Novi Sad -- Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof dobio je titulu počasnog građanina Novog Sada.

Efraim Zurof (FoNet, arhiv)

Odluka o dodeli titule je doneta još u oktobru prošle godine u znak zahvalnosti i priznanja za Zurofovovu borbu za pravdu i istinu. Efraim Zurof se, kao direktor centra "Simon Vizental" godinama bori za pronalaženje i izvođenje pred sud nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Primajući priznanje Zurof je rekao da ima sve manje političke volje da se ovi zločinci izvedu pred sud, ali je naglasio i da nacistički ratni zločini ne zastarevaju i da počinioci tih zločina moraju odgovarati.

"Na ovo priznanje ne gledam kao na nešto lično. Pre svega ono naglašava značaj koji, čak i danas, ima čin izvođenja pred lice pravde nacističkih ratnih zločinaca", rekao je Zurof.

"Ono ponovo uspostavlja važne principe, naime, da protokom vremena ni u kom slučaju ne umanjuje krivicu počinioca i da staro doba ne treba da štiti nemilosrdne ubice od snošenja krivice za odurne zločine koje su počinili", dodao je on.

Zurof se nada da će dodela priznanja imati odjeka, posebno u Mađarskoj, gde i danas živi Šandor Kepiro, koji se sumnjiči da je među onima koji su osmislili i izveli Novosadsku raciju.

Novosadski gradonačelnik Igor Pavličić je, uručujući priznanje, rekao da je novosadska Skupština odluku o dodeli priznanja donela jednoglasno.

"Prvenstveno vrednosti za koje se gospodin Zurof bori i ono za šta je posvetio svoj život, kao i centar 'Simon Vizental', tome u prilog govori činjenica da smo ovu odluku u gradskoj skupštini doneli jednoglasno. Dakle postoji nepodeljena podrška za ovakvu odluku i da se to radi, kao što je gospodin Zurof rekao, zbog budućnosti, a ne zbog prošlosti", kazao je Pavličić.

Nakom dodele titule u Novom Sadu je, po prvi put, otvoren i seminar o holokaustu koji će trajati narednih nekoliko dana.

Seminar se zavaršava 22. januara kada će biti održana i komemoracija žrtvama Novosadske racije tokom koje je od 21. do 23. januara 1942. ubijeno više od 1.300 Jevreja, Roma, Srba i pripadnika drugih naroda.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?
yyyy=2009&mm=01&dd=20&nav_category=11&nav_id=34015 7

Konačno jedno priznanje pravom čoveku-borcu protiv koljača i nacista.