Europskoj djeci uzimat će se otisci prstiju i od 6 godine života

EUROPSKI parlament odlučio je da sve maloljetne osobe na području zemalja članica EU-a moraju imati svoju putovnicu, a ne mogu se, kao što je to do sada bio slučaj, upisivati u roditeljske putne isprave.

Odluku su podržale sve članice Unije, jer je takva izmjena "važna u borbi protiv trgovine djecom", pojašnjava Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Parlamentu, a njegova kolegica iz Italije, Roberta Angelilli dodaje kako je dosadašnje upisivanje maloljetnika u roditeljske putovnice olakšavalo otmice djece.

Novom regulativom tako će se omogućiti da se maloljetnicima uzimaju otisci prstiju, što neće vrijediti samo za one mlađe od šest godine. Naime, mlađi od 12 godine neće morati davati otiske prstiju, ali u nekim zemljama Unije i to će biti slučaj. Europska regulativa propisuje da se otisci ne smiju uzimati tek onima koji imaju do šest godina. Oko dobne granice se i povela najveća rasprava u Europskom parlamentu.

Nove odredbe važit će sigurno naredne tri godine, a nakon tog razdoblja ponovno će biti moguće pokretanje pitanja koja godina života je ona do koje se ne smiju davati otisci, kao i ona od koje se moraju davati takvi podaci.