Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

 1. #1
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Hteo sam da napisem par reci o "katastrofalnoj" privatizaciji Beopetrola, naime o cemu se radi?Ruski LUKoil je kupio Beopetrol 2003. godine i svuda sam citao da su plate radnika u Beopetrolu navodno "mizerno niske" pa sam malo potrazio podatke, podaci koje sam nasao su da je prosecna plata u Beopetrolu "samo" 37.000 dinara! Hehe.
  Sad bas ne znam koliko je to "mizerno malo", sigurno nije mizerno malo, bar ne za srpske uslove.
  Evo uostalom procitajte:

  http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6721&Itemid=2

  'LUKOIL BEOPETROL' ZADOVOLJAN POSLOVANJEM IAKO JOŠ UVIJEK NEMA DOBITI
  04.10.2006.
  Generalni direktor Lukoil Beopetrola Vladimir Repin izjavio je da je zadovoljan radom te naftne kompanije iako ni danas, tri godine poslije privatizacije, nije ostvarila "čistu dobit". On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je to posljedica prije svega velikih obaveza koje je kompanija imala za investicije i socijalni program, ali i za akcize, jer energetsko tržište u Srbiji nije liberalizovano.
  Prema njegovim riječima, ukupna ulaganja Lukoila u Srbiju preko Beopetrola "iznose oko pola milijarde eura, u šta je uključeno 207 miliona eura za kupovinu, investicioni i socijalni program, ali i porez, izdaci za preradu nafte i povećanje plata zaposlenih".
  Repin je ocijenio da će za kompaniju po ukidanju Uredbe o zabrani uvoza naftnih derivata i uvođenja poreza na uvoz, biti efikasnije da uvozi derivate jer se u okolnim zemljama preradom sirove nafte dobijaju benzini i nafta kvalitetniji nego u srbijanskim rafinerijama.
  To će, kako je rekao, biti dobro i za državu koja će preko poreza direktno zarađivati.
  Repin je naveo da ta kompanija podržava najavu o ukidanju Uredbe jer će to biti prelazna faza pred liberalizaciju tržišta energije i istakao da bi bilo bolje da je taj proces brži.
  "Što se brže liberalizuje tržište, brže će doći investicije", kazao je on.
  Repin je naveo i da Lukoil Beopetrol priprema plan ulaganja u slijedećih 15 godina, ali nije mogao da precizira kolika će ona biti jer to, kako tvrdi, zavisi i od države Srbije.
  On je to obrazložio time što kompanija ima velikih problema da dobije dozvole za rekonstrukciju pumpi i istakao da je za ovu godinu dobila odobrenje vlasti za obnovu samo tri pumpe u Beogradu, iako su planirana ulaganja bila između 10 i 20 miliona eura.
  Glavni problem su, kako je naveo, neriješeni imovinsko-pravni odnosi i urbanistički plan za izgradnju.
  Repin je kazao da je od 2003. godine, kada je Lukoil kupio 79,5 odsto Beopetrola za 117 miliona eura, u Srbiji potpuno obnovila 71 pumpu, a u ovoj godini je otvorila šest novih benzinskih stanica.
  Plate zaposlenih povećane su za 41 odsto i sada u prosjeku iznose 37.000 dinara, a i pored socijalnog programa, u kompaniji je danas više zaposlenih nego prije tri godine, kazao je on.
  Istakao je da je Lukoil ispoštovao sve odredbe ugovora o kupovini Beopetrola.
  Znaci krajem 2006. prosecne plate radnika u Beopetrolu-LUKoilu su bile 37.000 dinara, a to je 460 evra, sada su verovatno i preko 500 evra, znaci radnici Beopetrola su malobrojna srenja klasa u srpskom drustvu. A Beopetrol 2006. nije bio profitabilna firma, sada u 2008. Beopetrol-Lukoil jeste profitalna firma. A i tada krajem 2006. prosecne plate u Srbiji su bile mozda nekih 25.000 a u Lukoilu su bile 37.000 dinara, znaci puno iznad proseka. I sigruno vise nego u OMV-u (u OMV-u verujem da ne znaju sta je to sindikat).
  A plus jos ne da nije bilo otpustanja radnika u Beopetrolu nego je Lukoil cak povecao broj zaposlenih!

  A sto se tice NIS-a Gazprom (ne)radnicima u NIS-u koji zele dobrovoljno da napuste NIS ispacuje otpremnine 750 evra po godini radnog staza, a i nece biti otpustanja viska (ne)radnika u NIS-u do 2012, znaci NIS ostaje sa 12 hiljada i kusur zaposlenih.

  http://www.rtv.rs/sr/vesti/privreda/privatizacija/2008_11_20/vest_97056.jsp

  "Gasprom" prihvatio socijalni program Sindikata NIS-a
  20. novembar 2008. | 18:05
  NOVI SAD - Predstavnici kompanije "Gasprom" prihvatili su u celosti socijalni program i kolektivni ugovor za zaposlene u NIS-u, izjavio je predsednik sindikata NIS-a Goran Takić.
  Prema dogovoru, neće biti otpuštanja zaposlenih iz NIS-a do 2012. godine, dok traje investicioni ciklus, a radnici koje hoće dobrovoljnio da odu iz firme dobiće 750 evra po godini staža, rekao je Takić.
  Prema njegovim rečima, dogovoreno je i da se zarade zaposlenima u NIS-u usklađuju sa troškovima života i rezultatima poslovanja kompanije, kao i da se akcije kompanije kotiraju na berzi.

  Radnici u nekim drugim zapadnim firmama koje posluju u Srbiji bi se vrlo rado menjali sa radnicima u LUKoilu-Beopetrolu i Gazpromnjeftu-NISu - naravno kada bi to mogli.
  I u NIS-u i u Beopetrolu imaju jake sindikate, a ajde u nekoj zapadnoj firmi u Srbiji samo spomeni rec sindikat - ima da te sutnu sa posla da ces leteti 3000m u dalj.
  Znaci zakljucak je da neka samo bude sto vise takvih "katastrofalnih" privatizacija kao sto je privatizacija Beopetrola i NIS-a ima da skoci standard i da nam svima sine hehe.
  Bas je lepo biti ruska gubernija hehehe.
  Poslednji put ažurirao/la Srborus : 19.12.2008. u 14:34 2. #2
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  U veri ruske privatizacije Beopetrola i NIS-a naglasak je na ovome:

  http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6721&Itemid=2

  Plate zaposlenih povećane su za 41 odsto i sada u prosjeku iznose 37.000 dinara, a i pored socijalnog programa, u kompaniji je danas više zaposlenih nego prije tri godine, kazao je on.
  http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=101621&datum=2007-03-25
  BEOPETROL

  "Beopetrol" je u septembru 2003. kupio ruski "Lukoil" za 117 miliona evra, uz obavezu da osam miliona evra uloži u socijalni program, a čak 85 miliona evra u investicije.

  U oktobru 2003. radnik u ovoj firmi je prosečno primao 19.360 dinara, a u februaru 2007. - 36.603 dinara, ali je zaposlenih za oko sto manje nego pre tri godine.

  Kada se uporede finansijski izveštaji, ova firma je 2005. godine od prihoda inkasirala 16,6 milijardi, a prošle godine čak 25,7 milijardi dinara. Rashodi su, međutim, i dalje veći od priliva, pa je u 2005. gubitak bio 2,3 milijarde, a prošle godine - 1,9 milijardi dinara.

  Novi vlasnik planira da u narednih deset godina uloži 58 miliona dolara u gradnju 45 novih objekata, kao i 23 miliona dolara u rekonstrukciju 16 postojećih.
  MA UOPSTE NIJE LOSE BITI RUSKA GUBERNIJA!

 3. #3
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Sta zar bas niko nista nije komentarisao na ovu temu?


  Inace hteo bih da dodam da treba i Jat prodati Rusima direktnom pogodbom kao i NIS. Evo DSS poziva da se Jat proda Rusima, a i radnici Jat-a non-stop strajkuju nesto u poslednje vreme, zato treba brzo privatizovati Jat:

  Mladenović: Obnoviti razgovore sa Aeroflotom
  Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da Vlada Srbije treba hitno da obnovi razgovore sa ruskom kompanijom "Aeroflot" o privatizaciji "Jat ervejza".


  "Zbog alarmantne situacije u 'Jatu', Vlada Srbije treba hitno da obnovi razgovore sa 'Aeroflotom'. Strateško partnerstvo sa 'Aeroflotom' jeste jedini način da se spreči gašenje nacionalne aviokompanije", naglasio je Mladenović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

  Mladenović je naveo da je za neuspeh nekoliko tendera za privatizaciju 'Jata' odgovoran ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, zbog čega se, kako ističe, sada niko ne javlja na raspisane tendere za privatizaciju "Jat ervetza".

  "Sada Dinkić koristi posao sa FIAT-om da u medijima sakrije svoju odgovornost za propast 'Jata', a Vlada i ne pokušava da sa 'Aeroflotom' napravi ugovor po istom principu kako je to učinila sa FIAT-om", kazao je Mladenović.

  (Tanjug)
  Sindikat Jat airwaysa najavljuje proteste
  17. decembar 2008. | 14:24
  Izvor: Beta
  Grad: Beograd
  Jedinstvena sindikalna organizacija Jat airwaysa najavila je da će organizvovati proteste, ukoliko ta kompanija ne dobije finansijsku podršku Vlade Srbije.
  Predsednik tog sindikata Nenad Kukoljac izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu da bi protesti mogli da budu održani za predstojeće praznike.
  Kako je rekao, radnici traže da im zarada za novembar bude isplaćena bez umanjenja, kao i da bude isplaćena razlika umanjenih zarada za avgust i oktobar ove godine.
  "Tražimo i da se zaposlenima u Jatu odobri dobrovoljni raskid radnog odnosa uz otplatu otpremnine od 400 evra po godini radnog staža i da se ponudi kao opcija i dobrovoljni raskid radnog odnosa", kazao je Kukoljac.
  Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i da se spreči rasprodaja imovine Jata i da se preispita odgovornost osoba koje su Jat dovele u sadašnju situaciju.
  Zahteve su podržali i Sindikat Jat nezavisnost i Sindikat komercijalnih i ekonomsko-pravnih radnika Jata.
  Zato Jat treba prodati Aeroflotu za 1 evro ali pod uslovom da Aeroflot prihvati socijalni program i dugove Jat-a. Isto kao sto je NIS prodat sa obavezom za novog vlasnika da preuzme dugove firme i da ispuni socijalni program tako treba i Jat prodati skroz isto. Znaci to treba da bude jedini nas uslov da novi vlasnik Jat-a prihvati socijalni program za radnike (otpremime 400 evra i tako to) i da preuzme dugove Jat-a i da finansiraju kupovinu skroz nove flote aviona za Jat.

  Sad kad G17 izleti iz Vlade i kad Dinkicu vidimo ledja i kad umesto G17 u Vladu udje SNS ili Nova Srbija ili DSS onda ce mozda i postojati sanse da privatizujemo i Jat isto kao i NIS tj. da ga prodamo ruskom Aeroflotu direktnom pogodbom, nadam se d ace se to destiti. Daj Boze.

  Bas bih voleo stvarno da Gazpromnjeft preuzme NIS i da Gazprombanka preuzme OTP banku (ili neku drugu vecu domacu banku, recimo Agrobanku), ali i da Aeroflot preuzme Jat. To bi bas bilo jako lepo. Znaci ako dobijamo besplatne akcije 5 janvih preduzeca da od tih 5 preduzeca Rusi budu vecinski vlasnici u bar 2 preduzeca tj. u NIS-u i u Jat-u. A moze i u EPS-u u perspektivi.
  Poslednji put ažurirao/la Srborus : 21.12.2008. u 21:31

 4. #4
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.212
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Citat Original postavio Srborus Pogledaj poruku
  Sta zar bas niko nista nije komentarisao na ovu temu?


  Inace hteo bih da dodam da treba i Jat prodati Rusima direktnom pogodbom kao i NIS. Evo DSS poziva da se Jat proda Rusima, a i radnici Jat-a non-stop strajkuju nesto u poslednje vreme, zato treba brzo privatizovati Jat:
  Zato Jat treba prodati Aeroflotu za 1 evro ali pod uslovom da Aeroflot prihvati socijalni program i dugove Jat-a. Isto kao sto je NIS prodat sa obavezom za novog vlasnika da preuzme dugove firme i da ispuni socijalni program tako treba i Jat prodati skroz isto. Znaci to treba da bude jedini nas uslov da novi vlasnik Jat-a prihvati socijalni program za radnike (otpremime 400 evra i tako to) i da preuzme dugove Jat-a i da finansiraju kupovinu skroz nove flote aviona za Jat.

  Sad kad G17 izleti iz Vlade i kad Dinkicu vidimo ledja i kad umesto G17 u Vladu udje SNS ili Nova Srbija ili DSS onda ce mozda i postojati sanse da privatizujemo i Jat isto kao i NIS tj. da ga prodamo ruskom Aeroflotu direktnom pogodbom, nadam se d ace se to destiti. Daj Boze.

  Bas bih voleo stvarno da Gazpromnjeft preuzme NIS i da Gazprombanka preuzme OTP banku (ili neku drugu vecu domacu banku, recimo Agrobanku), ali i da Aeroflot preuzme Jat. To bi bas bilo jako lepo. Znaci ako dobijamo besplatne akcije 5 janvih preduzeca da od tih 5 preduzeca Rusi budu vecinski vlasnici u bar 2 preduzeca tj. u NIS-u i u Jat-u. A moze i u EPS-u u perspektivi.
  The Show Must Go On...

 5. #5
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Gazprombank razmatra preuzimanje srpske divizije OTP banke
  Ruska Gazprombanka zainteresovana je za preuzimanje srpske divizije mađarske OTP banke, austrijski dnevnik Wirtschaftsblatt prenosi, navodeći izvore u Srbiji.

  Podsetimo, zamenik izvršnog direktora, Laslo urban u avgustu je izjavio da OTP namerava da proda srpsku i slovačku diviziju, ukoliko dobije dobru cenu, kako bi finansirala dalje širenje na istok.

  Prema navodima Wirtschaftsblatta, jedna manja ruska banka takođe je zainteresovana za OTP Srbiju. OTP Srbija mogla bi da košta između 200 i 300 miliona EUR. (Economy, 16. septembar)

 6. #6
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  http://en.wikipedia.org/wiki/OTP_banka_Srbija
  In late September 2008, information appeared that OTP Bank is looking to sell its OTP banka Srbija to Russian Gazprombank.[1]
  Ruska elektroprivreda kupuje EPS?
  8. novembar 2008. | 13:02 | Izvor: B92, Enerdžiobzerver
  Beograd -- Šest meseci traju tajni razgovori o privatizaciji Elektroprivrede Srbije sa predstavnicima ruske državne Elektroprivrede, nezvanično saznaje Enerdžiobzerver.
  S ruske strane pregovorima neformalno rukovodi Anatolij Čubajs, ministar za privatizaciju Rusije u vreme Borisa Jeljcina. Prema izvorima Enerdžiobzervera, ruski partner je zainteresovan da postane vlasnik cele Elektroprivrede Srbije.

  Izvor Enerdžiobzervera, koji je insistirao da ostane anoniman kaže da je to glavni razlog što kasni raspisivanje tendera za traženje strateških partnera sa kojima bi EPS zajednički gradio termo i hidro kapacitete.

 7. #7
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Ovo sto ocekuju Mladenovic i Enerdziobzerver u vezi JAT-a i EPS-a nadam se da ce se ostvariti, nadam se da to nisu samo glasine. Videcemo vec.

 8. #8
  Ističe se
  Učlanjen
  08.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.031
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  37.000din je mala plata?

 9. #9
  Iskusan Srborus (avatar)
  Učlanjen
  19.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  6.892
  Reputaciona moć
  301

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Citat Original postavio sax83 Pogledaj poruku
  37.000din je mala plata?
  Pa ne znam ja sam svuda citao da su plate u Lukoil-Beopetrolu navodno "mizerno male" pa sad 37000 dinara da li je malo ili puno ne znam bas, krajem 2006. prosecne plate u Srbiji su bile mozda 25000 dinara a nekvalifikovani radnici u Lukoilu bez ikakvog obrazovanja i znanja i naucenih vestina koji samo sipaju benzin su zaradjivali 37000 dinara ili 460 evra, to ipak nije lose.

 10. #10
  Buduća legenda Torrente Bgd (avatar)
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  31.959
  Reputaciona moć
  534

  Podrazumevano Re: Privatizacija Beopetrola katastrofa (kao i privatizacija NIS-a)

  Citat Original postavio Srborus Pogledaj poruku
  Hteo sam da napisem par reci o "katastrofalnoj" privatizaciji Beopetrola, naime o cemu se radi?Ruski LUKoil je kupio Beopetrol 2003. godine i svuda sam citao da su plate radnika u Beopetrolu navodno "mizerno niske" pa sam malo potrazio podatke, podaci koje sam nasao su da je prosecna plata u Beopetrolu "samo" 37.000 dinara! Hehe.
  Sad bas ne znam koliko je to "mizerno malo", sigurno nije mizerno malo, bar ne za srpske uslove.
  Evo uostalom procitajte:

  http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6721&Itemid=2  Znaci krajem 2006. prosecne plate radnika u Beopetrolu-LUKoilu su bile 37.000 dinara, a to je 460 evra, sada su verovatno i preko 500 evra, znaci radnici Beopetrola su malobrojna srenja klasa u srpskom drustvu. A Beopetrol 2006. nije bio profitabilna firma, sada u 2008. Beopetrol-Lukoil jeste profitalna firma. A i tada krajem 2006. prosecne plate u Srbiji su bile mozda nekih 25.000 a u Lukoilu su bile 37.000 dinara, znaci puno iznad proseka. I sigruno vise nego u OMV-u (u OMV-u verujem da ne znaju sta je to sindikat).
  A plus jos ne da nije bilo otpustanja radnika u Beopetrolu nego je Lukoil cak povecao broj zaposlenih!

  A sto se tice NIS-a Gazprom (ne)radnicima u NIS-u koji zele dobrovoljno da napuste NIS ispacuje otpremnine 750 evra po godini radnog staza, a i nece biti otpustanja viska (ne)radnika u NIS-u do 2012, znaci NIS ostaje sa 12 hiljada i kusur zaposlenih.

  http://www.rtv.rs/sr/vesti/privreda/privatizacija/2008_11_20/vest_97056.jsp
  Radnici u nekim drugim zapadnim firmama koje posluju u Srbiji bi se vrlo rado menjali sa radnicima u LUKoilu-Beopetrolu i Gazpromnjeftu-NISu - naravno kada bi to mogli.
  I u NIS-u i u Beopetrolu imaju jake sindikate, a ajde u nekoj zapadnoj firmi u Srbiji samo spomeni rec sindikat - ima da te sutnu sa posla da ces leteti 3000m u dalj.
  Znaci zakljucak je da neka samo bude sto vise takvih "katastrofalnih" privatizacija kao sto je privatizacija Beopetrola i NIS-a ima da skoci standard i da nam svima sine hehe.
  Bas je lepo biti ruska gubernija hehehe.

  U OMV-u su dosta manje plate koliko sam cuo.
  Daleko ti lepa kuca ahaahhahah

Slične teme

 1. PRIVATIZACIJA
  Autor DeDa u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 08.09.2009., 12:03
 2. Privatizacija
  Autor Mali_Oglasi u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 15.02.2007., 00:16
 3. privatizacija
  Autor u forumu Jezik
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 03.04.2005., 20:22
 4. Privatizacija
  Autor Mara-80 u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 27.02.2004., 11:39
 5. privatizacija
  Autor Marcus u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 02.11.2003., 14:57

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •