Руски заштитни Корпус
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 108

Tema: Руски заштитни Корпус

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Руски заштитни Корпус

  РУСКИ КОРПУС У СРБИЈИ

  Овде би ваљало поменути и Руски заштитни Корпус, који није директно био потчињен влади генерала Недића, али је активно учествовао у антипартизанским дејствима у Србији, и који је заједно са СДК и СДС бранио народ од комунистичког терора.

  После краjа Грађанског рата у Русији, 1920. године 30.000 воjника Руске Воjске генерала Врангела и 130.000 цивила емигрирали су са Крима (Јужна Русија). Најпре су допутовали у Турску. Тамо су се задржали две године, до 1922. године када се један део преселило у Бугарску, док се већина белих Руса преселила у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Краљевина С.Х.С. (после 1929. године - Краљевина Jугославиjа) се највише допала емигрантима, због тога што је југословенски краљ Александр Први Карађорђевић био питомац Руског Пажеског Корпуса, а српски Патријарх Варнава је учио у Духовној Академији у Санкт Петербургу. Генерал Врангел jе рекао: "Само нам је Краљевина С.Х.С. пружила руку помоћи. Друге савезничке државе су признале власт црвених силеџиjа…". У Краљевину Југославију се превесело око 40.000 Руса.Овде су бели емигранти почели са стварањем своjих друштвених и просветних организациjа: руско-српску мушку гимназиjу, два руска кадетска корпуса... Генерал Врангел је 1924. године створио "Руски Општи Воjни Савез" ("РОВС"), коjи jе удруживао све воjнике и официре бивше Руске Царске Воjске. Пуно Руских професора је предавало на свим Универзитетима Краљевине Југславије. Руски козаци су вршили службу у Српској Граничарској Стражи.

  Током немачке агресиjе на Jугославиjу (априла 1941. године) пуно емиграната је било спремно да ратује против Немаца. По окончању априлског рата Jугославиjа jе била подељена између окупаторсних држава.У Србиjи jе била стварена Влада са генералом Миланом Недићем на челу под контролом окупатора.Краjем 1941. године за одбрану српског становништва од комуниста и усташа био је створен Српски Добровољачки Корпус.

  У исто време комунисти су почели да убиjаjу српске жандарме и руске емигранате (убили су око 250 Руса). Почетком jула комунисти су стварали "Ужичку републику". Генерал Скородумов обратио се Немацима. Он jе молио да се допусти Русима да стваре руски воjни одред за одбрану од комуниста. Руски одреди морали су бити само у рускоj униформи и нису полагали заклетву Хитлеру. Такође je захтевано да се после стварања Корпуса он мора послати на Источни фронт. Али оваj захтев Немци нису извршили. Спочетка немачке власти (начелник штаба команданте окупаторске воjске пуковник Кевиш) je допуштала стварање одреда. Скородумов je издао наредбу о стварању Руског Корпуса (12.09.1941). Али кроз 2 дана стигла je наредба из Берлина да се забране све националне воjске формиране у Србиjи. Скородумов je био затворен. Командант Корпуса je постао руски генерал Штеjфон (бивши командант пука у Добровољачкој Војсци генерала Дењикина) Назив "Руски Корпус" je био промењен у "Руска Одбрамбена Група" (1942. - Руски Одбрамбени Корпус, а 1944. - Руски Корпус). Тако je у мукама био стваран Руски Корпус.

  Формирање Корпуса је обављено у Топчидерскoj касарни (бивша касарна Краљевске Гарде) Први пук Корпуса (око 2100 људи) био је састављен у септембру/октобру 1941. године.Пук је био обучен у руске униформе. А у новембру пук je ратовао са партизанима близу Лознице. После слома "Ужичке републике" пук je остао у Западноj Србиjи где је бранио српско становништво и саобраћајне путеве. Штаб пука je био у Лозници. Корпус je био додељен 65. корпусу Вермахта (командант - генерал Фелбер). Током jeсени и зиме 1941. године је био стварен Други пук.

  У корпусу су углавном служили бивши официри, војници и козаци Руске војске генерала-лајтнанта П. Н. Врангела.Око 10% је чинио подмладак рођен ван Русије или они који су напустили отаџбину као деца, Добровољци су долазили из руских емигрантских колонија у Бугарској, Немачкој, Пољској, Француској, Грчкој, Италији, Румунији и из неких других земаља. Укупно, током целог рата, у Руском корпусу је служило више од 17.000 људи.

  Крајем новембра Руска група је имала већ 6.000 војника и официра, а 30. новембра је добила назив Руски корпус и била укључена у немачки вермахт. Руски корпус је био наоружан пољским топовима калибра 75 mm, са антитенковским топовима калибра 37 mm, са минобацачима, крупнокалибарским митраљезима и пушкомитраљезима. Корпус је користио Правило службе Руске Царске војске, Црвене армије и немачког вермахта. Официрски кадар је био углавном млад, а официрски подмладак се припремао у Првом Руском кадетском корпусу „Велики књаз Константин Константинович". На почетку рата војници и официри су носили маскирне мундире, али почетком 1942. године, због несташице тканине маскирне боје, добили су тамно-браон униформе. Крајем 1944. и у 1945. години, због разумљивих разлога, војници Руског корпуса носили су различите униформе. Војници и официри су носили еполете, које су означавали њихов поспедњи чин у Царској руској војсци, али фактичко звање је било означено на реверу. На глави су војници носили руске војне капе по обрасцу капа из Првог светског рата са руском тробојком на кокарди или округле челичне шлемове чешке производње са белим крстом на челу.

  Апсолутна већина војника и официра Корпуса хтела је да се пребаци на Источни фронт и да ратује тамо „за ослобођеље Русије од црвеног ропства." Али немачка команда је одуговлачивала тај одлазак (с намером да га никад не изврши) и оставила је Руски корпус у Србији. Корпус је чувао руднике, путеве, комуникације и железницу од партизана. Јединице Руског корпуса смештене уз Дрину у Западној Србији, нису се само бориле против партизана, него су и (на своју одговорност) помагале прелазак српских избеглица из Босне. Јединице Руског корпуса су чувале објекте и руднике и на Косову и у Рашкој. И до наших дана дуж железница на овом правцу, могу се видети понеки дебели бетонски или камени бункери, из којих су војници Руског корпуса бранили комуникације од напада партизана.

  Руски корпус, углавном формиран од бивших војника Царске руске војске, разликовао се од Прве козачке дивизије која је била формирана већином од бивших војника и официра Црвене армије и била 24. септембра 1943. пребачена у Југославију. Прва козачка дивизија је била јединица под патронажом Химлера и обичној е учествовала у операцијама чишћења терена од партизана, а ималаје 18.550 војника и официра.

  Почетком 1944. године, Руски корпус се сударио са совјетским дивизијама и јединицама Ј. Б. Тита. Из Србије је Корпус отишао заједно са јединицима Српског Добровољачког Корпуса и прошао ратни пут до Словеније. Брза капитулациja Румуниjе и Бугарске у августу и септембару 1944. године и уништење немачке групе "Jужна Украjина" су нално изменили положаj на Балкану. Фронт се изненадано приближио граници Краљевине Jугославиjе. Остаци Корпуса заjeдно са преосталим немачкими jeдницама су одбиjали изненадне jурише советске армиjе, титових партизана и њихових нових савезника, Бугара. У исто време (септембар/октобар) из Београда су биле евакуиране све породице припадника Корпуса, као и сви руски емигранти који су хтели да оду.

  У октобру Четврти пук и део Трећег су били опкољени у Чачаку и током седам недеља су задржавали офанзиву црвених. Тек 21. новембра пукови су успели да се извувку из окружња и да се повуку ка Сараjеву. У исто време jeдинице Првог и Другог пука су покривале одступање прве брдске дивизиje. Често би руске jeднице прелазиле и у контраофанзиву. Близу села Jaкубовац (Североисточна Босна), средином новембра први и трећи батаљони 3. пука су уништили 169. гардијски пук Црвене армије. Током октобра 1944. и почетком априла 1945. године, Корпус је прво чувао а затим и одбранио прелаз преко реке Саве код Брчког. Кроз Брчко су главне немачке jeднице ГА "Е" (почетком 1945. године преименоване у "Србиjа") пролазиле при одступању из Србиjе, Македониjе и Грчке. Децемба 1944. године Корпус је предузео офанзиву против партизана и освојио град Травник које је био задржаван током jедне недеље.

  Крајем 1944. године командант корпуса генерал Штејфон је имао састанак са гененералом А. А. Власовом (председник Одбора Ослобођења Народа Русије и Главним Командантом Наоружених Снага О.О.Н.Р.). Штејфон је рекао да је он спреман за припајање Корпуса саставу Н.С. О.О.Н.Р. Током пролећа 1945. године Корпус je ратовао у Босни. Он je поднео тешке губитке (у аугусту 1944. године у трећем батаљону трећег пука је било само 882 војника, а већ почетком децембара 21 човек) 30. априла 1945. године у Загребу je умро генерал Штејфон. Командант петог пука пуковник Рогожин je постао командант Корпуса. Краjeм априла остатаци Корпуса су били сведени на три пука, али без довољног броja људи у четама. При Капитулациjи Немачке Корпус се налазио Словениjи. Црвени су предложили Рогожину да капитулира, али је он одговорио да никад неће капитулирати пред Совејтима и партизанима. Корпус je капитулирао и предао се Енглизима. У то време Корпус je имао само око 3.500 људи. Разоружавани бели Руси су били смештани у логор Келенберг (Аустриja). Тамо су остали до 1951. године, када су се преселели у САД и Аргентину. Шездесетих година у САД, а деведесетих и у Русији, био је објављен зборник мемоара РК. Занимљиво је да се најтоплије успомене бивших војника и официра Руског корпуса односе на Српски Добровољачки Корпус „због његове сигурности, дисциплине и поуздане одлучности". Припадници Корпуса нису били предати СССР-у иако су Совјети покушавали да их добиjаjу.

  У Келенбергу je био створен "Савез Припадника Руског Корпуса" који постоји и дан данас. "С.П. Р.К." штампа часопис "Наши Вести". Оне и данас излазе и садрже реаговања на тренутна политичка питања. „Наше Вести" су изјављивале неповерење у политички курс Русије под вођством Јељцина. А 1999, године бивши саборци из Руског корпуса су оштро осудили НАТО агресију на СРЈ.

  Извор: светскират.цом
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус  РУСКА ОСЛОБОДИЛАЧКА АРМИЈА − РОА
  Генерал Власов и његови добровољци

  Руски Корпус у Југославији у Другом Светском Рату 1941-1945
  Главная » Српски
  После краjа Грађанског рата у Јужноj Русији, 1920 године 30 хиљада воjника Руске Воjске ђенерала Врангеља и 130 хиљада цивилних људи су емигрирали из Крима (Јужна Русија).

  Најпре су допутовали у Турску. Тамо су становали две године. 1922 годину су се преселили у Бугарску, али већина белих Руса су се преселила у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Краљевина С.Х.С. (после 1929 године — Краљевина Jугославиjа) је свиђала емигрантима, због тога шта југословенски краљ Александр Први Карађорђевић је био питомац Руског Пажеског Корпуса а српски Патриарх Варнава је учио у Духовној Академији у Санкт Петербургу. Ђенерал Врангељ jе рекао: «Само Краљевина С.Х.С. је пружила нам руку помоћи. Други савезни држави су признали власт црвених силеџиjив…». У Краљевину Јужних Словена су се превесели око 40 хиљада Руса. У овоj држави бели емигранти су стварали своjи друштвене и просветне организациjе: руску-српску мушку гимназиjу, два руских кадетских корпуса и т.д. Ђенерал Врангељ 1924 године је стварао «Руски Општи Воjскови Савез» (»РОВС»), коjи jе удруживао све воjнике и официре бивше Руске Царске Воjске. Пуно Руски професора су предавали у свим Универзитетима државе. Руски козаци су вршили службу у Српској Граничарској Стражи. Али односи између емиграната и србима нису били веома добри. Емигрантима је веома свиђао антикомунистичен став Немачке. А српски политичари су мислили да Немачка jе непријатељ Југославије. Антируски чланци су се поjавили у српској штампи после затварања уговора између Мале Антанте (Jугославиjа, Румуниjа, Чехословачка, Грчка) и СССР. Сељаци су не разумели разлику између црвенима и белима Русима. Српски комунисти су се користили ово неразумевање да поткопавају ауторитет Руса. Руски емигранти су учествовали у Грађанском рату у Шпанскоj (1936-1939). Ратовали су против шпанских црвених. Током немачке агресиjе према Jугославиjе (април 1941 године) пуно емиграната су били спремни да ратовају са немцима. После краjа априлског рата Jугославиjа jе била поделина између окупаторсних држава. На териториjи Хрватскоj, Босне и Херцеговине jе била стварена усташка Независна Држава Хрватска (НДХ) са Анте Павелићем (je био поглавник хрватске фашиста — усташа) на челу. Хрвати су почињали да убиjаjу Срба, Цигана и Jевреjина. Бугарска je окупирала Македониjу. Талиjа jе окупирала Далмациjу, Црну Гору и половину Словениje. Мађарска је ухватила савремену Воjводину. У Србиjи jе била стварена Влада са ђенералом Миланом Недићем на челу под контролом окупатора. Оваjа влада je заузела код Немаца за српски народ. Краjем 1941 Године за одбрану српског становништва од комуниста и усташа jе био створен Српски Добровољачки Корпус (командант — ђенерал Коста Мушицки). СДК je имао око 5 хиљада људи и током целог рата је верно сарађивао са Русим Корпусом. Велики српски родољуб Димитриj Љотић je казао да главни непријатељ српства у Србиjи су Комунистички Интернационал и Комунистичка Партија Југославије а у миру су усташи и сваки српски патриот мора да боре са комунистима и усташима. СДК је био најпоузданом антикомунистичком српском снагом. После слома Jугославиjе окупатори су створили Уред за одбрану интереса руских емиграната. Ђенерал Скородумов jе био глава београдског Уреда. После почетка советско — немачког рата (22.06.1941) сва руска емиграциjа се поделила на два логора. Jедна половина емиграната jе мислила да они мораjу да помагаjу СССР-у да победи неприjатеља. Друга половина jе сматрала да бели Руси мора да постаjу ратовати против бољшевика у Вермахту (Немачка Војска). Глава другог одељења (Европа) РОВС-а ђенерал фон Лампе je казао у своjоj наредби да би сваки руски воjник или официр мора да реши за себе учествуjе или не учествуjе у рату. До 22 jуна комунисти су сарађивали са немцама (око 10 комуниста су радили у београдском гестапу (политичка полициjа)). После — комунисти су «кренули» «устанак». Њиховим поглавником је био бивши аустро-угарски подофицир Иосип Броз (његов надимак je Тито). Он je био старешина главног одбора Комунистичке Партије Југославие. Њихови одреди су носили назив «Народно- Ослободичка Армија Југославије» Али су били и други борци са окупаторима коjи су почели ратовати jош у априлу — четници пуковника (с 1942 године ђенерала) Дражи-Драгољуба Михајловића. После слома Југословенске Краљевске Војске Михајловић са некими официрима не иду у заробљеништво а су одлазе у Западну Србиjу у Планину Равна Гора (близу Ваљева). Они су добили назив Равногорски Четници (официални назив је био «Југословенско Војско у Отаџбине»). Хтели су да у Jугославиjи je била монархиja. Ратовали су и са немцама и са комунистама. У исто време комунисти су почели да убиjаjу српске жандарме и руских емиграната (били су убиењи око 250. Руса). Почетком jула комунисти су стварали «Ужичку републику». Ђенерал Скородумов окренуо се код немаца. Он jе молио да би било допуштено Русим стварање руских воjних одреда за одбрану од комуниста. Руски одреди морали бити само у рускоj униформи и нису полагали заклетву Гитлеру. Такође командовање je захтевало да после стварања Корпуса он мора бити отпреман на Источни фронт. Али оваj захтев немци нису извршили. Спочетка немачка власт (начелник штаба команданта окупаторске воjске пуковник Кевиш) je допуштала стварање одреда. Скородумов je издао наредбу о стварању Руског Корпуса (12.09.1941). Али кроз 2 дана настала je наредба из Берлина об забране све националне воjничке формирања у Србиjи. Скородумов je био затворен због инициативи. Командант Корпуса je постао руски ђенерал Штеjфон (бивши командант пука у Добровољачке Војске ђенерала Дењикина) Назив «Руски Корпус» je био промењен на назив «Руска Одбрану Групу» (с 1942. — Руски Одбрани Корпус, с 1944 — Руски Корпус). Тако je у муках био стваран Руски Корпус.

  Ратна делатност Руског Корпуса je имала три периода:

  Јесен 1941 — пролеће 1944 када бели Руси су одбранили одређени реjони у Србије и у Источне Босне.
  Пролеће — Јесен 1944 Период активне борбе Корпуса са цервенима партизанима Тита (»НОАЈ») чиjа крупна воjна спајања су упала из Босне у Србију.
  Јесен 1944 — средина маja 1945 Активне фронтове борбе са «НОАЈ», Советском Армијом и Бугарском Војском.
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Формирање Корпуса се збивало у Топчидерскoj касарни (бивша касарна Краљевске Гарде) Први пук Корпуса (око 2100 човека) je био састављен у септембру — октобру 1941 године. Морам да кажем да пук je био у рускоj униформи. А у новембру пук je ратовао са комунистичкима партизанима близу Лознице. После слома «Ужичке републике» пук je остаjо у Западноj Србиjи браниje српско становништво и саобраћајне путеве немачке војске. Штаб пука je био у Лозници. Корпус je био додан 65-ому корпусу Вермахта (командант — ђенерал Фељбер). Током jeсени и зими 1941 године је био стварен други пук. Први и други пукови су били попуњени из Руса који су живели у Србији и Хрватскoj. У јануару 1942 године први и други пукови су одвратли налет црвених из Босне близу града Зворник. Почетком пролећа 1942 године су почели да стижу руски емигрантски добровољци из Бугарске. Они су допунили трећи пук. 3. пук током друге половине 1942 године и прве половине 1944 године je одбранио железничку пругу Ваљево — Косовска — Митровица. Када поток руских емигрантских добровољаца je престао (друга половина 1943 године), командант Корпуса jе замолио команданта немачких снага у Србији да допушта скупљање добровољаца у окупираним саветским земљама (Јужна Урајина, Бесарабија, Буковина). Ови добровољци су саставили четрти и пети пукова. Такође Руски Корпус jе добио 300 саветих воjнозаробљеника. Почетком 1943 године први пук пуковника Рогожина je ратовао са комунистима у Источноj Босни. Морам да кажем да такође Руски Корпус за време свог ратног пута је бранио и српско становништво. Све 1942 године први пук je спасао спске избеглице из Босне коjи су трчали од терора усташа преко Дрине. На Косову припадници Корпуса су одбранили Срба и српске верске вредности од Шиптара коjи су хтели да поруше српски цркве и протераjу српско становништво. 1944. године Руски Корпус je достизао наjвише броjности и у исто време његова организација je била следећа. Штаб Корпуса je имао 4 отделењa (оперативњо, за снабдевање, извидничко, ађутантово), 7 служба (интенданску, здраствену, ветеринарску, за везу, аутомобилску, за противоваздушну одбрану и командантску), отделни батаљон «Београд» (чете: стражарску, транспортну, за снобдевање и резервну), отделну чету за везу и отделну ветеринарску чету. Корпус се састоjао од 5 пукова. Сваки пук je имао три батаљона (сваки батаљон je имао три пешадиjске чете (свака чета je имала 3 вода а сваки вод je имао 3 отделениja) и тежки митраљезки вод), артитилеришки, противотенкови, саперни, коњане водове и вод везе. Такође први и четврте пукови су имали и отделне музичке воде. Броjни састав првог пука je био 2211 човека. Остали пукови су имали по 2183 човека. Такође Корпус је имао два мање војне болнице са руским лекарима и болничарима. Код штаба Корпуса je постоjao немачки штаб везе а при сваком пуку и батаљону су били немачки официри везе. Немачки штаб везе je организирао «Раздео породичних новчаних помоћи». Оваj раздео je задржао део плате припадника и распоређивао примине новце оскудницам породицам воjника и официра. За све време ратног пута у Руском Корпусу су било 17090 човека. 1941-1945 године 1132 човека су пропали. Укупни губитки Корпуса (пропаднима, заробљенима и раненима) краjeм рата су достизали 11506 човека. Брза капитулациja Румуниjе и Бугарске у аугусту — септембару 1944 године и уништење немачке групе воjске «Jужна Украjина» су нагно изменили положаj на Балканима. Фронт се испоставне изненадано близу граница бивше Jугославиjе. Немачко командовање и његова војска нису били спремењи. Пододељци Корпуса заjeдно са отделними немачкими jeдницама су одбиjали изненадни jуриши советске армиjе, црвених партизана Тита и њихових нових савезника — бугара. У исто време (септембар — октобар) из Београда су били евакуирани све породице припадницка Корпуса и такође сви руски емигранти који су хтели да одлазе. У октобру четврти пук и део трећег су били опседани у Чачаку и током седам недеља су уздржавали офанзив црвених. Само 21 новембра пукови су се изланули из окружња и су отишли у страну Сараjева. У исто време jeдиници првог и другог пукова су покривали одступање прве брдо-егерске дивизиje. Често руске jeднице су прелазили у контраофанзиве. Близу сеља Jaкубовац (Северо Источна Босна) у средини новембра први и трећи батаљони 3 пука су уништили 169 гардеjски пук Црвене Воjске. Током октобра 1944 — почетком априла 1945 године су прво чували а затим и одбранили превоз преко реке Саве у Брчко (граница Босне и Славониjе). У Брчко основне немачке jeднице групе воjске «Е» (с почетка 1945 године «Србиjа») су се превозиле када одступале из Србиjе, Македониjе и Грчке. Децембаром 1944 године Корпус је предузео офанзив према партизана и одбио босански град Травник које је био задржаван током jедне недеље. Крајем 1945 године командант корпуса ђенерал Штејфон је имао састанак са ђененералом А. А. Власовом (председник Одбора Ослобођења Народа Русије и Главни Командант Наоружених Снага О.О.Н.Р.). Штејфон је рекао да он спреман за предаjу Корпуса у састав Н.С. О.О.Н.Р. Током свеj пролећи 1945 године Корпус je ратовао у Босни. Корпус je понео тежке губитке (на пример: у аугусту 1944 године у трећем батаљону трећег пука су било 882 човека а већ почетком децембара — 21 човека) 30 априла 1945 године у Загребу je умрео ђенерал Штејфон. Командант петог пука пуковник Рогожин je стао командант Корпуса. Краjeм априла остатке Корпуса су били сведени у три пука али без довољног броja човека у четама. Капитулациja Немачке je застала Корпус у Словениjи. Црвени су предложили Рогожину капитулирати али он је одговоријо да никад не капитулира пред советима и партизанима. Корпус je капитулирао пред Енглизима. У оваjо време Корпус je имао само око 3500 човека. Разоружавани бели Руси су били смештани у логор Келенберг (Аустриja). Тамо су становали до 1951 године, када су преселели у Савезне Америчке Државе. Они нису били давани СССР-у ма да црвени су покушавали да добиjаjу њих. У Келенбергу je био створен «Савез Припадника Руског Корпуса» који постоји и у наше време. «С.П. Р.К.» штампа часопис «Наши Вести». Судба Руског Корпуса je одjеки Грађанског рата. Бели Руси су ишли у немачку воjску само из-за политичких мотива. Хтеле су да боре за слободу Русиjе од црвених. Мислили су да комунистичка власт je више опасна него нацистка.

  А. Писаревски
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Ово је са руског сајта "Војник".  Ево и једне лепе песме
  “Mors tua, vita mea”

 5. #5
  Primećen član
  Učlanjen
  25.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  610
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Занимљива тема...

 6. #6
  Ističe se Fibo (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.293
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Komentar: biti protiv komunista nije isto što i biti fašista, niti je to bio dobar izgovor staviti se njima pod komandu ili sarađivati sa njima. Tako da ti beli Rusi koji se pominju u ovim tekstovima nisu po mom mišljenju vredni niti jednog svetlog slova istorije.
  Live long and prosper!

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  25.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  610
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Ако су били против комунизма а лојални Краљу Петру 2 Карађорђевићу могли су за почетак да се прикључе четницима.

 8. #8
  Ističe se Fibo (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.293
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Wotan Pogledaj poruku
  Ако су били против комунизма а лојални Краљу Петру 2 Карађорђевићу могли су за почетак да се прикључе четницима.
  Live long and prosper!

 9. #9
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Wotan Pogledaj poruku
  Ако су били против комунизма а лојални Краљу Петру 2 Карађорђевићу могли су за почетак да се прикључе четницима.
  Па Брате,четници су сарађивали са западним савезницима...а они су извисили од истих тих западних савезника који су подржали сатљина..иста кухиња...

  Остали су једино лојални Краљевини Србији...а Љотић и Недић су исто били лојални Краљу....само не и савезницима...
  А сигурно ни Руси ни Срби из ове приче нису лојални бил фашистима и нацистима...него су их видели као мање зло у том тренутку!
  “Mors tua, vita mea”

 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  25.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  610
  Reputaciona moć
  39

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Marty Misterija Pogledaj poruku
  Па Брате,четници су сарађивали са западним савезницима...а они су извисили од истих тих западних савезника који су подржали сатљина..иста кухиња...

  Остали су једино лојални Краљевини Србији...а Љотић и Недић су исто били лојални Краљу....само не и савезницима...
  А сигурно ни Руси ни Срби из ове приче нису лојални бил фашистима и нацистима...него су их видели као мање зло у том тренутку!
  Manje zlo je u nemcima video samo Nedić a za Ljotića sumnjam.

 11. #11
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Wotan Pogledaj poruku
  Manje zlo je u nemcima video samo Nedić a za Ljotića sumnjam.
  И Љотић и Недић су у више наврата отворено говорили против немаца.....једини разлог што нису у шуму отишли..што су више мрзели комунисте и британце...
  “Mors tua, vita mea”

 12. #12
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.006
  Reputaciona moć
  964

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  РОА, Кодреану, Љотић, Недић

 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Fibo Pogledaj poruku
  Komentar: biti protiv komunista nije isto što i biti fašista, niti je to bio dobar izgovor staviti se njima pod komandu ili sarađivati sa njima. Tako da ti beli Rusi koji se pominju u ovim tekstovima nisu po mom mišljenju vredni niti jednog svetlog slova istorije.
  Ma, koga je danas briga ko je fasista; vazno da se uvucemo zapadu. Vazno je biti antikomunista, cak i po cenu toga da se bude fasista.

  Zato danas nije ni cudno da vidis cetnickog postovaoca koji se zaklinje u EU i NATO uz kralja, crkvu i otadzbinu.

  Kad pogledam te danasnje cudne pojave i podele nije tesko da se zamisli kako je bilo u vreme Drugog svetskog rata.

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Fibo Pogledaj poruku
  biti protiv komunista nije isto što i biti fašista
  Ali biti protiv antifasista znaci biti fasista.

 15. #15
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio drinjaca Pogledaj poruku
  РОА, Кодреану, Љотић, Недић


  Управо!
  “Mors tua, vita mea”

 16. #16
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Само бих напоменуо да је РЗК јуначки тукао и усташе,помагао у збрињавању избеглица,поред тога што је био бескомпромисна анти-комунистичка јединица.Нажалост било је и спорадичних сукоба са дражиновцима.
  Основан је у Бг-у 12.септембра.Били су под Немачком комадом...


  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 17. #17
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  Ali biti protiv antifasista znaci biti fasista.
  Boze koja glupost, kako si dosao do ovoga sunce ti poljubim?
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 18. #18
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio SlovesniFilozof Pogledaj poruku
  Само бих напоменуо да је РЗК јуначки тукао и усташе,помагао у збрињавању избеглица,поред тога што је био бескомпромисна анти-комунистичка јединица.Нажалост било је и спорадичних сукоба са дражиновцима.
  Основан је у Бг-у 12.септембра.Били су под Немачком комадом...


  Inace nemci su imali nekoliko ruskih jedinica na svojoj strani kae su se borile na istocnom frontu.
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 19. #19
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio bilosta Pogledaj poruku
  Boze koja glupost, kako si dosao do ovoga sunce ti poljubim?
  E 'ajd' objasni, ako ti nije problem,baš me to interesuje, šta je onda po tebi onaj koji je protiv antifašista?
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 20. #20
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku
  E 'ajd' objasni, ako ti nije problem,baš me to interesuje, šta je onda po tebi onaj koji je protiv antifašista?
  Pa ako je neko protiv antifasista neznaci da je on fasista. Na primer I ti i ja mozemo da budemo antifasisti (da se borimo protiv fasizma), ali istovremeno mozemo da budemo i jedan protiv drugog. Po tvojoj logici onda bi ti i ja bili i antifasisti jer se borimo protiv fasizma, a istovremeno smo i fasisti jer se borimo protiv anti fasista.

  Tako da onaj ko se bori protiv antifasista moze da bude bilo ko pa cak i neki drugi antifasista
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 21. #21
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Gori sofizam stvarno dugo nisam čuo.

  Ti se ne boriš protiv mene zato što sam ja antifašista, nego zato što sam ja npr. komunista, a ja se opet borim protiv tebe zato što si ti npr. monarhista.

  Ako se boriš protiv antifašista zato što su antifašisti, a ne zato što su liberali, komunisti, monarhisti, anarhisti itd. onda si za fašiste i samim tim si fašista.
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 22. #22
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku
  Gori sofizam stvarno dugo nisam čuo.

  Ti se ne boriš protiv mene zato što sam ja antifašista, nego zato što sam ja npr. komunista, a ja se opet borim protiv tebe zato što si ti npr. monarhista.

  Ako se boriš protiv antifašista zato što su antifašisti, a ne zato što su liberali, komunisti, monarhisti, anarhisti itd. onda si za fašiste i samim tim si fašista.
  Niko ovde nije naveo da se RKP borio protiv komunista zato sto su oni antifasisti, vec zato sto je RKP antikomunisticki nastrojen
  Poslednji put ažurirao/la bilosta : 14.04.2010. u 23:32
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 23. #23
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Mi ne diskutujemo o šugavom RKP, ebenoj ROA ili usranoj RONI, nego o onom tvom komentaru na ovu izjavu:
  Ali biti protiv antifasista znaci biti fasista.
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 24. #24
  Aktivan član bilosta (avatar)
  Učlanjen
  22.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.083
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku
  Mi ne diskutujemo o šugavom RKP, ebenoj ROA ili usranoj RONI, nego o onom tvom komentaru na ovu izjavu:
  A o cemu se prica ako ne o Ruskom zastitnom korpusu?

  Uostalom sam si rekao ako se boris protiv antifasista zato sto u antifasist za tebe moze da se kaze da si fasista, a u ovoj izjavi se to ne napominje.
  http://www.kide83.com/erepublik/?ime=bilosta2

 25. #25
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Руски заштитни Корпус

  Je l' ti možeš ovo
  Uostalom sam si rekao ako se boris protiv antifasista zato sto u antifasist za tebe moze da se kaze da si fasista, a u ovoj izjavi se to ne napominje.
  malo jasnije da formulišeš.

  Šta sam ja to rekao?
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

Slične teme

 1. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 21.04.2007., 19:41
 2. Српски Добровољачки Корпус
  Autor Nacionalista u forumu Istorija
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 13.09.2006., 10:46
 3. Руски добровољци
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 113
  Poslednja poruka: 17.05.2006., 12:24
 4. Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 14.04.2006., 01:50
 5. за све ко разуме руски....
  Autor HromiDaba u forumu Arhiva
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 29.11.2005., 10:32

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •