Снимци употребе силе и бруталности „плаваца” приликом „извршавања задатака” круже Интернетом

Убиство Ђорђа Зарића изазвало је ланчану реакцију против бруталности полиције чији припадници чак и сами снимају своје „акције”

После најаве Ивице Дачића, министра полиције, да ће бити кадровских промена у Полицијској управи Београда због убиства Ђорђа Зарића (24) фудбалера Ресника, смењен је командант Интервентне бригаде, док ће шеф дежурне градске службе отићи у пензију. Тако ће Небојшу Драговића, досадашњег шефа београдске Интервентне јединице, наследити његов помоћник Тома Радовановић, а Видак Новосел, шеф дежурне службе градске полиције ће до краја овог месеца отићи у пензију.

Упоредо са кадровским променама у београдској полицији и истрагом која се води у вези са овим догађајем, у јавности се подигла права прашина. Са једне стране „пљуште” осуде на рачун МУП-а и полицајаца Интервентне бригаде.

Снимци појединих припадника Интервентне јединице, на којима се јасно види њихова употреба силе и бруталност приликом „извршавања задатака”, круже Интернетом и додатно потпирују разочарење и гнев грађана према полицији. Један од ових снимака приказаних на сајту „Ју тјуб”, на којем се види како припадници Интервентне бригаде туку ухапшене крадљивце аутомобила, забележили су сами полицајци. Поред снимака српских полицајаца, на овим интернет страницама приказана је и бруталност полицајаца појединих европских земаља.

Многе је, бар судећи према разним коментарима посетилаца „Политикиног” али и других интернет сајтова, убиство Зарића „асоцирало” на инцидент у Атини када је после напада групе младића на полицијско возило убијен тинејџер. Убрзо затим на улицама Атине али и других грчких градова почели су велики протести хиљада грађана, који су се неретко претварали у „дивљање” хулигана на улицама.

Тако су дан после убиства Зарића, на једном од најпознатијих интернет сајтова „Фејсбуку”, оформљене „групе” које позивају на окупљање грађана у знак протеста због овог догађаја. Једно окупљање заказано је за данас у 19 часова на Тргу Републике, а друго за сутра у 15 часова испред Министарства правде. У позивима на ове скупове захтева се оставка „свих одговорних, надређених и подређених”.

Са друге стране, на истим интернет страницама, оформљена је и група подршке полицајцу Миљану Раичевићу, која правда цео догађај несрећним случајем. У коментарима се, између осталог, наводи да је полицајац „извршавао своју дужност”, да је „крив возач у пијаном стању” …

После једног од позива на окупљање преко Интернета, подсетимо, у суботу се у центру Београда окупило неколико десетина углавном младих особа. Тада је у вечерњим часовима дошло до нереда на улицама, после којих је полиција привела 17 особа, међу њима и 10 малолетника.

Том приликом, како је навела полиција, приведени су оштетили полицијску кућицу испред Владе Србије, каменицама гађали полицајце, разбили четири прозора на приватном стану у Карађорђевој улици, оштетили један аутомобил хрватске регистрације, киоск „Штампе” код Бранковог моста, стакла на ресторану „Мекдоналдс” на Зеленом венцу, као и стакло на излогу код биоскопа „Козара”. Поред тога, изгредници су ометали саобраћај, запречавајући улице контејнерима.

Зарић је, подсетимо, убијен у четвртак прошле недеље хицем из пиштоља Миљана Раичевића, полицајца београдске Интервентне јединице, после потере за возилом које је прошло кроз црвено светло на семафору. Према сазнањима нашег листа, у наредних неколико дана би требало да буду готови резултати вештачења биолошких трагова узетих са места догађаја, балистичких вештачења и „парафинске рукавице”. Ови резултати показаће да ли је реч о несрећном случају, односно убиству из нехата, како тврди МУП и сам Раичевић у свом исказу током полицијског саслушања.

-----------------------------------------------------------

Судија чека демонстранте

Особе осумњичене за насилничко понашање на протесту поводом убиства Ђорђа Зарића, трабало би данас или наредних дана да буду приведене истражном судији. Током протеста у центру Београда, полиција је привела 17 особа, од којих су 10 малолетници.

Како је навела полиција, пет особа, од којих су три пунолетне и две малолетне, сумњиче се да су извршиле кривично дело насилничког понашања.

Према наводима полиције, учесници скупа су се кретали улицама Коларчевом, Теразијама, Краља Милана, до Трга Славија и Немањином до зграде Владе Србије.

Носили су транспаренте погрдне садржине против полиције, нарушавајући јавни ред и мир.

Д. Вукосављевић