Nakon mikroba, slobodni radikali su najveci neprijatelji dugog života! Jedno je ocekivana dužina života kod rodenja, a sasvim drugo maksimalna dužina života. Dok je prva promenjiva kategorija i primer povecana u SAD s 47 u 1900 godini, na 75 u 1995 godini, druga je konstantna tj. uvek 115-120 godina. Savremeni antioksidansi mogu produžiti ocekivanu starost, ali nemaju ucinka na maksimalni životni vek. Zato su oni zaista pravi saveznici savremenog coveka! Zašto? Slobodni radikali se danas povezuju s nastankom bolesti krvnog sistema, sivom mrenom, rakom, bolestima zglobova i brojnim drugim poremecajima zdravlja.

Upravo se nedavno navršilo 40 godina od nastanka naucne teze da prerano umiremo zbog oksidativnog oštecenja stanica i tkiva; tim povodom odrzan je u SAD niz strucnih skupova na kojima je postignut koncenzus kada je u pitanju razorno delovanje slobodnih radikala. Danas se pojam "slobodnih radikala" toliko udomacio da ga niko pametan ne dovodi u pitanje, ali davne 1960 godine, o tome niko nije imao pojma. Zapravo, od vremena otkrica mikroba kao uzrocnika bolesti, nije bilo veceg otkrica od veze slobodnih radikala s jedne i oksidativnog propadanja stanica, tkiva i organa s druge strane. Danas imamo listu od oko 50 obolenja ciji se uzroci povezuju s delovanjem slobodnih radikala, a predpostavlja se da ce uskoro lista biti povecana na 80 oboljenja! Kada neko ide ispred svog vremena, kazemo da je "genijalac"; otac teorije o procesu starenja pod uticajem slobodnih radikala je dr Denham Harman s univerziteta Berkeley u Kaliforniji. U vreme kad niko nije ni pomisljao na nesto slicno, njegov naucni rad je objavljen u strucnom casopisu "Journal of Gerantology" a nedavno je uz njegovu posetu odrzan simpozijum pod naslovom "Zlatni period teorije starenja pod uticajem slobodnih radikala". U meduvremenu je napisao stotine naucnih radova i desetak knjiga, a njegovo delo nastavile su brojne institucije i stotine drugih istraživaca. Suština teze je da umiremo prerano jer se kontinuirano trujemo - slobodnim radikalima!


Slobodni radikali – unutrasnji neprijatelj!

Strastveni pusac se tokom dana doslovce puni slobodnim radikalima, body builder koji se sprema za takmicenje vrvi od slobodnih radikala, koje vise ne moze pokriti sopstvenim obrambenim snagama. Piloti su stalno izlozeni kosmickom zracenju koje inducira stvaranje slobodnih radikala! Pojava slobodnih radikala medjutim, ne znaci odmah i poboljevanje zahvaljujuci posebnom mehanizmu zastite pomocu kojeg se drzi ravnoteza (lovci slobodnih radikala). Ako se pak produkcija slobodnih radikala prolongira ili pojacava (kao sto je slucaj kod jakog stresa, napora itd), postoji mogucnost da organizam u jednom trenutku ne moze vise uspostaviti ravnotezu sto moze biti pocetak procesa pojave funkcionalnog poremecaja.


Od rodjenja pa do smrti najvaznija bitka je ona s slobodnim radikalima a jedini pouzdani prijatelji coveka su – Radikali!