Slovenija čini uslugu Hrvatima !!

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Premijer Slovenije Borut Pahor smatra da bi odnosi Ljubljane i Zagreba bili dodatno pogoršani da njegova zemlja nije blokirala priključenje Hrvatske EU

image.jpg




Odluka Slovenaca da blokiraju pregovore Hrvatske o pristupanju EU zbog nerešenih pitanja oko granice na moru i oko kopnene granice na Muri slovenačka vlada smatra uslugom svojim komšijama! Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je, naime, da bi u suprotnom dve zemlje dodatno pogoršale svoje odnose?!
Kukavičje jaje u EU

Slovenački postupak, međutim, nije naišao na odobrenje EU. Bečki dnevnik „Viner cajtung" ocenio je da je prijemom Slovenije u članstvo Evropska unija očigledno unela „kukavičje jaje" u zajedničko gnezdo.
- EU je zapadnom Balkanu 2003. dala garancije za prijem u članstvo, a pet godina kasnije bilans na putu ka EU i sveobuhvatnoj stabilizaciji regiona je otrežnjujući. Cilj pune integracije u evroatlantske strukture, članstvo u NATO i EU do sada je postigla samo Slovenija - konstatuje list, i ističe da sada Slovenija čini ono što se od nje nije očekivalo.


Predsednik vlade Slovenije kaže da je odluka o blokadi pristupa Hrvatske EU bila neizbežna i da predstavlja zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.
- Da nismo tako postupili, verovatno bi došlo do referenduma o ulasku Hrvatske u EU, s unapred poznatim ishodom. Time bi slovenačka vlada bila saterana u ćošak, jer prema zakonu o referendumu godinu dana ne bi mogla da menja tu odluku, a to bi zatrovalo odnose s Hrvatskom - naveo je Pahor, i dodao da odlukom Slovenije sada imaju samo zaplet, koji i ne mora da bude tako težak ako Hrvatska bude spremna na rešenje.
Prema Pahorovim rečima, on nema ništa protiv da se sastane sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, ali smatra da je njegovo insistiranje da tom razgovoru prisustvuje i neko iz EU paradoksalno.
- Sad, kad je stvorena prilika da problem počne da se rešava bilateralno, traži se prisustvo trećeg. To je paradoksalno, ali ću ostati otvoren za različite inicijative ako hrvatska strana javno ne bude previše isticala formu i protokol - rekao je Pahor, i ponovio da neće odustajati od zahteva da Hrvatska dokaže da ne prejudicira granicu između dve države.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=54291

Slovenci su carevi.:rotf::hahaha:
Brane svoju teritoriju i čine uslugu komšijama.z:dm3:
 
Pa Hrvatima je svakako usluga da ne ulaze u EU dok za to ne budu strukturalno, zakonodavno, ekonomski i pre svega duhovno spremni, a Slovenci im pravilno ukazuju na to da jos nisu spremni.

Kada dostignu sve ove standarde onda ce im ionako biti svejedno da li su u EU, i to ce biti pravi momenat za akcesiju. Slovenci ce im svakako pomoci u dostizanju ovih standarda ukazivanjem na eventualne greske u procesu.

Hrvati treba hvala da im kazu. Medjutim, Hrvati su uvek bili nezahvalni.
 
Moj trenutno najomiljeniji političar.

Borut Pahor (2.11. 1963, Postojna) je slovenski levičarski političar koji trenutno vodi stranku Socijalnih demokrata čiji je zastupnik u Evropskom parlamentu.

Rođen je u Postojni, koja je tada bila dio SR Slovenije u sastavu bivše Jugoslavije. Djetinjstvo je proveo u Šempeteru na granici s Italijom. Srednju školu je završio u Novoj Gorici i 1983. upisao Univerzitet Ljubljana gdje je 1987. diplomirao politologiju, a za diplomski rad dobio Prešernovu nagradu.

Za vrijeme studija je postao član SKJ, odnosno njene republičke organizacije ZKS. Tamo je postao zagovornik reformističkog krila pod Milanom Kučanom. Na prvim višestranačkim izborima je kao kandidat ZKS izabran u slovenski parlament gdje je ostao do 2004. godine. Godine 1997. je došao na čelo Združene liste socijalnih demokrata zalažući se za platformu Trećeg puta.
 

Back
Top