Julius Evola
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Julius Evola

 1. #1
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Julius Evola

  Biografija

  Julius Evola, čije je pravo ime bilo Baron Giulio Cesare Andrea Evola, bio je italijanski filosof, rasni teoretičar, ezoterista, hermetista i okultista; prečesto njegov angažman unutar fašističkog italijanskog režima zasenjuje njegovo veliko delo kao hermetiste, ezoteriste i okultiste.Rođen je 19. maja 1898. u plemićkoj sicilijanskoj porodici, a umro 11. juna 1974.Borio se u Prvom svetskom ratu kao artiljerijski oficir.Jedno kratko vreme bio je privučen od strane futurističkog pokreta koji je vodio Filippo Marinetti, ali je svojim slikama i poezijom ipak postao eksponent dadaizma u Italiji.

  Evola je sebe smatrao čuvarem "Tradicije", a ovde se pre svega misli na tradiciju u vidu magijskog , drevnog pogleda na svet i univerzum, u svetu predanom dekadenciji, organizovanom zlu i duhovnom zaboravu.

  Njegov pokušaj da utiče na fašistički i nacistički režim nije uspeo; nije moglo biti govora o širenju magijskih i duhovnih ideja unutar režima koji su bili posvećeni zemaljskoj vlasti, a ne evoluciji čovečanstva, kako je on jedno kratko vreme smatrao.

  U dvadesetim godinama XX veka, Evola je ušao u svet duhovnih, trascedentnih i supra-racionalnih studija; interesovanja su ga odvela u okultno, alhemiju i magiju, aposebno je proučavao istočnjačka učenja- tibetanski lamaizam i Vajrayana tantričku jogu, pri čemu je istraživao i upotrebu halucinogenog bilja u cilju širenja svesti.Međutim, kasnije će napustiti i tantru i eksperimentisanje sa biljkama.

  1927. godine, u saradnji sa drugim italijanskim ezoteristima, osnovao je "Gruppo di Ur", čiji je cilj bio da da "dušu" fašističkom pokretu putem oživljavanja rimskog paganizma.

  Podrška koju je Evola davao fašistima temeljila se isključivo na njegovoj nadi da će fašistički pokret iskoreniti judeo-hrišćansku religiju i uvesti "paganski imperijalizam" koji će za svoj uzor imati Rimsku imperiju.Međutim, Evola nije uživao podrćku fašista; kao i jedan broj drugih eminentnih fašista, Evola se gnušao fašističkog nacionalizma i oslanjanja na mase koje je smatrao zaglupljenim i nesposobnim za bilo kakav napredak, te se u vrlo retkim prilikama pojavljivao na masovnim paradama i okupljanjima koji su bili tako karakteristični za fašizam i nacizam.

  Dalje njegovo razočarenje fašizmom usledilo je nakon potpisivanja konkordata između Vatikana i fašističke partije, čime je praktično katoličko hrišćanstvo postalo zvanična državna religija.Nadao se da će moći da izmeni fašističko vjeruju i usmeri ga ka svojoj tardicionalističko-paganskoj filosofiji, i u tom cilju osnovao je 1930. "Torre", dvonedeljni časopis kako bi promovisao svoju konzervativno-revolucionarnu filosofiju i ukazao na demagošku prirodu službenog fašizma.
  Fašistička vlada je ugasila časopis i krenula u propagandni rat protiv Evole i njegovog osoblja; taj rat je bio tako jak da je Evola jedno vreme, na insistiranje njegovih prijatelja, bio opkoljen telohraniteljima, ljudim akoji su delili njegove ideje.
  Međutim, Benito Mussolini je prošitao Evolino delo "Sintesi della dottrina della razza" i bio toliko impresioniran onim što je nazvao "jedinstvenim rimskim oblikom fašističkog rasizma" koji se temeljio na duhovnom rasizmu, za razliku od brutalnog fizičkog raszima na delu u nacističkoj Nemačkoj, da je odlučio da se lično sretne sa njim.Uz Musolinijevu podršku, Evola je izdao još jedno svoje delo, "Sangue e spirito", koje je bilo u suprotnosti sa nemačkim oblikom rasizma, ali je ipak uživao poštovanje u nemačkim krugovima.
  Po izbijanju II svetskog rata, Evola se dobrovoljno prijavio za odlazak na istočni front kako bi se borio protiv komunista, ali je odbijen na osnovu birokratskih zavrzlama stvorenih od strane njegovih neprijatelja.Nakon pada režima u Italiji 1943., prebegao je u Nemačku, gde je radio kao istraživač slobodnog zidarstva, pri Ahnenerbe-u, odelenju SS-a koje se bavilo duhovnim i "duhovnim" istraživanjima.

  Imao je običaj da za vreme terorističkog bombardovanja nemačkih gradova od strane saveznika šeta ulicama gradova dok su bombe padale, kako bi "iskušavao svoju sudbinu". Za vreme jednog takvog bombardovanja, geler je oštetio njegovu kičmu i vezao ga za invalidska kolica do kraja života. 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  Nasuprot uvreženom mišljenju, razlog zbog kojeg je Evola bio naklonjen fašizmu i nacizmu, nije bio rasne ili političke prirode; Evolu je pre svega privlačio koncept države kojom vlada jedan Red, asketsko-militarističke prirode, baziran na principima vernosti i časti.Evola je taj Red video u SS-u; opet, ovde moramo pađljivo da napravimo razliku između ideala kojima je Evola stremio i okrutne stvarnosti koju je SS predstavljao.Ideali kojim aje Evola stremio bili su prevazilaženje elementa ljudskosti, vernost, disciplina, prezir prema smrti, spremnost na žrtvovanje, nesebičnost; može se reći da bi idealan Red, sposoban da vlada narodom i državom, po Evoli, bio mešavina jezuitskog monaškog reda i ideala kojima je SS stremio na papiru.

  Razočaran ishodom fašističke ideje, Evola se po završetku II svetskog rata posvetio ezoteriji.Napisao je veliki broj knjiga: "Joga Moći: Tantra, Shakti, i Tajni Put" (1949), "Eros i Misterije Ljubavi: Metafizika Seksa"(1958), "Meditacije na vrhovima: planinarenje kao metafora duhovne potrage" (1974), "Staza Prosvetljenja prema Mitraičkim Misterijama" (1977), i dve političke knjige koje reflektuju njegovo iskustvo: "Ljudi u ruševinama: posleratna razmišljanja radikalnog tradicionaliste" (1953), "Zajahati Tigra: Priručnik Preživljavanja za Aristokrate Duše" (1961), kao i autobiografiju "Il Cammino del Cinabro".
  Razočaran ishodom fašističke ideje, Evola se po završetku II svetskog rata posvetio ezoteriji.Napisao je veliki broj knjiga: "The Yoga of Power: Tantra, Shakti, and the Secret Way" (1949), "Eros and the Mysteries of Love: The Metaphysics of Sex "(1958), "Meditations on the Peaks: Mountain Climbing as Metaphor for the Spiritual Quest" (1974), "The Path of Enlightenment According to the Mithraic Mysteries" (1977), i dve političke knjige koje reflektuju njegovo iskustvo: "Men Among the Ruins: Post-War Reflections of a Radical Traditionalist" (1953), "Ride the Tiger: A Survival Manual for the Aristocrats of the Soul" (1961), kao i autobiografiju "Il Cammino del Cinabro".

  U posleratnom periodu, Evolina dela bila su na ceni među neofašistima, pa je čak završio na sudu optužen za pokušaj obnove fašizma, ali je oslobođen budući nije bilo dokaza za tako nešto, a on sam nikada nije bio član fašističke partije.
  Umro je neoženjen, bez dece.


  Okultna filosofija

  Kako bi sagledali Evolin okultni pogled na svet, moramo prvo da uvidimo koji su njegovi uzori: na njega su uticali, pre svega, mislioci kao što su Platon, Oswald Spengler, Houston Stewart Chamberlain, Arthur de Gobineau, Friedrich Nietzsche, Meister Eckhart, Homer, Jacob Boehme, René Guénon i neki katolički filosofi kao što su Juan Donoso Cortés i Joseph de Maistre.
  Neke osnovne koncepte svog dela Evola je "pozajmio" od italijanskog filosofa istorije Giambattista Vico-a, naime koncepte primordijalnog herojskog zakona, prirodnih prava heroja, i značenje indoevropskog latinskog termina "vir" u smislu "mudrosti, sveštenstva i kraljevstva".

  Evola je postavio svoj koncept "solarne muškosti" nasuprot "htonskoj muškosti", a koncept solarne muškosti bazira se na "nevezanom nasilju" koje se može naći u Bagavad Giti.

  Evola je, kao i Guenon, verovao da čovečanstvo živi u Kali-Yugi, mračnom dobu materijalističkih poriva, i koje je poslednje doba koje će nas posle pročišćenja uvesti u novo Satya Yuga ili Zlatno Doba; bio je ubeđen da fašizam i nacizam u svojoj pročišćenoj formi imaju potencijala da čovečanstvo odvedu do pomenutog, novog Zlatnog Doba.

  Osnovni koncept Evoline okultne filosofije može se naći u jednoj reči: Tradicija. Za Evolu, reč Tradicija imala je značenje krajnje slično, ako ne i identično, reči Istina.

  U svom kapitalnom delu "Pobuna protiv savremenog sveta" Evola iznosi doktrinu o Četiri Doba, karakterizaciju Tradicije kao ogledala Istine koja je, međutim, podeljena na dve polovine- Tradicija, naravno: jedna je degenerisana, neherojska, povezana sa ostacima lemurijske rase, a druga je herojska, čista Ario-Hiperborejska tradicija.Ova druga je uzrok, po Evoli, usponu Zapadno-atlantske civlizacije koja se do dana današnjeg degenerisala primivši u sebe elemente poreklom sa Juga.Ovde moramo imati na umu da Evola nikako nije bio rasista u vulgarnom, nacističkom smislu te reči; štaviše, on je i sam italijanski narod svrstao u degenrisanu polovinu tradicije, rekavši da je italijanski narod odrožen od rimske pagansko-imperijalne tradicije i da je mač i štiti zamenio mandolinom.Dakle, Evola je pre svega rasista duha, koji tvrdi da je današnja civilizacija degenrisana u tom smislu što više nema za svoj cilj duhovnu potragu i usavršavanje, već je okrenuta tzv. materijalnom napretku i degenreaciji svih herojskih vrlina.
  Za Evolu, savršeno društveno uređenje Zlatnog Doba bilo bi ono na čijem vrhu bi stajali Božanski Kraljevi, podrđani od strane solarnog sveštenstva (a ovde "solarno" treba shvatiti u hiperborejskom smislu, ne u običnom , kako se solarno obično shvata, isto kao što i reč "muškost" kod Evole može i mora da se shvata kao inherentna osobina herojstva koja se može i mora naći i kod žena) i kaste ratnika, a potvrdu za to nalazi u Brihadaranyaka Upanishadi (1.4.11) gde se kaže: "Jer ništa nije veće od ratničke plemenitosti; sami sveštenici hvale ratnika pri ustoličenju Kralja".

  Slično hiperborejskoj Gnozi, Evola je u svom odnosu prema hrišćanstvu pravio razliku između a) primitivno-mističnog hrišćanstva i njegovog društvenog razvoja i b) primordijalno-Hiperborejskog elementa u sukobu sa dekadentnim istočnim elementom unutar samoga hrišćanstva.U "Pobuni protiv savremenog sveta" on kaže: "U simbolizmu Hrista postoje tragovi misterijske tradicije, a Isusove reči o osvajanju Kraljevstva Nebeskog i izjava "Rekoh vam: Bogovi ste" nemaju nikakve veze sa patosom hrišćanstva kakvo je danas".Suštinska ideja H(K)rista kao Mesije jeste samo dojek ranih arijevsko-hiperborejskih mitova o Gospodu budućeg kraljevstva Boga Svetlosti.

  Evola koristi tajnovitog kralja Melchisedek-a, figuru iz Knjige Postanja koja je Avaramu dala duhovni dar, kao uzor (ur-uzor) za sve dalje pokušaje obnove drevne Tradicije Božanskih Kraljeva, i vidi odjek te tradicije u krunisanju Karla velikog, pred kojim je sam Papa pao ničice.

  Idelano društvo bilo bi organizovano u meri u kojoj društvene kaste imaju u sebi duha, i tu se Evola oslanja na indijski kastinski sistem, Platonovu republiku i podelu u srednjevekovnim društvima na seljake, građane, plemstvo, sveštenstvo i religiozno-vojne redove.Ukratko, socijalni status bi odgovarao duhovnim moćima.

 3. #3
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  kopirao sa ordo ab chao i stao.
  ostalo još da se kopira "put ka prosvetljenju" ( : gnoze, mistično hrišćanstvo, magija, okultizam, nisu teme kojima bismo se bavili u nedostatku mesta za to. evola je kultna ličnost u svetu ezoterije, pa mu je mesto i na kultnim temama..

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  25.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.070
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  Kopirao zato sto sam ja autor eseja.

 5. #5
  Ističe se
  Učlanjen
  07.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ovde, sada
  Poruke
  2.224
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  Veliki chovek.
  सुखदु:खे समे कृत्वा लाभालाभौ जयाजयौ ततो युद्धाय युज्यस्व नैव पापमवाप्स्यसि

 6. #6
  Moderator LBarbara (avatar)
  Učlanjen
  13.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  37.184
  Tekstova u blogu
  31
  Reputaciona moć
  4030

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  Evola i njegov nacional-socijalizam...
  Mora se priznati da ima puno rupa u većini studija o nacional-socijalizmu.
  A tek za one studije koje su posvećene "okultnom" poreklu nacizma da i ne govorimo.
  Ima puno primera ali se uvek kao replika koristi knjiga "Okultni koreni Nacizma"
  od Nicolas Goodrick-Clarka.Kad je komentarisao Hitlerovu oduševljenost astrologijom
  Clark je napravio paralelu sa knjigom"Uranijina deca" od Howe-a..a svi znamo
  koliko se u toj knjizi priča o izmišljotinama...
  Poslednji put ažurirao/la LBarbara : 20.02.2009. u 13:00
  Da nije oblaka sta bi bilo sa mnom

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  24.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zemlja izlazeceg sunca
  Poruke
  1.552
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Julius Evola

  Ne mogu da verujem da vi iskusni pisete o ovome...tacna je 'priroda' okltnog' u na cizmu ali rat je finasiran od strane SAD protiv komunizma iSSSR, misleci da ce rat kotrolisati preko Pruskih plemica, sto dokazuje i poreklo izvrsioca atentata na Hitlera..A onda je rat 'izmako' privremeno' kontroli...

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •