Službena tajna paravan za korupciju
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Službena tajna paravan za korupciju

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Službena tajna paravan za korupciju

  Španija ima četiri dokumenta zaštićena najvišim stepenom poverljivosti - državna tajna. Jedan od njih je strateški raspored trupa u slučaju rata. Slovenija nema niti jedan. U Srbiji niko ne zna broj dokumenata koji nose oznaku tajnosti, a koja su često pokriće za korupciju i zloupotrebe državnih funkcionera. Pre dva dana su nas ponovo neprijatno iznenadili odlukom da pod velom državne tajne našim novcem pokušaju da naprave pogodbu sa SAD i tako izglade slučaj Miladina Kovačevića. Nema zakona koji bi odredio ko, pod kojim uslovima, iz kojih razloga, na koji rok može informacijama davati status „tajna” i ko da ih koristi. Nema organa koji bi imao uvid u sve podatke pod ovim statusom, kontrolisao primenu, niti opozvao taj status.

  Umesto toga, imamo konfuzni konglomerat više od 400 propisa, od kojih su mnogi još iz socijalističkih vremena i doba SFRJ. Tri godine se u Srbiji priprema zakon o klasifikaciji tajnih podataka koji bi obezbedio pravnu kontrolu tajnih podataka po ugledu na zemlje Evropske unije. Model Zakona izradila je grupa nevladinih organizacija, predvođena Centrom za unapređivanje pravnih studija još 2007. godine. Krajem prošle godine formirana je radna grupa pri Ministarstvu pravde koja je započela izradu prve verzije budućeg zakona o klasifikaciji informacija.
  S obzirom na to da ova oblast zakonski nije regulisana, svaki podatak u Srbiji može da bude državna ili službena tajna, ako se tako odluči ili ako to nekome odgovara. Tako se pod oznakom „tajna” čuva akcioni plan vlade za pridruživanje EU, ali i plate javnih funkcionera. Kompletna prepiska u okviru ministarstava policije i odbrane nosi oznaku poverljivo, uključujući i jelovnik. Tu oznaku imala je i beleška razgovora između Legije, Jočića i Bulatovića u noći njegovog hapšenja. Do skoro, kompletna arhiva svih službi, dokumenti stari više od 60 godina bili su tajna, a mnogi su to i dalje. Zaštićen pod ovim statusom je i ugovor o koncesiji autoputa Horgoš - Požega. Taj status imao je i broj automobila koji dnevno pređu autoput Beograd - Niš, bar je tako tvrdio bivši direktor Javnih puteva Srbije, da bi se kasnije ispostavilo da je reč o krupnoj aferi.
  U nedostatku ovog zakona kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja zatrpana je zahtevima za dostupnost informacijama. Žalba jedne naučne institucije koja traži pristup arhivama službi iz perioda 1945-1968. godine radi naučnog projekta koji finansira Vlada, samo je jedna u moru onih na kojima radi jer je pristup uskraćen pod obrazloženjem „tajna”.
  Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog interesa, naglašava da upravo suprotno od onoga što treba da je motiv za tajnu, zbog zloupotreba trpimo štetu, i po ugled države i po materijalne interese. On naglašava da u demokratskom svetu osim ombudsmana ili poverenika za informacije, koji pristup takvim dokumentima ostvaruju kad je to potrebno radi zaštite prava građana, postoje i inspektorati, najčešće podređeni parlamentu, koji stalno kontrolišu ostvarivanje zakonom utvrđenih standarda tajnosti i sprečavaju zloupotrebe. Zato kaže da bi u Srbiji trebalo usvojiti zakon o klasifikaciji tajnosti informacija koji ima većina evropskih zemalja. Na taj način bi se, kako je naveo, ostvario mehanizam kontrole koji isključuje da se tajnom izbegne odgovornost.
  Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija i član radne grupe navodi da je Predlogom nacrta predviđeno da postupak označavanja podatka tajnom i njegovog stepenovanja mora biti u skladu sa stepenom štete koja može da nastupi neovlašćenim otkrivanjem.
  - Tajna mogu biti samo informacije koje se odnose na nacionalnu bezbednost, spoljne poslove, obaveštajne i kontraobaveštajne aktivnosti države, uključujući sisteme, uređaje, projekte, planove, naučna istraživanja, tehnologije i ekonomske i finansijske poslove od značaja za njih - kaže Gajin.
  U uređenom sistemu sve informacije organa vlasti dostupne su javnosti jer je interes javnosti da zna i da preko njih dalje kontroliše rad državnih organa. To je od legitimnog, zakonskog i ustavnog interesa. Zakon u uređenim državama dopušta odmeravanje interesa. Osigurati taj postupak je od ključnog značaja. Kada ne postoje jasni kriterijumi šta se sme proglasiti tajnom imamo niz zloupotreba - kaže Ivan Grujić iz nevladine organizacije Koalicija za slobodan pristup informacijama i član radne grupe za izradu zakona.

  http://www.blic.rs/temadana.php?id=80124

  Stari i štetni zakoni se ne stavljaju van snage,nadležni za takve poslove ne rade ništa.Kad hoće da sakriju da imaju švalerku naši predsednici i ministri mogu da proglase takav podatak službenom tajnom.
  Poslednji put ažurirao/la gost 23146 : 21.02.2009. u 07:34 2. #2
  Legenda čedina_zebra (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Apatin
  Poruke
  53.171
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  3283

  Podrazumevano Re: Službena tajna paravan za korupciju

  Ne samo da su službene tajne paravan za korupciju nego su paravan i za kojekakve ucene i prljavštine koje omogućavaju rotaciju na vlasti uvek istih likova.
  Čedina Zebra

Slične teme

 1. Hipi pokret- borci za mir ili dobar paravan??
  Autor voodoo_doll u forumu Muzika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 06.02.2011., 18:43
 2. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 11.01.2009., 12:59
 3. Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 19.12.2008., 01:07
 4. Plata kao sluzbena tajna?
  Autor googlebot u forumu Ekonomija
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 05.08.2008., 21:10
 5. Koštunica pospešuje korupciju
  Autor Рабин u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 22.11.2006., 10:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •