Dodik unistava Republiku Srpsku
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Dodik unistava Republiku Srpsku

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs down Dodik unistava Republiku Srpsku

  DODIK RUŠI DEJTON
  (Beogradski "Pečat" )

  Milorad Dodik je krenuo u rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ne tako što je Republiku Srpsku poveo u nezavisnost, kao što je obećavao pre dve godine, nego tako što je, opterećen korupcijskim dosijeima u rukama međunarodne zajednice, dao podršku prekrajanju Ustava BiH na štetu Republike Srpske.
  Poput bombe u ponedeljak, 26.januara, odjeknula je vest da su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a, Milorad Dodik, Sulejmen Tihić i Dragan Čović u Banjaluci potpisali zajedničku izjavu o Ustavu BiH u kojoj stoji:
  1. BiH je suverena država u međunarodno priznatim granicama.
  2. BiH je demokratska, socijalna i sekularna država utemeljena na vladavini prava i načelu deobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku
  3. BiH je decentralizovana država, organizovana na tri nivoa vlasti.Srednji nivo vlasti je sastavljen od četiri teritorijalne jedinice utemeljene na deobi vlasti na zakonodavnu, izvšnu i sudsku.
  Konkretne predloge ustavnih rešenja, navodi se u ovoj zajedničkoj izjavi, stranke će razmeniti do sledećeg sastanka koji bi trebalo da bude održan u Mostaru, između 20. i 25.februara.
  U aktuelnom Ustavu BiH ne postoji nijedan njegov član u kojem se navodi da je BiH suverena država sa međunarodno priznatim granicama. U članu 1. Ustava BiH piše:”BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, dok u članu 2. Ustava RS piše da je “teritorija RS jedinstvena, nedeljiva i neotuđiva”. Ove dve odredbe jasno impliciraju da su nosioci suvereniteta entiteti, a ne BiH. Iz preumbule Ustava BiH, u koju je uvrštena Povelja UN, takođe implicitno proizilazi “pravo narodna na samoopredeljenje”.
  Od labave unije dva entiteta, ustanovljene u Dejtonu, koja je sadržala dosta više konfederalnih od federalnih elemenata, nasilnim izmenama Dejtonskog sprazuma od strane visokih predstavnika, BiH je de fakto prerasla u federalnu državu, da bi na kraju lider SNSD-a Milorad Dodik odlučio da je počasti i suverenitetom. Ovakav Dodikov potez, na opšte iznenađenje, usledio je nakon velikih obećanja o referendumu i povratu nadležnosti. Kako su nadležnosti RS u poslednjih 13 godina uglavnom otimane na nelegitiman način, nametanjem odluka visokih predstavnika, umesto da se bori za povrat neustavno oduzetih nadležnosti i da se obrati Ustavnom sudu RS, Dodik je verbalno obećavao borbu, a potpisao kapitulaciju.
  Posebno sporna je treća tačka potpisane izjave u kojoj se kaže da će buduće srednje nivoe vlasti( današnje entitete ) činiti četiri teritorijalne jedinice. Nemoguće je a ne primetiti da se u izjavi čak I ne navodi da su ti budući srednji nivoi vlasti “entiteti”, što otvara mogućnost da, umesto entiteta, RS postane federalna jedinica, kanton ili čak regija. No, čak I u slučaju da RS ostane entitet otvaraju se dva problema: problem njenih granica I problem zaštite ustavnog poretka. Naime, svako prekrajanje dejtonskog ustavno-pravnog poretka znači stavljanje Dejtonskog sporazuma van snage. Ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov još ranije je sve političke lidere u RS upozoravao da ne ulaze u priču o federalizaciji BiH, jer realizacijom takvog projekta Dejton bi bio stavljen van snage, a samim tim njegovi garanti, Rusija I Srbija, više ne bi imali mogućnosti da zaštite prava Srba, odnosno RS. Dodik je očito odlučio da se ogluši od ova upozorenja I povede Srpsku u sunovrat.
  Drugi pomenuti problem jeste problem opstanka RS u sadašnjim granicama. Jer, kada se Pandorina kutija otvori nemoguće je očekivati da bošnjačka strana prihvati da Hrvati dobiju svoju teritorijlnu jedinicu isključivo na uštrb teritorije Federacije BiH. Kesu će morati odrešiti I RS. U Sporazmu koji je potpisan u Prudu, početkom novembra prošle godine, a iz kojeg je proistekla zajednička izjava Dodika, Tihića I Čovića, između ostalog piše da će predmet ustavne reforme biti “teritorijalna organizacija, psoebno srednjih nivoa vlasti”. Već ovde se dalo naslutiti da je Dodik dao neku tajnu saglasnost za prekrajanja entitetskih granica, a u javnosti su se pojavile informacije da je Hrvatima spreman ustupiti deo Posavine za treći entitet. Dodik je ove informacije demantovao, ali nikada ih nije opovrgao lider HDZ-a Dragan Čović. Naprotiv, on je ponavljao:”Čitava BiH je na stolu”. Dakle, pored parčeta Federacije Hrvati pretenduju da prigrabe i deo teritorije RS. Da bi nadomesili gubitak dela teritorije, iz Sarajeva su ruku pružili ka Istočnom Sarajevu.Naime, lider HDZ-a Dragan Čović galantno se zalaže da četvrta teritorijalna jedinica bude Sarajevo distrikt, koje bi obuhvatalo 10 predratnih sarajevskih opština, što uključuje i dobar deo današnjeg Istočnog Sarajeva. Na ovaj način, gubitak dela teritorije Federacije BiH, bošnjačka strana bi nadoknadila teritorijom Istočnog Sarajeva, a u novom- Sarajevo DC, Bošnjaci bi bili većina, tako da bi od četiri teritorijalne jedinice njima pripale dve.
  Šta će biti četiri teritorijalne jedinice, lideri tri partije za sada daju različite odgovore. Lider SNSD-a Milorada Dodika pre više od godinu dana izneo je inicijativu o federalizaciji BiH, kao državi sastavljenoj od više federalnih jedinica, odnosno entiteta. Takav stav zastupaju i hrvatske partije, s tim što one ne insistiraju da federalne jedinice imaju status entiteta i prihvatljivo im je da to budu i kantoni ili regije. Bošnjačke partije( SDA i Stranka za BiH ) se zalažu za multietničke regije, utemeljene na ekonomskim, istorijskim i privrednim kriterijumima.
  Gostujući u političkom magazinu “60 minuta”, lider SDA Sulejmen Tihić je istakao da se on zalaže za četiri multietničke regije. Na opasku Harisa Silajdžića, lidera Stranke za BiH, da Milorad Dodik tvrdi da je RS neupitna, te da će Srpska ostati nedirnuta a Federacija pocepana, Tihić mu je lakonski odgovorio:”To Dodik nije rekao na pres konferenciji. Oni su svašta pričali. Pričali su da neće ukinuti vojsku RS.Sve će se znati kada budemo napravili konačan dogovor”. Nakon tog, i sam Silajdžić je rekao Tihiću:”Ako je tako onda i ja podržavam”. Na kraju emisije, pročitavši saopštenje Srpske demokratske stranke u kojem Dodika optužuju za veleizdaju, voditelj emisije je uz osmeh zaključio:”Vas dvojica( Tihić i Silajdžić ) ste se složili. I SDS Dodika optužuje za izdaju. Samo Dodik drugačije priča”.
  U motive Dodikove transformacije nemoguće je proniknuti, naročito ako se ima u vidu da RS nema dodirnih tačaka sa položajem Hrvata u BiH koji proističe iz Vašingtonskog sporazuma kojim je uspostavljena muslimansko-hrvatska federacija. Dakle, umesto da Hrvate i Bošnjake ostavi da sami rešavaju svoje probleme unutar svog entiteta, Dodik je, iz samo njemu znanih razloga, zaigrao na kartu “katolika većeg od pape”.
  Vrlo ozbilja problem RS svakako predstavlja apsolutna derogacija institucija RS. Naime, NS RS u oktobru prošle godine usvojila je “Rezoluciju o ciljevima i merama politike RS” u kojoj decidno stoji da se “pitanje ustavnih promena u BiH može se razmatrati samo u institucijama RS i BiH, po proceduri koju propisuje Ustav, na bazi konsenzusa», a predsedniku RS nalaže da «predloži NS platformu o mogućim osnovama za razgovore o reformi Ustava i o zaštiti interesa RS u ovim razgovorima, koja bi bila obavezujući okvir za sve političke predstavnike iz Srpske». Nažalost, niti su razgovori o reformi ustava vraćeni u institucije sistema, niti je predsednik RS Rajko Kuzanović, ustavotvorac, našao za potrebno da ispuni svoju zakonsku i ustavnu obavezu i predloži platformu za reformu ustava.
  Ipak, sudeći prema reakcijama ostalih parlamentarnih stranaka iz RS, Dodik je apsolutno usamljen u svom naumu i neće biti u mogućnosti da obezbedi dvotrećinsku skupštinsku većinu za realizaciju svog plana.
  Toliko prolivene srpske krvi i srbi preko drine nista ne preduzimaju da izdajnika dodika i njegove hostaplere sklone sa vlasti.

  Brcko je po dejtonskom sporazumu deo Republike Srpske, VRS je deo Republike Srpske. Ali dodik umesto da vrati Brcko Republici Srpskoj i VRS, on unistava Republiku Srpsku.
  Poslednji put ažurirao/la Teodosije : 29.01.2009. u 17:18 2. #2
  Domaćin Marin55 (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.040
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dodik unistava Republiku Srpsku

  Mislim da se treba svaki problem rijesiti bez predrasuda i na lijep nacin i tako sprovesti sve potrebne reforme kao bi svi dobri ljudi mogli zivjeti u miru.

 3. #3
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Dodik unistava Republiku Srpsku

  Pametan je Milorad.
  Cujem sin mu kupio novog BMW-a.
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 4. #4
  Domaćin Homoljac (avatar)
  Učlanjen
  02.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispod Homoljskih planina .
  Poruke
  3.099
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Dodik unistava Republiku Srpsku

  samo on neka da nezavisnost srbskoj ja cu i svecu u crkvi da mu palim ako treba.
  Nikola Pasic: Izgubili smo sve ali smo sacuvali obraz

Slične teme

 1. Kosovo za Republiku Srpsku
  Autor Titus u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 13.11.2007., 03:52
 2. Republiku Srpsku tuži 40.000 logoraša
  Autor Bošnjak u forumu Politika
  Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 21.08.2007., 17:28
 3. Za slobodnu Republiku Srpsku
  Autor aimo u forumu Politika
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 22.03.2007., 15:48
 4. Ustase spasle Republiku Srpsku
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 27.04.2006., 21:17

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •