C почетник - текстуална променљива или шта је већ
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

  1. #1
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    почео сам да се интересујем за овај језик, па узео мало да програмирам
    сад сам дошао до дела да правим неку, назовимо игрицу, али заглавио сам се
    занима ме како направити променљиву као што су float, double, unsigned, int... али да се не ради са бројевима него са текстом. знам да се треба употребити char који је у ствари за један карактер, ал нешто сам тражио по интернету па сам наишао на char[broj karaktera] и онда узео да експериментишем и успео сам ово да напишем

    Kod:
    #include <stdio.h>
    main(){
           char tekst[2];
           printf("Da li je ovo programski jezik C?"); /*pitanje*/
           scanf("%s", &tekst); /*dodeljivanje vrednosti promenljivoj*/
           if(tekst == "da" ){ /*ako je vrednost promenljive "da"*/
              printf("tacno"); /*na ekranu ispisati "tacno"*/
              }
    }
    додељивање вредности ради, што сам и пробао: написао сам испод
    Kod:
    printf("%s", tekst);
    и кад сам тестирао програм, после уноса текста, испод се појавио тај текст који сам укуцао, али неће да изађе текст "тачно"..
    изгледа да нисам добро написао услов, па ако неко може да ме исправи, био бих много захвалан

    поздрав



  2. #2
    Primećen član
    Učlanjen
    07.03.2007.
    Pol
    muški
    Poruke
    540
    Reputaciona moć
    45

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    to ti je problem do chara.Char je samo 1 karakter znachi ne mozhe da uslov bude if tekst(sto si mu dodelio da bude char) da nego npr moze sam if(tekst == d ili 1 ili b).Samo ti ime kazhe char karakter.Ako hocesh da bude if(tekst == da) moracesh da koristish string.Mada nisam neki expert za C ali znam da je ovo tako char nikako ne mozhe da bude da.Probaj tako pa ako ne radi sacekaj neshe programere docice da ti objasne!
    Uzivaj i srecno!

  3. #3
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    али то је на неки начин као скуп карактера, у средњој загради [] се упише број карактера, и онда код scanf се убацују карактери, и кад ставим printf("%s", tekst); он испише ту вредност коју сам унео, тако да мислим да сам на добром путу до решења, само ми треба неко да ми то помогне, тражио сам решење на гомилу места, али то се нигде не спомиње, ко да није битно уопште...
    хвала на помоћи

  4. #4
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    ово није уствари добар пут, јер није подржан space, тако да треба уместо scanf("%s", &tekst) ставити gets(tekst) што је веома лакше..али свеједно не могу да подесим услов...

  5. #5
    Domaćin
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Pol
    muški
    Poruke
    3.777
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Ne mozes da koristis operaciju "==" na nizove (a C string je u stvari samo obican C niz).

    Uslov bi trebao da ti glasi ovako:

    Kod:
    if( !strcmp(tekst, "da") )
    Gde je strcmp funkcija koja proverava da li su dva C stringa jednake vrednosti.

    http://www.elook.org/programming/c/strcmp.html

  6. #6
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    ради!!!

    е хвала ти човече много, без тебе никад не бих провалио!

    lock, хвала

  7. #7
    Početnik
    Učlanjen
    31.12.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    9
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    #include <malloc.h>
    void main (void)
    {
    char * _mytext = malloc (516); ;i dobijas tekst duzine 516, istina, ispunjen proizvoljnim karakterima;
    ;ajde da ga ispunimo sa necim, recimo sa "W", :
    int i = 0;
    for (; i < 10; i++)
    {
    *_mytext = 'W';
    _mytext ++;
    }
    ;i sad imas 10 W + 502 logicki prazna mesta (nisu przna, al se tako kapira).
    }

  8. #8
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    сад си ме збунио скроз

    ово је c++ ?

    небитно, хвала, знам решење

  9. #9
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    30.12.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    376
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Kratko, jasno, a sve obuhvaceno!

    Kod:
    char c [200];
    char * pointer_for_c = c;
    // L E K C I J E
    // LEKCIJA 1!
    // pointer_for_c = memorijska adresa promenjive c!
    
    // LEKCIJA 2!
    // &pointer_for_c = memorijska adresa promenjive 'pokazivacnac' (i ako je promenjiva pokazivacnac u smislu samo sadrzalac adrese od c)
    
    // LEKCIJA 3!
    // *pointer_for_c = ono sto se nalazi na toj memorijskoj adresi
    
    // P R I M E R ZA LEKCIJE 1!, 2! i 3!:
    BeskonacnaPetlja:
    c[0] = '1'; //Inicijalizacija prvog elementa niza c
    c[1] = '2'; //Drugog...
    c[2] = '3'; //Treceg
    
    if (*pointer_for_c == '1') //U vezi LEKCIJA 2!
       goto Test2;
    //else
    goto BeskonacnaPetlja;
    Test2:
    pointer_for_c ++; //U vezi LEKCIJA1
    if (*pointer_for_c == '2') //U vezi LEKCIJA1
     goto Test3;
    //else
    goto BeskonacnaPetlja;
    Test3:
    pointer_for_c ++; //U vezi LEKCIJA1
    if (*pointer_for_c != '3') //U vezi LEKCIJA1
    goto BeskonacnaPetlja;

  10. #10
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    30.12.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    376
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    mozes i ovako:

    char b = x[200] < "C:\\SHIFT -x 'O'"
    COMMENT !
    pa onda
    !
    mov ecx, al
    <meta name ='sd'>
    __asm Int 00000000000000000b

    al bolje ne...

  11. #11
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio mikki88 Pogledaj poruku
    Ne mozes da koristis operaciju "==" na nizove (a C string je u stvari samo obican C niz).

    Uslov bi trebao da ti glasi ovako:

    Kod:
    if( !strcmp(tekst, "da") )
    Gde je strcmp funkcija koja proverava da li su dva C stringa jednake vrednosti.

    http://www.elook.org/programming/c/strcmp.html
    лако, једноставно и веома разумљиво и логично - најбоље решење

  12. #12
    pater.familias nije na forumu
    Dejame en paz, dejame solo, yo vivo hoy no miro para atras
    Neproveren član pater.familias (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2007.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Superspamoderator
    Poruke
    13.108
    Tekstova u blogu
    3
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Supre bombastichno, ekstra fantastichno reshenje, meni se vishe sviđa post #10.
    Ali bolje ne... baš tako. : )
    Šalim se, lepo ti je rekao ali...
    Također imash i strcpy, strlen i sl.funkcije koje tje ti ustrebati, pa potrazzi i kako se one koriste i za shta su,
    najbolje je sam provaliti uz malu pomotj, to se nikad' ne zaboravlja tako naucheno.
    A ima i boljih verzija tj.sigurnijih kao npr. strncpy umesto strcpy koje štite od bafer overfloua i tako.
    Hepi programing. : )

  13. #13
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    30.12.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    376
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    ovaj je tu doso da ocjenjuje koje je resenje najbolje? Kakav ... izlozim coveku bukvalno sve u detalje da posle toga ume SAM da napravi strcmp ako hoce, a on mi se "zahvaljuje" tako sto mi baca pod nos umesto "hvala" post od drugog lika? Ajme... hitler je za neke stvari imao pravo. Jesi ti jevrejin Chuck?

  14. #14
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    хахахаххахахах

    извини стварно царе ако је испало да омаловажавам твој труд, хвала ти пуно али ја сам само почетник, не могу да разумем ништа што пишеш, сувише ми је компликовано
    али имај на уму да сам сачувао тај твој код па кад се мало усавршим бацићу поглед

  15. #15
    Domaćin
    Učlanjen
    05.10.2005.
    Pol
    muški
    Poruke
    3.777
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Decko ocigledno troluje.

    Njegov primer mozes baciti u kantu za otpatke. Ima veze s programiranjem koliko Milan Tarot sa tarotologijom.

  16. #16
    Zainteresovan član Registrovan Korisnik (avatar)
    Učlanjen
    10.02.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Вождовац
    Poruke
    226
    Reputaciona moć
    38

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    колко сте ви сви прсли...

  17. #17
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    20.01.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    137
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    jedna samo stvar, nemoj da koristis printf za stampanje podataka tipa char nego puts kao sto je to predvidjeno (npr puts(smor); ). i 1 savet, bezi od tog jezika C, zalosno je ako neko naziva sebe "programerom", mozda ako se vrati nekoliko desetina godina unazad kroz vreme pa i ajde . . .

  18. #18
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    26.07.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    277
    Reputaciona moć
    37

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio frink Pogledaj poruku
    jedna samo stvar, nemoj da koristis printf za stampanje podataka tipa char nego puts kao sto je to predvidjeno (npr puts(smor); ). i 1 savet, bezi od tog jezika C, zalosno je ako neko naziva sebe "programerom", mozda ako se vrati nekoliko desetina godina unazad kroz vreme pa i ajde . . .
    Da li si ti normalan????

  19. #19
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    20.01.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    137
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio bolesnik Pogledaj poruku
    Da li si ti normalan????
    vidim sto si mu ti dao odgovor . . .

  20. #20
    Obećava eextraa (avatar)
    Učlanjen
    18.10.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    52
    Reputaciona moć
    34

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    nisam znao gdje ću pa evo ovdje da upitam...
    u c++ koja je naredba za ispis ascii koda neke vrijednosti...npr. za uneseno n koja naredba ispisuje ascii od n??

  21. #21
    Nov član
    Učlanjen
    03.04.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Zdravo, ovde sam da pitam o nekim elementarnim stvarima o programiranju.

    Nabavio sam knjigu "Sams Teach Yourself C in 24 Hours". Medjutim, najpre sam imao poteskoca, jer nisam znao osnovne komande u Command Promt-u, pa nisam ni znao kako i gde da kucam primere iz knjige.
    Slucajno sam naucio da kada otvorim direktorijum u kom zelim da sacuvam program (izvrsni fajl sa ekstenzijom .exe) tu ukucam komandu edit i kada se otvori prozor u editu (ne znam kako se to zove) tu ukucam tekst programa, tj. primer iz knjige. Misem preko menija File sacuvam taj program i u imenu mu dodam .exe. Kada proverim i u windows-u, ti fajlovi postoje, a program koji sam sacuvao ima ikonicu kao izvrsni fajl. Medjutim, kada ga otvorim samo se na trenutak otvori Command Promt i prekine, a u Command Promt-u ga ne izvrsava, vec se samo vrati na direktorijum u kom je bio.
    Nije mi jasno, u pocetku teksta programa postoji neka komanda #include<stdio.h>
    objasnjava se u knjizi o heder fajlovima sa ekstenzijom .h, ali mi to nije jasno, da li ja treba da sam da otvorim takav fajl na koji cu se pozivati u programu ili sta vec treba da uradim, da bih nastavio, koliko-toliko da proucavam knjigu, posto sam stao na samom pocetku, a imam jaku zelju da ucim...

    Hvala vam unapred za svaki savet!

  22. #22
    Obećava d_knez (avatar)
    Učlanjen
    10.01.2008.
    Pol
    muški
    Poruke
    85
    Reputaciona moć
    37

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio eextraa Pogledaj poruku
    nisam znao gdje ću pa evo ovdje da upitam...
    u c++ koja je naredba za ispis ascii koda neke vrijednosti...npr. za uneseno n koja naredba ispisuje ascii od n??
    Samo char promenljivu konvertujes u int i to dodelis nekoj drugoj promenljivoj tipa int:
    ime_int_promenljive=(int)ime_char_promenljive;
    Poslednji put ažurirao/la d_knez : 04.04.2009. u 01:46

  23. #23
    Početnik
    Učlanjen
    12.04.2008.
    Pol
    ženski
    Poruke
    40
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio programer_pocetnik Pogledaj poruku
    Zdravo, ovde sam da pitam o nekim elementarnim stvarima o programiranju.

    Nabavio sam knjigu "Sams Teach Yourself C in 24 Hours". Medjutim, najpre sam imao poteskoca, jer nisam znao osnovne komande u Command Promt-u, pa nisam ni znao kako i gde da kucam primere iz knjige.
    Slucajno sam naucio da kada otvorim direktorijum u kom zelim da sacuvam program (izvrsni fajl sa ekstenzijom .exe) tu ukucam komandu edit i kada se otvori prozor u editu (ne znam kako se to zove) tu ukucam tekst programa, tj. primer iz knjige. Misem preko menija File sacuvam taj program i u imenu mu dodam .exe. Kada proverim i u windows-u, ti fajlovi postoje, a program koji sam sacuvao ima ikonicu kao izvrsni fajl. Medjutim, kada ga otvorim samo se na trenutak otvori Command Promt i prekine, a u Command Promt-u ga ne izvrsava, vec se samo vrati na direktorijum u kom je bio.
    Nije mi jasno, u pocetku teksta programa postoji neka komanda #include<stdio.h>
    objasnjava se u knjizi o heder fajlovima sa ekstenzijom .h, ali mi to nije jasno, da li ja treba da sam da otvorim takav fajl na koji cu se pozivati u programu ili sta vec treba da uradim, da bih nastavio, koliko-toliko da proucavam knjigu, posto sam stao na samom pocetku, a imam jaku zelju da ucim...

    Hvala vam unapred za svaki savet!
    Zasto ne prevuces neki program koji ima graficko okruzenje?
    Ima ih raznih... Ja sam jedno vreme koristila dev C++ (za pocetak je ok, ali za kasnije ti ga ne preporucujem jer kompajler za neke bibliotecke f-je brljavi), imas i microsoftov visual c/c++ (takodje besplatan i mnogo bolji od gore pomenutog dev c++).

    Naredba #include <stdio.h> je pretprocesorska direktiva koja sluzi da ukljuci podatke iz datoteke stdio.h u kojoj se nalaze osnovne f-je za standardni ulaz/izlaz!

    Takodje pomocu include-a mozes ukljucivati razne biblioteke npr. math.h u kojoj se nalaze osnovne matematicke f-je (tipa sin,koren,eksponencijalna f-ja...),zatim string.h-f-je za rad sa stringovima itd.
    A sto se tice ucenja C-a pogledaj i ovo http://www.matf.bg.ac.yu/~jtomasevic/courses/prog0708/vezbe.htm, mislim da ce ti biti od koristi i pokusaj da na netu nadjes elektronsko izdanje(ili je kupi,knjiga je odlicna) knjige Programski jezik C(Autori: Kernigen i Rici;Cetovo izdanje)!

    Ako treba jos nesto slobodno pitaj!
    Poslednji put ažurirao/la spuzvica : 08.04.2009. u 16:55

  24. #24
    Početnik
    Učlanjen
    12.04.2008.
    Pol
    ženski
    Poruke
    40
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Re: C почетник - текстуална променљива или шта је већ

    Citat Original postavio d_knez Pogledaj poruku
    Samo char promenljivu konvertujes u int i to dodelis nekoj drugoj promenljivoj tipa int:
    ime_int_promenljive=(int)ime_char_promenljive;
    Pa koliko ja znam cak ne mora ni da ga kastuje dovoljno je napisati printf("%d",c); gde je c promenljiva tipa char!
    A moze i da se dodeli promenljivoj tipa int i to bez cast opratora jer su u c-u ovi tipovi promenljivih saglasni
    Poslednji put ažurirao/la spuzvica : 08.04.2009. u 16:50

Slične teme

  1. Апсолутни почетник
    Autor Angel of Death u forumu Programiranje
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 18.06.2005., 19:20

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •