Vojvodina ne može da postoji izvan Srbije i u Pokrajini ne postoji apsolutno nijedna organizovana grupacija, a kamoli politička stranka, koja se zalaže za nezavisnu državu Vojvodinu, izjavio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak

Čanak je rekao da postoje i autonomističke grupacije koje se zalažu za drugačije unutrašnje odnose unutar Srbije, pa je iz toga izveden i drugačiji položaj Vojvodine.
Govoreći o kalendaru koji je uzburkao srpski parlament jer je na njemu ispisano "Vojvodina republika", Čanak je rekao da je se taj isti kalendar preštampava od 1999. godine, iako je, u međuvremenu, ideja o Vojvodini republici razvojem događaja sa Kosovom suštinski izgubila smisao.
"Trebalo je da to bude u paketu u kome bi se Srbija transformisala u decentralizovanu državu koja bi onda proširila bazu odgovornosti za svoju sudbinu kao država i time mogućila bolje, stabilnije funkcionisanje zemlje", naveo je Čanak u intervjuu nedeljniku NIN.
Čanak je podsetio da je 1999. godine LSV ponudila dokument "Vojvodina republika - put mira, razvoja i stabilnosti", u kome se jasno govori o Srbiji, a ne Vojvodini.
"Unutrašnje uređenje Srbije videli smo sa dve republike - Vojvodinom i Kosovom, pokrajinama Šumadijom i Moravskom, sa glavnim gradom Nišom, Rašku oblast kao autonomnu i Beograd kao glavni grad sa posebnim ingerencijama", kazao je lider LSV-a.
On je objasnio da je to bio modalitet za ostajanje Kosova u granicama Srbije, ali je bilo prekasno jer došlo je bombardovanje.
Deset godina kasnije došli smo u situaciju da je vlada Vojislava Koštunice tokom pregovora sa predstavnicima Kosova ponudila "skoro doslovce prepisane integracije iz istog tog našeg teksta", dodao je Čanak.
"Tada je kroz ustav Srbije sa 'suštinskom autonomijom za Kosovo ponuđeno upravo što smo predlagali, plus drugi predlozi za koje građani ne znaju, jer je, u maniru najmračnijih totalitarnih režima, Koštunica dr Vojislav radio daleko od očiju onih čije je interese navodno štitio", rekao je Čanak.
On je dodao da je bilo prekasno i ukazao da je to bilo ono što je Srbiju dovelo da suštinski, u funkcionalnom smislu reči, Kosovo više nije deo Srbije.
Čanak se zato pita zašto je tek sada kalendar, odnosno njegova sadržina, postao zanimljiv i odgovara da nije u pitanju kalendar, već da je onima koji žive od unovčivnog patriotizma ponestalo neprijatelja.
"Pošto su ratove koje su vodili izgubljeni, najbolje je okrenuti se tamo gde nema problema. A to je Vojvodina", zaključo je Čanak.