Zoran Krasić postao zamenik šefa skupštinske delegacije u NATO, uprkos stavu Vojislava Šešelja da su u toj organizaciji koncentrisani svi srpski neprijatelji

BEOGRAD - Radikal Zoran Krasić, funkcioner stranke čiji je stav da su u NATO „koncentrisani svi tradicionalni srpski neprijatelji“, izabran je za zamenika šefa skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini tog tela!

Kako će ovaj radikal, čiji je lider Vojislav Šešelj još 2006. godine svojim političkim testamentom zakleo članove svoje stranke da se oštro suprotstavljaju neprijatelju, zastupati interese Srbije, nikome nije jasno, osim njemu samom! Naime, i pored izričite zabrane šefa stranke, Krasić ne vidi nikakav problem u tome što će učestvovati u radu te parlamentarne delegacije.

- Kakve veze to ima? To su dve potpuno različite stvari, Srbija nije članica NATO. Zastupaću interese srpskog naroda, jer su narodni poslanici dobili mandate na bazi izbornih programa svojih stranaka. Pa ne mislite valjda da treba u Narodnoj skupštini da iznosim neke druge stavove osim stavova SRS? Isto važi i za tu delegaciju. Vi očekujete da u delegaciji sa članovima različitih stranaka svi zastupaju isti interes? Nije tako. Bio sam i u Savetu Evrope član delegacije srpskog parlamenta i zastupao i tamo stavove SRS, pa šta - kaže Krasić.

To što se protiv slanja radikala kao članova delegacija oštro pobunila šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija, Krasića nimalo ne uzbuđuje.

- To je za svaku osudu! Jedina veza sa demokratijom je ta što dolazi iz usta žene koja se predstavlja kao demokrata, ali ne odlučuje jedna poslanička grupa o sastavu delegacije, jer je to stvar konsenzusa. Naša jedina primedba odnosi se na nedovoljan broj mesta koliko nam pripada po snazi u parlamentu, budući da imamo 78 mandata, a koga će slati DS, DSS ili neka druga stranka, nas se ne tiče, to je njihovo autonomno pravo - ističe Krasić, dodajući da se „ovo ne dešava prvi put, pošto je Predrag Marković, kao predsednik parlamenta, pismom odredio sastav delegacija, a slično je radio i Dragoljub Mićunović kao predsednik Veća građana Saveznog parlamenta“.
Kolundžija je juče najavila da će predložiti da predstavnici SRS ne budu u delegaciji Skupštine Srbije za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, jer „krše sva pravila SE“.

- Oni to rade ne zato što misle da ne treba da sarađuju, jer su već predložili svoje predstavnike zbog toga što smatraju da Nikolić i njegova poslanička grupa ne treba da imaju predstavnike u tim delegacijama - ocenila je Kolundžija. Ona je radikalima zamerila da „hoće da učestvuju u skupštinskim delegacijama, da idu u SE i NATO, a da pritom ne znaju koji su osnovni principi na kojima se bazira i funkcioniše SE“.
Podsetimo, u svom testamentu Šešelj je uputio zahtev svim radikalima da nikad ne odustanu od čvrste nacionalne politike i koncepta „Velike Srbije“, da se oštro suprotstavljaju ulasku Srbije u NATO i EU, jer su tamo, kako je navedeno, koncentrisani svi tradicionalni srpski neprijatelji.

DELIĆ: JEDVA ČEKAM KRASIĆA
General Božidar Delić iz SNS kaže da jedva čeka da vidi kako će se Krasić ponašati u parlamentarnoj skupštini NATO, imajući u vidu kakav je Šešeljev stav.
- Ne znam kako misli da zastupa stranačke stavove kad je reč o skupštinskoj delegaciji. Dva puta sam učestvovao u tim delegacijama i oba puta je dogovor bio da delujemo jedinstveno, u skladu sa državnim interesima - navodi Delić.
__________________________________________________ ____

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-23-01-2009/laznjak

Sta je sad ovo, Vojvoda menja ubedjenja?!