Kina u prvoj polovini godine izlazi iz krize?


Kineska ekonomija, treća po snazi u svetu, će se "najverovatnije" oporaviti već u prvoj polovini ove godine, izjavio je danas viceguverner kineske centralne banke Su Ning.


"Veoma smo uvereni u to", rekao je Su reporterima u Pekingu, prenela je agencija Blumberg.
Kina, podseća agencija, pokušava da izađe iz ekonomske krize koja je već koštala posla 20 milliona radnika-migranata. Oni su ostali bez zaposlenja pošto je kineski izvoz doživeo krah zbog globalne recesije. Prema podacima "Standard čarterd banke", Vlada u Pekingu mogla bi da udvostruči četiri biliona juana (585 milijardi dolara) vredan stimulativni paket do kraja 2010. godine.
"Efekti fiskalnog stimulansa biće vidljivi u drugoj polovini (godine)", izjavio je Vang Ching, glavni ekonomista zadužen za Kinu u filijali banke "Morgan Stenli" u Hongkongu, napominjući da "najveći deo novca tek treba da bude podeljen, ili čak i odobren".
Vang očekuje da će kineski privredni rast usporiti na između tri i četiri odsto u prvoj polovini godine, a da će u drugoj početi da ubrzava, da bi na godišnjem novou dostigao oko 5,5 procenata. Bio bi to najslabiji godišnji privredni rast u Kini od 1990. godine.
Kinski ministar industrije i informacija Li Jidžong je danas izjavio da će rast od osam odsto, koliko je za ovu godinu projektovala vlada, možda biti "teško postići".
"To je teško dostupan cilj, ali mi smo uvereni da ćemo ga postići jer je vlada preduzela mere za stimulisanje ekonomije", rekao je Li.
Kineski premijer Ven Đabao trebalo bi da podnese godišnji izveštaj o radu vlade na 5. marta, na otvaranju zasedanja kineskog parlamenta - Svenarodnog nacionalnog Kongresa - u Pekingu.