Bošnjaci su nam nudili Tuzlu
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

 1. #1
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Exclamation Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Zvonimir Trajkovic, dugogodišnji Miloševicev, a potom Karadžicev najbliži savjetnik, za naš list ekskluzivno otkriva na koje nacine je Miloševic manipulisao rukovodstvom bosanskih Srba. Kako su se oni njegovim “podvalama” odupirali i koji su zapravo bili Miloševicevi krajnji ciljevi za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

  Bio sam zvanicno na funkciji savetnika Slobodana Miloševica od pocetka 1990. do kraja 1993. godine, mada sam sa njim intenzivno saradjivao još od 1986. Negde u leto 1994. postao sam nezvanicni savetnik Radovana Karadžica.

  Naime, kada je Radovan cuo da sam napustio kabinet Miloševica pozvao me je i zamolio da dodjem na Pale i pomognem mu. Jedan od osnovnih vidova moje pomoci zapravo je bio da ga sacuvam i odvojim od Miloševica, zato što je Miloševic smatrao da Karadžic treba bezuslovno da izvršava sva njegova naredjenja i kreacije koje su uglavnom bile katastrofalne. Miloševic nije covjek koji na duži rok nešto planira, niti je sklon ozbiljnom analitickom pristupu.

  Meni licno je bilo jako stalo da se rat izmedju muslimana i Srba što pre završi, jer sa ja na muslimane gledao kao na ljude našeg korena koji su odredjenom istorijskom momentu prihvatili islam. Intenzivno sam radio da se sukob zaustavi.

  Na koji nacin?

  Tadašnji libijski ambasador u Beogradu bio je gospodin Gargum. Sa njim sam imao odlicne odnose, zamolio sam ga da preko predsednika Gadafija utice na muslimane u Bosni da dodjemo do dogovora. Jer Amerikanci su nam stalno priredjivali nove podvale kako do tog dogovora nebi došli.

  Mi smo preko Gadafija tražili od muslimana da nas saslušaju, jer su amerikanci uvek imali jacu vezu da nas preseku. Hteli smo mirno da se dogovorimo o nekim manjim teritorijalnim razmenama i eventualnom preseljenju stanovništva. Ta inicijativa je bila aktivna 1991 godine i trajala je i 1992 i 1993. Kutiljerov plan je fakticki Alija prihvatio, onda su skocili ovi sa Zapada i rekli - “ne prihvataj to, dobiceš više”. Oni su stalno podgrejavali tenzije svajajuci Srbe i muslimane, a sve da bi napravili veliku Hrvatsku. Parola Hrvata je zapravo bila - “drž’te lopova”. Oni su stalnio vodili medijsku propagandu kako Srbi hoce da prave veliku Srbiju, a iza svega je bila sakrivena ideja i težnja stvaranja velike Hrvatske. U prilog tome govori i to što je Tudjman odbio da sa Karadžicem pregovara o humanoj razmeni stanovništva iz oblasti Posavine jer u tom slucaju nije mogao da se realizuje projekat velike Hrvatske.

  U Beogradu se na tu temu nikada nije razmišljalo, to je od Miloševica tražio Tudjman. Miloševic je pokušavao da citavu Bosnu zadrži u okviru Jugoslavije. Tudjman je preko Šarinica pokušao kod Miloševica da izdejstvuje podelu Bosne, koja je zapravo bila zamka za Miloševica. Mu smo tu varijantu tada u kabinetu svestrano analizirali i rekli da je to cista podvala i da oko toga ne treba ulaziti ni u kakve diskusije. Ta varijanta bi nas uvukla u sukobe sa muslimanima, a Hrvati bi dobili ciste srpske teritorije od reke Bosne pa naviše. Ono “S” koje koje je Tudjman Pediju Ešdaunu nacrtao na salveti, znacio je da nama ustupe malo prostora oko Banjaluke ali ne i Banjaluku a da se Hrvtaskoj i Dalmaciji obezbedi veliko zaledje. U toj kombinaciji mi smo gubili Liku, Kordun, Baniju, celu Republiku Srpsku Krajinu, gubili pola dela današnje Republike Srpske narocito Prijedor, Bosanski Novi i ostalo. Po toj podeli mi bi dobili 80 odsto muslimanskog življa, a oni bi dobili 50 odsto teritorije Bosne i Hercegovine plus celu RSK. I Miloševic je shvatio da je to cista glupost i navlakuša na koju ne treba reagovati. Bili smo na stanovištu da je najbolje za sve da cela Bosna i Hercegovina ostane u ostatku Jugoslavije pa makar toj republici dali i specijalni status ali se taj plan nije mogao da realizuje pod dodatnim pritiskom Nemacke i Zapada.

  Kako se Miloševic ponašao za vrijeme rata u BiH?

  On je stalno vršio usputne i dnevne korekcije u zavisnosti od zapadnog pritiska, pritiskajuci Karadžica da uradi ovo ili ono. Da se povuce i preda Aerodrum, da se puvuce sa Igmana, da ne napada Srebrenicu, da se povuce iz Sarajeva. Medjutim Karadžic nije mogao da se povuce iz Sarajeva, on je težio celovitom dogovoru sa Muslimanima. Republika Srpska ranije nije bila država pa samim tim nije imala državnu strukturu, jer to je bio politicki pokret. Karadžic nije imao ljude i instutucije koji su bile potrebne za državno funkcionisanje, pa je stoga potpuno zavisio od Miloševica. Karadžic bi mnogo bolje prošao a i rat bi trajao mnogo krace da nije bio primoran da sluša Miloševica. To vam tvrdim.

  A šta ga je to poslušao?

  Skoro sve. Karadžic je hteo da se za tri dana zauzme Sarajevo i mi smo to mogli da ucinimo. Ne zbog toga što nam je Sarajevo bilo neophodno. Vec zato što bi zauzmanjem Sarajeva i još nekih tacaka rat bio okoncan. Prestala bi pogibija, ratna razaranja i mrcvarenje stanovništva. Rat prestaje na dva nacina ili se sklopi mir ili neka strana pobedi. Pa i nakon pobede opet morate sesti za sto i rešiti sve sporne stvari. Miloševic se igrao rata stani, kreni, cekaj da vidimo, šta ce reci zapad i tako dalje.

  Jedno je ako se na sarajevskom ratištu pojavi 15 hiljada Srba, a nikada ih nije bilo toliko, a drugo je ako se pojavi sto pedeset hiljada vojnika. Srbija je mogla da pošalje toliko vojnika bez problema. U takvim situacijama upotrebljava se takozvana impresivna sila da bi vi odmah položili oružje. I muslimani bi u tom slucaju rekli - predajemo se. To je humano. Posle cemo da sednemo i razgovaramo, ali u tom slucaju žrtve su male i rat postaje human ako rat uopšte može biti human.

  Šta ga je onda sprijecilo da digne toliku vojsku?

  Hteo je sa što manjom vojskom da reši problem. Govorili smo mu - pa ne možeš covece tako. Nije slušao. Rat je nešto najstrašnije i treba ga na svaki nacin izbeci, a ako ne možeš da ga izbegneš onda iskoristi sve potencijale da rat traje što krace. On je bio na takve politicke poteze nespreman. Miloševic je inteligentan i vispren, medjutim nije imao politicku hrabrost koja je bila neophodna da se takva odluka donese. U takvim situacijama savetovali smo mu da donese politicku odluku da u Srbiji podigne trista hiljada ljudi i kaže vojsci hocu da za nedelju dana tu situaciju razrešite.

  Mi smo na isti nacin izgubili i Kosovo. On je na Kosovu držao samo pet hiljada policajaca i deset hiljada vojnika. Stalno se neckao da li vojska treba ili ne treba da interveniše. Govorili smo mu ti imaš pravo da zauzmeš Sarajevo ali nemaš pravo da ga tri godine kljucaš i mrcvariš. Ili ga ostavi ili ga zauzmi energicnom i snažnom akcijom.

  Vi možda ne znate da je Miloševic dao nalog Mladicu da se Vojska oko Sarajeva povuce, s namerom da Karadžicu priredi da vojno izgubi Sarajevo kako ga on ne bi morao da predaje u Dejtonu za stolom. I to samo da ga ne bi Srbi optužili da je izdao Srbe. Tada je u Hadžicima bilo sto dvadeset poginulih u jednom danu, jer su viši oficiri i deo vojske napustili položaje dok niže niko nije mogao oterati.

  Karadžic i Miloševic se zaista nisu slagali. Karadžic je Miloševica cak povremeno posmatrao kao psihijatrijski slucaj. Valda je u njemu profesija isplivala na površinu. Mejutim njegov ukupni opstanak zavisio je od Miloševica. Zbog toga on nije smeo da dublje ulazi u neke vec poznate sukobe. Jednostavno nije mu smeo da kaže necu. Cesto bi pod pritiskom prihvatao Miloševiceve predloge, ali bi ih kasnije skupština RS odbacivala.

  U suštini on nije voleo da dolazi kod Miloešvica jer je ovaj od njega stalno tražio neke ustupke, kojima zapravo nije bilo kraja. Zbog toga ga je izbegavao.

  Sankcije koje je Miloševic uveo RS nisu bile blefiranje, one su joj mnogo zla nanele. Ja sam tada bio u Bosni radio za Karadžica i znam šta je to znacilo za RS. Kad je u Srbiji napravljen Avramovicev konvertibilan dinar iz RS je u koferima donela 60 miliona maraka da bi kupila novi dinar i ostala u našem platnom prometu.

  Miloševiceva prva prevara srba iz RS bila je 1992 godine kada je formirana Jugoslavija. Zamisao je bila da se nova Jugoslavija konstituiše od teritorija koje nisu želele da se odcepe, znaci da tu ulaze i provizorne teritoreije RS i RSK. Prema tome Miloševic ih je obmanuo tako što je formirao Jugoslaviju od Srbije i Crne Gore, a prekodrinske Srbe ostavio da vise. Oni su se tada našli u vakumu i nisi znali šta dalje. Karadžic nije imao nameru da pravi državu, jer je Jugoslaviju osecao svojom državom. Znao je da za pravljenje države nema elemenata. Ocekivao je da ce teritorije RS i RSK ostati u sastavu Jugoslavije. Karadžic nije imao znacajne službe kao što su obaveštajna i kontraobaveštajna, oslanjao se na službe i državnu infrastrukturu Srbije, koje su bile pod Miloševicevom kontrolom i cesto bile jako nekoretne prema RS pa i Karadžicu.

  Mnogi misle da je Vojskom RS komandovao Karadžic. To nije bilo moguce jer su nju uglavnim cinili generali JNA. Karadžic je bio samo politicki lider ali ne i državnik koji je imao presudnu ulogu nad armijom.


  Dalje na http://www.trajkovic.rs/intervjui/bosna/05.06.2002.html 2. #2
  Veoma poznat Mitternachtsträumer (avatar)
  Učlanjen
  28.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pale, Srpska / Wien, Österreich
  Poruke
  12.795
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Stigao do ´agresija´ i prestao da citam. Sta ce mi to u zivotu?

  A da je Milosevic imao svoje fiks ideje, imao je.
  gialla come er sole
  rossa come er core mio

 3. #3
  Domaćin Homoljac (avatar)
  Učlanjen
  02.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispod Homoljskih planina .
  Poruke
  3.099
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  Stigao do ´agresija´ i prestao da citam. Sta ce mi to u zivotu?

  A da je Milosevic imao svoje fiks ideje, imao je.
  pa imao je ali to je bio nas precednik i vredan je postovanja a i Stvorio je drzavu u kojoj ti sad zivis.samo malo respekta please.
  Nikola Pasic: Izgubili smo sve ali smo sacuvali obraz

 4. #4
  Veoma poznat Mitternachtsträumer (avatar)
  Učlanjen
  28.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pale, Srpska / Wien, Österreich
  Poruke
  12.795
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio nikola pajic Pogledaj poruku
  pa imao je ali to je bio nas precednik i vredan je postovanja a i Stvorio je drzavu u kojoj ti sad zivis.samo malo respekta please.
  O Milosevicu? On mi stvorio drzavu?

  Svakim danom covek sve vise saznaje...
  gialla come er sole
  rossa come er core mio

 5. #5
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  53.835
  Reputaciona moć
  1310

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio nikola pajic Pogledaj poruku
  pa imao je ali to je bio nas precednik i vredan je postovanja a i Stvorio je drzavu u kojoj ti sad zivis.samo malo respekta please.
  Mozda je tvoju Srbiju stvorio drug Cobe, moju nije.

  I jos 'precednik', haha.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  30.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  gdje se ljudi postuju i uvazavaju
  Poruke
  528
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  O Milosevicu? On mi stvorio drzavu?

  Svakim danom covek sve vise saznaje...
  Jos jedan od dokaza kako je na Drzavu Bosnu I Hercegovinu izvrsena ocita agresija od strane Srbije i njihovih satelita-litau Bosni.
  bravo pa ste konacno i to priznali Agresori i Genocidlije .
  BIH je ostala suverena nedjeljiva,medjunarodno priznata zahvaljujuci svim njenim narodima i narodnostima koji se nisu dali prikljuciti agresorskoj strani i domacim izdajnicima.

 7. #7
  Veoma poznat Mitternachtsträumer (avatar)
  Učlanjen
  28.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pale, Srpska / Wien, Österreich
  Poruke
  12.795
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio cogito ergo sum Pogledaj poruku
  Jos jedan od dokaza kako je na Drzavu Bosnu I Hercegovinu izvrsena ocita agresija od strane Srbije i njihovih satelita-litau Bosni.
  bravo pa ste konacno i to priznali Agresori i Genocidlije .
  BIH je ostala suverena nedjeljiva,medjunarodno priznata zahvaljujuci svim njenim narodima i narodnostima koji se nisu dali prikljuciti agresorskoj strani i domacim izdajnicima.
  A agresori su?

  Transformersi?
  gialla come er sole
  rossa come er core mio

 8. #8
  Aktivan član vesnica_90 (avatar)
  Učlanjen
  11.07.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.719
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio cogito ergo sum Pogledaj poruku
  Jos jedan od dokaza kako je na Drzavu Bosnu I Hercegovinu izvrsena ocita agresija od strane Srbije i njihovih satelita-litau Bosni.
  bravo pa ste konacno i to priznali Agresori i Genocidlije .
  BIH je ostala suverena nedjeljiva,medjunarodno priznata zahvaljujuci svim njenim narodima i narodnostima koji se nisu dali prikljuciti agresorskoj strani i domacim izdajnicima.
  cogito sporo mislis tebi jos jajce u glavi?

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio cogito ergo sum Pogledaj poruku
  Jos jedan od dokaza kako je na Drzavu Bosnu I Hercegovinu izvrsena ocita agresija od strane Srbije i njihovih satelita-litau Bosni.
  bravo pa ste konacno i to priznali Agresori i Genocidlije .
  BIH je ostala suverena nedjeljiva,medjunarodno priznata zahvaljujuci svim njenim narodima i narodnostima koji se nisu dali prikljuciti agresorskoj strani i domacim izdajnicima.
  Jbga, onda nam nišra ne preostaje nego da ti čestitamo na tvom zadovoljstvu činjenicom da živiš u međunarodno tojn tamo suverenoj nedjeljivo, medjunarodno priznatoj BiH sa čijih 49% teritorije isto tako 8ako ne i još više) sasma zadovoljno upravljaju "agresori"!!!
  Naravno, Banjaluka je izvršila Agresiju na Prijedor, bradati zatucani Sirijci i Sudanci su u su na Ozrenu branili svoju BiH od dobojskih i teslićkih agresora, Usput - "naše narodnosti" su odavno izumrle iz svakog ustavnog termina raspale ti Bosne!!!
  Ja u Banjaluci duuuuugo nisam vidio nešto što bi me asociralo na glupost da se Sarajevo nešto ovdje pita!!!
  Poslednji put ažurirao/la gost 66630 : 10.02.2009. u 15:29

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  A agresori su?

  Transformersi?
  NINDŽA KORNJAČE u sadejstvu sa MOĆNIM RENDŽERIMA i pod komandom Voje mlohavog!!!

 11. #11
  Legenda čedina_zebra (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Apatin
  Poruke
  53.171
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  3282

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  Stigao do ´agresija´ i prestao da citam. Sta ce mi to u zivotu?

  A da je Milosevic imao svoje fiks ideje, imao je.
  Kako štatje ti to u životu, pa iz datoga teksta si mogao saznati da su bosanski muslimani ustvari Srbi pošto su im čukunbabe bile srpkinje, ako to nije vredno da zaposedne koju jedinicu memorije u tvom mozgu, ja ne znam šta je?!
  Čedina Zebra

 12. #12
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Tako je malo edukacije ne steti!!!

 13. #13
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  Stigao do ´agresija´ i prestao da citam. Sta ce mi to u zivotu?

  A da je Milosevic imao svoje fiks ideje, imao je.
  retka prilika da se slozim sa moderacojom

  jeli postavljacu ko je bre izvrsio agresiju? dal si ti bre prodavao eskimima kockice leda????

  samo ispada da je taj tzv svedok sumnjiv! i dobro je sto ga je sm sutnuo. pa bi sad malo da se promovise `rekao sam je slobi, al on...` i `rekao sam ja radovanu, al on... i eto ga gde je zavrsio`

  patetik
  Poslednji put ažurirao/la 27E : 10.02.2009. u 17:13
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 14. #14
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Slušaj ti.... Ako ti se tema ne svidja prosto zaobidji i resena stvar kapisqo!

 15. #15
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Mitternachtsträumer Pogledaj poruku
  O Milosevicu? On mi stvorio drzavu?

  Svakim danom covek sve vise saznaje...
  Inače državu ti je stvorio Tito 1946. godine...
  Da ne veruješ.

 16. #16
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  Slušaj ti.... Ako ti se tema ne svidja prosto zaobidji i resena stvar kapisqo!
  ne ide to bas tako, mada...

  ako je neka teza o srpskoj krivici, onda mozes ocekivati odgovore koje ti se ne svidjaju

  sto si potegao nesto sto je, najblaze receno, nategnuto

  navikni se
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 17. #17
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Bošnjaci su nam nudili Tuzlu

  Трајковић је толико налагао у свему што је до сада причао ,да испадне како је у ствари он био председник.
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

Slične teme

 1. Ko su Bosnjaci sa Kosova ?
  Autor skidra u forumu Srbija
  Odgovora: 199
  Poslednja poruka: 14.05.2015., 21:55
 2. bosnjaci tuze RS
  Autor De_Sisti u forumu Politika
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 01.08.2007., 23:03
 3. Ilija Garašanin i Bošnjaci
  Autor Abdurrahman u forumu Politika
  Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 27.11.2005., 23:33
 4. odakle su Bosnjaci
  Autor vispak u forumu Istorija
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 09.09.2005., 00:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •