Mobile IP
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Mobile IP

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  08.01.2004.
  Poruke
  121
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano Mobile IP

  Svestan sam da sam pogresio forum, ali molio bih nadleznu gospodu da ne brisu temu, zbog toga sto mi je pomoc ocajnicki potrebna, a postoji sansa da se bas ovde nadje neko ko ima dobru volju da mi pomogne!

  Ako neko zna gde mogu da nabavim strucan i mal(k)o opsirniji tekst na ovu temu (Mobile IP). Bilo bi dobro da je na srpskom jeziku. Unapred hvala!!! 2. #2
  Primećen član DEVIL (avatar)
  Učlanjen
  31.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PECINA
  Poruke
  977
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano

  IP telefonija (IPT) predstavlja opšti pojam kojim se označava skup tehnologija koje koriste konekcije bazirane na paketskoj komutaciji podataka uz pomoć Internet (IP) protokola. Te konekcije mogu se koristiti za prenos različitih vrsta informacija - glasa, faks-poruka, ali i drugih za koje se tradicionalno koriste konekcije sa komutacijom kola, odnosno javna telefonska mreža (PSTN). Kod IP telefonije svaki učesnik u komunikaciji ima sopstvenu IP adresu unutar mreže (LAN, WAN, Internet), koju ostali vide i doživljavaju kao najobičniji telefonski broj.

  Ukoliko se u okvirima IP telefonije kao medijum javlja Internet, onda je reč o Internet telefoniji. Pomoću Interneta, (glasovni, faks, video) pozivi putuju kao paketi podataka, čime se izbagava tarifiranje korišćenja PSTN-a. Sa svoje strane, VoIP (Voice over IP) je termin koji je sadržinski nešto uži i koji se u IP telefoniji koristi za označavanje fizičko-logičke infrastrukture posvećene isključivo prenosu glasa digitalnim putem pomoću IP protokola.

  Štednja na prvom mestu

  Postavlja se pitanje - zbog čega se ljudi i poslovni korisnici sve više i sve češće okreću ka IPT, odbacujući klasičnu, koja se odvija putem javne telefonske mreže? Odgovor leži u nižoj ceni, njenom solidnom odnosu prema kvalitetu, lakoći implementacije i korišćenja i dovoljnoj raširenosti računarsko-komunikacionih sistema koji koriste IP protokol. Upotrebom IPT postiže se bolja iskorišćenost jedinstvene infrastrukture, kako za razmenu podataka opšte vrste, tako i za glasovno komuniciranje. Multipleksiranje podataka i glasa dovodi do optimizacije u eksploataciji komunikacionog opsega, što štedi novac. Sa stanovišta krajnjeg korisnika, IP telefoniranje lišava hijerarhizovanog naplaćivanja cena PSTN usluga, što ima blagotvoran uticaj na konkurenciju između klasičnih i IP dobavljača telefonskih servisa. Projekcije na svetskom nivou, uostalom, predviđaju izjednačavanje među njima, kako po cenovnom tako i po kriterijumu kvaliteta. Ipak, mnoga pitanja primene IPT u poslovnim okruženjima još uvek se rešavaju. Promenljivo kašnjenje (jitter) i zadrška (delay) u glasu, tehnička pitanja evidencije, zaračunavanja, naplate ili roaminga samo su neka od njih.

  Korisnici IP telefonije dobijaju dodatnu vrednost činjenicom da je ona snažno softverski orijentisana i da se stoga lako integriše sa drugim servisima i aplikacijama, kao što su elektronski kalendar ili World Wide Web.

  VoIP

  VoIP i IP telefonija su novi komunikacioni servisi za prenos glasa, faks dokumenata i glasovnih poruka preko Internet-a, umesto preko tradicionalne, komutirane telefonske mreže. Osnovni koraci pri uspostavljanju telefonskog poziva preko Interneta su: konverzija analognog signala glasa u digitalni format, kompresija i prenos signala pomoću IP protokola preko Internet-a, uz odgovarajući reversni proces na prijemnom kraju...


  Nadam se da je malo pomoglo.

  Pozdrav

Slične teme

 1. mobile.de
  Autor Sikorsky u forumu Automobilizam
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 27.01.2006., 10:38

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •