Да ли су сви православни сајтови православни
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 60

Tema: Да ли су сви православни сајтови православни

 1. #1
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Да ли су сви православни сајтови православни

  Да ли су сви православни сајтови православни ? - Јерођакон Доситеј Хиландарац

  Данас има много православних сајтова који уопште нису званични сајтови наше Православне Цркве, иако се издају да се они боре за веру. Али какву веру? И ђаво верује и дрхти, али се не спасава. А апостол говори: „Љубљени не верујте свакоме духу, него испитујте духове да ли су од Бога, јер се и сам ђаво претвара у анђела светла да би преварио изабране“. Треба испитивати дух свакога сајта да ли је у духу Јеванђеља Христовог, да ли се ту благовести Царство Небеско, радосна вест о победи над злом и смрћу уз помоћ Христа, о нашем спасењу или се да кажем зловести, под видом борбе за Православље сеје мржња и раздор у Цркви Христовој. Господ нас упозорава да будемо опрезни и да по плодовима препознајемо и оне који се издају као „православни“. Могу и бити православни, али могу бити и обманути. Није свака ревност за веру (зилотизам, усрђе) и Богу угодна. Апостол Павле говори за Јевреје: „Јер сведочим да имају ревност за Бога, али не по разуму“. Мада и није сваки сајт који није званичан сајт Православне Цркве или неке епископије аутоматски неправославан, јер има синова наше Цркве чије је деловање на сајтовима јако корисно. Али треба знати да све што се тиче Православне вере треба да је под надзором и благословом надлежних епископа наше Православне Цркве. Такво је Свето Предање Православне Цркве.
  Старац Силуан Светогорац је говорио да је само један сигуран знак нама да смо на правом путу, а да нисмо прелаштени (обманути), а то је: колико човек може да воли своје непријатеље? Уколико човек воли своје непријатеље, то је добар знак да је на Христовом путу, уколико не воли своје непријатеље, још је далеко од истине. Без љубави према непријатељима немогуће је бити непристрасан. У Христу Исусу треба да нађемо снаге да љубимо и Бога и ближњега и непријатеља са расуђивањем.
  Какав је то хришћанин који своје хришћанство заснива на пљувању икона Божијих?
  Сваки створени човек је икона Божија, био он верник или неверник. И ми смо дужни да покажемо љубав према човеку, према икони Божијој у њему. Свети оци су знали да изобличавају грех, знали су да изобличавају и погрешна учења и јереси, али нису мрзели те људе. Јер православно је: „грех мрзети, али грешника љубити“. А римокатолици су знали да ставе грех=грешник и онда га спале на ломачи. Грешник је као болесник кога са љубављу треба лечити. А ко смо ми да будемо судије другима? Ко смо ми да осуђујемо онога на кога је сишао Дух Свети приликом посвећења у Свету Тајну свештенства у било ком степену, било да је то епископ, свештеник или ђакон? Сваки који напада на епископа, или ти свештеника, под било којим разлогом треба да има у виду да можда хули на Духа Светога, а за хулу на Духа Светога нема опроштаја грехова ни у овом ни у оном свету! Велики ће одговор да имају сви који се сада петљају у ствари које их превазилазе и стварају раздор у Цркви. Грех раскола ни крв мученичка не може да опере. Онај који ствара раздор у Цркви не може ни проливањем крви за Христа да се опере, говорио је Ава Јустин Ћелијски. То се може видети и у житију Св Петра Александријског, када му се јавио Христос са раздераном хаљином, па га Петар пита: „Ко ти раздра ризу Христе?“, а Христос му одговара: „Арије безумни“.
  Треба знати да у прва три века хришћани на истоку и западу нису славили Васкрс у исти дан, али нико није хтео да направи раздор у Цркви и да се поделе због тога, него су се тек на Првом Васељенском сабору договорили да се празнује како се празновао Ускрс на западу. Такође није постојала само једна литургија по којој се служило Богу, него постоје многе различите литургије које су се практиковале (то су Александријска литургија, Месопотамска, Јерусалимско-антиохијска, галиканско-мозарабска, Миланска, Римска, Картагинска, Галска, Шпанско-готска, Литургија апостола Марка, Литургија Св Григорија Богослова итд.), али у Православној Цркви због једноставности и богонадахнутости ушла је у употребу литургија Св Јована Златоустог и Св Василија Великог, мада ни оне сада нису онакве каве су их написали Св Јован и Василије, и оне су претрпеле измене током векова. А најважније од свега на свакој од тих литургија је то да се дејством Духа Светога претвара хлеб и вино у Тело и Крв Христову, а то сигурно не зависи од тога да ли је завеса навучена или није, да ли се молитва чита наглас или у себи, него зависи од дејства Духа Светога који их претвара. Заиста треба бити разуман и не грешити се о најсветију Св Тајну наше вере. А сада се неупућени људи мешају у ствари у које се не разумеју и уносе немир у Цркву, под видом борбе за веру, јер се наводно „издаје православље“. А Христос је рекао да ће се у последње дане појавити „вукови у овчијој кожи“ и правити раздоре. Те свађе које су настале око безначајних ствари разбијају јединство наше цркве и чине је неспособном за мисију, чине нас неспособним за истинско служење Христу у љубави. Хришћани на тај начин дају повода да се међу незнабошцима и непријатељима хули име Христово и имаће да одговарају у дан Суда Божијег за то. Зашто се данас бојати римокатолика? Па они у својој историји никада нису били слабији него што су данас. Они у Европи готово да и немају Европљане за свештенике, свештенство им је добрим делом из Африке, Азије и Латинске Америке, цркве су им готово празне, јер Европљанин данас неће да живи у целибату. А наши људи нису свесни колико су римокатолици данас слаби и да и нису никаква опасност за Православље, они немају народ у својим црквама.
  Код нас Срба су најчешћи „борци за Православље“ у ствари „неофити“ или ти по српски: новообраћени у веру. Многи од њих су живели врло грешно и преласком у Православље, хоће опет да имају прво место. Многи од њих су се у време комунистичке Југославије борили против православне вере, а сад су „борци за Православље“, сад говоре о некаквим канонима. Наравно да каноне вере треба држати, али треба их и правилно тумачити. Постоје случајеви када се не мора применити неки од канона, ако у дотичном случају може неко да се спасе. Јер канони и треба да буду у функцији спасења људи. Треба снисходити када је могуће спасити неког човека за кога је Христос пролио своју крв. Не треба бити крут као јеврејски законици и фарисеји који су разапели Христа, јер Христос није дошао да погуби, него да спасе свет. И епископи имају власт да расуђују о томе како поступити у којој ситуацији, што не значи да им Христос неће судити како су вршили поверену им службу. Али у Православној Цркви никада није било допуштено да по питањима вере лаик суди епископу, чак ни свештеник, епископу суди само сабор епископа и то не мање од 12, тај канон Православне Цркве треба да знају ти који се боре за веру и пљују по свештенству и епископату, јер у Цркви Христовој постоји ред. Епископи су наследници апостола и на њима почива апостолска благодат. Само у случају када епископ јавно позива народ на јерес допуштено је да се човек одвоји од таквог епископа и ни у којем другом случају. А епископ као и сваки човек може бити мање или више моралан, мање или више грешан, али епископ у својој епархији (епископији) има власт да може да одређује како ће се вршити богослужење, као што и игуман у манастиру има власт да дозволи нека одступања од уобичајеног типика богослужења, тј. може неке ствари да изостави или дода, али се тачно зна шта не може да изостави, то исто важи и за епископа. Треба имати у виду да је за лажно оптуживање епископа или клирика да су у јереси или греху који захтева њихово свргавање, по канонима Православне Цркве предвиђено искључивање из Цркве, јер такви људи праве неред у Цркви и руше дело Божије (јер је ђаво отац лажи). Као да данас законит епископат СПЦ није у стању да расуди о стварима Православне вере и да се бори за очување Православне вере, него су потребна нека „православна удружења“ која ће преко сајтова утицати на свест православних хришћана.
  Али се сада многи старају за оно што је дужност другога, а не оно што је његова дужност. Зашто би се обичан верник старао о ономе што је дужност епископа? Зашто се не би старао за оно што је за његово спасење? Зашто се не би старао како да испуни Јеванђеље Христово, а то је најважније? Сваки ће одговарати за своја дела.
  Значи, треба бити испуњен љубављу и страхом Божијим, а не мржњом и осуђивањем, који су погубни. Постоје поуздани подаци да иза неких „православних сајтова“, који нису званични сајтови СПЦ, стоје поједини непријатељи Цркве. Циљ је јасан: треба разбити црквено јединство и унети раздоре и поделе, треба разбити оно што нас с обе стране Дрине чини јединственим. Ко су ти људи који само с оптужбама и острашћено говоре против Цркве, а нигде се не потписују? Ко су ти испод чијег текста нема потписаног имена? Господ каже: „Нека ваше да, буде да, а нека ваше не, буде не“, значи треба као хришћанин лично да се стоји иза онога што се каже, а не као нека маска, као неки анонимус. Ако је неко спреман да страда за Истину, онда не треба да се боји да потпише своје име, а ако није спреман да страда за Христа и да се потпише, онда нека и не пише, јер се више боји човека него Бога. Икона на којој није написано име за нас православне и није икона, тек када се напише име, тек се тада у Православној Цркви може сматрати иконом.
  Ми као хришћани треба да се усрдно молимо да Бог утврди у вери и добру наше епископе, јер је то за наше добро, и Бог ће погледати на нашу љубав и благословиће нас и даће нам да имамо достојне пастире. Не треба се варати, благослов Божији неће починути на онима у којима нема љубави и послушности, јер се Бог гордима противи, а смиренима даје благодат. Јер ко се бори за веру, треба да се такође бори и за наду, треба такође да се бори и за љубав. Вера, нада и љубав, то је тријада врлина без које се не улази у Царство небеско. Није лако победити тог „старог човека“ у нама, тог „палог Адама“ који чучи у нама, због тога је и речено да се и „праведник једва спасава“. А у сваком од нас палих чучи идеја месије, тј. ми често себе видимо као месије и спасиоце Православља, а Спаситељ је само Христос. 2. #2
  TBPTKO nije na forumu
  С вером у Бога, Српству верни до гроба
  Primećen član TBPTKO (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mačva
  Poruke
  642
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Нама ће бити заиста добро ако успемо да се покајемо за наше грехе, а ни то није лако. Свети Сисоје се пред смрт молио да му Господ да још времена јер се „још није покајао као што треба“, а Црква га је назвала Велики. А ко је стекао истинско покајање за своје грехе, он је стекао и „мир Христов“ и на све ово речено гледа другим очима, такав је стекао „ум Христов“ и не колеба се, него се стара за „једино потребно“.
  Подвижнички опит говори да постоје искушења: спреда, отпозади, слева и здесна. Спреда су искушења када се оптерећујемо будућим догађајима, отпозади су искушења када се оптерећујемо сећањем на грехе, слева су искушења која нас наводе на грех, а сдесна су искушења која нас кушају под видом врлине и старања за веру. Наравно да се ми треба да старамо за веру, то нам је дужност, али да не бисмо били обманути, потребан нам је добар духовни вођа, јер као што је и Јеврејима на путу за „обећану земљу“ требао Мојсије, тако и нама на путу ка Царству Небеском треба неки Мојсије. Јер ђаво је интелектуалац пар екселанс, и може да нас веје као прашину, јер у односу на његово многовековно искуство и знање тајни Божијих - ми смо се родили „јуче око подне“, ми смо у интелектуалној борби с ђаволом неравноправни. Ми само штитом вере гасимо његове лукаве стреле. Очигледно је да се у претходно написаном ради о искушењу здесна, да бисмо остали без штита. Имајући у виду Свето Предање Православне Цркве све треба да је под надзором епископа, јер ко себе рачуна у „стадо Христово“ тај треба и да је под надзором пастира које је поставио Пастир Христос, то је православно учење наше вере. Такво је устројство наше Православне Цркве.

  Овај текст није написан као напад на неке постојеће сајтове, већ као потреба за опрезношћу и расуђивањем православних хришћана и чувања преко нам потребног јединства и духовног мира у наше дане.

  јерођакон Доситеј Хиландарац

  http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=6102

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Nisu svi. Neki su i pravoslavni...

 4. #4
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.706
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4352

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Izvinjavam se, ali meni nije jasna tema. Koliko shvatam, ovo je obaveštenje jerođakona Hilandarca.

  Ne vidim ni mogućnost diskusije, koja se jedino može pretvoriti u kritiku postojećih pravoslavnih sajtova.
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 5. #5
  Iskusan
  Učlanjen
  21.06.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  5.460
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Tema se odnosi na pojavu koja je evidentna u zadnje vreme,a to je "navala" onih koji bi da "otvaraju oci slepima" govoreci im da je SPC u jeresi ,i da oni vode svoje stado u propast ,pakao..
  Bilo je za ocekivati da ce izdati neko saopstenje(SPC),s'obzirom na to da se na nekim sajtovima bas propagira ucenje protiv crkve,pojacana misionarenja odredjenih sekti itd..

 6. #6
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.706
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4352

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Hvala, Zvezdo.
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 7. #7
  Poznat jeremijabg (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  9.528
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  hvala TVRTKO na temi....vrlo je bitna...

 8. #8
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  zvezdana zvezda
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни
  Tema se odnosi na pojavu koja je evidentna u zadnje vreme,a to je "navala" onih koji bi da "otvaraju oci slepima" govoreci im da je SPC u jeresi ,i da oni vode svoje stado u propast ,pakao..
  Bilo je za ocekivati da ce izdati neko saopstenje(SPC),s'obzirom na to da se na nekim sajtovima bas propagira ucenje protiv crkve,pojacana misionarenja odredjenih sekti itd..
  Nema nikakve sumnje da su pravoslavni sajtovi...pravoslavni.I na njima nema propagiranja učenja protiv crkve i nikakvog misionarenja odredjenih sekti.To je sve regulisano na pravoslavni način.

  Evo na primer jednog sasvim solidnog pravoslavnog foruma...
  http://forum.verujem.org/index.php?PHPSESSID=3as78unmfq099aliq3m3359nn0&

  A kada na nekom forumu postoji i ''pdf'' religija to nikako ne znači da je forum samo zbog toga pravoslavan,kao što je recimo slučaj sa ovim forumom na kojem smo.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  21.06.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  5.460
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  zvezdana zvezda
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни


  Nema nikakve sumnje da su pravoslavni sajtovi...pravoslavni.I na njima nema propagiranja učenja protiv crkve i nikakvog misionarenja odredjenih sekti.To je sve regulisano na pravoslavni način.

  Evo na primer jednog sasvim solidnog pravoslavnog foruma...
  http://forum.verujem.org/index.php?PHPSESSID=3as78unmfq099aliq3m3359nn0&

  A kada na nekom forumu postoji i ''pdf'' religija to nikako ne znači da je forum samo zbog toga pravoslavan,kao što je recimo slučaj sa ovim forumom na kojem smo.
  Da,ima nekoliko pravoslavnih sajtova..A na njima se uredno pojavljuju pripadnici ovih sekti koji govore o crkvi koja je jereticka,a kojih ima i na ovom forumu.Znaci i da na pravoslavnim sajtovima ,ima misionarenja..Evo recimo jedan forumas ,uredno postuje na Ihtusu,a Zilot je ..i odmah ga prepoznaju cim pocne o krstavanju trokratnim pogruzavanjem
  Na ovom pdfu na temi Pravoslavlje takodje ima toga..tako da je to postalo bas uocljivo.

 10. #10
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Ja ne posecujem ni jedan pravoslavni sajt, nemam za to vremena, a i ne treba mi.

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  svratiš samo ovde. Da se divaniš sa Zazijavalom.

 12. #12
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  picololeone
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни
  Ja ne posecujem ni jedan pravoslavni sajt, nemam za to vremena, a i ne treba mi.
  Za veru koju imaš uopšte ti nije potrebno da posečuješ pravoslavne sajtove.A možeš mi verovati da bi ti na istim bilo veoma dosadno.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 13. #13
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  svratiš samo ovde. Da se divaniš sa Zazijavalom.
  Da, eno vec imas jedan moj odgovor gore.

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  picololeone
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни


  Za veru koju imaš uopšte ti nije potrebno da posečuješ pravoslavne sajtove.A možeš mi verovati da bi ti na istim bilo veoma dosadno.
  Verujem, a i ne interesuje me, ja vise volim knjigu,( ali ne bilo kakvu i ciju).

 14. #14
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  picololeone
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Verujem, a i ne interesuje me, ja vise volim knjigu,( ali ne bilo kakvu i ciju)
  Nemoj mi zameriti na znatiželji ako te pitam koja ti je knjiga ostavila najači utisak u vezi pročitanog...
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 15. #15
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  picololeone
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни  Nemoj mi zameriti na znatiželji ako te pitam koja ti je knjiga ostavila najači utisak u vezi pročitanog...
  Starac Tadej od verskih, "Braca Karamazovi" od beletristike.

 16. #16
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  picololeone
  Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Starac Tadej od verskih, "Braca Karamazovi" od beletristike.
  Nisam iznenadjen za Starca Tadeja Vitiovničkog.A bio je i nešto kao prorok jer se je nešto dogodilo kako je rekao da će se dogoditi.Evo da se podsetiš na njega...

  https://www.youtube.com/watch?v=OrV8asTSt4k

  A ''Karamazovi'' su takvi da nemam reči da to iskažem.Pozdrav.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 17. #17
  Ističe se Влада из Београда (avatar)
  Učlanjen
  12.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.379
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Па лепо је рекао у свом тексту који је ТВРТКО поставио Јерођакон Доситеј Хиландарац:

  "Само у случају када епископ јавно позива народ на јерес допуштено је да се човек одвоји од таквог епископа и ни у којем другом случају."

  Е па у СПЦ се управо о том случају ради, јер епископи и цео Сабор епископа СПЦ отворено проповеда јерес да римски папа има првенство над православнима да су секте такође Цркве (350 секти у Светском савету Цркава), дакле да није једна Црква православна, и цео Сабор епископа (сви епископи) СПЦ нису више православни него папини унијати и јеретици, и зато се од њих, како лепо учи православље и Свети оци, треба одвајати и приступити православним епископима Српске истините православне Цркве (зилотима) ако хоћемо да останемо или постанемо православни.

 18. #18
  Aktivan član Vidusa (avatar)
  Učlanjen
  21.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u progonstvu
  Poruke
  1.455
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  "Само у случају када епископ јавно позива народ на јерес допуштено је да се човек одвоји од таквог епископа и ни у којем другом случају."

  Odlicno, pa to trubimo cijelo vrijeme i za svjedoke Svete oce prizivamo.Razumnom sasvim dovoljno: ekumenska svejeres i papska jeres! Odvajanje od takvih nego sta! To je poslusanje Bogu kroz Crkvu.

 19. #19
  Aktivan član JocaŠkljoca (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.243
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio Vidusa Pogledaj poruku
  "Само у случају када епископ јавно позива народ на јерес допуштено је да се човек одвоји од таквог епископа и ни у којем другом случају."

  Odlicno, pa to trubimo cijelo vrijeme i za svjedoke Svete oce prizivamo.Razumnom sasvim dovoljno: ekumenska svejeres i papska jeres! Odvajanje od takvih nego sta! To je poslusanje Bogu kroz Crkvu.
  Božje zapovijedi su nepromjenjive a crkvene se mogu mijenjati ali ih samo mogu mijenjati oni koji imaju vlast a ne narod.Katolička crkva je prije bila proglašena heretičkom od strane Pravoslavne crkve i to je tako bilo odlučeno od strane crkve.Ali je sad Pravoslavna crkva to izmijenila i prema tome Katolička crkva se više ne smatra heretičkom nego punopravnom.To nikad nije bila Božja zapovijed nego crkvena.Crkvena vlast je Božja vlast pa svaki zakon što ga crkva donese tako bude i na Nebu,osim u slučaju da je to direktno protivno Božjim zapovijedima.A to ovdje nije slučaj.

  Prema tome niko ne može reć da je poslušan Bog kroz crkvu a da ne prihvaća ono šta Crkva govori,može se samo zavaravat da je on taj ko je u pravu a da je čitava Crkva u krivu

 20. #20
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio JocaŠkljoca Pogledaj poruku
  Božje zapovijedi su nepromjenjive a crkvene se mogu mijenjati ali ih samo mogu mijenjati oni koji imaju vlast a ne narod.Katolička crkva je prije bila proglašena heretičkom od strane Pravoslavne crkve i to je tako bilo odlučeno od strane crkve.Ali je sad Pravoslavna crkva to izmijenila i prema tome Katolička crkva se više ne smatra heretičkom nego punopravnom.To nikad nije bila Božja zapovijed nego crkvena.Crkvena vlast je Božja vlast pa svaki zakon što ga crkva donese tako bude i na Nebu,osim u slučaju da je to direktno protivno Božjim zapovijedima.A to ovdje nije slučaj.

  Prema tome niko ne može reć da je poslušan Bog kroz crkvu a da ne prihvaća ono šta Crkva govori,može se samo zavaravat da je on taj ko je u pravu a da je čitava Crkva u krivu
  Уколико проклетници римокатолички успеју ДА ПРОГУРАЈУ било какво "УЈЕДИЊЕЊЕ" - СПЦ ће се поделити, располутити на ко зна колико и каквих делова - то проклетници римокатолички и желе - јер смаатрају да је такав ужас разједињења погодно тло за њихово фарисејско деловање.

  Што се мене лично тиче - уколико се та страхота и издаја СПЦ догоди - ни један поп који је признао рогатог из Ватикана НЕЋЕ МИ ПРЕКОРАЧИТИ ПРАГ па макар се ја молио Богу на ледини.

  п.с. Мислио сам да су најдосаднији људи ови секташи из ЈС - али видим да их римокатолички "комесари" превазилазе у сваком погледу.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 21. #21
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Уколико проклетници римокатолички успеју ДА ПРОГУРАЈУ било какво "УЈЕДИЊЕЊЕ" - СПЦ ће се поделити, располутити на ко зна колико и каквих делова - то проклетници римокатолички и желе - јер смаатрају да је такав ужас разједињења погодно тло за њихово фарисејско деловање.

  Што се мене лично тиче - уколико се та страхота и издаја СПЦ догоди - ни један поп који је признао рогатог из Ватикана НЕЋЕ МИ ПРЕКОРАЧИТИ ПРАГ па макар се ја молио Богу на ледини.

  п.с. Мислио сам да су најдосаднији људи ови секташи из ЈС - али видим да их римокатолички "комесари" превазилазе у сваком погледу.
  Joooj, dragi Mitke, nemo da si toliko na kraj srca...
  Onda ćeš ići svake nedjelje na misu...

 22. #22
  Aktivan član JocaŠkljoca (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.243
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Уколико проклетници римокатолички успеју ДА ПРОГУРАЈУ било какво "УЈЕДИЊЕЊЕ" - СПЦ ће се поделити, располутити на ко зна колико и каквих делова - то проклетници римокатолички и желе - јер смаатрају да је такав ужас разједињења погодно тло за њихово фарисејско деловање.

  Што се мене лично тиче - уколико се та страхота и издаја СПЦ догоди - ни један поп који је признао рогатог из Ватикана НЕЋЕ МИ ПРЕКОРАЧИТИ ПРАГ па макар се ја молио Богу на ледини.

  п.с. Мислио сам да су најдосаднији људи ови секташи из ЈС - али видим да их римокатолички "комесари" превазилазе у сваком погледу.


  Samo ovo mogu napisat kao komentar:gledaš trun u oku svoga brata a brvno u svome ne opažaš.

  Ako ti ja toliko smetam i ako ti toliko smeta što ti ja ne idem niz dlaku onda me stavi na ignore,molim lijepo

  Ali vidim da si u jednoj stvari ipak napredovao,barem više ne proglašavaš lažima priču o ujedinjenju,sad već imaš razrađen plan šta ćeš uraditi kad se to dogodi

 23. #23
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio JocaŠkljoca Pogledaj poruku


  Samo ovo mogu napisat kao komentar:gledaš trun u oku svoga brata a brvno u svome ne opažaš.

  Ako ti ja toliko smetam i ako ti toliko smeta što ti ja ne idem niz dlaku onda me stavi na ignore,molim lijepo

  Ali vidim da si u jednoj stvari ipak napredovao,barem više ne proglašavaš lažima priču o ujedinjenju,sad već imaš razrađen plan šta ćeš uraditi kad se to dogodi
  Nemoj da ga čačkaš..
  Mita je iskreni pravoslavac...

 24. #24
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Bilo kako bilo, biće interesantno posmatrati mitinu evoluciju u sledećem periodu.

 25. #25
  Ističe se
  Učlanjen
  17.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  .
  Poruke
  2.887
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Да ли су сви православни сајтови православни

  Citat Original postavio JocaŠkljoca Pogledaj poruku
  Božje zapovijedi su nepromjenjive a crkvene se mogu mijenjati ali ih samo mogu mijenjati oni koji imaju vlast a ne narod.Katolička crkva je prije bila proglašena heretičkom od strane Pravoslavne crkve i to je tako bilo odlučeno od strane crkve.Ali je sad Pravoslavna crkva to izmijenila i prema tome Katolička crkva se više ne smatra heretičkom nego punopravnom.To nikad nije bila Božja zapovijed nego crkvena.Crkvena vlast je Božja vlast pa svaki zakon što ga crkva donese tako bude i na Nebu,osim u slučaju da je to direktno protivno Božjim zapovijedima.A to ovdje nije slučaj.

  Prema tome niko ne može reć da je poslušan Bog kroz crkvu a da ne prihvaća ono šta Crkva govori,može se samo zavaravat da je on taj ko je u pravu a da je čitava Crkva u krivu
  Znači sve što crkva ili popovi urade to je od Boga dano, jer je crkva kao i crkvena lica direktni predstavnik Boga na zemlji?

Slične teme

 1. Православни видео
  Autor b.brdo u forumu Religija
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 09.09.2011., 08:33
 2. Православни су католици?
  Autor ivan_andj u forumu Religija
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 08.08.2011., 12:44
 3. Православни кутак
  Autor acry u forumu Religija
  Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 25.02.2009., 14:09
 4. Православни линкови
  Autor Душан u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 11.07.2007., 09:47

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •