http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=140915

Brisel - Komesari koji ove godine napuste Evropsku komisiju dobiće u proseku oko 1,2 miliona evra penzije, otpremnine i pomoći na koje imaju pravo dok ne pronađu novo radno mesto, ocenila je britanska istraživačka agencija Open Jurop.
Potpredsednik EK za komunikacionu strategiju, Margo Volstrom, na primer, sporazumnim odlaskom će dobiti 1,9 miliona evra. Komesar za trgovinu Ketrin Ešton, nakon samo godinu provedenih na toj funkciji, imaće pravo na deset hiljada evra penzije godišnje. Uz to, iduće tri godine ima pravo na prelaznu platu od 90 hiljada evra godišnje, a dobiće i oko 20 hiljada
evra pomoći dok ne pronađe novo radno mesto.
Godišnja plata komesara EK je 238 hiljada evra, ali uz to prima i naknade za boravak u Briselu, u iznosu 15 odsto mesečne zarade, a u potpunosti mu se plaćaju i troškovi reprezentacije.
Plata predsjednika EK, Žozea Manuela Barosa je 290 hiljada evra godišnje, koliko otprilike zarađuje i američki predsjednik Barak Obama.
U Open Juropu navode da će se poreski obveznici u Evropi, čije je penzije pojela recesija, sa pravom pitati zašto su plaćali tako veliki račun za nekoliko udaljenih službenika za koje nikada nisu glasali.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

postavlja se pitanje - ko je od koga video i cuo za masne otpremnine?

ko koga kopira? nasi otpremninasi eu ili eu nase otpremninase