2. Bosanski sastanak (Banja luka) - Transformacija Bosne i Hercegovine
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: 2. Bosanski sastanak (Banja luka) - Transformacija Bosne i Hercegovine

 1. #1
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.118
  Reputaciona moć
  404

  Exclamation 2. Bosanski sastanak (Banja luka) - Transformacija Bosne i Hercegovine

  Prvi bio u Sarajevu, drugi upravo u Banjoj Luci - ostaje samo treći u Mostaru, gdje će sve biti ozvaničeno  Dogovor "trojke" o Brčkom, imovini i popisu
  Ponedeljak, 26. januar 2009. 18:13


  Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili su u ponedeljak na sastanku u Banjaluci zajedničku izjavu o Ustavu BiH, amandaman na Ustav BiH za rešavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH, te način rešavanja državne imovine.

  Prema zajedničkoj izjavi koju su potpisali na sastanku u Banjaluci, BiH je decentralizovana država organizovana na tri nivoa vlasti.

  Srednji nivo vlasti sastavljen je od četiri teritorijalne jedinice, gde je svaka teritorijalna jedinica zasnovana na deobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

  U tom dokumentu ističe se da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama, kao i da je BiH demokratska, socijalna i sekularna država zasnovana na vladavini prava i načelu deobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

  Konkretne predloge ustavnih rešenja stranke će, u skladu sa ovom zajedničkom izjavom, međusobno razmeniti do narednog sastanka koji će biti održan u Mostaru 23. februara, čiji će domaćin biti Čović, naglašava se u zajedničkoj izjavi.

  Do tada oni će razmotriti i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH, ističe se u izjavi koju je novinarima pročitao Dodik.

  Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH postigli su dogovor i o amandmanu na Ustav BiH za rešenje pravnog statusa Brčko distrikta.

  Prema ovom amandmanu, Brčko distrikt postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnost institucija BiH. Njegova teritorija je u zajedničkoj svojini (kondominijum) entiteta.

  To je jedinica lokalne samouprave sa vlastitim institucijama i propisima, sa ovlašćenjima i statusom iz konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog.

  Odnos Brčko distrikta i institucija BiH i entiteta može se urediti zakonom, ističe se u ovom amandmanu.

  U amandmanu se navodi da je Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlašćenja distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko distrikta.

  "Svaki takav spor jedino može pokrenuti većina poslanika Skupštine distrikta, koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih poslanika iz reda od svakih konstitutivnih naroda", zaključuje se na kraju ovog amandmana.

  Trojica lidera dogovorila su da imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se, shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta i opština.

  Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma. Stranke traže da komisija za izradu zakona i Savet ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH predlog zakona bez odlaganja.

  Radi rešavanja problema izbeglih i raseljenih lica, stranke potpisnice zajedničke izjave dogovorile su se da zatraže od Saveta ministara BiH da nađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM koji će se primenjivati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva, putem državne Komisije za izbeglice i raseljena lica BiH.

  Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je današnjim potpisivanjem zajedničke izjave trojice stranačkih lidera o Ustavu BiH definitivno rešeno pitanje statusa Brčko distrikta, popisa stanovništva i pitanje državne imovine u BiH.

  "Na ova pitanja stavili smo tačku, a otpočeli smo pitanja ustavnih promena, koje će se razmatrati na sastanku trojice stranačkih lidera 23. februara u Mostaru, čiji će domaćin biti lider HDZ-a BiH Dragan Čović", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Čovićem i predsednikom SDA Sulejmanom Tihićem u Banjaluci.

  Lider SDA Sulejman Tihić smatra da je današnja izjava trojice stranačkih lidera u BiH hrabar potez u smislu preuzimanja odgovornosti za važna pitanja u BiH.

  "Smatram da smo postigli još jedan napredak u pravcu daljih pojašnjenja dogovora iz Pruda i definisanja nekih odgovora na neka pitanja koja su bila sporna", rekao je Tihić i naglasio da je zajedničkom izjavom zaključena rasprava o državnoj imovini, popisu stanovništva i statusu Brčkog distrikta BiH.

  Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da današnja izjava i dogovori nemaju alternativu, te uputio poziv ostalim političkim partijama da je podrže.

  "Mislim da bi svi trebalo da budu ohrabreni ovim dogovorom, jer je to dokaz da domaći političari mogu postići kompromis o važnim pitanjima u BiH", istakao je Čović, dodavši da su zajedničkom izjavom završeni svi elementi Prudskog dogovora.

  (MONDO/agencije) 2. #2
  Elita Добро дошли (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тимочка крајина
  Poruke
  19.246
  Reputaciona moć
  459

  Podrazumevano Re: 2. Bosanski sastanak (Banja luka) - Transformacija Bosne i Hercegovine

  Ма поделиће је они,само незнам на чију штету.

 3. #3
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: 2. Bosanski sastanak (Banja luka) - Transformacija Bosne i Hercegovine

  Ja mislim,da tu bez pushke nema nishta !!!!
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

Slične teme

 1. Himna Bosne i Hercegovine - plagijat
  Autor Slaven777 u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 18:43
 2. turisticke agencije iz bosne i hercegovine
  Autor borivoje u forumu Putovanja
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 30.05.2007., 07:15
 3. turisticke agencije iz bosne i hercegovine
  Autor borivoje u forumu Putovanja
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 30.05.2007., 07:09
 4. Ko su stanovnici bivše Bosne i Hercegovine?
  Autor Stepski vuk u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 16.02.2007., 14:06
 5. Rep. Srpska iz Bosne i Hercegovine!
  Autor BLtaca u forumu Politika
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 03.06.2006., 00:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •