Атонски хлеб
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Атонски хлеб

 1. #1
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Атонски хлеб

  Атонски хлеб

  Благодарећи Божијем милосрђу и заштити Пресвете Богородице, неколико пута се десило да посетим Свету Гору Атон, и сваки пут сам се преиспуњавао новом духовном снагом, и бивао прожет жељом да усрдно служим нашој Цркви и узрастам у љубави Божијој.

  Сваки пут сам стицао некакве нарочите духовне утиске и мноштво радости. А последњи пут пажњу ми је, више него икад, привукао необичан укус хлеба и просфора, раздаваних после св. Литургије као антидор. Подстакнут пријатним укусом атонских пекарских производа, присетио сам се житија св. Теодосија Кијево-Печерског (XI в.), у којем се описује случај када је њихов манастир посетио Кијевски кнез. Он је узео учешћа на братској трпези и био пријатно изненађен укусом манастирског хлеба. У присуству становника обитељи и све своје свите он је смирено признао да тако укусан хлеб није јео у току целог свог живота. Свети Теодосије је узвратио: "Овај хлеб свој необични укус дугује молитвама инока".

  Под утиском ових успомена обратио сам се нашем путовођи и духовном старатељу са питањем због чега је хлеб на Атону тако укусан: благодарећи монашким молитвама, или има других разлога за то? Ниже наводим наш разговор.

  О. Гаврило: Разуме се да смо захвални тим непрестано узношеним молитвама, нарочито молитви Исусовој. Постоје, међутим, и други разлози. На пример, атонска пракса коришћења за печење просфора и хлеба пасхалног квасца, благословеног Самим Богом.

  Марко: Пре него што пређемо на описивање хлебног квасца молим Вас, оче, да ми објасните какав хлеб се користи за време Свете литургије?

  О. Гаврило: Добро је познато да се просфоре, то јест, невелики хлепчићи, који се користе у време Свете литургије у Православној Цркви, пеку од пшеничног брашна и воде са додатком квасца или ускислог хлеба. То је такозвани ускисли (укишељени) хлеб, о чему сведочи његов грчки назив - "артос". Од самог почетка историје Цркве Христове био је коришћен укишељени хлеб, који је символ живота, зато што после његовог мешења он постаје порозан и као да нараста, пре него што га испеку. Римокатоличка Црква пренебрегла је ову праксу, као и још много тога, да би се разликовала од хришћанског Истока и лакомислено је увела у употребу хлеб пресни, без додавања квасца, на шта је скретао пажњу још у IX веку Патријарх Константинопољски Фотије.

  Марко: Да ли се на Атону користи квасац за печење просфоре?

  О. Гаврило: Ми на Атону тежимо да користимо предмете и производе који су добијени на природан начин. Због тога никада не додајемо у тесто за просфоре, па ни у обични хлеб, квасац добијен индустријским путем. Користи се укишељени хлеб, добијен на необичан, може се рећи, самосвојан начин.

  Марко: А одакле тај чудесни квасац?

  О. Гаврило: Атонским монасима и православном становништву Грчке позната су три начина добијања природног хлебног квасца. Сви они имају црквени карактер, носе на себи печат благодати Божије и повезани су са конкретним литургијским радњама.

  Први поступак добијања квасца повезан је са Пасхом, а тачније са службом јутрења Велике Суботе, када се на крају јутрења чита Апостол, у коме се говори о Христу као квасцу новог живота. Ево тих апостолских речи: Браћо, не знате ли да мало квасца све тело укисели? Одбаците, дакле, стари квасац, да буде ново тесто, као што сте бесквасни. Јер и Пасха наша, Христос, жртвова се за нас. Зато да празнујемо не у квасцу старом, ни у квасцу злоће и неваљалства, него у бесквасним хлебовима искрености и истине (1.Кор.5,6-8).

  Марко: Како изгледа у пракси процес справљања новог квасца?

  О. Гаврило: У одговарајућој посуди припрема се мања количина брашна, која се уноси у храм (на Атону - у олтар) пред почетак јутрења Велике Суботе. На крају јутрења, после појања "Великог Славословља", чим се разлегне прокимен Апостола треба одмах приступити мешењу брашна, додавши мало обичне воде. Неки додају још мало свете водице, други чине крсни знак руком или крстом над тим необичним квасцем. Поред тога, за вршење тих радњи бирају се људи дубоко верујући, непорочни и побожни, који пре и за време тих радњи мислено творе молитве које познају, најчешће молитву Исусову: Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!" Посуда се може покрити (на пример, убрусом) и оставити у цркви до свршетка Свете литургије. По окончању службе Велике Суботе верни разносе "пасхални" квасац својим кућама. На Атону, из практичних разлога, он остаје у олтару такође и прва три дана Пасхе. Следећег дана, то јест, по окончању Пасхалне службе, површина квасца треба да постане шупљикава. То значи да се "квасац примио". Трећег дана по Пасхи треба додати незнатну количину брашна и воде и поново замесити. После неколико часова ускисло тесто може се поделити на комаде. Један сачувати искључиво за просфоре, друго парче - за печење хлеба, ставивши га под поклопац од стакла или пластичне масе. Преостало кисело тесто може се раздати онима којима је потребно. Треба га чувати на хладном месту или у хладњаку. Сваки пут кад месимо тесто додајемо потребну количину брашна и воде у добијено кисело тесто, не додајући квасац. Пошто умесимо просфору или хлеб сваки пут остављамо мању количину добијеног теста као квасац за печење следеће порције и тако поступамо сваки пут целе године до следеће Пасхе.

  Марко: Колико разумем, Ви, оче, већ неколико година печете просфоре у свом атонском манастиру.

  О. Гаврило: Са благословом мога старца вршим то послушање у нашем братству и сведок сам истинитости тог "Пасхалног чуда" - тог необоривог доказа светости и животворности Православља.

  Марко: Заиста је то дар Васкрслог Христа. Нажалост, он није нарочито добро познат вернима наше Цркве.

  О. Гаврило: Стварно, до свог доласка на Атон ништа о томе нисам чуо. А сада сваке године пред мојим очима догађа се то задивљујуће јавно чудо, непобитно и за све видљиво и лако доступно. Ја стално надгледам процес настајања киселог теста (квасца) и његове постепене ферментације. Та појава свагда оставља на све нас велики утисак, утврђује нашу наду и доноси нам велику радост.

  Марко: А свакако да "рађање" пасхалног квасца на сличан начин доживљавају не само монаси него и сви верни Грчке Цркве који присуствују томе.

  О. Гаврило: Несумњиво. Са радошћу се сећам Пасхалног периода 1995. године, када је манастир посетио енглез Чарлс репортер радио станице "ВВС", протестант по вероисповести. Догодило се да сам ја постављао сто и да смо имали још хлеба од првог печења од новодобијеног пасхалног квасца. Без икаквих наговештаја са моје стране наш гост је стао да пажљиво разгледа кришку хлеба и са чуђењем ме је упитао: "Зар се овај хлеб пече на Атону?" У одговору ја сам му у општим цртама описао поступак добијања квасца на Атону. Усхићен изузетним укусом хлеба, замолио је да му дам неколико кришки да би их могао донети својим рођацима у Енглеску, а историју атонског квасца коју је чуо записао је у бележницу и обећао да ће испричати о њој у завичају.

  Марко: Која су два преостала начина добијања квасца?

  О. Гаврило: На Атону од свих познатих преовлађује горе описани поступак. Други поступак добијања квасца могућ је у случају присуства честице Светог Животворног Дрвета Крста Господњег. Онај ко је поседује може у свако време, помоливши се, да створи нови квасац да начини како је горе описано. Сила тог дејства је у троструком благосиљању светиње, то јест крсном знамењу (знаку) над припремљеним обичним квасцем, зготовљеним од брашна и воде са додатком свете водице, уз речи: "У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин".

  Трећа могућност је добијање квасца на дан празновања Воздвиженија (Крстовдана) (14/27 септембра), ако се у датој цркви обавља чин Воздвиженија (Подизања) Крста, који се врши на крају јутрења, а у том Крсту налази се честица Светог Дрвета Крста Господњег.

  Марко: Колико сам схватио, у првом поступку битан моменат настанка квасца јесу речи Апостола Велике Суботе, у два остала најважнији услов јесте присуство честице Светога Дрвета Крста Господњег.

  О. Гаврило: Да. И ово сасвим поуздано указује да највећи значај у Православној Цркви имају Крст и Васкрсење Христово. Управо из та два извора и из Свете Евхаристије црпи Православље и народ Божији животворну силу и благодат Светога Духа, благодарећи чему се човек духовно препорађа за Вечни Живот.

  Прича Марка Јакимјука 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  To nešto ko klin čorba. Na kraju izvadiš klin i pojedeš čorbu.

 3. #3
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

 4. #4
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  To nešto ko klin čorba. Na kraju izvadiš klin i pojedeš čorbu.
  On dobija kvasac od divljih kvasaca prisutnih na njegovim prljavim šapama (pošto se monasi ne smeju prati) i od divljih kvasaca koji slobodno lebde u vazduhu u vidu prašine. Zamesi obično brašno i vodu i ostavi tri dana dok se to ne ukvari "uskisne" zatim deliće tog ukvarenog brašna stavlja u drugo testo koje uskisne od ovog. Da bi se prikrio neprijatno-kiseli miris stavlja se puna šaka stucanog kima ili anisa,koji imaju izuzetno lep miris i čije eterično ulje ima jaku komzervatorsku moć tako da taj hleb može danima stajati da se ne ukvari. Tu nema nikakvog čuda samo tehnika (bio sam u manastiru)
  Međutim uvek se iznenadim količinom licemerstva koje se nalazi u pravoslavnim popovima. Oni su toliko pokvareni da ne znaju ni jednu stvar pošteno uraditi. Evo dokaza:
  зато што после његовог мешења он постаје порозан и као да нараста, пре него што га испеку. Римокатоличка Црква пренебрегла је ову праксу, као и још много тога, да би се разликовала од хришћанског Истока и лакомислено је увела у употребу хлеб пресни, без додавања квасца

  Због тога никада не додајемо у тесто за просфоре, па ни у обични хлеб, квасац добијен индустријским путем. Користи се укишељени хлеб

  Браћо, не знате ли да мало квасца све тело укисели? Одбаците, дакле, стари квасац, да буде ново тесто, као што сте бесквасни. Јер и Пасха наша, Христос, жртвова се за нас. Зато да празнујемо не у квасцу старом, ни у квасцу злоће и неваљалства, него у бесквасним хлебовима искрености и истине (1.Кор.5,6-8).
  Da rezimiram ako neko nije shvatio, pravoslavni pop pljuje katoličkog zato što peče Beskvasni hleb a on smatra da se treba dodati kvasac ali samo ako nije industrijski (kao da je u Isusovo vreme bilo industrijskog) i najgore je što nakon toga citira Sv.Pismo gde piše DA NE TREBA KORISTITI KVASAC!!!

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Upotreba kvasca je vrlo nova. Počinje sa erom belog hleba.
  Hleb se hiljadama godina pekao tako što se koristilo testo izloženo vazdušnim mikoroorganizmima.
  Donedavno su po banatskim selima bile aktivne peći za lebac gde se koristilo ovako prirodno naraslo testo.

 6. #6
  Aktivan član Vidusa (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u progonstvu
  Poruke
  1.455
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Kakve se gluposti ovdje lupaju: kvasac (kvas) je bio poznat josu starozavjetno vrijeme.
  Pricesce je ustanovio Hristos na tajnoj veceri: jeo je obicni hljeb sa kvasom, a ne beskvasni. I zato se na pricescu daje hljeb sa kvasom.
  Poslednji put ažurirao/la Vidusa : 01.03.2009. u 14:55

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Citat Original postavio Vidusa Pogledaj poruku
  Kakve se gluposti ovdje lupaju: kvasac (kvas) je bio poznat josu starozavjetno vrijeme.
  Pricesce je ustanovio Hristos na tajnoj veceri: jeo je obicni hljeb sa kvasom, a ne beskvasni. I zato se na pricescu daje hljeb sa kvasom.
  Sam lupaš gluposti.
  Da li si ikad pročitao Sv.Pismo???
  7 A dođe dan prijesnijeh hljebova u koji trebaše klati pashu;

  Mat. 26:17, Mar. 14:12

  8 I posla Petra i Jovana rekavši: idite ugotovite nam pashu da jedemo.


  Mar. 14:13

  9 A ovi mu rekoše: gdje hoćeš da ugotovimo?


  Mat. 26:16

  10 A on im reče: eto kad uđete u grad, srešće vas čovjek koji nosi vodu u krčagu; idite za njim u kuću u koju on uđe,


  1 Sam. 10:3

  11 I kažite domaćinu: učitelj veli: gdje je gostionica gdje ću jesti pashu s učenicima svojijem?


  Mar. 14:14

  12 I on će vam pokazati veliku sobu prostrtu; ondje ugotovite.

  13 A oni otidoše i nađoše kao što im kaza; i ugotoviše pashu.

  14 I kad dođe čas, sjede za trpezu, i dvanaest apostola s njim.


  Mar. 14:17

  15 I reče im: vrlo sam željeo da ovu pashu jedem s vama prije nego postradam;

  16 Jer vam kažem da je otsele neću jesti dok se ne svrši u carstvu Božijemu.


  Djela 10:41, Otkr. 19:9

  17 I uzevši čašu dade hvalu, i reče: uzmite je i razdijelite među sobom;

  18 Jer vam kažem da neću piti od roda vinogradskoga dok ne dođe carstvo Božije.


  Mat. 26:29, Mar. 14:25

  19 I uzevši hljeb dade hvalu, i prelomivši ga dade im govoreći: ovo je tijelo moje koje se daje za vas; ovo činite za moj spomen.


  1 Kor. 11:24

  20 A tako i čašu po večeri, govoreći: ova je čaša novi zavjet mojom krvi koja se za vas proljeva.
  1 Kor. 10:16

  21 Ali evo ruka izdajnika mojega sa mnom je na trpezi.

 8. #8
  Aktivan član Vidusa (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u progonstvu
  Poruke
  1.455
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  7 A dođe dan prijesnijeh hljebova u koji trebaše klati pashu;

  Mat. 26:17, Mar. 14:12
  Dodje, znaci priblizio se, nije nastupio!

  Mat. 26:17, Mar. 14:12

  8 I posla Petra i Jovana rekavši: idite ugotovite nam pashu da jedemo.
  Pasha je nastupila tek sutradan. Jevandjelist Matej grijesi, jer je Hristos umro i sahranjen uoci pocetka jevrejske Pashe. Apostol Jovan je bio ucesnik tih dogadjanja i on e tacno opisao kad i sta se desilo:

  "A pred praznik pashe, znajuci Isus da mu dodje cas da prijedje iz ovoga svijeta ocu..." (Jov.13,1)

  Jasno pise: pred praznik pashe. Ne pise da je u vrijeme pashe.

  Dalje: u prvoj noci pashe niko ne napusta kucu. To je jos od izlaska iz Egipta, uspomena na onu noc kad su stradali prvenci sinovi Egipcana. Juda je otisao sa vecere, Hristos sa apostolima odlazi na molitvu, glavari svestenicki salju sa Judom hramovnu strazu te noci i hvataju Hrista. Gle, niko nije na pashalnoj veceri!

  Dakle, to nije bila prava pashalna noc, nije bila noc beskvasnih hljebova. U toku noci grad je pun Jevreja, ne jedu pashu te noci, jer da jedu, bili bi u svojim kucama i ne bi izlazil napolje. Jevrejski prvosvestenici te noci saslusavaju Hrista: nema pashalne noci, nema jedenja pashe iz zatvorenih vrata!

  " Pilat dakle cuvsi ove rijeci izvede Isusa napolje, i sjede na stolicu na mjestu koje se zove kaldrma, a Jevrejski Gavata.
  A bijase petak u oci pashe oko sestog sahata: i Pilat rece Jevrejima: evo car vas." (Jovan, 1913-14)

  Je li vidis: bijase petak uoci pashe? Nije bio dan pashe, to je nastalo tek uvece.

  "I buduci da bijase petak, pa da ne bi tijela ostala na krstu u subota (jer bijase veliki dan ona subota), Jevreji molise Pilata a im prebiju golijeni pa da ih skinu."

  Vidis li: Veliki dan, pasha je tek sjutradan i po zakonu to je sveti dan, praznik i raspeti na Golgoti ne bi trebalo da kvare praznik. Zato ih skidaju uoci prazika.

  Na posljednjoj veceri Hristos sa apostolima koristio je obicni, kvasni hljeb.

  Apostol Jovan ne kaze da je to bila pashalna vecera, nego samo vecera pred praznik pashe. Apostol Jovan je ucesnik tog dogadjaja i zna tacno kako je bilo, jevandjelist Matej nije.
  Poslednji put ažurirao/la Vidusa : 01.03.2009. u 17:20

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Citat Original postavio Vidusa Pogledaj poruku
  Kakve se gluposti ovdje lupaju: kvasac (kvas) je bio poznat josu starozavjetno vrijeme.
  Pricesce je ustanovio Hristos na tajnoj veceri: jeo je obicni hljeb sa kvasom, a ne beskvasni. I zato se na pricescu daje hljeb sa kvasom.
  Kvas je jedno, a kvasac je drugo.

 10. #10
  Aktivan član Vidusa (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u progonstvu
  Poruke
  1.455
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Sustina je ista: tijesto sa kvascem je kvas! Ili mislis da je u biblijsko vrijeme postojala fabrika kvasca?

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Citat Original postavio Vidusa Pogledaj poruku
  Sustina je ista: tijesto sa kvascem je kvas! Ili mislis da je u biblijsko vrijeme postojala fabrika kvasca?
  Kvasac danas znači industrijski (pivski) kvasac.

 12. #12
  Aktivan član Vidusa (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u progonstvu
  Poruke
  1.455
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  kvasac = germa

  Sluzi i za proizvodnju piva i ako pivo nije dobro prevrlo, imaces zgaravicu od kvasca (germe)!

 13. #13
  Moderator LBarbara (avatar)
  Učlanjen
  13.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  37.198
  Tekstova u blogu
  31
  Reputaciona moć
  4031

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Dakle,rasprava o kvascu i datumu njegovog nastanka je...priznaćete...

  Ovo ni ne liči na temu.Gde je pitanje,gde je razlog za
  ikakvu konstruktivnu raspravu?To može da prodje da je u okviru
  neke teme ali samostalno nema nikakvog smisla...

  Ključ..
  Da nije oblaka sta bi bilo sa mnom

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Атонски хлеб

  Viš kako znaš. Znači taj tamo kaluđer pravi lebac ko što je nekad pravila moja baba. Jaka stvar.

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •