Pomoc oko ugovora
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Pomoc oko ugovora

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  07.04.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Pomoc oko ugovora

  Da li neko zna gde na netu mogu naci razne blanco ugovore. Sada me konkretno interesuje Ugovor o sporazumnom prekidu radnog odnosa ili kako god da se zove. Dakle, treba mi samo sablon kako i sta se popunjava. Ako neko zna, bio bi mi od velike pomoci. Hvala unapred 2. #2
  Primećen član Moreplovka,pa sta? (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Moj PR je Iron Lord, za sve sto vam nije jasno,obratite se njemu
  Poruke
  703
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Pomoc oko ugovora

  Sporazumni raskid ugovora o radu zasigurno je jedini oblik prestanka radnog odnosa koji u pravilu ne rezultira negativnim emocijama bilo poslodavca bilo radnika odnosno ne rezultira sudskim sporom.

  Stoga, sporazumni raskid ugovora o radu pretpostavlja suglasnost obe ugovorne strane o raskidu ugovora.

  Prvo treba reći da predlog za prihvatnje sporazumnog raskid ugovora ne predstavlja obvezu niti za jednu ugovornu stranu, a predlog za sporazumnim raskidom može doći i od strane poslodavca i od radnika.

  Kada predlog za sporazumnim raskidom ugovora o radu dolazi od poslodavca radnik treba pomno proučiti sve njegove odredbe jer se prihvatanjem sporazumnog raskida teško može pozivati na manu volje da se postigne upravo takav sporazum.

  Niti poslodavac niti radnik u slučaju zaključivanja sporazumnog raskida ugovora o radu nemaju obvezu poštivanja otkaznog roka kao u slučajevima kada se ugovor o radu otkazuje niti je poslodavac dužan radniku isplatiti otpremninu.

  Međutim kako se radi o sporazumu nije zabranjeno da se otpremnina sporazumom predvidi i odredi iznos otpremnine odnosno da se sporazumom definise datum prestanka radnog odnosa istekom vremena na koji bi u slučaju otkazivanja ugovora o radu radnik imao pravo na otkazni rok.

  Kada poslodavac predlaže sporazumni raskid ugovora o radu, radnik mora znati da u tom slučaju nema pravo na naknadu za nezaposlene ako nakon prestanka ugovora o radu nema mogućnost novog zaposlenja.

  Da zaključim, ako postoji volja obe ugovorne strane da zaključe sporazumni raskid ugovora o radu tim sporazumom koji mora biti u pisanom obliku obvezno definisite sledeće: datum prestanka ugovora o radu, način plaćanja eventualno neizmirenih obveza poslodavca prema radniku (prekovremeni sati, sati iz preraspodele radnog vremena, godišnji odmor iz prethodne godine i sl.), način podmirenja eventualnih obveza radnika prema poslodavcu (npr. povracaj sredstava uloženih u školovanje i sl.), pitanje korišcenja godišnjeg odmora, otpremnina (ako je izrekom ugovorena ugovorom o radu za slučaj sporazumnog raskida ili ako radnik i poslodavac dogovore otpremninu).

  Forma je slobodna.

 3. #3
  Iskusan NICS (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  5.571
  Reputaciona moć
  113

  Podrazumevano Re: Pomoc oko ugovora

  Ti si privatnik ili...?
  http://thumbnails113.imagebam.com/47289/07764f472886413.jpg

 4. #4
  Iskusan S_K_V_O (avatar)
  Učlanjen
  01.08.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  6.152
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Pomoc oko ugovora

  U vezi novčane naknade za slučaj nezaposlenosti..

  Izvod iz zakona: "Nezaposleni kome je radni odnos prestao na osnovu pismenog sporazuma sa poslodavcem na inicijativu zaposlenog (ili otkaza ugovora o radu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima od strane zaposlenog ili otkazom ugovora o radu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima od strane poslodavca ako postoji opravdani razlog koji se odnosi na ponašanje zaposlenog u skladu sa propisima o radu), nema pravo na novčanu naknadu."

  Tumačenjem ad contrario (a i na osnovu provera koje je moj kolega izvršio u Nacionalnoj službi za zapošljavanje) nezaposleni kome je radni odnos prestao na osnovu pismenog sporazuma sa poslodavcem na inicijativu poslodavca ima pravo na novčanu naknadu.

  S obzirom na to, taj moj kolega je pravio dva akta: predlog poslodavca za sporazumni prekid radnog odnosa i sporazumni prekid radnog odnosa; možda nije neophodno, ali je lakše zbog ostvarivanja prava na naknadu pred NSZZ...

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •