Православни погледи на календарску реформу
Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 166

Tema: Православни погледи на календарску реформу

 1. #1
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Православни погледи на календарску реформу

  Отварам ову тему као spin-off теме "Julijanski ili Gregorijanski kalendar koji je bolji?" (ЛИНК) како би се на њој писало о погледима Српске православне цркве и осталих Помесних православних цркви на јулијански календар и његову реформу са стране црквене догматике и евентуалних мистичних разлога, а горња тема растеретила од мистике, оптужби за хуљење и бацања анатема и вратила се на астрономско-датумску расправу у контексу Цркве као такве, а не само православних и/или зилотских погледа на исту, који су већ почели да замарају остале учеснике на њој.

  . . .

  Овде желим да објавим ауторски текст патријарха Павла о проблематици календара, у којем управо говори о погледу Православне цркве на исту, молим за само мало стрпљења за то.
  Poslednji put ažurirao/la Bogart : 21.12.2008. u 16:29 2. #2
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Молим све заинтересоване са претходне теме, а у контексту верских погледа православља према реформи, да прочитају овај текст:


  Ауторски текст патријарха српског господина Павла
  објављен 27.јануар 2003.

  Његова светост ПАТРИЈАРХ Павле, специјално за читаоце "Вести"

  КАКО СУ НЕКЕ ЦРКВЕ ПРЕШЛЕ НА НОВО, А ДРУГЕ ОСТАЛЕ ПРИ СТАРОМ РАЧУНАЊУ ВРЕМЕНА

  КАЛЕНДАР ПОСВАЂАО ПРАВОСЛАВНЕ

  Још стари Египћани по водостају Нила увидели да година траје нешто дуже од 365 дана. Важно да Васкрс не падне пре пролећне равнодневице, нити заједно са старозаветном Пасхом. Неуспео покушај са досад најпрецизнијим календаром др Милутина Миланковића. Питање календара биће тема будућег Великог Сабора православне цркве

  Питање рачунања времена, трајање годишњих доба, свршетка старе и почетка нове године јавило се пред људима врло рано, особито како се културно и друштвено уздизало; настајале су обавезе, дужности и односи са друством и властима.

  У Египту, поред тога потребно је било знати кад ће доћи до годишњег изливања реке Нила, од чега је зависила плодност и целокупни живот Египћана. Наиме, кад се река повуче у корито, остајао је плодни муљ, хумус, у који се могло одмах сејати, посејано брзо никне и доноси род по две-три жетве. Али је хумус прекрио све међе, границе које је ција њива. Отуд је настала потреба знања геометрије, земљомерства и геодезије.

  Рано се уочило да од једног до другог изливања реке прође време од 365 дана. Али током посматрања кроз дужи низ година, видело се да редовна годишња поплава Нила бива све доцније. Свештеници, који су се бавили тим питањем, закључише да је то стога што година траје несто дуже од 365 дана. Прецизнијим рачунањем, дођоше до закључка да та дужина износи шест часова. Године 238. пре Христа, у Канопи, предграђу Александрије, свештеници објавише Канопски едикт, да убудуће свака четврта година треба да буде преступна, са 366 дана, и тако ће се усагласити календар и стварност изливања Нила.

  Кад је својим војним победама цар Јулије Цезар осигурао мир Римском царству одлучи се да изнутра уреди државу, те поред другог да уведе јединствени календар, уместо мноштва календара појединих градова и провинција царства. Посао око тога повери једном египатском научнику, који на основу Канопског едикта устроји календар да је свака четврта година преступна. Поред тога, тај календар, доцније назван јулијански, место дотадашњег римског почињања Нове године у марту, отпочињао ју је 1. септембром. У XVIII веку усвојено је да Нова година почиње 1. јануаром, како бива и сада.
  "Кад је својим војним победама, цар Јулије Цезар, осигурао мир Римском царству, одлучи се да изнутра уреди државу, те поред другог да уведе јединствени календар, уместо мноштва календара појединих градова и провинција."

  Хришћанска црква добивши слободу, прихватила је календар који је био у општој употреби са почетком индикта, тј. Нове године, 1. септембра, што је у црквеном погледу у вазности и данас.

  Но за Цркву је од особитог значаја питање празновања највећег празника, Васкрса. У том погледу од почетка су биле две праксе: Малоазијски хришћани су празновали Васкрс 14. дана јеврејског месеца Нисана, у било који би дан седмице то пало. На Западу, пак, Васкрс је празнован у то време, али увек у недељни дан. Тако су једни били у радости Васкрса, а други још у посту и жалости.

  Да би овај највећи празник сви хришћани празновали у исто време, Први васељенски сабор, 325. године одреди да све Цркве славе Васкрс у први недељни дан после пролећне равнодневице и после пуног месеца.

  Свакако, пошто је у то време био у важности јулијански календар, да је пролећна равнодневица падала 21. марта. Сабор није поменуо никакав календар, него догађаје у васиони: равнодневицу, пун месец и недељни дан. Још је одредио да датум Васкрса, и празника зависних од њега, израчунава, у то најупућенија, Александријска црква и на време обавештава остале. Но како је при ондашњим комуникацијама било тешко да на време стигне вест о томе у удаљене крајеве од Александрије, дошло се временом до практичнијег начина да се то омогући, тако да се за више година унапред израчунају подаци о Васкрсу, представе прегледно у виду таблице и доставе предстојатељима Цркава. Такву је "Пасхалну таблицу" 385. године саставио Теофило Александријски за 40 година, а ову Свети Кирило Александријски допунио за период од 95 година. Несто доцније, учени египатски монах Анијан израдио је "велики пасхални индиктион", који у току 532 године износи све датума Васкрса за сваку од тих година. Кад се заврши цео циклус, почиње се из почетка. У VI веку тај индиктион допунио је римски монах Дионисије Мали, и он се и сада штампа на крају Црквеног Типика.

  Током низа година, видело се да календар заостаје за стварношћу равнодневице због тога што тропска година не траје 365 дана и шест сати, него неколико минута и секунди мање. То, пак, за 128 година начини задоцњење за цео један дан.

  Наведена нетачност јулијанског календара уочена је у православној цркви одавно, те се са више страна тражила његова исправка. На једну такву представку, крајем XIV века, цариградски ПАТРИЈАРХ одговори да поједине аутокефалне цркве не би примиле ову исправку, те бисмо поново досли до разлике у празновању Васкрса. Остало се на томе да се на то питање добро образложено потражи мишљење свију помесних цркава.

  Нажалост, настаје турско ропство, са многим тешкоћама: Како Црква да опстане у условима ропства? Те муке потискоше устрану не само питање календара, него и многа друга, до бољих услова и могућности.
  "Папа Григорије XIII одреди једну комисију стручњака са наредбом да саставе календар који ће уклонити насталу непрецизност календара од 10 дана."


  Питање исправке календара, јављало се више пута и у римокатоличкој цркви. Кад се проблем протестантизма донекле смирио крајем XVI века, а доцњење календарске од стварне равнодневице порасло на 10 дана, папа Григорије XIII одреди једну комисију стручњака са наредбом да саставе календар који ће насталу разлику од 10 дана уклонити, а смањењем броја преступних година учинити да разлика од једног дана настане тек после 3.300 година. Својом булом, папа Григорије нареди да се нови календар (доцније, по њему назван Григоријански) уведе у живот и оних 10 дана задоцњења да се изоставе, тако да после 4. октобра 1582. године буде одмах 15. октобар. Календар је те године уведен у пет европских земаља, а доцније и у другим.

  Исти папа упути 1583. године посланство и писмо ПАТРИЈАРХУ цариградском Јеремији II да прихвати нови календар. Но синодска одлука, коју је поред ПАТРИЈАРХА Јеремије потписао и александријски ПАТРИЈАРХ Силвестар, одбије овај позив углавном због питања празновања Васкрса. По овом новом календару, наиме, може да се Васкрс празнује пре равнодневице заједно са Јеврејском Пасхом, што је канонским прописима забрањено, и зато православним неприхватљиво.

  Али тиме у Православној Цркви није престајало осећање потребе исправке Јулијанског календара, у јасно одреденом циљу, што тачнијег празновања Васкрса према одлуци Првог васељенског сабора и других канонских прописа. Почетком XX века, 1902. године, цариградски ПАТРИЈАРХ Јоаким III обрати се посланицом свима аутокефалним црквама да се о питању календара, међу собом договоре и објасне. У својим писменим представкама, поједине цркве су већином изнеле бојазан да би ове промене, код неупућених верника изазвале велике недоумице и реаговања, што би угрозило дотадашње јединство у празновању Васкрса.

  Међутим, после I светског рата поједине православне земље, које су дотле и у грађанској области држале стари јулијански календар, пређу на нови григоријански, што питање календара учини још акутнијим. Због тога је 1923. године сазван у Цариграду свеправославни конгрес на коме су Српску цркву представљали митрополит црногорско-приморски др Гаврило Дожић и др Милутин Миланковић, професор небеске механике београдског универзитета.

  (Наставак следи...)

 3. #3
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  "Неочекивано, нови архиепископ Атински Хризостом Пападопулос, већ почетком марта 1923. године, износи Сабору грчке јерархије потребу преласка поред државе и цркве на нови календар."

  Учесници Конгреса сагласили су се да 13 дана, колико је јулијански календар задоцнио, свакако треба изоставити. Кад се то учини, једни су сматрали да треба остати при старом календару, други да треба прећи на нови. Но Конгрес одлучи да треба израдити календар који ће бити тачнији и од јулијанског и од григоријанског и који би као такав био прихваћен од свију православних цркава. Тај задатак је поверен професору Миланковићу, који принципе календара изради и поднесе Конгресу. Док јулијански календар задоцњава за један дан сваких 128 година, григоријански за 3.300 година, Миланковићев би задоцнио за један дан тек после више од 43.000 година. Тај календар потпуно осигурава пропис заједничког празновања Новозаветне Пасхе свију православних према одлуци Првог васељенског сабора: после пролећне равнодневице, после пуног месеца и у недељни дан. Не може пасти ни пре равнодневице ни заједно са старозаветном Пасхом (по одлуци Антиохијског сабора из 341. године.

  Све до 1923. године, принцип заједничког прослављања не само Васкрса, него и непокретних празника, био је у важности у целој Православној цркви. Но када је фебруара 1923. године, Грчка држава увела григоријански календар, због потреба грађанских и трговачких веза са иностранством, у Краљевом указу јасно је рецено да у Цркви остаје и даље јулијански календар.

  Неочекивано, нови архиепископ Атински Хризостом Пападопулос, већ почетком марта 1923. године, износи Сабору грчке јерархије потребу преласка поред државе и цркве на нови календар. Сабор одлучи да се о тој ствари треба озбиљно посаветовати са свима аутокефалним православним црквама, особито са цариградском. Ствар је пошла убрзаним током, те децембра исте године Сабор грчке јерархије закључи да за непокретне празнике буде у важности нови, а за покретне остане стари, јулијански календар. Сабор Цариградске цркве са тим предлогом се сагласи 20. јануара 1924. године, и Грчка црква прелази на нови календар прогласивши 10. март 1924. године за 23. март.

  Овакав необично брзи, и потпуно неприпремљени прелаз на нови календар, изазвао је тешки старокалендарски раскол у Грчкој цркви. У раскол су се одвојила три епископа, знатан број свештенства, монаштва и мноштво народа. Основали су заједницу "Правих православних хришћана", како себе називају, имају своје храмове, манастире и управу. Прогласили су не само Грчку цркву отпадницом од православља, него и све православне цркве које су остале при јулијанском календару, али имају канонску и литургијску везу са Грчком и оним црквама које су доцније примиле нови календар.

  Покушај да се овај раскол силом угуши само је још више продубио расцеп између њих и званичне Грчке цркве. И као што бива, ако раскол потраје дуже, да расколници, у циљу одбране постепено оду у крајност, ван православља. Тако су ти старокалендарци дошли до тврдње да Пасхалне таблице потичу од Првог васељенског сабора; да је исти Сабор увео у Цркву јулијански календар; да је равнодневицу везао заувек за 21. март старог календара, што како смо раније јасно изнели, не одговара истини. Идући све даље, старокалендарци-расколници, изделили су се на многе групе, од којих су неке од њих већ стигле у јерес, уносећи велику смутњу међу православне вернике, поред других расколника, сектаната и јеретика. Православна црква схвата потребу ревности за Бога, али зна да је при томе потребно ревновати по разуму (Рим. 10,2). Када је у питању нови календар сачекаће се договор, пре свега, са руском и јерусалимском патријаршијом на Великом Сабору Православне Цркве, посто међу канонским Православним црквама још само ми славимо непокретне верске празнике по старом календару. Иако календар није догма дотиче се јединства свете вере и светог богослужења, што је једнако догматима. И, већа је штета и од догматске разлике, једнострана промена календара, раскидање верског јединства, цепање једне, свете, саборне и апостолске Цркве.

  Поред других, питање календара је тема будућег Великог Сабора православне цркве, те је о њему било речи и на првој предсаборској Конференцији 1977. године. Верујемо да ће Дух Свети руководити рад Отаца на Великом Сабору, те да ће питања која ће се на њему решавати наћи своје право решење.

  Патријарх српски Павле

  (Крај.)

 4. #4
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Дакле, овде видимо да се износе лажне тврдње и да неко лаже говорећи у име Православне цркве, јер из текста видимо:

  1. Јулијански календар је прављен према тропској, а не према сидеричкој години.

  2. Јулијански календар јесте тај који касни.

  3. Никејски сабор није поменуо никакав календар, него се везује за пролећну равнодневицу (у односу на коју је јулијански календар закаснио 13 дана).

  4. У Православној цркви је уочено кашњење календара пре него у Римокатоличкој, и сама Православна црква је започела причу о његовој реформи.

  5. Међу Православним помесним црквама већ дуже од 100 година постоји сагласност да треба избацити 13 сувишних дана, само је постојало двоумљење да ли да се прихвати грегоријанско рачунање преступних година или да се остане при јулијанском.

  6. Од реформе се углавном одустаје због великог броја неупућених људи у Цркви (ово подвлачим као веома битно) који због претеране ревности ту реформу неће моћи да схвате на исправан начин

  7. Миланковићев календар осигурава правила везана за однос Васкрса, равнодневице, пуног месеца и јеврејске Пасхе који је задат на Никејском сабору 325. године.

  8. "Грех" Помесних цркви које су самоиницијативно извршиле реформу је само у томе што нису сачекале да сви заједно то ураде.

  9. Грчки старокалендарци су расколници који прете да прерасту у отворену јерес.

  И ово нису неки моји "богохулни" ставови, него ставови српског патријарха Павла. Толико од мене за сад.

 5. #5
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Е није ни чудо што га многи још за живота зову СВЕТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПАВЛЕ... како је све лепо и искрено објаснио - он је ДОБРОТА У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ... веома Га волим....... и толико ми је жао што је тешко болестан...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Е сад мени НИЈЕ ЈАСНО зашто се у свим причама о календару ИНСИСТИРА на ГРЕГОРИЈАНСКОМ а НЕ НА МИЛАНКОВИЋЕВОМ - КОЈИ ЈЕ ОЧИГЛЕДНО ЈЕДИНИ НАЈБОЉИ !
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Е сад мени НИЈЕ ЈАСНО зашто се у свим причама о календару ИНСИСТИРА на ГРЕГОРИЈАНСКОМ а НЕ НА МИЛАНКОВИЋЕВОМ - КОЈИ ЈЕ ОЧИГЛЕДНО ЈЕДИНИ НАЈБОЉИ !
  Zato što je gregorijanski najrašireniji?

 8. #8
  Poznat Sergian (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.399
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Обавештавам вас да је Срђан ухваћен у вишеструкој лажи по питању представљања погледа Православне цркве на календаристику. На теми "Православни погледи на календарску реформу" (ЛИНК) сам пренео ауторски текст патријарха Павла, одн. да будем званичан: Његове Светости патријарха српског господина Павла, по питању реформе календара у којем се види да:

  1. Јулијански календар није прављен према сидеричкој, него према тропској години. Дакле, Срђан не говори истину како од самог почетка понављам;

  2. Јулијански календар јесте тај који касни, а не грегоријански тај који "жури", како тврди Срђан;

  3. Никејски сабор није поменуо никакав календар, него се везује за пролећну равнодневицу, а није везан за јулијански календар као такав, што тврди Срђан (патријарх чак помиње да има и оних који тврде оно што Срђан овде понавља, и за њих каже да "њихове приче не одговарају истини");

  5. У Православној цркви је уочено кашњење календара пре него у Римокатоличкој, и сама Православна црква је започела причу о његовој реформи, а не да је она код православаца почела "под притиском нео-језуита", како тврди Срђан.

  5. Међу Православним помесним црквама већ дуже од 100 година постоји сагласност да треба избацити 13 сувишних дана, само је постојало двоумљење да ли да се прихвати грегоријанско рачунање преступних година или да се остане при јулијанском, дакле опет супротно ономе што овде говори Срђан;

  6. Од реформе се углавном одустаје због великог броја неупућених људи у Цркви (ово подвлачим као веома битно) који због претеране ревности ту реформу неће моћи да схвате на исправан начин, а што личи као да је писано управо за Срђана;

  7. Миланковићев календар осигурава правила везана за однос Васкрса, равнодневице, пуног месеца и јеврејске Пасхе који је задат на Никејском сабору 325. године, а не као што тврди Срђан, да се његовим "богохулним" календаром тај однос ремети;

  8. "Грех" Помесних цркви које су самоиницијативно извршиле реформу је само у томе што нису сачекале да сви заједно то ураде, а не зато што су је извршиле, као што говори Срђан;

  9. Грчки старокалендарци су расколници који прете да прерасту у отворену јерес, а не "браниоци православља", како говори Срђан, оптужујући све који се не слажу са њим да су "расколници", да "смрде" или шта већ.

  И ово набројано нису неки моји "богохулни" ставови, него ставови српског патријарха Павла, а - гле чуда - управо их ја понављам на овој теми још од њене прве странице. Да не кажем баш "Јесам ли вам рекао?", није то толико ни битно, али то је управо оно о чему сам говорио, да на оваквим темама треба укључити мозак, а искључити але и бауке, клетве и анатеме.
  Управо си ти Богартице ухваћена у мноштву лажи а сада и у овој. Прво кажеш:
  по питању представљања погледа Православне цркве на календаристику.
  а онда ово:
  сам пренео ауторски текст патријарха Павла
  . Дакле, то је прва лаж. Јер, то није став Православне Цркве о календару већ појединачни став једног екуменистичког (јеретичког) Патријарха. Није он једини коме се ставови разликују од званичног става древне Цркве Христове. Било је још разних отпадника од Цркве током историје. Такође, он има и других погрешних (тј.неправославних) ставова...

  1. јулијански календар јесте прављен на основу сидеричке а не на основу тропске године. А твоја је друга лаж, као и Патријархова.

  2. јулијански календар нити касни нити жури а грегоријански је поранио (до сада за 13 дана). А твоја је управо трећа лаж, као и Патријархова.

  3. Никејски Сабор јесте поменуо и календар али не по тој речи већ по речи "месецослов". То је касније на Саборима потврђено. А за пролећну равнодневницу је везано Пасхално правило. А твоја је баш четврта лаж као и Патријархова.

  4. У Православној Цркви су проблеми децималног броја у трајању сидеричке године решени додавањем још једног дана сваке четврте године а не да је потрбна целокупна реформа календара. А твоја је пета лаж, као и Патријархова.

  5. Међу православним помесним Црквама је почело да се разматра о реформи календара око 1920.године када су те Цркве већ биле на путу отпадништва у односу на древно учење Цркве Христове. А то су потврдили већ наредних година и деценија. Дакле, више нису то православне Цркве, већ јеретичке заједнице. Супротно твојој лажи, шестој као и Патријарховој.

  6. Од реформе се одустало (између осталог) јер су се реформатори уплашили истине, мислили су да ће моћи да је тако лако искриве. Е ово није лаж, већ могућ разлог.

  7. Миланковићев календар управо ремети Пасхално правило (што се може видети из пасхалних таблица) где се више пута Васкрс слави са јеврејском Пасхом. А то подлеже анатеми од Духа Светога. Насупрот твојим лажима...седмој као и Патријарховој.

  8. Грех помесних Цркава је у томе што су извршиле реформу календара а не што нису сви заједно то учинили. Него, зар ти не рече да не браниш григоријански календар већ само Миланковићев? А овде и даље се грчевито бориш за григоријански. Насупрот осмој твојој лажи, као и Патријарховој.

  9. Грчки старокалендарци су поступили исправно што су сачували вековни календар који је Црква поштовала вековима. А друга је ствар што су неки од њих отишли у раскол (или у јерес) из сасвим других предањских питања.

  И то јесу ставови Патријарха Павла али не (у већини) ставови древне Цркве Христове и Светих Отаца (прослављених Моштима).

  Међутим, Богартица је заборавила да нешто друго истакне из овог писанија од Патријарха Павла а то је следеће:
  Иако календар није догма дотиче се јединства свете вере и светог богослужења, што је једнако догматима. И, већа је штета и од догматске разлике, једнострана промена календара, раскидање верског јединства, цепање једне, свете, саборне и апостолске Цркве.
  Е у овом делу Патријарх Павле показује (по ко зна који пут) своју контрадикторност. Наиме, он током текста све време хоће да каже да неки нови Васељенски Сабор треба да се састане и да тако одлучи о промени календара. Међутим, Васељенски Сабор је већ био (у Никеји 325.године) и ставио тачку на ово питање. Касније су остали православни Сабори могли само да потврде ту одлуку са Првог Васељенског Сабора што су и чинили.
  Ипак, ово је најзанимљиве од Патријарха Павла: "Иако календар није догма дотиче се јединства свете вере и светог богослужења, што је једнако догматима" . Дакле, Патријарх је бар овде искрен. Он признаје да то јесте једнако догматима а сви знамо да ако је нешто "једнако догматима" се не може више мењати. Сама реч "догмат" значи "непоколебив".
  Дакле: нема мењања.
  Богартица се мени ругала (а и још неки) како календар "нема никакве везе са црквеном догматиком" а Црква јасно учи да има везе са догматиком.
  А сада и Патријарх Павле то признаје, па се онда питам: ако је календар једнак догматима (а јесте), онда нема расправе о било каквој врсти реформе јулијанског календара!
  Ту је Патријарх конфузан и контрадикторан тотално. А и наша Богартица, такође...
  .
  Poslednji put ažurirao/la Sergian : 21.12.2008. u 18:32

 9. #9
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Zato što je gregorijanski najrašireniji?
  A prakticno su identicni do 2800 godine
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 10. #10
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Zabrojao si se
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 11. #11
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Oćemo Gregorijanski kalendar u SPC!

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  [/U]. Сама реч "догмат" значи "непоколебив".
  Дакле: нема мењања.

  .
  To je kao kada tovarno magare ide istim putem ceo svoji zivot vodjeno rukom vlasnika i ne pita se da li bi neki drugi put bio bolji.

 13. #13
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Чекај, Еремита, да ли се ти сада спрдаш или стварно мртав-озбиљан постављаш овакво питање:

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Е сад мени НИЈЕ ЈАСНО зашто се у свим причама о календару ИНСИСТИРА на ГРЕГОРИЈАНСКОМ а НЕ НА МИЛАНКОВИЋЕВОМ - КОЈИ ЈЕ ОЧИГЛЕДНО ЈЕДИНИ НАЈБОЉИ !
  Мислим, немојмо бити неозбиљни. Десет пута у десет различитих контекста утврдимо сличности и разлике календара и ти на крају овако нешто питаш?

 14. #14
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Е није ни чудо што га многи још за живота зову СВЕТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПАВЛЕ... како је све лепо и искрено објаснио - он је ДОБРОТА У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ... веома Га волим....... и толико ми је жао што је тешко болестан...
  Е видиш, тај свети патријарх Павле говори исто што и на овим темама несвети "атеиста" Богарт.

 15. #15
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Срђане, хвала ти што износиш да у свих тих 9 тачака где су показане твоје неистините и нетачне тврдње, заправо лажемо и ја и патријарх Павле.

 16. #16
  Poznat Sergian (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.399
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Срђане, хвала ти што износиш да у свих тих 9 тачака где су показане твоје неистините и нетачне тврдње, заправо лажемо и ја и патријарх Павле.
  Нажалост, ставови Патријарха Павла у већини случајева су сасвим супротни учењу и ставовима Цркве Христове од Духа Светога. То је факат.

 17. #17
  Poznat Sergian (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.399
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Е видиш, тај свети патријарх Павле говори исто што и на овим темама несвети "атеиста" Богарт.
  Како смо доказали, Патријарх Павле није тврдио да древни (светоотачки) "календар нема везе са црквеном догматиком" већ напротив: да је то једнако догматима. А Богартица се овоме руга још увек...

 18. #18
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  Нажалост, ставови Патријарха Павла у већини случајева су сасвим супротни учењу и ставовима Цркве Христове од Духа Светога. То је факат.
  Факат је да ти ниси православац него неки секташ и затуцани фанатик, да се подједнако не разумеш у календаристику као и у православље, и да би требало да престанеш да се лажно представљаш.

 19. #19
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  Како смо доказали, Патријарх Павле није тврдио да древни (светоотачки) "календар нема везе са црквеном догматиком" већ напротив: да је то једнако догматима. А Богартица се овоме руга још увек...
  Аргументи су ти јаки као и "духовитост".

  Лажни православац ухваћен у лажи... иди продај маглу неком другом.

 20. #20
  Poznat Sergian (avatar)
  Učlanjen
  28.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.399
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  148

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Факат је да ти ниси православац него неки секташ и затуцани фанатик, да се подједнако не разумеш у календаристику као и у православље, и да би требало да престанеш да се лажно представљаш.
  Управо супротно. Ти си затуцана јер се противиш Духу Светоме.

 21. #21
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  Управо супротно. Ти си затуцана јер се противиш Духу Светоме.
  Ajoj ovaj komentar je bozanstven
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 22. #22
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Sergian Pogledaj poruku
  Управо супротно. Ти си затуцана јер се противиш Духу Светоме.
  Каже човек који тврди да је јулијански календар прављен по сидеричкој години, а да је патријарх Павле расколник и лажов!

  И који ми се упорно обраћа у женском роду. Срце моје паметно!


 23. #23
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Zabrojao si se
  Нисам... Грешка у куцању.

 24. #24
  Poznat Bogart (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  mašala!
  Poruke
  9.645
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Ajoj ovaj komentar je bozanstven
  Па, видиш о каквом се "неуком човеку са вишком упорности" ради.

 25. #25
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Православни погледи на календарску реформу

  Citat Original postavio Bogart Pogledaj poruku
  Нисам... Грешка у куцању.
  Ne ti, Sergian kad je brojao Patrijarhove i tvoje grehe - dva puta ima "treci greh"
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Православни видео
  Autor b.brdo u forumu Religija
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 09.09.2011., 08:33
 2. Православни су католици?
  Autor ivan_andj u forumu Religija
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 08.08.2011., 12:44
 3. Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 23.03.2009., 15:21
 4. Православни кутак
  Autor acry u forumu Religija
  Odgovora: 59
  Poslednja poruka: 25.02.2009., 14:09

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •