Novogodisnji koncert

Evo ko je sve do sada dirigovao Bečkim Novogodišnjim Koncertom:

1. KLEMENS KRAUS. Osnivač i prvi dirigent Koncerta. Dirigovao je na njih 11. Od 1941. do 1944. i od 1948. do 1954. godine.

2. JOZEF KRIPS. Iza sebe je ostavio dva Koncerta. Za 1946. i 1947. godinu. Za njegovo vreme, počev od 1946. godine, Koncert se i zove: NEUJAHRSKONZERT DER WIENER PHILHARMONIKER.

3. VILI BOSKOVSKI. Najveći i nedostižni ''mag'' ovog međunarodnog muzičkog događaja. Dirigovao je i nastupao sa violinom, poput pravog koncertmajstora, čak na 25 uzastopnih Koncerata. Od 1955. do povlačenja 1979. godine.

4. LORIN MAZEL. Nasledio je Boskovskog i uveo Bečki Koncert u eru velikih dirigenata. Do sada je dirigovao 11 puta: od 1980. do 1986. godine, sedam uzastopnih i još četiri po novoj šemi rotacije velikih dirigenata: 1994; 1996; 1999. i 2005. godine.

5. HERBERT FON KARAJAN. Najveće ime dirigentske umetnosti XX veka nastupio je samo jednom: 1987. godine.

6. KLAUDIO ABADO. Prvi italijan na ovom Koncertu, dirigovao je dva puta: 1988. i 1991. godine.

7. KARLOS KLAJBER. Veoma nadareni, ali psihički ponešto labilni maestro, takođe je dirigovao dva puta: 1989. i 1992. godine.

8. ZUBIN META (''h'' u sredini njegovog prezimena je muklo, ne izgovara se!). Prvi ''orijentalac'' na Koncertu, dirigovao je četiri puta: 1990; 1995; 1998. i 2007. godine.

9. RIKARDO MUTI. Drugi i najpoznatiji italijan na Novogodišnjem Koncertu, takođe je do sada dirigovao četiri puta: 1993; 1997; 2000. i 2004. godine.

10. NIKOLAUS HARNONKUR. Poznati majstor za staru muzičku klasiku, nastupio je do sada dva puta: 2001. i 2003. godine.

11. SEIDŽI OZAVA. Drugi veliki ''orijantalac'', nastupio je za sada samo jedanput: za Novu 2002. godinu.

Po jedanput su do sada nastupili još i:

12. MARIŠ JANSONS, istaknuti letonski dirigent, 2006. godine.

13. ŽORŽ PRETR. Stari francuski maestro, majstor za dirigovanje napamet, bez partiture za pultom, 2008. godine.

14. Za predstojeću, Novu 2009. Godinu, prvi put će nastupiti proslavljeni pijanista, dirigent izraelsko-argentinskog porekla i od 2007. godine Ambasador Mira UN, DANIJEL BARENBOJM. Evo programa predstojećeg Koncerta, za čitanje, preuzimanje, štampanje i konačno, praćenje 1. januara 2009. godine:
 

Prilozi

  • Program - Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker 2009.doc
    91 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Idu nam u susret Novogodišnji i Božićni praznici, pa da polako osvežavamo i ovu temu. Predstojeći tradicionalni Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker, od 30. decembra 2009. do 1. januara 2010. godine, po drugi put diriguje stari francuski maestro ŽORŽ PRETR.

Očekuje se program koncerta, a dok ne stigne, evo da se malo pozabavimo: koje evropske ''Silvesterkoncerte'' poznajete i šta je to 'Silvesterkoncert''? Poznajete li neki tradicionalni Božićni koncert i koji?

Hajde da to vidimo, kroz igru i kviz.
 
Evo programa predstojećeg bečkog Novogodišnjeg koncerta, koji ćemo, posredstvom naših TV ekrana, pratiti 1. januara, sa početkom u 11:15 časova:

Prvi deo koncerta:

1. Johan Štraus: SLEPI MIŠ, uvertira za operetu;
2. Jozef Štraus: SRCE ŽENE, polka mazurka, opus 166;
3. Johan Štraus: IM KRAPFENWALD'L, francuska polka, opus 336;
4. Johan Štraus: UZBUĐENJE U ŽIVOTU I IGRI, brza polka, opus 393;
5. Johan Štraus: VINO, ŽENE I PESMA, valcer, opus 333;
6. Johan Štraus: PERPETUUM MOBILE, brza polka, opus 257.

Pauza. Drugi deo koncerta:

7. Oto Nikolaj: VESELE ŽENE VINDZORSKE, uvertira za operetu;
8. Johan Štraus: BEČKE BOMBONE, valcer, opus 307;
9. Johan Štraus: ŠAMPANJAC, polka, opus 211;
10. Johan Štraus: JEDNO SRCE, JEDNA DUŠA, polka mazurka, opus 323;
11. Johan Štraus Otac: PARISKI KARNEVAL;
12. Žak Ofenbah:: DIE RHEINNIXEN, uvertira;
13. Eduard Štraus: LEPA HELENA, kadril;
14. Johan Štraus: JUTARNJI LIST, valcer, opus 279;
15. Hans Christian Lumbye: ŠAMPANJAC, galop.

Završnica:

16. Štrausova brza polka;
17. Johan ŠTRAUS: NA LEPOM PLAVOM DUNAVU, valcer, opus 314;
18. Johan Štraus Otac: RADECKI MARŠ, opus 228.

Sudeluju baletski solisti. Orkestrom Bečke Filharmonije diriguje ŽORŽ PRETR.

Osim 1. januara, ovaj koncert se drži još i: 30. decembra 2009. godine, sa početkom u 11 časova, kao UVOD U NOVOGODIŠNJI KONCERT i 31. decembra 2009. godine sa početkom u 19:30 časova, kao SILVESTERKONCERT. Mesto održavanje koncerta je tradicionalno - Zlatna Dvorana bečkog ''Muzikferajna''.
 
Održan je Novogodišnji Koncert za 2010. godinu. Ono što će za nas ostati njegovo najznačajnije obeležje, jeste da se po prvi put u njegovoj istoriji videla SRBIJA. Naime, dok je Bečka Filharmonija, predvođena iskusnim maestrom Žoržom Pretrom, dirigovala Štrausov valcer ''Na lepom plavom Dunavu'', prikazivana su najznačajnija mesta kroz koja Dunav protiče, od izvorišta podno Švarcvalda, do delte na rumunsko-ukrajinskoj granici, gde se ova najznačajnija žila Evrope, uliva u Crno More. Srbiju je predstavila ĐERDAPSKA KLISURA kod Golupca.

Tako Dunav povezuje, ujedinjuje Evropu, zoveći i Srbiju k sebi. Reka Dunav je najbolji pokazatelj, gde Srbija i ekonomski i georafski pripada.

U međuvremenu, određen je dirigent Novogodišnjeg Koncerta Bečke Filharmonije za 2011. godinu. To je nemački dirigent srednje generacije, FRANC VELZER MEST, kome će ovo biti prvi nastup. Franc Velzer Mest je po redu 15 dirigent u istoriji Bečkog Novogodišnjeg Koncerta i po svoj prilici, najmlađi, posle najstarijeg Žorža Pretra:

http://www.wienerphilharmoniker.at/2011_nyc.html
 
Eh,patak,uvek si ne-razumljiv ! Poput mene. Sada i ja rizikujem da pisem na ovoj tvojoj temi-mislim,mozda i ja budem ne-razumljiv. Ali,sta mari.Da probam neku rec,kako sam ja shvatio tvoju temu (ili mozda nisam,a opet,sta mari ?).
Elem,kada je taj koncert isao u Becu,bilo drustvo,godinama,bas.Uvek je bio dogovor-igramo fudbal,vreme nas ne sprecava.Dakle,1 januara. Trajalo to par godina,a oni hoce da pomere vreme- u 12 h,umesto,uobicajeno u 14 h.Pobunismo se,par nas,koji smo,uvek,i posle neprospavane noci,gledali koncert u Becu.I tako bi.Sada vise nema fudbala,a i koncert retko ko gleda.Cak i meni on lici sve vise na kic.
Ali ono sto sam oduvek voleo na tom koncertu bio je "Radecki mars".Za publiku.
Nisam uspeo da nadjem snimak Lorina Mazela (usput,trebalo bi gledati kako je on genijalno izvodio taj mars),pa sada,i ovde,samo da vam pozelim sve najbolje(ljubiteljima muzike,a ostali vec i ne svracaju ovde),u ovoj i buducim godinama,uz,naravno,Radecki mars. z:)

 
Ali, večna lepota Bečkog Novogodišnjeg Koncerta nastavlja da traje. I da osvaja sve veću publiku i sve veći broj država koje ga rado prenose. Ove godine već ih je bilo 72, najviše do sada. Evo, videli smo prvi put i našu Srbiju (iako je hrvatski predsednik sedeo pored austrijskog na glavnom balkonu), a u nekoj od narednih godina ćemo zasigurno čuti i Štrausov ''Srpski kadril'' i odabrane numere iz operete ''Jabuka'', koju je Johan Štraus-mlađi komponovao na motive folklora srba iz Vojvodine. Srbija i njeni susedi sa ex-yu prostora, nesumnjivo su deo Evrope i nepovratno se sjedinjuju sa njom.

I sledeće godine, opet u isto vreme.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Da, što se tiče Mazela i njegovih 11 Novogodišnjih Koncerata koje je održao, tu jesi u pravu, i ja sam ih gledao i slušao, kao i sve ostale. Samo, šta si pisao u svom postu, pominješ fudbal, tobožnju nezainteresovanost za Koncert, nazivaš ga kičom... E tu baš nisi u pravu. I ja sam dugogodišnji gledalac Bečkog Koncerta i dobro znam da nije tako. Upravo on svojim postojanjem i trajanjem već 71 godinu brani istinsko dostojanstvo i lepotu Novogodišnjeg slavlja. Štaviše, sve je na njemu, od prvih priprema do konačne realizacije, lepo osmišljeno, umetnički oblikovano i na najboljim lokacijama postavljeno. Brojni veliki majstori muzike prošlosti i našeg vremena tu su zastupljeni, a sve je to potpuno strano bilo kakvom kiču.

Bečki Novogodišnji Koncert tako ostaje dosledan branilac dostojanstva jednog praznika kao što je Nova Godina.
 
Da, što se tiče Mazela i njegovih 11 Novogodišnjih Koncerata koje je održao, tu jesi u pravu, i ja sam ih gledao i slušao, kao i sve ostale. Samo, šta si pisao u svom postu, pominješ fudbal, tobožnju nezainteresovanost za Koncert, nazivaš ga kičom... E tu baš nisi u pravu. I ja sam dugogodišnji gledalac Bečkog Koncerta i dobro znam da nije tako. Upravo on svojim postojanjem i trajanjem već 71 godinu brani istinsko dostojanstvo i lepotu Novogodišnjeg slavlja. Štaviše, sve je na njemu, od prvih priprema do konačne realizacije, lepo osmišljeno, umetnički oblikovano i na najboljim lokacijama postavljeno. Brojni veliki majstori muzike prošlosti i našeg vremena tu su zastupljeni, a sve je to potpuno strano bilo kakvom kiču.

Bečki Novogodišnji Koncert tako ostaje dosledan branilac dostojanstva jednog praznika kao što je Nova Godina.

Ocigledno se ne razumemo.Mislim,ovu temu je otvorio patak,a mi se vec tamo na filozofiji znamo.Kada sam pricao o fudbalu,hteo sam da podrzim postavljaca teme. A on je,iskreno rekao da je jos od malena (krvavih ociju-i to jeste patak,postavljac teme-sada ce on da mi skoci za vrat sto probam da ga tumacim) je voleo taj koncert,uostalom,poput mene.E,sad,,i tebi i patku(postavljacu ove dobre teme) zelim sve najbolje! Mislim,da izbegnem te fraze oko nove godine.I treba,kao i vama,svima ovde pozeleti sto vise srece,ljubavi,zdravlja,novca - i ono sto bas nije uobicajeno MUZIKE ! Sad,ja i ti mislimo na ovu,a drugi neka shvate kako hoce. I,svima,ovde na pdf. z:)
 
Hvala Nerej, ali zar je bitno ko je postavio temu? Tužni Patak je postavio pa zapostavio, a ja sam temi udahnuo život, jer sam osetio da vredi. A i to se posebno vrednuje zar ne?

I tebi sve najbolje u Novoj 2010 godini. Uz dobro zdravlje, puno sreće i ljubavi.
 

Back
Top