Rusi će možda doći, ali na kukovo leto
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Rusi će možda doći, ali na kukovo leto

 1. #1
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  68

  Thumbs up Rusi će možda doći, ali na kukovo leto

  Istorija... ... Prvi put u javnosti lične zabeleške i dnevnik kralja Petra I Karađorđevića  Kako je na demokratiju kroz duhovitost gledao najdemokratskiji kralj Petar I Karađorđević, ali i kako se posle jednog veka njegove opaske čine stvarnim u današnjoj Srbiji

  Petar I Karađorđević, knez, a kasnije kralj Srbije, rođen 1844. godine, umro 1921. godine, ostao je poznat u srpskom narodu kao izuzetan vladar, najdemokratskiji kralj i pre svega kao izuzetan čovek „narodni". Sa suprugom Zorkom, ćerkom knjaza crnogorskog Nikole I Petrovića, izrodio je petoro dece: sinove Aleksandra, Đorđa i Andreja i kćeri Jelenu i Milenu. Voždov unuk, sin kneza Aleksandra, na presto je došao zahvaljujući majskom prevratu i Apisovoj organizaciji 1903. godine.

  Bio je izuzetan. I kao vladar i kao čovek. Cenio je vojnike, uvek je u ratu bio sa njima u rovu, zajedno se povlačio kroz gudure albanskih planina, pratio njihov oporavak i žudeo za oslobođenjem Srbije od austrougarskih i nemačkih snaga. Konačan mir našao je u Topoli, na Oplencu, gde je za života podigao svoju zadužbinu.

  Malo je poznato da je kralj Petar vodio svoje zabeleške, jednu vrstu dnevnika od kojih se u depou Zadužbine čuvaju dve sveske, tvrdih korica. Tu je Petar svakodnevno zapisivao događaje, ljude, šta je radio, koliko je para potrošio. Sve uredno i krajnje pedantno. Kao da je znao da će to ugledati svetlo dana. I zahvaljujući razumevanju ljudi u Zadužbini, istoričari, a posebno javnost, nisu uskraćeni za ove rukopise.

  Odmah po dolasku na srpski presto, knez Petar je rešio da Srbiji i srpskom narodu daruje jedan pravi - demokratski ustav. U tu svrhu uzeo je da pročita Ustav Kneževine Srbije iz vremena dinastije Obrenovića - Milana i kralja Aleksandra. Analizirajući pojedine članove svojom rukom je dopisivao određena svoja razmišljanja, koja su ponekad bila duhovita, ali iznad svega i tačna. Neka danas deluju proročanski.

  U članu 48 Obrenovićevog ustava stoji: „Kralj daje zakonom ustanovljene ordene i druga odličja." Petar je dopisao: Kelnerima i portirima.

  Član 49: Kralj ima pravo kovanja novca prema zakonu. Kralj Petar (tada je bio knez) dopisao je: „Ali zlato meće u svoj džep."

  U članu 51 stoji napisano: „Kralj ima pravo pomilovanja u krivičnim delima." Petar je dopisao: „Naročito za rafinirane lopove." Izgleda da je video u daljinu, u godine koje će doći.

  U članu 52 je zapisano: „Kralj zastupa zemlju u svim odnosima sa stranim državama." Petar je dopisao: „Naročito kad mu treba para, drugim rečima po ćefu..."

  U članu 53 piše: „Kralj stalno stanuje u zemlji." Petar je dopisao: „Dok ga ne najure..." Dalje stoji: „Kad bi kralj, po potrebi, otišao za neko vreme iz zemlje...", knez Petar je dopisao: „Srećan mu put bio..."

  Analizirajući sve napomene kralja Petra, evidentno je jedno: Petar nije želeo da novi ustav bude kao u dinastičkoj kući Obrenovića, ali je ujedno i želeo da novi ustav onemogući da vladari budu ti koji će biti maltene bogom dani, imati pravo da nemilice troše novac iz državne kase i ponašaju se kako hoće. On to niti je hteo, niti želeo, a na ovaj način želeo je da i svoje naslednike nauči kako da u budućnosti vladaju.

  Kralj Petar i Karađorđević, pored svoje izuzetne prisnosti sa narodom, sa vojnicima, seljacima, vodio je i izuzetno pedantno dnevnik. Posebno su značajne stranice iz perioda povlačenja preko Kosova i Metohije prema albanskim gudurama i dalje prema Grčkoj. Iz ovog dnevnika ekskluzivno za javnost objavljujemo nekoliko stranica izvorno:

  „Priština, 8. novembar - Slava Saborna

  Prištinskoj crkvi 20+40+40+100 dinara

  pukovniku za kujnu________200 din.

  Nered u kolonama u varoši, policija ništa ne valja, i ona sama da drži nered. U crkvi danas vladika da je došao da bar prisustvuje bogosluženju, on je blamirao svojim odsustvom. Sramota da je odsustvovao bogosluženju jedan vladika, i to u Prištini. Mrski vladika, zato je samo bik.

  Novosti državne ne javiše. Svi se žale na bekstva. Jučerašnjim danom i noćas imali smo na hiljade bekstava!

  - Sva vojska povlači se. Jurišić po podne došao, a u 5 bio kod mene, moli da sutra rano pođem za Prizren. On moli da preko severa napustimo Prištinu. Joca Jovanović, ex građevine bio da poželi srećan put, on je rešio da ostane sa porodicom ovde i sačeka neprijatelja.

  18.00 - dao pukovniku Borislavu da da svešteniku 300 dinara kao pomoć što je ostao sa tri sina iz Kruševca bez pare i moli za najmanju pomoć". Sa strane Petar dopisao: „Đukanović od danas u službi kod mene."

  „Prizren 9. Pošli iz Prištine, došli preko Štimlja... kod Gojkovića, tu našli Rašića i Viktorovića, pošli na pozicije, kod Sojeva I br. V prekobrojnog puka i 1 već zaplenjenu austrijsku bateriju na koti 533 tačno kod sela Sojeva. Zatim I prekobrojni puk na kotu 587 severoistočno od sela Ribe. Vratili se automobilom sa Gojkovićem, Rašićem i stigli preko Štimlja u Prizren u 15.50, srećan, Drvarević trgovac.

  - Nasljednik došao oko 7/19 veče."

  Sa strane dopisao: „Razno - pranje rublja = 6.

  Poslao u Prištini = 45"

  „Prizren 11. Razgledao grad na bregu i crkvu svetog Spasa, sad grad Dušanov. Užasan strm put do grada. Tamo lep pogled na varoš, dosta nečistu i kuće zbijene jedna do druge i nad drugom, ulice uzane i kaldrma, da te bog sačuva: prava turska varoš.

  - Dobili izveštaj da i Francuzi vraćaju Solun, bojeći se da je Grci ne napadnu. A Rusi se još koncentrišu i nema nade da će skoro poći napred. Možda na kukovo leto.

  - Jadna Srbijo na koga si polagala! Stara srpska poslovica: ‘Use i u svoje kljuse' na nikog više i nikad. Bar da nam nijesu obećavali sami. Mi im tražili nismo, ali smo im ludo poverovali. Ali, Majko Srbijo, tvoj te Bog čuva i neće dozvoliti da tako hrabar i velikodušan narod propada, krivicom kako zvani tako i nezvani prijatelja."


  Na osnovu ovih nekoliko stranica beleški starog kralja Petra I može se zaključiti koliki je vizionar bio, kakva ličnost i koliko je dalekosežno video. Čak i u najtežim trenucima nije ga ostavljala duhovitost. Posebno je zanimljivo kakvu je brigu vodio o novcu. Na tome bi mu svi mogli pozavideti i od njega učiti.

  A zanimljivost koju je reporteru našeg lista ispričao Miladin Gavrilović, upravnik Zadužbine Petra I na Oplencu, još više odslikava ličnost kraljevu: Kada je uradio testament na kraju istog je dopisao: „Svom posilnom Zdravku ostavljam 5.000". Čak i pred kraj svog života nije zaboravio svog vernog pratioca. A dok je iz svoje kućice na Oplencu gledao kako se gradi njegova zadužbina, došao bi mu posilni Zdravko i zapitao ga: „Vaše visočanstvo, šta ćete za ručak?" Kralj bi pogledao kroz prozor i videvši da se za radnike koji rade na crkvi u velikom kazanu kuva pasulj, pokazao Zdravku prstom i rekao: „Ono što i oni jedu".

  Bio je velikan srpske istorije, mudar, čestit i pre svega narodni kralj. Veliki čika Pera - Oslobodilac.
  http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=54101&sectionId=63
  Poslednji put ažurirao/la Karamazov : 21.12.2008. u 02:06
  Postoje 2 vrste ljudi:oni koji se suocavaju sa problemom i oni koji se skrivaju. Skrivanje je bolje. 2. #2
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Rusi će možda doći, ali na kukovo leto

  Izgleda da je kralj jos onda skapirao da nam niko na belom svetu nije veci prijatelj nego sto smo samima sebi. Na zaprepascenje mnogih- cak ni Rusija.
  Postoje 2 vrste ljudi:oni koji se suocavaju sa problemom i oni koji se skrivaju. Skrivanje je bolje.

 3. #3
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Rusi će možda doći, ali na kukovo leto

  verujem da je Pera isto tako negde izvalio ko iz topa-Djindjic,demokratska
  trenutak spiritualnog prostorno vremenskog providjenja
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

Slične teme

 1. Novi juli, novo leto, e pa...srecno novo leto!
  Autor @ prof.Grof u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 13.01.2009., 23:45
 2. Rusi preuzimaju Bor..... mozda.....
  Autor gost 47473 u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 08.04.2008., 17:51
 3. Mozda nista, mozda kraj sveta
  Autor Hammerhead u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 26.10.2007., 15:14
 4. Mali zeleni možda i postoje (možda samo mi ne znamo)
  Autor Milica Mandić u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 163
  Poslednja poruka: 26.06.2006., 20:11
 5. mozda bi nekog zanimalo jer ide leto
  Autor mr. u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 02.06.2004., 16:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •