http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/italija-poceo-proces-protiv-agenata-cia-e.html http://www.nacional.hr/clanak/31447/tri-katastrofe-za-americku-vanjsku-politiku http://www.voanews.com/bosnian/archi...77125b305592a4 http://bihinfo.com/svijet-vijesti-43/538-njema-izdala-tjeralica-za-agentima-cia.html Potjernica za agentima CIA
Sud u Milanu izdao je potjernicu EU za 22 agenta američke Centralne obavještajne agencije. Oni su osumnjičeni da su u tom gradu 2003. godine oteli jednog egipatskog sveštenika, izjavio je tužilac Armando Spatero. Postupak pred sudom u Milanu pokrenut je u okviru šire istrage povodom navoda da je američka obavještajna služba preko teritorije više evropskih zemalja prebacivala osumnjičene za terorizam u treće zemlje radi ispitivanja. Tužilaštvo u Milanu sumnjiči službenike CIA da su u jednoj milanskoj ulici oteli sveštenika Hasana Mustafu Osamu Nasra i prebacili ga u Egipat zbog daljnnje istrage. Nasr tvrdi da je bio zlostavljan tokom ispitivanja.
Nalog za hapšenje u zemljama EU važi za svih 25 članica i nije potrebno da ga odobre vlade tih zemalja. Sporazum o zajedničkom nalogu za hapšenje na nivou EU postignut je nakon septembarskih napada u SAD, 2001. godine, kao jedan od ključnih instrumenata Unije u borbi protiv terorizma.Europska potraga za špijunima CIA-a u vrijeme Busheve administracije i rata u Iraku,Bush je naredio CIA-i da organizira ilegalne otmice i ispitivanja stranih državljana.Sada je Europsko pravosude,Europol zajedno sa obaviještajnim službama krenulo u lov na agente Cia koji su u odsutnosti osuđeni na višegodišnje kazne zatvora u EU.Postavlja se pitanje hoče li nakon dolaska Obame na vlast ti ljudi biti privedeni i izručeni zemljama koje ih traže?