svakom sluchaju...
    Poslednji put ažurirao/la Dirty Kichen Eternity : 26.03.2009. u 18:07

  17. #17
    Poznat dr (avatar)
    Učlanjen
    24.08.2003.
    Pol
    ženski
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    9.804
    Reputaciona moć
    151

    Podrazumevano Re: Clostridium difficile

    SE 14 je mirna sedimentacija, ne opterecuj se time i vise nemoj molim te da tumacis svoje nalaze sama niti da se lecis na svoju ruku.
    Vidis da ti ne ide.
    Prepusti to onima koji su za to skolovani.
    "Niko toliko ne brine o sebi kao oni koji nikom drugom nisu potrebni"
    Duško Radović

Slične teme

  1. Clostridium Botulinum i E. Colli
    Autor dr.koki u forumu Prirodne nauke
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 29.04.2005., 16:50

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •