СВЕТЕ ТАЈНЕ
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: СВЕТЕ ТАЈНЕ

 1. #1
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano СВЕТЕ ТАЈНЕ

  1. Крштење

  2. Миропомазање

  3. Причешће

  4. Покајање

  5. Свештенство

  6. Брак

  7. Јелеосвећење

  Свете тајне крштење, миропомазање и свештенство не могу се поновити, остале Свете тајне се понављају.
  Брига вука шта овце мисле о њему! 2. #2
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  КРШТЕЊЕ

  Први људски грех настао је још у Рају, када први људи погазише Божју заповест. Узрок првога греха била је гордост, а последица прогон првих људи из Раја. Од тада се тај први, прародитељски грех преноси са генерације на генерацију.Због тога се још назива и наследни грех. Једини начин да се очистимо од овога греха јесте кроз Свету тајну крштења, јер у овој светој тајни добијамо Благодат од духа Светога, која чисти душу од свих грехова и освећује је. Ово значи да се кроз ову Свету тајну чистимо и од личних грехова које смо начинили од рођења до дана крштења (ово важи само за одрасле особе јер новорођенчад и мала деца, изузев наследног, немају других грехова) и духовно поново рађамо за Бога, за живот вечни.

  Крштењем се постаје члан Цркве Христове, хришћанин, а не рођењем. Ко се не крсти није достојан да прими ни остале Свете тајне. Основни предуслов за крштење је, наравно, вера у Исуса Христа, да је Он Син Божији, и да је пострадао и васкрсао из мртвих, и да ће опет доћи да суди живима и мртвима. Такође да бисмо били крштени морамо знати основне истине хришћанске вере, и наравно, колико је то нама могуће, по њима живети.

  Крштење се не може обавити без кума, или куме. Кум може бити свака крштена и пунолетна особа која води живот примерен једном хришћанину. Он је гаранција да смо испунили духовне предуслове за крштење. Чином крштења кум постаје наш духовни отац који нас до краја живота води и усмерава на пут истине и Богопознања. Он постаје одговоран за наш духовни живот. Ово треба имати на уму приликом избора особе која ће нам бити кум.

  Свету тајну крштења обавља свештеник или владика. У изузетним случајевима нпр. код тешких болесника, када нису присутни ни свештеник ни владика, да болесник не би умро некрштен, крштење може обавити и ђакон, односно било која крштена особа која зна формулу крштења (И крштава се слуга Божији (име) у име Оца, Амин и Сина, Амин, и Светога Духа Амин.), ако ни ђакона није могуће наћи. Ако болесник прездрави свештеник допуњује крштење, али без формуле крштења.

  Сам чин крштења изгледа тако што свештеник лице које се крсти три пута загњурује у освећену воду, у име Оца и Сина и Светог Духа. Такође свештеник од лица које се крсти захтева одрицање од сатане, покајање и право вероисповедање, садржано у Символу Вере. Ово све обавља кум у случајевим када је лице које се крсти дете.

  За крштење је потребно:

  1) извод из матичне књиге рођених,

  2) кум,

  3) бело платно - крсница,

  4) свећа и

  5) основно знање о хришћанској вери.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 3. #3
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  МИРОПОМАЗАЊЕ

  Ова Света тајна врши се одмах после крштења, и њоме новокрштени добија потребну снагу. Свештеник помазује светим миром главне делове тела: чело, очи ноздрве, уста, уши, прса, рамена, руке и ноге, изговарајући формулу: Печат дара Духа Светог, коју кум потврђује Нека тако буде. (Свето миро је нарочито припремљена материја. Оно се припрема једном годишње. Варење светог мира је свечано, најсвечаније што може бити. Почиње на Велики понедељак и траје до Велике среде увече. На Велики четвртак, за време Свете литургије, освећује га Његова Светост Патријарх. Потом се свето миро, преко епархијских архијереја и архијерејских намесника дели свештеницима.).

  Оно што за телесно напредовање новорођенчета представља мајчино млеко, то за духовно напредовање новокрштеној души, као духовном новорођенчету, представља миропомазање. Разлози због којих се светим миром помазују одређени делови тела су следећи:

  Зашто се најпре помазује чело?

  Да се освети разум и да размишља о Богу и Његовом закону.

  Зашто груди ?

  Да се освети срце и да љуби Бога.

  Зашто очи ?

  Да се освете и да виде добро у сваком створењу.

  Зашто уши ?

  Да се освете и да слушају речи Божје.

  Зашто образи ?

  Да се освете и изражавају радост због учињеног добра и стида због греха.

  Зашто уста ?

  Да се освете с циљем да могу славити Господа Бога и да увек говоре истину и добро.

  Зашто руке?

  Да се освете и да би увек чиниле добра и племенита дела пред Богом.

  Зашто ноге ?

  Да се освете и да би ишле правим хришћанским путем који води у Царство Божје.

  Како бисмо то могли рећи укратко?

  Да се освети цео човек, и душа и тело, да буде свет као што је Бог свет.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 4. #4
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  ПРИЧЕШЋЕ

  Светом тајном причешћа примамо под видом хлеба и вина право Тело и праву Крв Господа Исуса Христа. Ова Света тајна представља врхунац љубави и заједништва између Бога и човека. Свету тајну причешћа установио је сам Исус Христос на Тајној вечери: “А кад су јели, узе Исус хлеб, благослови, изломи и даде ученицима и рече: узмите, једите; ово је тело моје. Тада узе чашу и захвали, даде им и рече: пијте из ње сви; јер ово је моја крв савеза, која се пролива за многе ради опроштаја грехова.” (Матеј 26;26-28).

  Свето причешће се припрема и прима за време најважнијег црквеног богослужења, Свете литургије. Верници се за Свето причешће припремају постом и молитвом. За здраве вернике припрема је строжија, него за болесне, односно здрави верници строжије посте него болесни. Недељу дана пред причест држи се строги пост, тј. пости се на води, не употребљава се зејтин. На Светој литургији верници исповедају своје грехове свештенику, он их затим разрешава грехова и утврђује да ли су спремни да приме Свету тајну причешћа, тек после тога верници могу приступити путиру (чаши) са Светим причешћем.

  У изузетним случајевима кад су у питању болесници на самрти, и када је потребно брзо причешће, могу изостати уобичајене припреме, тј. ови верници не посте пре причешћа, већ њих свештеник само исповеди и причести. Ово се чини због тога да би се верник пре смрти сјединио са Богом. У оваквим случајевима свештеник односи Свете дарове у дом болесника и тамо га причешћује.

  Причешће се може вршити и у дому оних болесника који нису на самрти, али су непокретни, и не могу доћи у цркву. Тада то није последње причешће, већ свештеник причешћује болесника за здравље душе и тела.

  Данас се верници најчешће причешћују у току четири велика поста (Божићног, Ускршњег, Св. ап. Петра и Павла, Госпојинског), но треба рећи да је препоручљиво причешћивати се што чешће. Значи кад год је верник у прилици пожељно је да се причести.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 5. #5
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  ПОКАЈАЊЕ

  Покајаwе је Света тајна кроз коју верници исповедају своје грехе и уколико то чине искрено, кајући се, од исповедника (свештеника) добијају разрешење грехова у име Исуса Христа. Епископи и свештеници, као наследници апостола, имају ту моћ да опраштају грехе, јер је Исус Христос рекао апостолима: “Примите Духа Светога. Којима опростите грехе опростиће им се; и којима задржите задржаће се.” (Јован 22; 22, 23).

  Верника који се исповедио и покајао свештеник разрешава греха читајући молитву “Господе Боже наш, који си Петру и блудници сузама подарио опроштај грехова, и цариника који је познао грехе своје оправдао, прими исповест слуге твога (име), и грехе које је сагрешио вољно или невољно, речју или делом или мислима, Ти му као благ и човекољубив Бог опрости. Јер Ти једини имаш власт отпуштати грехе, јер си Бог милости и сажаљења, и Теби славу узносимо,Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек, и у векове векова. Амин ”. Свештеник неће прочитати ову молитву ако се верник не каје искрено, већ то чини само ради формалности. Они који се на такав начин исповеде и даље остају под теретом греха. Један од доказа да је исповест обављена како треба јесте олакшање на души које осећа онај који се исповедио.

  Такође треба рећи да је свештеник обавезан да и по цену живота чува тајну поверену му приликом исповести. У супротном може бити лишен свештеничког чина.

  У случајевима када је верник исповедио неки тежи грех свештеник му препоручује епитимију (казну), која зависи од тежине и врсте учињеног преступа. Еоитимија може бити пост, молитва, чињење милосрђа, ако смо кога оштетили да му то надокнадимо, да молимо опроштај од оних које смо увредили, па чак и забрана причешћивања на одређено време.

  Важно је рећи да је свештеник само посредник између нас и Бога, и да исповедајући своје грехе и кајући се пред свештеником ми уствари исповедамо и кајемо пред Богом.

  Исповест и покајање треба обављати што чешће, а поготову у болести, јер не знамо време своје смрти, те је због тога потребно да се ослободимо од греха и тако задобијемо Царство небеско.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 6. #6
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  СВЕШТЕНСТВО

  У овој Светој тајни епископ уводи у олтар кандидата, који је испунио све услове потребне за обављање свештеничке службе, ставља му руку на главу и чита молитву посвећења, да би на њега сишла Божанска благодат Светога Духа.

  После овога рукоположени има право, у зависности од добијеног чина, да врши свештенорадње, да учи верне и да управља Црквом. Ово право свештенству је дао сам Исус, када је уочи вазнесења рекао апостолима: “идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да све држе што сам вам заповедио” (Матеј 28; 19,20). Пошто су свештеници, као што смо већ раније рекли, наследници апостола отуда и wима исто право.

  У Православној Цркви имамо следеће чинове рукоположења: ђакони, презвитери (свештеници) и епископи (владике). Епископи имају право да врше све Свете тајне, презвитери све осим Свете тајне свештенства, док ђакони не могу самостално вршити ни једну Свету тајну, већ помажу (саслужују) епископима и презвитерима.

  Ко је установио у Цркви јерархију?

  Сам Господ Христос као први Првосвештеник (Јевр. В, 4-6). Он, као извор сваке власти и права у Његовој Цркви, дао је апостолима власт да уче, исцељују и опраштају грехе.

  Шта онда представља целину јерархије?

  Најпре Христос као вечни Првосвештеник и глава Цркве, онда од Њега апостоли, па од апостола епископи, и од епископа свештеници и ђакони.

  Зашто је неопходно полагање руку у овој светој тајни?

  То су најпре чинили апостоли (И Тим. ИВ, 14, 15,22). Полагање руку у овој светој тајни преноси се на лице које се рукополаже духовна сила и тако се постиже законита веза црквене власти и свештенослужења.

  Зашто зовемо свештеника “Оцем”?

  Зато што смо преко свештеника у светој тајни крштења препорођени у децу божју; преко њих у светој тајни причешћа добијамо небеску храну (Христово тело и крв); у светој тајни покајања преко њих добијамо опроштење од својих грехова, а у осталим светим тајнама нарочите дарове Светог Духа. Поред тога, свештеници се за нас непрестано моле, уче нас, саветују, опомињу нас и нама руководе. Према томе, они су заиста наши духовни оци. Свакако они морају бити достојни тог имена и те велике службе.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 7. #7
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  БРАК

  Света тајна брака је Света тајна кроз коју Свети Дух сједињује у једно биће два крштена пунолетна лица различитог пола, који пред свештеником изјаве да ће се цео свој живот узајамно волети, бити верни једно другом, и у којој примају благослов за рађање и васпитање деце.

  Брак је Света тајна коју је Бог установио још у Рају, рекавши Адаму и Еви: “Рађајте се, и множите се и напуните земљу” (Постање И; 28). Касније је Господ Исус Христос потврдиио Свету тајну Брака одговарајући фарисејима на њихово кушање, “да ли сме човек да отпусти жену за сваку кривицу?” речима: “Зар нисте читали да их је творац од почетка створио као мушко и женско и рече: “Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју, и биће двоје једно тело”? Тако нису више два него једно тело. Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља.” (Матеј 19;4-6). Такође је осветио брак Својим присуством на свадби у Кани Галилејској, где учини прво чудо претворивши воду у вино.

  Младић и девојка који одлуче да ступе у брак прво одлазе код свог свештеника да обаве предбрачни испит. Ово је неопходно учинити да би се откриле све евентуалне сметње за ступање у брак, као што су: малолетство, крвно или духовно сродство, несагласност родитеља, … Ако не постоји никаква сметња за ступање у брак после три Свете Литургије младенци долазе у храм да се венчају. Непосредно уочи венчања врши се прстеновање испред олтара. Само венчање обавља се на средини цркве, испред Крста и Еванђеља, уз присуство два сведока (кумова). Тада свештеник пита младенце да ли имају слободну вољу да ступе у брак, и да ли се нису обећали неком другом. Венчање је обављено када свештеник ставивши младенцима венце на главу благосиља их уз речи: “Господе, Боже, наш, славом и чашћу венчај их”. После тога младенци пију вино из заједничке чаше у знак да ће целог живота делити добро и зло.

  Као што смо већ рекли брак је доживотна заједница, али у крајњем случају, као што је неверство или смрт неког од супружника, Црква дозвољава другом супружнику да ступи у нови брак.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 8. #8
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ

  Ова Света Тајна врши се углавном над тешким болесницима, било телесним било душевним. У њој се болеснику читају молитве и помазује се освећеним уљем (јелејом), кроз које делује Божја благодат за оздрављење болесника.

  Тајну по правилу врши седам свештеника, а може и три. На сто се стави чинија са пшеницом, а у средину кандило са уљем. Поред чиније се стави седам стручака босиљка за помазивање. Затим се врши освећење уља. Потом се уз читање молитава болесник седам пута помазује.

  Вршење ове Тајне је заповешћу апостола пренешено на епископе и свештенике: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове црквене старешине, па нека се помоле над њим и помажу га уљем у име Господње. И молитва вере спашће болесника, и Господ ће га подићи; ако је и учинио грехе, биће му опроштено.” (Јаковљева 5; 14, 15).
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 9. #9
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  sta je ovo? elektronsko Sveto Pismo?

 10. #10
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio M-1980 Pogledaj poruku
  sta je ovo? elektronsko Sveto Pismo?
  јел смета?
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Imaš li ti kakve svedoke?

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Imaš li ti kakve svedoke?
  Za koju svetu tajnu trebaju svedoci? Braka?

 13. #13
  Primećen član ColdPrayer (avatar)
  Učlanjen
  10.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  NS
  Poruke
  805
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Da se vratite na svete tajne? Ja imam pitanje: Koji se nas vladar 2x krstio (prvo katolik, pa posle pravoslavac),da nije Stefan Nemanja ili otac mu? I sta ako krstenje ponavlja, da li to dovodi svetu lozu Nemanjica u opasnost?

 14. #14
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
  јел смета?
  ne nego imamo ga napismeno kod kuce.....malo si preterao

 15. #15
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio M-1980 Pogledaj poruku
  ne nego imamo ga napismeno kod kuce.....malo si preterao
  утолико боље, има ко нема.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 16. #16
  Poznat jeremijabg (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bg
  Poruke
  9.528
  Reputaciona moć
  268

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
  утолико боље, има ко нема.
  sale svaka chast na temi..

 17. #17
  Elita stnco (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  prirodne nauke
  Poruke
  15.625
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  280

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
  1. Крштење

  2. Миропомазање

  3. Причешће

  4. Покајање

  5. Свештенство

  6. Брак

  7. Јелеосвећење

  Свете тајне крштење, миропомазање и свештенство не могу се поновити, остале Свете тајне се понављају.
  Zašto su ovo svete tajne?
  Voljeni nikada ne umiru.

 18. #18
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio jeremijabg Pogledaj poruku
  sale svaka chast na temi..
  хвала
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 19. #19
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Original postavio @sale@ Pogledaj poruku
  1. Крштење
  2. Миропомазање
  3. Причешће
  4. Покајање
  5. Свештенство
  6. Брак
  7. Јелеосвећење

  Свете тајне крштење, миропомазање и свештенство не могу се поновити, остале Свете тајне се понављају.
  Pazi sada ovo.Lepo se obelodanio ovako javno,obelodanjeno je još kad i kada sebe a definiše se kao TAJNE pa još SVETE.Ne razumevajući ni šta je u ovoj priči TAJNA zašto je TAJNA te šta je sveto u svemu tome pridružujem se pitanju onih koji su već pitali...šta je tajna u svemu tome i šta je sveto u toj priči.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 20. #20
  Elita djurinica (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KamboDža, dakle
  Poruke
  15.560
  Reputaciona moć
  188

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  tu sam i ja, s istim pitanjem
  i sugestijom da se stavi akcenat na pokajanje

  we don't inherit the Earth from our Ancestors,
  we borrow it from our Children

 21. #21
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  djurinica
  Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ
  tu sam i ja, s istim pitanjem
  i sugestijom da se stavi akcenat na pokajanje
  A akcenat bi mogao da se stavi i na krštenje jer me interesuje koliko u proseku košta ta sveta tajna.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Sveta tajna je neprocenjiva.

 23. #23
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Sveta tajna je neprocenjiva.
  тако је и тако би требало да остане
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 24. #24
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio stnco Pogledaj poruku
  Zašto su ovo svete tajne?
  Шта називамо светом тајном?
  Света тајна је видљива свештена радња,
  кроз коју невидљива спасавајућа сила,
  која се зове Божја благодат,
  преноси чудотворне дарове на оне који је примају.

  Шта је Божја благодат?
  Божја благодат, то су они Божји дарови
  које Бог Отац даје кроз Светога Духа,
  а по заслугама Сина.

  Који су то дарови?
  Сви могући добри дарови који су неопходни
  за наше препорођење, освећење и спасење.

  Да ли се спасавамо само Божјом благодаћу?
  Да, ако слободном вољом усвајамо
  Божју благодат вером,
  која се изражава кроз добра дела.

  ***************************

  У Светим Тајнама Царство Божије постаје доступно вернима. Св.Николај Кавасила је у одређењу идентитета Цркве истакао да је "Црква представљена у тајнама".
  Број СЕДАМ који се често везује за Свете Тајне има символичко значење и пре свега указује на њихово савршенство.
  Свете Тајне служе једном циљу - остварењу заједнице са Христом.
  Заједничка основа свих Светих Тајни је Света Евхаристија.

  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 25. #25
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: СВЕТЕ ТАЈНЕ

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Шта називамо светом тајном?
  Света тајна је видљива свештена радња,
  кроз коју невидљива спасавајућа сила,
  која се зове Божја благодат,
  преноси чудотворне дарове на оне који је примају.

  Шта је Божја благодат?
  Божја благодат, то су они Божји дарови
  које Бог Отац даје кроз Светога Духа,
  а по заслугама Сина.

  Који су то дарови?
  Сви могући добри дарови који су неопходни
  за наше препорођење, освећење и спасење.

  Да ли се спасавамо само Божјом благодаћу?
  Да, ако слободном вољом усвајамо
  Божју благодат вером,
  која се изражава кроз добра дела.

  ***************************

  У Светим Тајнама Царство Божије постаје доступно вернима. Св.Николај Кавасила је у одређењу идентитета Цркве истакао да је "Црква представљена у тајнама".
  Број СЕДАМ који се често везује за Свете Тајне има символичко значење и пре свега указује на њихово савршенство.
  Свете Тајне служе једном циљу - остварењу заједнице са Христом.
  Заједничка основа свих Светих Тајни је Света Евхаристија.

  да, само што још требају то и да разумеју.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

Slične teme

 1. СВЕ ТАЈНЕ 5. ОКТОБРА
  Autor drbob u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 01.02.2009., 02:45
 2. Зашто се срби не свете?
  Autor Teodosije u forumu Politika
  Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 07.01.2009., 00:16
 3. Тајне
  Autor W.A.S.P. u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 20.10.2007., 23:33
 4. Odgovora: 78
  Poslednja poruka: 29.09.2007., 21:21
 5. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 24.11.2006., 17:34

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •