Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori

 1. #1
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.113
  Reputaciona moć
  404

  Question Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori  Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije održao je 3. marta 2009. godine Šestu sednicu. Sednici je prisustvovala delegacija Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori u sastavu, predsednik dr Momčilo Vuksanović i član predsedništva Predrag Vojvodić, kao i predstavnici Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije, državni sekretar Miodrag Jakšić i pomoćnik ministra Vukman Krivokuća.

  Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori informisao je članove Odbora o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori. Vuksanović je istakao da je formiranjem Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori stvorena mogućnost da Srbi u Crnoj Gori kroz poglavlje Ustava Crne Gore ''Zaštita identiteta'' za sebe zatraže Ustavom zagarantovana prava koja su im u ovom trenutku uskraćena i to pravo na izražavanje, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti; na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obeležavanje nacionalnuh praznika; na upotrebu srpskog jezika i pisma u privatnoj, javnoj i službenoj upotrebi, kao i na školovanje i informisanje na svom jeziku; na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima Srbi čine značajan deo stanovništva, kao i na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i loklane samouprave. On je istakao da bi bez pomoći matične države u ostvarenju prava, Srbi u Crnoj Gori kroz agresivni proces asimilacije nestali sa prostora Crne Gore.

  U nastavku sednice, članovi Odbora razgovarali su sa delegacijom Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori o budućoj saradnji. Državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić je istakao da je ovakav sastanak samo početak jednog velikog procesa u kome Vlada neće biti prema tim pitanjima u defanzivi.  U razgovoru sa delegacijom Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, predsednik Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije naglasio je da su ovakvi susreti svima u interesu i predložio da Odbor organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima Ministarstva za dijasporu, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva prosvete, kao i da se uputi inicijativa Vladi da se u najskorijem vremenu pokrenu pregovori između Srbije i Crne Gore radi zaključivanja sporazuma o zaštiti prava srpske zajednice u Crnoj Gori. Predsednik Odbora zahvalio se na pozivu delegacije da Odbor i predstavnici nadležnih ministarstava posete Crnu Goru, kako bi se upoznali sa situacijom, a sve u cilju da Srbi dobiju status koji im Ustavom pripada čime bi se zaustavila dalja asimilacija Srba u Crnoj Gori, izrazivši nadu da će do posete doći u najskorijem vremenu.

  Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić. 2. #2
  Schutz nije na forumu
  shitz napolje, machketine jedne, sklanjajte se od mene, ja vas prezirem Ish ish buvljiva stvorenja
  Aktivan član
  Učlanjen
  27.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Fond za humanitarno pravo, Makenzijeva 67, Beograd
  Poruke
  1.272
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori

  Vesti umemo sami da pročitamo. Daj komentar.

 3. #3
  Buduća legenda
  Učlanjen
  15.12.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.722
  Reputaciona moć
  369

  Podrazumevano Re: Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori

  Spadam u one Crnogorce koji su u kataklizmičkim SFRJ dešavanjima oficijelno naprosto oduvani sa političke, preciznije, politikantske scene. Lično me ne dotiču naklapanja o rigidnom raslojavanju na Srbe i neke novopečene Crnogorce, koji su rešiji onoliko koliko se udaljavaju od ma kakve sprege sa srpskom etničkom identifikacijom.

  Može, dakle, da palamudi ko šta hoće... Trezvenost je tekovina kojoj je poteško doskočiti, makar u grob da ode sa nama. Nekima.

 4. #4
  Elita peti ligament (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  19.479
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori

  Srpskom narodu u Crnoj Gori nema opstanka bez pomoći Srbije, tako da su ovo lijepe vijesti, i nadam se da će se saradnja, u bilo kojem obliku, nastaviti.

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  214
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Narodna Skupština Republike Srbije o Srbima u Crnoj Gori

  Herceg Novi republika

Slične teme

 1. Odgovora: 361
  Poslednja poruka: 02.06.2011., 11:30
 2. Narodna skupština act one
  Autor master_of_errors u forumu Politika
  Odgovora: 194
  Poslednja poruka: 30.06.2008., 17:16
 3. crnoj gori bolje bez srbije
  Autor serb_pagan u forumu Politika
  Odgovora: 107
  Poslednja poruka: 07.04.2007., 01:12
 4. Razmere aparthejda nad Srbima u Crnoj Gori
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 184
  Poslednja poruka: 28.03.2007., 17:43
 5. Linč nad Srbima u Crnoj Gori
  Autor Zmaj_Svevlad u forumu Politika
  Odgovora: 91
  Poslednja poruka: 06.07.2006., 12:44

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •