САД: Робија за муџахедина, ветерана рата у Босни

Амерички суд разрезао казну од 20 година робије исламском ветерану из ратова у Босни и Авганистану, због планирања да употреби оружје за масовно уништење у Европи и у САД.


"Ви сте аномалија", тим речима се судија америчког окружног суда Грегори Фрост обратио Кристоферу Полу пре него што га је осудио на 20 година затвора због планирања да употреби оружје за масовно уништење у Европи и у САД.

"Тешко ми је да уопште схватим шта сте то планирали да урадите", додао је судија.

Ништа што се десило током суђења није открило мистерију, шта је то 44-годишњег Американца из државе Охајо навело ка радикалном исламизму и ка планирању "светог рата" са припадницима Ал-каиде.

Пол, наиме, није желео да да било какву изјаву. Његова жена и други чланови породице такође су одбили да коментаришу суђење. Коментара су се уздржали и браниоци, саопштивши да након суђења нико неће бити доступан за изјаве.

Осуђеник је одрастастао као Пол Кениата Ловс. Био је члан гимнастичког тима у средњој школи. Школски пријатељи га се сећају као пријатног и тихог момка. Неколико година након што је дипломирао, прешао је на ислам и променио своје име у Абдул Малек.

Федерално тужилаштво открило је историју терористичких активности које је Пол признао приликом изјашњавања о оптужници, јула прошле године.

Према тужилаштву, раних деведесетих, Пол је боравио у Пакистану и Авганистану где се придружио муџахединским побуњеничким снагама. Прошао је обуку у кампу Ал-каиде, постао члан фундаменталне групе и борац у Авганистану.

У Босни "продубио контакте са радикалним исламистима"

Пол је такође боравио на Балкану и борио се у Босни, "где је продубио контакт са радикалним исламистима".

По повратку у Охајо, променио је име у Кристофер Пол и почео регрутацију чланова за "џихад групу" у Америци. Предводио је обуку, засновану на тренинзима које је и сам прошао.

Пол 1999. године путује у Немачку и налази се са члановима терористичке ћелије који га обучавају за употребу експлозивних направа. Постојала је намера да "нове вештине употреби против Американаца у страним земљама".

Приликом претреса куће у којој је Пол ухапшен 2007. године, федерални агенти су пронашли информације о изради бомбе и листу лидера Ал-каиде и других фундаменталиста широм света.

Пол је последњи из трочлане групе из Охаја, који је осуђен за терористичку заверу против САД.

Судија Фрост је у завршној речи објаснио да "висина казне треба да буде упозорење за све, који би могли да дођу на сличне идеје".