Дачић са официрима за везу

Српски официри за везу могли би ускоро да буду размештени широм света у нашим дипломатско-конзуларним представништвима, најављује министар унутрашњих послова Ивица Дачић. На састанку српског министра са официрима за везу страних амбасада у Србији разматрани начини унапређења полицијске сарадње.


Министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да би српски официри за везу ускоро могли да буду размештени широм света у нашим дипломатско-конзуларним представништвима.

"У току је израда споразума са Министарством иностраних послова, како би наши полицијски аташеи били распоређени у амбасадама и козулатима широм света", рекао је Дачић након састанка са официрима за везу страних амбасада у Србији.

"По закону о полицији, постоји могућност да МУП Србије, у оквиру дипломатско-конзуларних представништава Србије има официре за везу у страним државама", рекао је Дачић.

Официри ће, према његовим речима, имати задатак да буду официри за везу наше полиције и полиција држава у којима ће бити распоређени.

Дачић је рекао да ће споразум бити постигнут, најпре са оним државама у којима Србија има потребу за веома активном и брзом политичком сарадњом.

Дачић је рекао да је од 2000. године установљена пракса да стране државе шаљу своје полицијске аташее у Србији, а да их тренутно има 28 из 24 земље.

Сарадња од великог значаја за борбу против криминала

Ивица Дачић је на састанку са официрима за везу акредитованим у Републици Србији, разматрао начине унапређења полицијске сарадње.

"Преко страних официра за везу у прошлој години размењено је око 1.500 захтева, дописа, потрага и других докумената", рекао је Дачић и истакао да је сарадња официра за везу од изузетног значаја за међусобне односе и за борбу против криминала.

Дачић је навео да Србија највише оперативних информација размењује с полицијама земаља у којима борави највећи број грађана Србије.

Према најавама, МУП ће одржавати годишње редовне састанке са официрима за везу страних држава, како би заједнички борили против криминала.

"Овакви састанци треба да буду јасна порука криминалним групама да они који крше закон неће имати где да се сакрију", закључио је Дачић.

Официр за везу Амабасаде Чешке Јиржи Тројачек оценио је да је данашњи састанак на највишим нивоу значајан инструмент за оцену досадашње сарадње и прилика за размену искустава.

"Сви официри за везу цене иницијативу за одржавање састанака и вољни су да се та пракса настави", навео је Тројачек, чија земље председава Европској унији.

Тројачек је препоручио да Србија почне да распоређује официре за везу, као један од најефикаснијих начина за борбу против прекограничног криминала.


официри за везу