05 Jan 2009. 14:20 | Izvor: RSE

Vujanović uslovio prihvatanje ambasadora Kosova

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uslovio je danas prihvatanje prvog ambasadora Kosova u Crnoj Gori priznanjem crnogorske manjine na Kosovu i obezbjeđivanjem uslova za povratak nealbanskog stanovništva iz Crne Gore na Kosovo.

Vujanović je u saopštenju naveo da su ti uslovi - priznanje crnogorske manjine na Kosovu i obezbjeđenje uslova za povratak nealbanskog stanovništva iz Crne Gore - nužna pretpostavka za postavljenje crnogorskog ambasadora u Prištini.

"Stoga je moj pozitivan odnos prema prihvatanju predloženog ambasadora Kosova u Crnoj Gori i postavljenju crnogorskog na Kosovu prirodno uslovljen ispunjenjem ovih očekivanja", naveo je Vujanović u saopštenju za javnost.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu kazao je da će ta zemlja početkom ove godine otvoriti ambasadu u Podgorici, navodeći da je o uspostavljanju diplomatskih odnosa razgovarao sa Vujanovićem i crnogorskim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Vujanović je naveo da je Sejdiju tokom tokom susreta u Njujorku za vrijeme zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prenio očekivanja da se Crnogorci na Kosovu "normativno tretiraju kao manjina i da im se obezbijede tome pripadajuća prava i preduzmu aktivnosti za vraćanje Crnogoraca i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovo iz Crne Gore".
============
LINK