Unikredit traži 4 mlrd. evra pomoći
08:52 | Izvor: Beta
Milano -- Italijanska bankarska grupa Unikredit je najavila da će zatražiti i do četiri milijarde evra državne pomoći od Italije i Austrije.


Kako se navodi u saopštenju Unikredita, Odbor direktora je ovlastio generalnog direktora Alesandra Profuma da sa Italijom i Austrijom pregovara o uslovima izdavanja državnih hartija od vrednosti u iznosu do četiri milijarde evra.

Unikredit grupa, u okviru koje posluje i Unikredit banka u Srbiji, pomoć traži kako bi ojačala podršku privredi i poboljšala konkurentnost na evropskom tržistu.

Bankarska grupacija je objavila i pad neto dobiti u 2008. godini za 38 odsto, na četiri milijarde evra. Profit Uniredit grupe u četvrtom tromesečju ove godine pao je za 56,9 odsto, na 505 miliona evra, zbog svetske finansijske krize.

Izvršni direktor banke Alesandro Profumo je drastično skresao troškove, smanjio broj zaposlenih i ukinuo dividendu, kako bi sačuvao 3,6 milijardi evra kapitala i uspeo da "namakne" tri milijardi od ivestitora, s ciljem jačanja finansijskog položaja banke u sred globalne kreditne krize.

Italijanska Unikredit grupa, u okviru koje je i Banka Austrija, posluje u 22 zemlje i sa oko 180.000 zaposlenih i 10.000 ekspozitura uslužuje preko 40 miliona klijenata.

Inače, Unikredit banka u Srbiji je u 2008. godini povećala profit za 55 odsto, na 2,88 milijardi dinara, prema podacima iz revidiranog finansijskog izveštaja koji je objavio KPMG.

Ukupna aktiva Unikredit banke u Srbiji povećana je za 16,4 milijarde dinara, na 89,5 milijardi dinara, a kapital je tokom 2008. godine povećan za 42 odsto, na 20,7 milijardi dinara.