http://64.233.183.132/search?q=cache...n&ct=clnk&cd=5
Grupa Albanaca iz Crne Gore, uhapšena u septembru, trebalo je da se poveže s bivšim pripadnicima OVK, tvrde u Crnoj Gori.

Ta grupa htela je da organizuje terorističke akcije na crnogorskoj teritoriji, saopštila je vrhovna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica. Ona tvrdi da su Albanci iz oblasti Tuzi, kod Podgorice, formirali organizaciju Pokret za ostvarivanje prava Albanaca u Crnoj Gori i da su prve terorističke akcije planirala za noć između 9. i 10. septembra, kada su u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori.

Policija Crne Gore je u noći između 9. i 10. septembra uhapsila 17 Albanaca zbog sumnje da su odgovorni za udruživanje radi protivustavne delatnosti.

Vesna Medenica je navela da se ta organizacija dogovorila s bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova o upadu u Crnu Goru i o akcijama na području Tuza i Malesije.

Teroristička grupa je planirala da prvim akcijama na Karabuškom polju, na obalama reke Cijevne, zastraši nealbansko stanovništvo i zauzme objekte od vitalnog značaja na području Tuza, navela je Vesna Medenica.

Organizacija je, kako se dodaje, intenzivnim komunikacijama na prostoru Malesije, Albanije i Kosova istrajavala u nameri i, uz finansijsku pomoć dijaspore, obezbeđivala značajne količine oružja, municije, vojne opreme i drugih neophodnih sredstava za ostvarivanje nasilja putem terorističkih akcija.

"Procenili su da je najpogodnije vreme da se to učini neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta na parlamentarnim izborima, odnosno 10. septembra 2006. godine", navela je vrhovna tužiteljka Crne Gore.
http://www.lawinitiative.com/Legal%2...rlov%20let.htm

Podgorica, 10.11.2006. (Izvor:Vijesti) - Četvorici od ukupno 14 uhapšenih u akciji “Orlov let” vijeće Višeg suda u Podgorici ukinulo je pritvor i dozvolilo da se u nastavku postupka brane sa slobode - potvrdila je “Vijestima” specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović.
Pritvor je ukinut Marku Ivanoviću, Nikoli Ljekočeviću, Đonu Dedvukoviću i Maljoti Bojović. Prva trojica juče su napustili Istražni zatvor u Spužu, dok Bojoviću pritvor ističe sjutra.
Vijeće je prihvatilo predlog specijalnog tužioca da se, zbog opasnosti od bjekstva i težine krivičnih djela za koja se terete pritvor produži Antonu Siništaju, Đonu Dedvukaju, Sokolju Ivanoviću, Đorđu i Marku Ivanoviću, Kolji, Roku i Pjetru Dedvukaju, Viktoru Siništaju i Zefu Berišaju. Produženje pritvora je zatraženo i za Dodu Ljucaja, Vaselja Dedvukaja i Đona Ljucovića koji su u bjektvu.
Prethodno je istražni sudija Višeg suda Miroslav Bašović protiv svih, među kojima je i Vaso Koljčević koji se nalazi na slobodi, otvorio istragu zbog sumnje da su počinili krivična djela - udruživanje radi protivustavne djelatnosti, oružane pobune, terorizma i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti... na organizovani način.
Istražni sudija Višeg suda takođe je potvrdio “Vijestima” da je Ivanoviću , Koljčeviću i Dedvukoviću istekao pritvor, ali da se protiv njih nastavlja istraga.
Član skupštinskog Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković pozvao je juče vrhovnog državnog tužioca Vesnu Medenicu da utvrdi da li je policija u akciji “Orlov let” prekoračila ovlašćenja.
Primjer Đona Dedvukovića, penzionera iz Tuzi govori da je lišen slobode zato što je poslije pretresa kuće na pitanje policije - ko je ovdje domaćin- odgovorio da je on taj. Uvjeren je da policija nije imala konkretna saznanja koga treba odvesti i da se umjesto njega mogao javiti njegov otac ili neko od sinova - naveo je Zeković u pismu.
Medenica je početkom sedmice saopštila da je dosadašnja istraga pokazala osnovanost sumnji da su uhapšeni u akciji “Orlov let” 9. i 10 septembra stvorili tajnu organizaciju s ciljem “nasilne regionalizacije prostora, te da su namjeravali da izvedu više terorističkih akcija na području Malesije”.
- U tome je trebalo da im pomognu i bivši članovi OVK koji su namjeravali da ilegalno pređu granicu preuzmu, skriveno oružje i započnu terorizam. Aktivnosti preduzete u pretkrivičnom postupku i u dosadašnjem toku istrage, potvrdili su osnovanost zahtjeva, da su okrivljeni u dužem vremenskom periodu, sprovodili određene radnje, nakon čega su, formirali organizaciju sa nazivom “Pokret za ostvarivanje prava Albanaca u Crnoj Gori” (LRDSHMZ). Cilj organizacije je bio, da se nasilnim putem obezbijedi regionalizacija prostora, na kome živi albansko stanovništvo, koja bi brinula o ostvarivanju “prava” Albanaca u Crnoj Gori. Oni su u dugom periodu obezbjeđivali mrežu organizacije, pri čemu su imali različitu ulogu i stepen odgovornosti - navela je Medenica.
Ona je dodala da je organizacija imala finansijsku podršku dijaspore.
- Organizacija je ostvarila vezu sa jednim dijelom bivših boraca OVK Kosova, preko kojih je nastojala obezbijediti oružje. Isti su se ponudili da predvode terorističke akcije u Malesiji. Oružje je čuvano na skrovitim mjestima, uz mogućnost da se odmah prikupi i stavi u funkciju, a nabavljeno je preko raznih švercerskih kanala - navela je tužilac.