Kiril novi ruski patrijarh
27. januar 2009. | 09:34 -> 20:50 | Izvor: Tanjug
Moskva -- Mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril izabran je na Pomesnom saboru u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja za 16. poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Arhijerejski sabor održan u nedelju (Beta)

Kiril je dosadašnji „čuvar patrijaršijskog prestola” i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije. Kako je javila agencija Itar-Tas, za njega je glasalo 508 delegata, što je više od 50 odsto od 701 učesnika Sabora.

Prema rečima zamenika šefa pres-centra Sabora Mihaila Mojsejeva, procedura glasanja prošla je brže nego što se očekivalo i trajala je približno pola sata. Mojsejev je u izjavi to objasnio činjenicom da deo od 700 delegata nije koristio kabine za glasanje, već je listiće ispunio na mestu, što pravilnik Sabora omogućava.

Na listićima su bila imena dvojice kandidata, „čuvara patrijaršijskog prestola” i predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze mitropolita smoljenskog i kalinjingradskog Kirila i upravnika imovinskih poslova Moskovske patrijaršije mitropolita kaluškog i borovskog Klimenta.

Prethodno je treći kandidat, poglavar Beloruske pravoslavne crkve, mitropolit minski i slucki Filaret povukao svoju kandidaturu, pozivajući svoje pristalice da glasaju za mitropolita Kirila.

U komisiji za brojanje glasova bilo je 18 predstavnika Sabora i prema objašnjenju iz Moskovske patrijaršije, svaki od članova komisije sam pravi svoj zapisnik i broji od početka do kraja listiće.

O izboru novog poglavara RPC-a vernici su saznali na osnovu 16 udaraca Velikog carskog zvona Hrama Hrista Spasitelja.

Biografija

Novoizabrani, 16. patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, dosadašnji mitropolit smoljenski i kalinjingradski, rođen je 1946. godine u Lenjigradu.

Na mesto novog patrijarha, mitropolit Kirli dolazi sa dužnosti predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze RSC i dužnosti privremenog „čuvara patrijaršijskog prestola” koju je preuzeo posle smrti Aleksija II, 5. decembra prošle godine.

Rođen kao Vladimir Mihailovič Gunđajev, 20. novembra 1946. u Lenjigradu u svešteničkoj porodici, mitropolit Kiril je završio Lenjingradski duhovni seminar 1967. i Lenjingradsku duhovnu akademiju 1969. godine, sa odličnim uspehom.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Sabora, još u studentskim danima otac Kiril aktivno je učestvovao u javnom životu RPC.

U monaštvo ga je uveo 3. aprila 1969. godine mitropolit lenjingradski Nikodim, a nekoliko dana kasnije rukopoložen je u jerođakona, a u junu, na Svetu trojicu, u jeromonaha.

U junu 1970. dobio je zvanje kandidata bogoslovskih nauka, a posle odbrane disertacije ostao je na Akademiji kao predavač teološke dogme i pomoćnik inspektora. U avgustu iste godine postao je i lični sekretar mitropolita Nikodima.

Istovremeno, radeći kao predavač i sekretar mitropolita, otac Kiril nastavio je da mnogo vremena posvećuje učešću u međunarodnim aktivnostima Moskovske patrijaršije, pa je 1971. godine predstavljao duhovne škole RPC na Generalnoj skupštini svetske pravoslavne omladinske organizacije „Sidnesmos”, gde je bio izabran za člana izvršnog odbora te organizacije.

Te godine, 12. septembra, otac Kiril postao je arhimandrit i imenovan za predstavnika Moskovske patrijaršije pri Svetskom crkvenom savetu.

Za člana upravnog odbora Fonda Saveta za pomirenje i obnovu u Indokini, izabran je 1972. godine, a za rektora Lenjingradske duhovne akademije i seminara decembra 1974. godine.

Marta 1976. godine u Svetotroičkoj crkvi Aleksandro-nevske Lavre hirotonisan je za episkopa viborgskog, vikara Lenjingradske eparhije, a u novembru iste godine postavljen je za zamenika patrijaršijskog egzarha zapadne Evrope.

Godine 1977. godine sa delegacijom RPC učestvovao je u svečanosti intronizacije gruzijskog patrijarha-katolikosa Ilije Drugog, a dve godine kasnije u konsultacijama „Odgovornost crkava SSSR i SAD za razoružanje”. Bio je i član grupe za diskusije o nuklearnom naoružanju.

Za arhiepiskopa smoljenskog i vjazemskog rukopoložen je 26. decembra 1984. godine, a aprila 1989. titula mu je promenjena u mitropolit smoljenski i kalinjingradski. Za mitropolita je hirotonisan 25. februara 1991. godine.

Počasni je član Duhovne akademije Sankt Peterburga, počasni doktor Reformatorske bogoslovske akademije u Budimpešti i dobitnik visokih nagrada RPC i mnogih pomesnih pravoslavnih crkava.