Света тајна Брака
Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 192

Tema: Света тајна Брака

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Света тајна Брака

  СВЕТА ТАЈНА БРАКА
  ВЕНЧАЊЕ  За овај радосни и свечани догађај у животу православних хришћана, везано је мноштво народних обичаја. Наравно, суштина Свете тајне брака, није у свадбеном весељу, већ, пре свега, у једном озбиљном приступу светињи брачне заједнице, која је темељ и основа породице, а тиме, и цркве и државе. У вези са овом светом тајном, венчањем и свадбом, изнећемо оно што је битно за цркву, православну веру и њено учење. Овде су важна два момента: предбрачни испит и венчање у цркви.

  ПРЕДБРАЧНИ ИСПИТ

  Двоје пунолетних, мушко и женско, који испуњавају све остале услове које црква прописује за склапање црквеног брака, најпре обављају предбрачни испит. Сама реч каже, шта је предбрачни испит. То је поступак, где црква испитује, да ли двоје кандидата за брак, испуњавају све услове које прописују црквени канони за склапање брака. Предбрачни испит обавља надлежни свештеник девојке. За испит младенци треба да припреме: црквену крштеницу, мушкарац потврду од свог надлежног свештеника о слободном брачном стању. Родитељи могу бити присутни, а не морају, ако су спречени. О извршеном предбрачном испиту добијају потврду, коју предају надлежном свештенику младожење, на основу које овај може вршити венчање младенаца. Ова потврда (записник) важи шест месеци. Предбрачни испит мора бити обављен на три недеље пре венчања, како би свештеник могао на три литургије у цркви, да огласи жељу кандидата за венчање, и да пита народ, да ли постоји нека сметња за њихов брак. Оглашавање се може вршити и на литургијама на празнике, и тада огласни рок од три нед&ље, краће траје.

  ВЕНЧАЊЕ

  За дан венчања или свадбу, у нашем народу је везан обичај свадбеног пира и весеља, али обзиром на велику светињу брака, овом се догађају и дану мора дати потребна озбиљност и хришћанско православно обележје. Код правих српских хришћанских домаћина, свечана сала, нека друга просторија или шатра, где се обавља свадбено весеље, украшена је православним символима и српским знамењима У челу стоји икона крсне славе тога дома, и кандило, или икона Христа или Богородице, а може и икона светога Саве. Лево и десно српска тробојка са крстом и златним оцилима Икона и знамења опомињу на озбиљност и пристојност.

  МОЛИТВА

  Пре него што сватови крену од младожењине куће по младу, треба обавити молитву. Домаћин упали свећу, узме кадионицу и жар, стави мало тамјана, окади икону, себе и младожењу и све сватове по реду. Затим се прочита молитва Оче наш, Богородице Дјево, или нека друга молитва из молитвеника, помоли се за сретна пута и сретна венчања, за сложан и срећан живот младенаца и тек онда се креће на пут по младу.
  Испред свадбене колоне иде стари сват, то јест неко од младожењине фамилије, ујак или неки други сродник или пријатељ, који ће уједно бити са младожењиним кумом други сведок на венчању у цркви. Иза њега идс младожењин кум, а иза њих младожења са оцем.

  ОБРУЧЕЊЕ

  Када се млада поведе на венчање иде се истим редом. Колона стаје пред црквом, а младенци, кумови и сви сватови са потпуном озбиљношћу, у тишини и пристојности, каква доликује дому Божијем, улазе у храм. Младенци, праћени кумом и старим сватом, одлазе право пред двери на олтару. Ту се врши обручење. Бурме и сам чин обручења символизују верност. Младенци тада, на своју руку, четврти прст десне шаке, стављају бурму и не скидају је до краја живота Она их подсеђа на завет верности који су дали у цркви пред Богом и свештеником. У току обручења, младенци, кум и стари сват, држе у рукама свеће, обично беле боје, као символ чистоте и невиности. Те свеће касније остају у цркви, а могу се понети и чувати као драга успомена на дан венчања.

  СВ. ТАЈНА ВЕНЧАЊА

  После обручења, младенци и кумови одлазе у централни део храма, и ту се врши света тајна венчања. На венчању се белом марамицом младенцима вежу десне руке, у знак вечите животне везаности, слоге и верности, узајамног помагања и љубави. Негде се млади купује платно за хаљину, и тада се то платно пребаци преко везаних руку марамицом. Та марамица се, такође, чува као успомена
  Младенцима се на венчању стављају венци на главу. Отуда и назив венчање. Венци символизују целомудрени живот младенаца до венчања, и благослов цркве за њихов заједнички живот у славу Бога и својих ближњих.
  Вино које се даје младенцима, негде и кумовима, на венчању, символизује догађај у Кани Галилејској, када је Христос са својом Мајком, Пресветом Богородицом и својим ученицима био на свадби и претворио воду у вино.
  Трократни опход око стола на коме стоји крст и остало што је потребно за венчање, символише вечну везу супружника, јер круг значи вечно трајање, а трократно обилажење је у славу Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа
  Брак који није склопљен на начин прописан црквом, за цркву није брак. Зато, деца из нецрквених бракова, за цркву су ванбрачна. Неки епископи и свештеници ускраћују причешће супружницима који живе невенчано. Зато је добро, да се данас, када је то слободно и могуће, сви они који се, из ма којих разлога до сад нису венчали, учине то, и тако себе уведу у списак правих и доследних православаца и хришћана.

  ВРЕМЕ ВЕНЧАЊА

  Црквена заповест хришћанима забрањује прављење свадбе уз пост. Јер, због свадбене гозбе, која је редовно мрсна, прави се јавна саблазан и грех. Такође, венчање и свадба се не врше у среду и петак, на Крстовдан 18. јануара, Усековање 11. септембра и Крстовдан 27. септембра. Венчање се не врши на Васкрс, нити светле седмице, јер тада су свечани дани који су посвећени славном Христовом васкрсењу, и никакво друго славље није примерено тим данима..

  МЕСТО ВЕНЧАЊА

  Место венчања је искључиво храм. Али по одобрењу епископа, а на предлог надлежног свештеника, може се, у нужди, (због болести младе или младожење) извршити и у дому једног од њих. За разлику од крштења, где се може крштавати по неколико деце одједанпут, венчавати се могу само једни младенци.

  МЛАДЕНЦИ

  Овај празник се празнује 22. марта, а посвећен је успомени страдања светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године. Сви ови мученици беху младићи, па је наш народ тај дан узео као празник у који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог брака и живота у брачној заједници. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице. Овде ваља напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овога дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  МОЛИТВЕ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ БРАКА

  Ради потсећања какви треба да будемо и благослова Божијег, ове молитве могу читати:
  - они који желе да ступе у свету тајну брака, као и
  - они који се већ налазе у браку.

  Молитва прва:

  Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја.
  Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем.
  Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.
  Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава - Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.

  Молитва друга

  Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.
  Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.
  Још Те молим, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин!

  Молитва трећа:

  Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.
  Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.
  Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих.
  Боже наш, oпрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин

  Свештеник Србољуб Милетић
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.100
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2723

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  'de nađe da pišeš o venčavanju i braku u sred posta?
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 5. #5
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio pričalica Pogledaj poruku
  'de nađe da pišeš o venčavanju i braku u sred posta?
  што, какве везе то има?
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 6. #6
  Domaćin valaam (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  new now
  Poruke
  3.668
  Reputaciona moć
  81

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio pričalica Pogledaj poruku
  'de nađe da pišeš o venčavanju i braku u sred posta?
  Веома запажљиво...
  "Безбожници напредоваће навише, варајући друге и варајући себе"

 7. #7
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio pričalica Pogledaj poruku
  'de nađe da pišeš o venčavanju i braku u sred posta?


  Па ово је Православно виђење Св.тајне брака...у посту причамо чешће о Православном...па тако и о браку....мислим да га Црква није забранила...него као што видимо брак је Света тајна.
  “Mors tua, vita mea”

 8. #8
  Iskusan xpertbet (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pandora
  Poruke
  5.542
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  91

  Talking Re: Света тајна Брака

  Ako je tajna kako to da je zapisano?
  to je kontradiktorno

  Brak kao veza izmedju muskraca i zene ne bi trebala da ima nikakve veze sa crkvom i sa drzavom ali su ove nazalost nasle nacina da na tome zarade

  Brak je osecanje - cim je na papirima to je ceremonija, porez

  papir trpi svasta

  potpises da ces da je volis
  damn what a cinism

  na rec se ne veruje ako ne veruje pali dalje..

  kontam da se zenske tripuju na maticara i crkvu za venchanje i to zato sto su proste pa videle da to tako treba. Bitna je sama veza i osecanje zajednistva, venchanje i sta je Bog imao da kaze o tome ili sta je koji popa u njegovo ime povezao ili maticar zapecation to je samo solidan primer kako su ljudi vodjeni i kako vazda traze neke neka savetovanja i zavetovanja cak i kad je licni krevet u pitanju

  Lako je natupiti kako sta treba da se radi ili iscimati to iz neke knjige jer je neko to tako zamislio kao koncept ili pravilnik sta kog dana kako kad..

  ceremonija dragi horacio

  Da bi se izvukli iz takvog brloga najbolje je naci neku nasu emancipovanu pa da se slozi da to sve zaista nije bitno pa zivite na miru u grehu ili neku strankinju druge vere pa sve to odlozite da ne komplikujete situaciju
  vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

 9. #9
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Ај, немој да се проваљујеш..други пут када ти падне на памет неку глупост да изјавиш, добро се концетриши и помисли, дали да патим људе на форуму са овом глупошћу...
  “Mors tua, vita mea”

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  За испит младенци треба да припреме: црквену крштеницу, мушкарац потврду од свог надлежног свештеника о слободном брачном стању
  Znaci samo muskarac treba da prilozi potvrdu o tome da je slobodan........

  Prvo mnogo su glupa ova pravila, a sta ako mlada ili mladozenja nemaju porodicu, recimo da su odrasli u domu za nezbrinutu decu? Kako onda da se ceremonija kompletira?
  Drugo uvek sam crkveno vencanje smatrala kao izvesnu pljacku, toliki novac uloziti u nesto toliko apstraktno kao sto je potvrda braka pred bogom.
  Trece tajna braka se uvek otkrije pre braka i nije bas toliko sveta, tako da je malo izlisano govoriti o tajnama
  Poslednji put ažurirao/la flpflp : 04.03.2009. u 10:35

 11. #11
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  флип флип

  Немате појма колико ми је мучно што читам ваше небулозе..везано за ствари, које дете које је тек престало да сиса, конта..
  Невероватна је ваша нетрпељивост и моћ спамовања....када би само ту енергију уложили у нешта паметно, где би вам био крај!
  “Mors tua, vita mea”

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio Marty Misterija Pogledaj poruku
  флип флип

  Немате појма колико ми је мучно што читам ваше небулозе..везано за ствари, које дете које је тек престало да сиса, конта..
  Невероватна је ваша нетрпељивост и моћ спамовања....када би само ту енергију уложили у нешта паметно, где би вам био крај!
  Nije flip nego flp, citaj kako je napisano

  Ja samo cekam odgovor na te moje navodno nebuloze, posto nemas odgovor na njih onda je najlakse reci da su to nebuloze i spam.
  Znaci samo se muskarcu trazi dokaz da je slobodan, ali ne i zeni.

  Sta se radi u slucaju da mlada ili mladozenja nemaoju porodicu, jer je uloga roditelja u ceremoniji znacajna.

  Ono pod tri vezano za pljacku je realnost, s' obzirom koliko popovi umeju da zavuku ruku u dzep, naravno tudj.
  I pod cetiri tajna braka se redovno u danasnje vreme otkriva pre braka.

  Osim toga trazi se da osobe budu punoletne, a nekada su se u crkvi vencavali i maloletnici nekada i sa 15 godina. Izgleda da se crkva menja kako vetar duva 13. #13
  Domaćin valaam (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  new now
  Poruke
  3.668
  Reputaciona moć
  81

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Nije flip nego flp, citaj kako je napisano

  Ja samo cekam odgovor na te moje navodno nebuloze, posto nemas odgovor na njih onda je najlakse reci da su to nebuloze i spam.
  Znaci samo se muskarcu trazi dokaz da je slobodan, ali ne i zeni.

  Sta se radi u slucaju da mlada ili mladozenja nemaoju porodicu, jer je uloga roditelja u ceremoniji znacajna.

  Ono pod tri vezano za pljacku je realnost, s' obzirom koliko popovi umeju da zavuku ruku u dzep, naravno tudj.
  I pod cetiri tajna braka se redovno u danasnje vreme otkriva pre braka.

  Osim toga trazi se da osobe budu punoletne, a nekada su se u crkvi vencavali i maloletnici nekada i sa 15 godina. Izgleda da se crkva menja kako vetar duva


  Ма није тако Флп... где си нашла те податке?
  "Безбожници напредоваће навише, варајући друге и варајући себе"

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Da bi se izvukli iz takvog brloga najbolje je naci neku nasu emancipovanu pa da se slozi da to sve zaista nije bitno pa zivite na miru u grehu ili neku strankinju druge vere pa sve to odlozite da ne komplikujete situaciju
  Potpisujem.

 15. #15
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Пигс енд перлс, како рече Господ

  Венчање је за вернике, а не за безбожнике.

  Нико никога неће за уши увући у цркву па венчати.

  Те потврде су да не би неко већ био у браку, сито се проверава и код матичара.

  не треба потврда одф младе, јер њен парох врши испит, па је самим тим и познаје и зна њено брачно стање.

  Црква и сада дозвољава да се венчају малолетници, али ако им допусте родитељи тј. да се прво венчају пред матичарем.

  Што се пара тиче, колико се скрка за свадбу, и нико не жали, једино оно што се да у цркву испада сувишно.

 16. #16
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Што се пара тиче, колико се скрка за свадбу, и нико не жали, једино оно што се да у цркву испада сувишно.
  TBPTKO je trenutno na forumu Dodajte reputaciju korisniku TBPTKO Prijavite poruku Odgovorite sa citatom
  Naravno da je suvisno. Pogledaj mermer u crkvama i popovske limuzine.Malo li im je, hoce jos?

 17. #17
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio TBPTKO Pogledaj poruku
  Венчање је за вернике, а не за безбожнике.
  A da li je venčanje opravdano za bezdedamraze, bezjednoroge i bezbabaroge?

  Што се пара тиче, колико се скрка за свадбу, и нико не жали, једино оно што се да у цркву испада сувишно.
  Tu se slažem 100%. (Ili 105% što bi rekao Mita).

 18. #18
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio TBPTKO Pogledaj poruku
  Пигс енд перлс, како рече Господ

  Венчање је за вернике, а не за безбожнике.

  Нико никога неће за уши увући у цркву па венчати.

  Те потврде су да не би неко већ био у браку, сито се проверава и код матичара.

  не треба потврда одф младе, јер њен парох врши испит, па је самим тим и познаје и зна њено брачно стање.

  Црква и сада дозвољава да се венчају малолетници, али ако им допусте родитељи тј. да се прво венчају пред матичарем.

  Што се пара тиче, колико се скрка за свадбу, и нико не жали, једино оно што се да у цркву испада сувишно.

  Kakav ispit?
  Sve što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima

 19. #19
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Пази мало на часу.


  ПРЕДБРАЧНИ ИСПИТ

  Двоје пунолетних, мушко и женско, који испуњавају све остале услове које црква прописује за склапање црквеног брака, најпре обављају предбрачни испит. Сама реч каже, шта је предбрачни испит. То је поступак, где црква испитује, да ли двоје кандидата за брак, испуњавају све услове које прописују црквени канони за склапање брака. Предбрачни испит обавља надлежни свештеник девојке. За испит младенци треба да припреме: црквену крштеницу, мушкарац потврду од свог надлежног свештеника о слободном брачном стању. Родитељи могу бити присутни, а не морају, ако су спречени. О извршеном предбрачном испиту добијају потврду, коју предају надлежном свештенику младожење, на основу које овај може вршити венчање младенаца. Ова потврда (записник) важи шест месеци. Предбрачни испит мора бити обављен на три недеље пре венчања, како би свештеник могао на три литургије у цркви, да огласи жељу кандидата за венчање, и да пита народ, да ли постоји нека сметња за њихов брак. Оглашавање се може вршити и на литургијама на празнике, и тада огласни рок од три нед&ље, краће траје.

 20. #20
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Aha, ja se uplašio da nije nešto drugo...
  Sve što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima

 21. #21
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Још једанпут : брак је настао кад су двоје људи пред заједницом Цркве хтели да покажу да ступају у заједнички живот. После периода атеизма и верске непросвећености, без везе је да се венчава неко ко нема свест о томе, коме је то само попуњавање празнине између општине и ресторана. Па после кад мамумран пребира по рачунима и гледа слике са свадбе где има маса непознатих људи, нормално да му се јави мисао : Шта ми је све ово требало ?
  Или као у серији Мој рођак са села , кад она клинка пита : То је без везе да не могу да се венчам у цркви, ако нисам крштена.

  Док неко ко верује, иде редовно у цркву, схвата то као логичан след ствари.
  Није бадава код рмк Хрвата да они који хоће да ступе у брак морају да одслушају предавања у цркви. И без обзира на обавезе, без потврде о обављеној припреми, нема венчања.

 22. #22
  Elita stnco (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  prirodne nauke
  Poruke
  15.637
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  280

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio Marty Misterija Pogledaj poruku
  СВЕТА ТАЈНА БРАКА
  ВЕНЧАЊЕ


  Pokušao sam u ovom tvom dugom postu da nađem odgovor na pitanje zašto je uopšte brak tajna.
  Jasno mi je zašto je "sveti", ali "tajna", to ne razumem. Pa ispisao si sve što se radi pre i za vreme venčanja i kakva ti je to tajna? Danas nije tajna ni ONO što supružnici rade posle venčanja, jer skoro svi to rade i pre.
  Dakle pitam zašto je brak tajna?
  Voljeni nikada ne umiru.

 23. #23
  Iskusan xpertbet (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pandora
  Poruke
  5.542
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  marti misterija a ti izbegavaj da izmisljavas toplu vodu

  vrlo ste religozno strucni nabasate na sajt koji se bavi religijom pa cepate copy paste po forumu

  posle se verovatno divite duzini i konciznosti svojih postova = tudjih postova = ukradenog sadrzaja

  i takvi su vam i postovi i teme

  ne bi znali da izdiskutujete kako se pravi spricer a ne sta podrazumeva brak

  ti i tebi slicni su od ovog foruma napravili kopirnicu a ne board za diskusije

  u najbolju ruku prekopiranu istoriju religije ili ceremonijalne rasporede a nista od stvarne religiozne misli koju nazalost nemate pa na svoju nemastinu kalemite tudje tekstove koje spremno prihvatate jer ste tako podlozni uticaju i bogobojazljivi pa je popina poslednja nema veze sta ko drugi misli lepo je svesteno lice to zapisalo u saradnji sa Bogom

  sad kontam da vi odbijate da sve ovo prihvatite kao tacno jer vam narushava taj minimal ego i sopstveno vidjenje svoje ispravnosti iako jeste prilicno istina, vas problem..

  Kod:
  sadrzaj prva dva posta ukraden sa
  http://www.spcportal.org/index.php?pg=913&lang=sr
  i ili a ima i drugih lopovluka za isti sadrzaj
  http://pravoslavniforum.com/index.php?action=printpage;topic=241.0
  http://pomoc.krstarica.com/?action=article&cat_id=012&id=390&lang=
  Šta je zabranjeno?
  # postavljanje sadržaja koji nemaju lični pečat autora
  # postavljanje tekstova sa drugih sajtova od preko 2.000 karaktera (obavezno je navođenje izvora, autora, linka ka originalnom tekstu i ličnog komentara na tekst)
  Poslednji put ažurirao/la xpertbet : 04.03.2009. u 21:36
  vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

 24. #24
  Iskusan xpertbet (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pandora
  Poruke
  5.542
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Citat Original postavio GodIsADJ Pogledaj poruku
  Naravno da je suvisno. Pogledaj mermer u crkvama i popovske limuzine.Malo li im je, hoce jos?
  ne smeta meni sto tamo treba da se daju pare nije problem novac stvar je principijelne prirode. Ako mozes da nadjes zensku da ti ne gleda u dzep da bi skontala koliko te voli onda crkva ne moze da ti ispostavi racun za isto

  racun se placa u kafani u crkvi ostavljas sta si hteo da ostavis tamo
  tako bi bar trebalo da bude.. ili je tako zamisljeno
  cim imaju cenovnik nije to vise tako kool i misticno vec se tacno zna
  znaci nema tu tajne vec ovca makaze i shishanje a mozda je to tajna...

  plus shto ako njoj treba potpis kao znak odanosti ili vernosti onda o istim stvarima treba dosta da uchi..
  Poslednji put ažurirao/la xpertbet : 05.03.2009. u 02:40
  vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

 25. #25
  Primećen član P E G A Z (avatar)
  Učlanjen
  27.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U virtuelnoj realnosti
  Poruke
  808
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: Света тајна Брака

  Kada pogledam pravila SPC koja su danas u opticaju a vezana su za Svetu tajnu braka, sticem utisak da SPC podrazumeva da su budutji bracnici neki super-vernici.

  Danas na prste mozes da nabrojis koliko nevinih ulazi u brak.

  Da ne govorim o "cuvanju cistote bracne postelje". Nekad je pitanje seksualnosti bilo pitanje ljubavi, a danas je pitanje zabave. Oprostite na sledecoj recenici, ali razgovori o "seksualnoj igri" danas su postali sastavni deo ljudske komunikacije. Da ne govorim o pojmu "seksualna perverzija", jedva da istopolni odnosi i odnosi sa decom jos uvek spadaju pod ovu definiciju.

  Ne znam da li ste odsluzili vojsku, ja sam bio u elitnoj jedinici, i tamo je skoro svakome bila konstatacija: "Izivljavacu se koliko god mogu dok se ne zasitim, a onda cu da se ozenim i da se smirim".

  Ljudi zatim vide uticajne ljude koji nisu vencani u crkvi, koji zatim dodju da se "formalno" vencaju i u crkvi, svestenik obavi cin vencanja, sve se uredno zavede u knjige i "zivot ide dalje".

  A za ove "nove" koliko vidim - sledi totalitarna kontrola. Ljudi to osecaju, i ako svestenik nije stvarno dobar covek, nemaju izbora nego ga drze na distanci da im se ne bi previse "razmahao" u zivotu (porodici).

  Da ne bude zabune, Pravoslavni sam vernik, ali ovo trenutno stanje ne dozivljavam kao stimulativno za crkvene brakove. U Grckoj je sasvim obrnut slucaj: tamo Crkva ima POVERENJA prema coveku, pa s obzirom da je porodica tamo jos uvek stabilna institucija, ljudi se poznaju i niko ne pravi probleme da li su supruznici "dostojni" jedno za drugo ili ne.
  Poslednji put ažurirao/la P E G A Z : 05.03.2009. u 03:45
  POZDRAV SVIMA! Necu duze vreme biti na forumu!

Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Разлог за развод брака
  Autor Софија u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 246
  Poslednja poruka: 10.09.2009., 21:18
 2. ТАЈНА ВЕЧЕРА
  Autor СРБОЉУБ u forumu Religija
  Odgovora: 100
  Poslednja poruka: 22.04.2009., 19:15
 3. Да Винчијева тајна
  Autor *+*+*+*+* u forumu Istorija
  Odgovora: 718
  Poslednja poruka: 17.09.2008., 19:19
 4. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 12.12.2007., 12:52
 5. Odgovora: 103
  Poslednja poruka: 23.05.2007., 08:41

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •