Praznik Svetog Save ove godine je, nakon 75 godina, prvi put liturgijski proslavljen u Skadru. Albanski kralj Ahmed Zogu je 1934. godine jednim dekretom zabranio srpske institucije i održavanje svetosavskih proslava u Albaniji.

Svetu službu Božiju u skadarskom hramu Svete Trojice danas je služio paroh cetinjski jerej Ljubomir Jovanović, uz sasluženje đakona Igora Balabana.

Svetoj službi prisustvovao je i otpravnik poslova Ambasade Srbije gospodin Zarić sa saradnicima, predstavnici Udruženja "Rozafa – Morača", kao i Srbi i Crnogorci rimokatoličke i muhamedanske vjere koji su ugostili cetinjsko sveštenstvo. Domaćin slave bio je Omer Stanković, starinom iz Ćeklića kod Cetinja.

Nakon liturgije održana je i svetosavska akademija na kojoj su učestvovala djeca iz Skadra i okoline.Promovisana je i knjiga poezije "Skadarske elegije", čiji je autor pjesnik Budimir Dubak. O knjizi su govorili predsjednik Udruženja "Rozafa – Morača" Pavle Brajović, profesor Svetozar Ćiraković i vajar Ratko Vulanović.

Šef kabineta Mitropolita Crnogorsko-primorskog protojerej Radomir Nikčević, koji je povodom praznika Svetog Save takođe boravio u Skadru, kazao je Radio-Svetigori da je današnji dan bio veličanstven. "Crkva je bila prepuna, djeca su na srpskom jeziku izvodila svetosavski program", rekao je on.

"Profesor Ćiraković, koji već godinu dana u Skadru uči djecu srpskom jeziku, postigao je veliki uspjeh, jer se djeca polako vraćaju svome identitetu", objasnio je on.

----

Inače, oficijelni sajt Udruženja "Morača-Rozafa":

http://www.moraca-rozafa.org/