Zeri: Misija UN na Kosovu do juna 2010.


Misija UN na Kosovu (UNMIK) delovaće najmanje do juna 2010. godine, piše danas prištinski dnevni list "Zeri" i navodi da su zvaničnici UNMIK-a u Prištini počeli pripremu planova o broju radnika i budžetu misije za narednu fisikalnu godinu, koja se odobrava tokom maja ili juna ove godine.

Prema planovima, broj zaposlenih u UNMIK-u nastaviće da se smanjuje u odnosu na predhodne godine, ali će misija i dalje biti prisutna.
"Zeri" navodi da će u junu ove godine u UNMIK-u biti 90 odsto manje pripadnika u odnosu na isti mesec prošle godine, kad je u toj misiji bilo više od 5.000 hiljada radnika sa Kosova i iz inostranstva.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki je rekao da prema sadašnjem planiranom predlogu budžeta broj zaposlenih neće biti veći od 500. Ove godine budzet UNMIK-ja je oko 198 miliona dolara, a prema rečima Gikija očekuje se da će budzet za narednu godinu biti mnogo manji.
"Zeri" podseća da je UNMIK preneo svoja ovlašećenja na institucije Kosova stupanjem na snagu Ustava Kosova 15. juna prošle godine, a posle toga dolaskom Euleksa preneta su i ovlašćenja iz oblasti vladavine zakona.

UNMIK trenutno ima jednu centralnu kancelariju u Prištini i nekoliko lokalnih kancelarija, uglavnom u mestima u kojima je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti.
Premijer Kosova Hašim Tači juče je rekao da je uloga UNMIK-a prevaziđena, kao i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jer je Kosovo nezavisna i suverena država.