Nikolić: Nudim ruku Koštunici
Milan BABOVIĆ, 03.02.2009 19:18:24 Ocena: 2.20 (Glasova: 16) Komentara: 0

SPREMAN sam da ponudim Koštunici zajedničku izbornu listu i da unapred dogovorimo, ako hoće, čak i raspored ministarstava. Hoću konačno da budemo iskreni jedan prema drugom. Spreman sam da uključimo sve stranke i pojedince koje on bude predložio. Samo da pobedimo i pokažemo kako Srbija može da se vodi i demokratski i nacionalno.
Ovu poruku lideru DSS preko “Novosti” prvi put šalje predsednik SNS Tomislav Nikolić, čija opoziciona britkost je još od razlaza sa Šešeljem “na skeneru” narodnjačkog bloka.
*Verujete da će Koštunica prihvatiti vašu ruku?
- Sačekaćemo. Postoji njegova bojazan da mu se SNS imperijalno nameće. Ma, ne. Samo želim da sarađujemo. Imamo veoma slične ideje, samo što on nije uspeo da ih sprovede.
* Ali, DSS kao da je trenutno bliži radikalima...
- Sada se drže blizu SRS zbog prolazne snage koju radikali trenutno imaju u Skupštini.
* Stiče se utisak da ste krenuli u napad na DS tek posle smene u Administrativnom odboru?
- Trebalo je vremena da se pozicioniramo. Dočekani smo kao stranka koja želi da bude štaka Tadiću. Optuživali su nas DSS, SRS i LDP. Ovog časa SNS je suprotstavljen i SRS i Tadiću. To je teška pozicija.
* Čini li vam se da je DS zapravo započeo obračun sa SNS? Možda vam spuštaju cenu?
- Vladajuća većina mislila je da SNS može da zaustavi, a da mora da popušta radikalima. Sve je to išlo na našu štetu i to je svojevrsni vid obračuna sa nama.
* Strahujete li da će oduzimanje tri mandata SNS biti epilog tog obračuna?
- Uopšte se ne bojim. Naša tri poslanika napisala su izjave pre mesec i po dana da povlače blanko ostavke koje još nisu ni aktivirane. Pre sedam dana SRS je te njihove ostavke, koje više ne važe, uputio Skupštini. To je jedan falsifikat volje naših poslanika.
* Šta ćete da radite ako odluče suprotno?
- Ako se mimo svih pravila i Ustava upuste u taj rizik spremni smo da ih tužimo najpre pred domaćim sudovima, a ako ne uspemo, obratićemo se i Međunarodnom sudu za ljudska prava. Da li je spremna Srbija da je opomene ne samo taj sud, već i Savet Evrope, OEBS...
* Nećeti blokirati Skupštinu?
- Ne bismo išli u klasičnu opstrukciju. Svih 18 ćemo sa govornice ukazati na nepravdu, ali se nećemo upuštati u besmisao blokiranja parlamenta sad kad se teško živi.
* Pretili ste i da ćete “pronaći” ostavke Todorovića, Radete, Krasića... Imate li i to “oružje” u rukama?
- Stvarno sam zagubio te ostavke. Kad su provalili u moj kabinet moguće je čak i da su ih pronašli. Da ih imam, verujte da bih ih već aktivirao.
* Mislite li i dalje da su Dačić i Palma glavni mineri SNS?
- Da. Oni su Šešeljevi kuriri. Samo što Palma, kao onaj petao, ranije kukurikne i razotkrije čak i kad vlast samo razmišlja šta će da preduzme protiv SNS. Dačić bi želeo da pokaže kako sam ja isti kao on, pa nas zato stalno nutka da tobože uđemo u Vladu.
* Znači, priča o vašem ulasku u Vladu je - ad akta?
- Hvala bogu, nikada nije ni bila aktuelna.
* Ali, prihvatili biste koncentracionu vladu. Može li ona da zaživi pod pritiskom svetskog ekonomskog sloma?
- Mislim da je za to propuštena prilika.
* Kad očekujete izbore?
- April će biti jedan od najkritičnijih meseci. Izbori bi mogli da budu na leto.
* Da li bi sada umereni Tomislav Nikolić poveo narod na ulicu protiv Vlade?
- Samo u slučaju velike nacionalne izdaje. Sindikalne borbe ostavljam sindikatima i radnicima. Političke borbe prenosim u Skupštinu, TV rasprave... Pitanje ko treba da bude na vlasti ne rešava ulica.
* Je li moguća velika koalicija SNS i DS posle izbora?
- Limitirajući faktor za tu varijantu je taj što bih morao da tražim da se Tadić reši mnogih ljudi. Zato je i teško sa njima praviti vladu.
* Ipak, za savez sa DS na lokalu nije vam smetala njihova globalna kadrovska slika...
- Ne. Na lokalu nemamo problem da sarađujemo sa bilo kime. Prepuštamo našim ljudima u opštinama da sami prosude sa kim mogu, a sa kim ne.
*Jesu li zauvek zatvorena vaša vrata za SRS?
- Nisu, bez obzira na to što se ponašaju prema nama kao da smo Šiptari. Ko zna šta može da se desi. Možda možemo nekad da sarađujemo.

PRIČAĆU S TADIĆEM
* Jeste li pričali sa Tadićem o “seči” vaših ljudi u Skupštini?
- Nije bilo susreta sa njim, ali očekujem kontakt ove nedelje. Poslednji put smo se čuli još kad je bila energetska kriza. Moram da razgovaram, jer me je sramota da živim u zemlji u kojoj građani ne znaju koje će mere biti preduzete povodom svetske krize, već to znaju samo Tadić i njegovi prijatelji.

ŠEŠELj ZA MENE VIŠE NE POSTOJI
* Strepite li od Šešeljevog povratka i od konačnog suočavanja sa njim?
- Ne. Daj bože da se vrati. Više nemam emocija prema njemu. SRS će samo fizički biti jača za Šešelja kad se vrati. Ideološki, on je već u Skupštini. Nikada sa njim više neću da progovorim, ali neću ni da ga mrzim. On za mene ne postoji.

Извор: Вечерње Новости