Hasidizam
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Hasidizam

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Hasidizam

  Ko su to Hasidi i kakvo je njihovo učenje možete pročitati ovde.
  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=215127 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  hasidizam
  (hebr. hasidim=pobožni) vjerski mistički pokret Židova u istočnim europskim zemljama, utemeljen na istoimenompokretu Židova iz 2. st.
  Hasidski pokret nastao je među Židovima Istočne Evrope početkom 18. stljeća. Osnivač mu je bio veliki znalac i mistik Rabbi Israel Baal Shem Tov. Osnovni je cilj pokreta biti blizu Bogu kroz sve što čovjek radi, govori i misli u svakom trenutku.
  Po usmjerenju slični su sufijima, a i neke priče su im slične
  Nositelji priča su - na jednoj strani mudri učitelj, na drugoj - hasid, pobožni čovjek koji treba savjet.Umjesto opširne priče pobožni čovjek prima osvjetljenje svoga problema, a na njemu je hoće li tu riječ prihvatiti. Svaka priča ima snažnu poruku i pouku.
  Priče odgovaraju na svaku životnu situaciju, te kroz humor, spravljen po recepturi starih majstora otkrivaju i upućuju kako razriješiti probleme koji se ponekad čine nerazrješivima.
  Poslednji put ažurirao/la antoniusss : 23.01.2009. u 12:11

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Dugme na planini
  Prije nego je postao rabin s pastvom mladi je Pesach Mendel volio sam ići u planine i ponekad je to trajalo danima. Jednog je svijetlog jutra sjeo uz stijenu visoko u planini, daleko do ljudskih naselja i glasno pjevao molitvu. Kad je zastao čuo je da i ptice pjevaju. Tada mu se učini kao da su se i ptice pridružile molitvi. Osjetio je silnu radost.

  Ispunjen ljepotom dan i osjećajem jedinstva sa svim stvorenjima popeo se je još više u planinu. Iznenada prestane pjevati. Pred njim je bila mala koliba na čijem je ulazu sjedio starac.
  U trenu Mendel shvati da se nalazi pred svetim čovjekom. Osmjeh mu je bio pun mudrosti i dobrodošlice. Iz njega je zračila dobrota.

  Mendal nazva Shalom! (Mir). Starac ga na tren pogleda, nasmiješi se i progovori. Umjesto uobičajenog odgovora na Mendelov pozdrav, izreče blagoslov koji se izriče kad se vidi nešto lijepo u prirodi ili lijepu osobu.
  Rekao je: Blažen onaj koji je stvorio ljepotu svijeta!

  Mendel je bio zbunjen. Pogledao je iza sebe na dolinu duboko dolje. Zaista je bilo lijepo, ali zašto je starac izabrao baš taj trenutak za blagoslov? Starac se samo smješio pa reče: Ja sam Reb Yehuda. Dođi i sjedi uz mene!

  I tako je Mendel stekao naviku da kad god ide u planinu uvijek posjeti Reb Yehudu. Nije mogao baš točno reći zašto mu je bilo tako važno da ga posjećuje. Govorili su malo , svaki je izgleda prihvaćao nevjerojatnu prisutnost drugog bez objašnjenja. Uglavnom su sjedili i gledali kroz vrata. Naravno u propisano vrijeme su molili.

  Prvi Sabat proveden s Reb Yehudom bio je pravo iskustvo svetog. Mendel je bio obuzet duhom Kraljice Sabata (Sechinah) kao nikad prije. Od tada je Mendel. kad god je mogao, provodio Sabat sa Reb Yehudom.
  Dok su tako njih dvojica sjedila jedno subotnje popodne, činilo se Mendelu da Reb Yehudine molitve imaju skrivene učinke u svijetu. I čak i u Svijetu-koji-će-doći. Mendl je naslućivao da je Reb Yehuda skriveni svetac - možda čak jedan od pravednika o kojima ovisi samo postojanje svijeta.
  Jednog dana kada ga je bio posjećivao skoro dvije godine, Reb Yehuda reče: Imam nešto za tebe. Starac mu pruži svileni jastuk, fino izrađen u crnom i zlatnom. Mendel odgovori: Ali to je tvoj jastuk i jedina skupocjena stvar koju imaš.
  Reb Yehuda reče: Ne treba mi. Imam travu i zemlju za sjedenje. Imam kamenje s mahovinom i borove iglice da naslonim glavu. Imam ležaj od lišća koje se lagano pretvara u tlo.
  Mendel je bio počašćen, ali ne i posve zadovoljan. Nekako je osjećao da će ovaj dar promijeniti njihove odnose. A on je želio da stvari idu tako zauvijek, baš kao sada.
  Iznenada ga upita: Ima li i drugih koji rade to što ti radiš?
  Reb Yehuda je dugo šutio pa na kraju reče: Bit će drugih.
  Sklopio je oči i rekao: Bit će drugih.

  Slijedeći put kad se Mendel popeo na planinu, prespavao je pod zaštitničkom stijenom. Rano je ustao i sjeo na tlo pokušavajući odgonetnuti Reb Yehudin jastuk kojeg je držao na krilu.
  Proveo je mnoge sate uzaludno pokušavajući razumjeti njegovu simboliku.
  Jedna je strana četvrtastog jastuka bila od svile boje zlata. U središti je bilo obično dugme od crnog kamena. Bilo je izrezbareno tako da je skoro izgledalo kao okrugla planina sa grebenima i klancima koji su istjecali iz središnjeg vrha.
  Druga je strana jastuka bila od crne svile. U središtu je bio zlatno dugme, savršen negativ crnog. Izgledalo je poput okrugle, naborane doline. Izgledalo je skoro kao da je jedno dugme napravljeno kao otisak drugoga. Po rubu jastuka bile su rese napravljene od isprepletenih crnih i zlatnih niti.
  Mendel se je zateko kako, s jednom rukom ispod jastuka, a drugom iznad, opipava dva čudna dugmeta. Meditirajući pjevao je pjesmu molitve bez riječi. Ipak razumijevanje mu se nije pojavilo.
  Na kraju pjev ptica ga je trgnuo iz zanesenosti. Obukao se i krenuo prema kolibi Reb Yehude.
  Nešto nije bilo u redu. Ispred sebe primjetio je crno tamo gdje je prije bilo zeleno. Požurio je i vidio da je zemlja opustošena požarom. Nije bilo plamena, ali pepo je još bio topao. Pred njim se u smjeru kolibe prostirala pustoš.
  Tad je potrčao do ostatak Reb Yehudine kolibe. Uzalud ga je zvao. Na kraju našao je nagorjelo tijelo Reb Yehude.

  Proveo je dan u molitvi pa sahranio tijelo. Te noći spavao je u pepelu uz kolibu, stežući jastuk..
  Mnogo je dana Mendel tugovao u samoći. Na kraju propisanog vremena otpješačio je tražeći drugo pogodno stanište s pogledom na dolinu. Kad ga je našao počeo je slagati kamenje i graditi kolibu.
  Njegov je nemir bio golem kao i njegova tuga. Znao je da naprosto mora nastaviti mistično djelo Reb Yehude. Ali nije znao što da radi. Razmišljao je: Ne nastavim li njegovo djelo sigurno ću izazvati nesreću. Ali ne znam što mi je činiti. Provodio je svoje dane i noći u groznici upinjući se da shvati.
  Pokušavao je meditirati i moliti, ali sa slabim učinkom. Sve što je uopće mogao moliti bilo je: Reci mi, reci mi! Ovo je previše za mene. Što da činim?
  A onda je jednog dana čuo kako netko pjeva.
  Pogledao je kroz vrata svoje kolibe i vidio kako uskom stazom kroz šumu dolazi neki mladić. Bio je dosta mlađi od Mendela, sa kovrčavom bradicom i svježim otvorenim licem.. Veselo se penjao planinom pjevajući usput molitvu. planinske su ptice pjevale s njim.
  U trenu je Mendel osjetio njegovu radost. Sjetio se je kako je bilo kada se je prvi put popeo u planinu do Reb Yehude. Kakvu je radost tada osjećao. A onda sjetivši se Reb Yehudine smrti Mendel je još jednom osjetio teret odgovornosti.
  Ali sada se prisjećao Reb Yehude kad je do njega došao prvi put godinama ranije. Reb Yehuda nije izgledao kao da je opterećen odgovornošću. Izgledao je mnogo radosnije od mladog Mendela .
  Dok je tako sjedio i gledao kako se mladić približava Mendelove su se igrale dugmetima na jastuku, razvlačeći ih u suprotnomim smjerovima. U trenu je postao svjestan nečega što su njegovi prsti znali cijelo vrijeme: dugmići su bili povezani vrpcom koja je prolazila sredinom jastuka. Nevidljiva nit.
  Mendel je imao potrebu da viče i plače istovremeno. Konačno je shvatio posao koji je obavljao Reb Yehuda, a kojeg je on naslijedio. Sastojao se od toga da ne bude ozbiljan, još manje turoban. Trebao je biti radostan ....biti zlatno dugme radosti koji spaja koji blistavi svijet spaja, poput vrpce, sa svijetom kamena.
  Sada je u ushitu otkrića Mendel opet postao svjestan ljepote i topline dana. Bio je preplavljen radošću.
  I tako je Mendel počeo svoj novi posao: biti to što jest: preplavljen radošću.
  Mladić je iznenađeno gledao, začuđen da vidi nekog u planini iznad sebe. Reče: Shalom!
  Mendel pogleda mladićevo svijetlo čudesno lice i odgovori:
  Blagoslovljen onaj koji je stvorio ljepotu svijeta. Vidio je da se je mladić začudio, ali Mendel se je mogao samo smiješiti.

 4. #4
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  1235. godine papskom odlukom zavedene su spoljne odlike jevreja (papa Inoćentije III) :
  posebni šeširi, platneni crveno-žuti krug na grudima i ledjima svakog jevreja starijeg od 14, a jevrejke starije od 12 godina.U takvoj situaciji razvija se društveno-religijski pokret Hasidizam (na hebrejskom Hasid-pobožan) čije je glavno obeležje mistička deologija.Pokret se deli u dve struje:
  1. nemački hasidizam
  2. istočno-evropski hasidizam.
  Zajedničko za sve haside je to da svaki hasid nastoji da ono što je svakodnevno učini svetim.
  Nemački hasidizam nastaje u Rajnskoj oblasti posle masakra nad jevrejima u vreme
  krstaških ratova.Glavni produkt je moralistička književnost koja se odlikuje pripovedanjem
  asketske pobožnosti, duboke posvećenosti poštovanju jevrejskog zakona i etike.Podržavali su rabinsko jevrejstvo i jevrejski misticizam.
  Istočno-evropski hasidizam javlja se u Poljskoj i Rusiji, gde su patnje i progoni bili
  najači.Odbacuju asketizam i mesijanizam jer to zahteva promenu istorijskih uslova.Oni su smatrali da se istinsko iskupljenje nalazi u unutrašnjem religioznom duhu pojedinca :"Stvarnost se ne može promeniti, ali oči koje gledaju mogu".
  U svakom slučaju može se zaključiti da je hasidska književnost bila puna suprotnih stavova, tako da se pravi duh hasidizma ogleda u bogatoj tradiciji melodija koje se pevaju bez reči i koje su i danas prisutne u crkvenim službama.

 5. #5
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 6. #6
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Hasid umot (h)a-olam (hebr.) = pravednik naroda svijeta. Po učenju Tore cjelokupno čovječanstvo je prije davanja Tore bilo obavezno na obdržavanje Sedam Zapovijedi za Sinove Noaha, prihvatanjem Tore Jevreji su se obavezali na obdržavanje 613 zapovijedi. Ostatak čovječanstva ostao je obavezan sa Sedam Zapovjedi za Sinove Noaha. Bilo koji pojedinac ili grupa mogu se pridružiti jevrejskom Ugovoru s Bogom preuzevši pojedinačno, pred rabinskim sudom, obavezo o obdržavanju svih propisa Tore, otad pa nadalje oni su punopravni članovi Saveza na koje se odnose svi propisi Tore, kao i sve privilegije koje proizilaze iz obdržavanja zapovijedi. U prvom i drugom vijeku nove ere širom grčko-rimskog svijeta bilo je preko milion ljudi različitog etničkog porijekla koji su stupili u Savez s Bogom prihvativši obavezu obdržavanja svih propisa Tore i postavši punopravnim pripadnicima naroda Tore. Poznati su i primjeri čitavih plemena i naroda koji se pridružili jevrejskom narodu – npr. Hazari ili izvjesna arapska plemena Saudije i Jemena pred-islamskog perioda. Za razliku od srednjevekovne hrišćanske crkve koja je smatrala da izvan crkve nema spasenja – Tora ne uči da čovjek koji želi imati udjela u budućem svijetu nužno mora postati Jevrejinom. Po učenju Tore bilo koja osoba koja obdržava Sedam Zapovijedi za Sinove Noaha iz ispravnog motiva (zato što je Bog po prvim prorocima zapovjedio njihovo obdržavanje – što je kasnije i neopozivo potvrdio Mojsijevim proroštvom) naziva se hasid umot (h)a-olam, pravednik naroda svijeta, i ima udjela u budućem svijetu. Osoba koja Sedam Zapovijedi za Sinove Noaha obdržava zato što joj se čine logičnim, uputnim ili moralnim ne smatra se pravednikom naroda svijeta – nego mudracem naroda svijeta (hebr. haham umot (h)a-olam) i na osnovu faktičkog obdržavanja Božijih zapovijedi ima pravo opstanka pred Bogom na ovom svijetu – ali zbog nepriznavnja božanskog porijekla zapovijedi (Mojsijevo proroštvo) nema udjela u svijetu koji dolazi. Posljednjih godina se termin hasid umot (h)a-olam koristi za označavanje onih koji su žrtvovali svoj život da bi spasili Jevreje od nacističkih progona. (množina: haside umot (h)a-olam)

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  24.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zemlja izlazeceg sunca
  Poruke
  1.552
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Hasidizam....hm, ja bih se 'osvrnuo na njegov dolazak na 'nase' prostore...Kao sto vidisemo iz prilozenih izlaganja nema nista' loseg u njegovom 'izvornom ucenju.Treba, obratiti paznju na njihiv pacifizam i njihovu nepopularnost u samom IZRAELU (ORGANIZOVANJE PRO PALESTINSKIH-DEMONSTRACIJA,NE NOSENJE ORUZIJA) Naime, skoro sa svim manjim verskim organizacijama , vrsi se upotreba njihovog ucenja u politicke svrhe,naime treba obratiti paznju,na njihov dolazak u Izrael posle raspada SSSR, KADA SE OVO UCENJE 'MODIFIKUJE', pojacava se i njihovo delovanje -zbog PACIFIZMA,cime se direknno oslabljuje vojna moci Izraela, u odnosu na Islamski svet, u trenucima kad je Izraelu potreban svaki vojnik...Kako, su vrlo 'nepopularni' u svojoj zemlji potrazise druge...Svoja 'pacifsticka' znanja' potrebno je siriti tamo gde je 'TO' potrebno...Sobzirom, na nase 'okruzenje' i aktuelnu sitaciju(stvaranje kosovskih snaga, bosna,jug Srbije, Sandzak...) cemu njihov dolazak i PACIFIZAM treba da 'POSLUZE' zakljucite sami....

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio deks-d Pogledaj poruku
  Hasidizam....hm, ja bih se 'osvrnuo na njegov dolazak na 'nase' prostore...Kao sto vidisemo iz prilozenih izlaganja nema nista' loseg u njegovom 'izvornom ucenju.Treba, obratiti paznju na njihiv pacifizam i njihovu nepopularnost u samom IZRAELU (ORGANIZOVANJE PRO PALESTINSKIH-DEMONSTRACIJA,NE NOSENJE ORUZIJA) Naime, skoro sa svim manjim verskim organizacijama , vrsi se upotreba njihovog ucenja u politicke svrhe,naime treba obratiti paznju,na njihov dolazak u Izrael posle raspada SSSR, KADA SE OVO UCENJE 'MODIFIKUJE', pojacava se i njihovo delovanje -zbog PACIFIZMA,cime se direknno oslabljuje vojna moci Izraela, u odnosu na Islamski svet, u trenucima kad je Izraelu potreban svaki vojnik...Kako, su vrlo 'nepopularni' u svojoj zemlji potrazise druge...Svoja 'pacifsticka' znanja' potrebno je siriti tamo gde je 'TO' potrebno...Sobzirom, na nase 'okruzenje' i aktuelnu sitaciju(stvaranje kosovskih snaga, bosna,jug Srbije, Sandzak...) cemu njihov dolazak i PACIFIZAM treba da 'POSLUZE' zakljucite sami....
  Pa slažem se sa tobom, ali tome istom služi i pacifizam žena u crnom i Jehovinih Svedoka i ostalih grupa koje love u mutnom. Kad bi mi imali državu (kao što je nemamo) nikakvo učenje ne bi moglo oslabiti našu vojnu moć. Kog Josipa Broza su svi išli u vojsku ili na goli otok BEZ IZUZETKA, i nije bilo nikakvih problema. Lično sam od vladike Dabro-bosanskog slušao kako je prvo što je naučio u JNA da krade,jer su prvo njege pokrali pa nije imao šta da obuče. Vojsku su služili i hodže i popovi i rabini i jeli su iz istog kazana. Sav taj "pacifizam" brzo iščili iz čoveka pod dejstvom "vaspitne palice"

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio deks-d Pogledaj poruku
  Hasidizam....hm, ja bih se 'osvrnuo na njegov dolazak na 'nase' prostore...Kao sto vidisemo iz prilozenih izlaganja nema nista' loseg u njegovom 'izvornom ucenju.Treba, obratiti paznju na njihiv pacifizam i njihovu nepopularnost u samom IZRAELU (ORGANIZOVANJE PRO PALESTINSKIH-DEMONSTRACIJA,NE NOSENJE ORUZIJA) Naime, skoro sa svim manjim verskim organizacijama , vrsi se upotreba njihovog ucenja u politicke svrhe,naime treba obratiti paznju,na njihov dolazak u Izrael posle raspada SSSR, KADA SE OVO UCENJE 'MODIFIKUJE', pojacava se i njihovo delovanje -zbog PACIFIZMA,cime se direknno oslabljuje vojna moci Izraela, u odnosu na Islamski svet, u trenucima kad je Izraelu potreban svaki vojnik...Kako, su vrlo 'nepopularni' u svojoj zemlji potrazise druge...Svoja 'pacifsticka' znanja' potrebno je siriti tamo gde je 'TO' potrebno...Sobzirom, na nase 'okruzenje' i aktuelnu sitaciju(stvaranje kosovskih snaga, bosna,jug Srbije, Sandzak...) cemu njihov dolazak i PACIFIZAM treba da 'POSLUZE' zakljucite sami....
  hasidi - vernici sa dugačkim zulufima, crnom bradom, u crnim odorama i sa šeširima koji liče na cilindre. Religija im ne dozvoljava da rade subotom, pa su svi važni uređaji u domaćinstvima programirani da na taj dan (šabat) rade sami. Petak je dan kada se većina jevrejskog stanovništva priprema za šabat, jer on traje od petka uveče do subote uveče. Za to vreme ljudi se pozdravljaju "šabat šalom" (mir subotom).


  Nissim Ze’ev rekao je prije koji tjedan da izjednačava istospolne veze s ptičjom gripom. A svi znamo kako se iskorijenjuje ptičja gripa.

  Nije u skladu s prirodnim zakonom, kažu hasidi.
  Hasidi pljuju na ne-Židove i po svjetskim velegradovima

  Хасиди приїхали з Ізраїлю (близько 13 тисяч), США (до 2 тисяч), Франції, Австрії, Німеччини, Голландії, Швеції та Швейцарії, Литви, навіть з Ірану та Австралії. Усього – близько 16 тисяч із 25 країн. Усіх мастей і видів. Є хасиди, справді, щирі євреї: з довгими рудими пейсами та характерними носами. Є хасиди – араби, негри, є типові вікінги. Є хасиди-хіппі і хасиди-растамани, які після молитви взялися до гри на гітарі й збирання грошей з одновірців. Траплялися хасиди, схожі на Моше Даяна і схожі на Усаму бен Ладена.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Nissim Ze’ev rekao je prije koji tjedan da izjednačava istospolne veze s ptičjom gripom. A svi znamo kako se iskorijenjuje ptičja gripa.
  Bravo Nissim.
  Reci mito šta ti konkretno smeta u ovom što je rekao?

 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio antoniusss Pogledaj poruku
  Bravo Nissim.
  Reci mito šta ti konkretno smeta u ovom što je rekao?
  Нисам ни рекао да ми смета, на против... али има неких других фазона који ми сметају, рецимо, имају обичај да пљују хришћане - а један човек је испричао да су обавили ритуално убиство грчког попа у Јерусалиму... тако да у суштини не знам шта да мислим...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Нисам ни рекао да ми смета, на против... али има неких других фазона који ми сметају, рецимо, имају обичај да пљују хришћане - а један човек је испричао да су обавили ритуално убиство грчког попа у Јерусалиму... тако да у суштини не знам шта да мислим...
  Ko zna? Možda je popa oboleo od... ptičjeg gripa?

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Ko zna? Možda je popa oboleo od... ptičjeg gripa?
  Није попа оболео од птичијег грипа него Хасиди упражњавају у великој мери Кабалу која је чист мрак нечистих сила...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Није попа оболео од птичијег грипа него Хасиди упражњавају у великој мери Кабалу која је чист мрак нечистих сила...
  Valjda prljav mrak?

 15. #15
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  RABINOV PLES Po hasidskoj priči
  Jevreji jedne poljske varošice nestrpljivo su iščekivali dolazak rabina. To je bio redak događaj, pa su odavno pripremili pitanja koja su nameravali da postave učitelju.
  Kada se rabin najzad pojavio i došao na skup u
  veliku salu za savete, mogao je da oseti napetost ver-
  nika, nestrpljivih da čuju odgovore na svoja pitanja.
  Međutim, on ništa nije rekao, samo ih je gledao pravo
  u oči, zatvorenih usta, mumlajući neku melodiju. Ubr
  zo, svi su počeli da ga prate. Rabin je zapevao, i svi su
  zapevali zajedno s njim. Posle nekog vremena, rabin je
  zaigrao, talasavim, svečanim, ritmičnim pokretima, a
  vernici postepeno zaigrali zajedno s njim. Malo-poma-
  lo, potpuno su se prepustili plesu, tako da su na kraju
  zaboravili na sve drugo, i svako od njih ponovo je
  uspostavio svoju celovitost, izlečen od^ unutrašnje ras-
  cepkanosti koja ometa sagledavanje istine. ~" "~
  Prošao je pun sat dok ples najzad nije prestao. Odaja je bila prožeta tišinom prepunom spokojstva. Svi su posedali, kao oslobođeni snažne unutrašnje napetosti. Tada je rabin izgovorio jedine reci čitave te večeri: »Verujem da sam odgovorio na vaša pitanja.«

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  15.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srem.Mitrovica
  Poruke
  3.912
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Hasidizam

  MOLITVA ZA HITLERA
  Progon Jevreja u Nemačkoj postao je tako nepodnošljiv da su dva mladića resila da ubiju Hitlera. Uzeli su puške i sakrili se iza jednog zida, jer su znali da firerovo vozilo svakodnevno prolazi tom ulicom. Dugo su čekali, ali Hitler nikako da prođe. Samjuel je protrnuo od užasne misli. »Dzošua«, rekao je svom drugaru, »moli Boga da mu se nešto nije desilo!«

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •