40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 51

Tema: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

 1. #1
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Exclamation 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Crna i bela lista (kompanija koje testiraju /ne testiraju proizvode na životinjama)
  40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji:

  1. Manje od 2% ljudskih bolesti (tačnije 1,16%) je ikada zabeleženo kod životinja.

  2. Rezultati eksperimenata na životinjama i ljudski nalazi slažu se u svega 5 - 25%.

  3. 95% lekova testiranih na životinjama odmah je odbačeno kao izuzetno opasno ili beskorisno za ljude.

  4. Najmanje 50 lekova koje možemo naći na tržištu uzrokuje rak kod eksperimentalnih životinja.

  5. Kompanija Procter & Gamble koristi vestački mošus, iako on ne prolazi testove na životinjama,čak je dokazano da uzrokuje tumor kod miševa. Odgovor kompanije je da su rezultati testova na životinjama "od male važnosti za ljude".

  6. 88% lekara smatra da eksperimenti na životinjama nisu merodavni zbog anatomskih i psiholoških razlika izmedju ljudi i životinja.

  7. Rezultati ispitivanja na pacovima sigurni su u samo 37% kod identifikacije uzroka raka kod ljudi.

  8. Iako su glodari životinje koje se redovno koriste u eksperimentima vezanim za otkrivanje i lečenje raka, oni nikada ne oboljevaju od malignog karcinoma.

  9. Više od 90% rezultata eksperimenata na životinjama je odbačeno, jer su neprikladni za čoveka.

  10. Rezultati eksperimenata na životinjama mogu biti značajno izmenjeni faktorima koji utiču na krajnji rezultat (npr.ishrana i smeštaj korišćenih životinja).Polne razlike među životinjama mogu uticati na kontradiktorne rezultate eksperimenata.

  11. 9% životinja podvrgnutih anesteziji umrlo je zbog negativnih dejstava same anestezije.

  12. Procenjeno je da se 83% telesnih supstanci kod miševa metabolizira na drugačiji način nego kod ljudi.

  13. Prema rezultatima ispitivanja na životinjama limunov sok je smrtonosan otrov, dok su arsen,kukuta i botulin sigurni.

  14. Genetski modifikovane životinje nisu uzor za ljudske bolesti. Na MDX mišu je trebalo dokazati distrofiju mišića, ali su se oni regenerisali bez tretmana.

  15. Prema istraživanju u Nemačkoj, uzrok 88% mrtvorođene dece su hemijski proizvodi koji su uspešno prošli ispitivanje na životinjama!

  16. Prema istom istraživanju 61% defekata kod porođaja uzrokovano je hemijskim proizvodima koji su uspešno prošli ispitivanje na životinjama.
  Danas je broj defekata kod novorođenčadi 200 puta veći nego u posleratnom periodu.

  17. Nakon projekta u kome je korišceno 18.000 miševa Teropterin je odobren za lečenje dece obolele od leukemije.Međutim deca koja su koristila novi lek umirala su brže od onih na koje spomenuta terapija nije primenjivana.

  18.Lek koji se koristio protiv artritisa, Opren,prošao je testove na životinjama i proglašen je bezbednim. Nakon što je prouzrokovao više od 70 smrtnih slučajeva i više od 350 slučajeva ozbiljnih komplikacija (teška oštećenja očiju, cirkulacije, jetre i bubrega) zabranjen je.

  19.Krajem 2007 godine Agencija za lekove Velike Britanije naredila je da se sa tržišta povuče lek Prexige.Od 2005 kada je pušten u promet lek je povezan sa 20 slučajeva ozbiljnog oštećenja jetre.

  20.Antiupalni lek nemačke kompanije Parexel prošao je testiranja na životinjama, ali je britanska Agencija z alekove i medinske proizvode povukla dozvolu za njegovo ispitivanje, nakon što je šestorica dobrovoljaca završilo na intenzivnoj nezi zbog otkazivanja organa i oticanja delova tela.

  21.U martu 2008 Bayer je upozorio lekare na nuspojave antibiotika Avelox (oštećenje jetre i rak kože).Avelox se koristi u lečenju respiratornih i drugih infekcija, a u 2006 godini je ostvario 396 miliona evra prometa.

  22.Sredstvo Contergan, koje je nakon dugogodišnjeg testirana na životinjama, preporučeno trudnicama izazvalo je 10.000 spontanih pobačaja i urođene telesne deformitete kod novorođenčadi.

  23.Hormon dietylstilbestrol je preporučivan trudnicama kao sredstvo za smirenje, da bi deset godina kasnije bilo ustanovljeno da izaziva rak materice kod ženskih potomaka pacijentkinja koje su tokom trudnoće prilmale ovu hormonsku terapiju.

  24.Aspirin ne prolazi testove na životinjama, kao ni Digitalis (lek za srce), niti insulin (uzrokuje defekte pri rodjenju životinje),a penicilin i drugi lekovi bili bi zabranjeni da su se u obzir uzimali rezultati eksperimenata na zivotinjama.

  25. Proizvođači Thalidomida su na sudu bili oslobođeni nakon što je na osnovu brojnih izjava stručnjaka doneta presuda da se rezultati eksperimenata na životinjama ne mogu koristiti za ljudsku medicinu.

  26.Pokušaji podizanja tužbe protiv proizvonača leka Surgama propali su zbog svedočenja medicinskih stručnjaka da 'podaci dobijeni eksperimentima na životinja nisu previše sigurni za pacijente'.

  27. Transfuzija krvi je kasnila 200 godina kasnila zbog eksperimenata na životinjama, a transplatacija roznjače 90 godina.

  28.Jedan od šest hospitalizovanih pacijenata se nalazi u bolnici zbog tretmana pogrešnog lečenja kojem je bio podvrgnut.

  29. Godišnje se u razvijenim zemljama dogodi do 100.000 smrtnih slučajeva koji su posledica pogrešnih medicinskih tretmana.

  30. 40% pacijenata pati od nuspojava zbog prepisanih tretmana lečenja.

  31. Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da deca 14 puta lakše obole od boginja iako su bila vakcinisana.

  32.Svetska zdravstvena organizacija je 1987 godine priznala da su vakcine protiv dečje paralize povezane sa oboljevanjem od leukemije,encefalitisa i multipleks skleroze.

  33. Više od 200.000 lekova je pušteno na tržište u kratkom periodu,iako je prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji samo 240 'neophodno'.

  34. Nemački lekarski kongres je zaključio da je 6% fatalnih bolesti i 25% organskih bolesti uzrokovano lekovima koji su uspešno prošli testiranje na životinjama.

  35. Operacija kod ektopičnih trudnoća je kasnila 40 godina zbog vivisekcije.

  36. Prema Royal Commission o vivisekciji (1912.) "za otkriće anestetika uopšte nisu zaslužni eksperimenti na životinjama".Poznati Dr. Hadwen je priznao da bi "da smo se oslanjali na eksperimente na životinjama čovečanstvo bilo zakinuto za divan blagoslov anestetika".

  37. Uprkos mnogim Nobelovim nagradama koje su dobili vivisektori, samo 45% njih se slaže da su eksperimenti na životinjama neophodni.

  38.Najmanje 33 životinje umiru u laboratorijama širom sveta svake sekunde,dok u Velikoj Britaniji umire jedna životinja svake 4 sekunde.

  39.Direktor Research Defence Society (koje postoji za odbranu vivisekcije) pismeno je odgovorio da je siguran da bi napredak u medicini bio moguć bez korišćenja životinja.

  40. Postoji najmanje 450 alternativnih metoda koje mogu zameniti eksperimente na životinjama. 2. #2
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.358
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  pa da,oni se samo igraju.Dosadno im pa kao nesto eksperimentisu...mozes misliti

 3. #3
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Eksperimenti na životinjama  Svake godine, na desetine miliona životinja je secirano i zaraženo, ubrizgavaju im se razni sastojci, truju ih otrovnim i štetnim plinovima, bivaju opečeni i oslepljeni u univerzitetski laboratorijama i korporativnim istraživačkim centrima širom sveta. Istraživači sprovode medicinske eksperimente na primatima, psima, mačkama, zečevima, pacovima,miševima i ostalim životinjama u potrazi za novim lekovima. Daleko veći broj životinja i dalje se koristi za testiranja sigurnosti kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za svakodnevnu upotrebu.
  U potrazi za zdravljem, znanjem i sigurnošću, čovek je zaboravio na moral, humanost i etiku.
  Sve češće se iz naučnih krugova mogu čuti priznanja o izopačenosti metoda naučnih istraživanja kojima se troši vreme, novac i prirodni resursi bez ikakvog napretka i dobrobit medicine ili farmacije. Iako je
  upotreba životinjskih modela prevaziđena,jer je postigla svoj cilj pre više od stotinu godina, kada se malo znalo o ljudskoj anatomiji i fiziologiji, testiranje se i dalje nastavlja.
  Kako životinje i ljudska bića imaju mnogo toga zajedničko tokom 18 i 19 veka se smatralo da će eksperimentima na sisarima naučnici doći do novih saznanja o bolestima pluća, srca, imunoloskog sistema...


  Vivisekcija, odnosno praksa izvođenja eksperimenata na životinjama započeta je nakon uvođenja religijskih zabrana protiv seciranja ljudskog tela. Iako je verska zabrana ukinuta,vivisekcija je postala opšte prihvaćena metoda u medicinskim i obrazovnim ustanovama. Polazeći od bejkonovsko-kartegijanskog stava, izraz vivisekcija je skovao Klod Bernard, osnivač eksperimentalne psihologije obuhvatajući ovim pojmom sve vrste ogleda na životinjama.
  Pored okrutnosti i varvarizma postavlja se pitanje uticaja vivisekcije na napredak medicine, s obzirom da su neki od najznačajnijih medicinskih dostignuća rezultat naučnih studija (npr. otkriće veze između holesterola i bolesti srca) i otkrića u fizici (npr. otkriće x-zraka, magnetske rezonancije, mikroskopa, otkriće radioaktivnih izotopa, izolacija AIDS-virusa).
  U knjizi “Ogledi na životinjama,naučna sramota” autor Moneim A. Fadali navodi niz primera u kojima se vivisekcija pokazala kao stranputica u kojoj su nepotrebno izgubljeni ljudski životi i životi životinja, uz velike količine uzalud uloženog novca.
  Izraz "humana vivisekcija" je oksimoron koji koriste eksploatatori životinja kako bi opravdali institucionalizovanu ravnodušnost i okrutnost koja se svakodnevno,svakog sata,svake minute, ove sekunde sprovodi nad životinjama.
  Prema rečima dr.Bejlija Bedoua vivisekcija se poziva na najosnovnije instinkte straha i kukavičluka. Pred licem pravde vivisekcija stoji prezrena zbog tri osnovne stvari: okrutnosti nad životinjama, beskorisnosti za čoveka i prepreka na putu stvarnom znanju,ističe ovaj ugledni lekar,član Kraljevske akademije nauka.
  Dalja ulaganja u testove mogu se objasniti samo velikom finansijskom moći i marketinškom
  manipulacijom farmaceutskih kompanija. Svetska federacija potrošačkih udruženja (Consumers International) optužila je vodeće farmaceutske kompanije da zbog milionskih profita izmišljaju nove bolesti, podmićuju lekare, prikrivaju rezultate studija sigurnosti i efikasnosti lekova. Prošle godine
  farmaceutski giganti su u marketinške svrhe izdvojili 60 milijardi dolara, dvostruko više nego za istraživanja.(29)
  Tokom 70-tih godina pokreti za prava životinja doveli su do značajnog pomaka u ovoj oblasti.Deset godina su trajali brojni protesti, ali i pohodi na privatne i državne ustanove za eksperimente. Životinje su oslobađane, a laboratorije uništavane. Aktivnosti su uticale na potrebu da se pristupi zaštiti prava i dobrobit oglednih životinja, pa su odgovarajuće odredbe našle mesto u Evropskoj konvenciji o zaštiti kičmenjaka koji se koriste u eksperimentalne i druge naučne svrhe usvojenoj i Direktivi iz 1986. godine. Odredbama Konvencije definisane su zaštićene životinjske vrste, eksperimentalne procedure (etičke i neetičke), principi etičnosti eksperimentalnog rada na životinjama, osposobljenost istraživača za takav rad,a naročita pažnja je posvećena ustanovama za uzgajanje,snabdevanje i korišćenje životinja u ogledima.(30)
  Svake godine oko 10.000 primata se iskorišćava u eksperimentima širom Evrope, od čega je više od trećine "obrađeno" u britanskim laboratorijima. Iako je u toku revizija direktive EU kojom su regulisani svi oblici eksperimenata na životinjama, na žalost direktiva ne razmatra mogućnost potpune zabrane korišćenja svih vrsta životinja, ali nudi priliku za prestanak iskorištavanja na primatima.
  Udruženje evropskih organizacija za prava životinja (CEECE) pokrenulo je kampanju protiv finansiranja laboratorijskih testova na majmunima iz sredstvima buđžeta Evropske unije.

  Velika Britanija je zabranila testiranje na velikim majmunima,a zahvaljujući intenzivnoj kampanji udruženja VGT austrijski parlament doneo je odluku kojom od 1 januara 2006 zabranjuje oglede na svim vrstama majmuna,osim onih koji se sprovode u interesu životinje.
  Kampanja organizacije Animal Defenders International (ADI) da se prekinu patnje primata u laboratorijama odnela je pobedu kada su 393 predstavnika potpisala Pismenu deklaraciju 40/2007 u Evropskom parlamentu, kako bi se pokrenulo usvajanje propisa i okončalo testiranje na primatima.

  Deklaracija, koju su sponzorirali zastupnici iz Velike Britanije, Francuske,Švedske,Nemačke i Slovenije poziva na zabranu korišćenja visokih primata (šimpanze, babuni, orangutani, gorile) i primata uhvaćenih u divljini.
  Peti statistički izveštaj iz 2005 prvi put prikazuje podatke prikupljene u 25 država članica EU.

  Sveukupni broj korišćenih životinja je 12,1 milion.U odnosu na 2002 zabeležen je porast od 12%,s tim da su podacima obuhvaćene i nove članice.U izvornih 15 država došlo je do porasta upotrebe oglednih životinja za 3,2%.Nove članice učestvuju sa 8,6% u celokupnom iskorišćavanju, što znači da su glavni eksploatatori i dalje Francuska, Velika Britanija i Nemačka koje koriste preko 50% oglednih životinja.Više od 24.000 pasa (24.119), više od 300.000 zečeva (312.681), više od 600.000 ptica (649.183) i više od 10.000 primata (10.449 majmuna iz starog i novog sveta i nižih primata) korišćeno je u laboratorijskim istraživanjima širom EU. 231.613 životinja na smrt je otrovano u istraživanjima kao što je LD50, uključujući i 841 psa.Upotreba primata (majmuna iz starog i novog sveta) povećala se za 5%. Upotreba majmuna iz novoga sveta povećala se za zapanjujućih 31%,ali to nije imalo za posledicu odgovarajuće smanjenje broja majmuna iz staroga sveta, tj. makakija, koje se povećalo za 1%.Ništa od ovoga ne može se opravdati povećanjem broja članica EU, pošto su nove zemlje (Češka i Mađarska) koristile samo 57 majmuna iz staroga sveta.

  Porast broja korišćenih miševa nije rezultat genetskog inženjeringa, jer u statistiku nisu uključene genetski modifikovanae životinje (zbog toga su podaci za Veliku Britaniju za trećinu manji nego u statistici za 2002 godinu).
  Malta je jedina članica EU koja nije koristila životinje u ogledima.
  Upotreba životinja u veterini porasla je za 60,3%, zabeležen je porast od 64,6% u "druge svrhe", dok je upotreba u toksikologiji smanjena za 3,7%.

 4. #4
  Primećen član teqilasunrise (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  573
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Dabapas, trebaš napisati odakle je preuzet tekst....

 5. #5
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  TOP SECRET

 6. #6
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.358
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  CIA

 7. #7
  mimi's mom nije na forumu
  Life ain't not having problems, it's being able to deal with ones ya got.
  Buduća legenda mimi's mom (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  30.946
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  818

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Dabo, imaš li neku "crno-belu listu"? Pouzdano znam da su na crnoj listi P&G, Jonson, Wilkinson, Bic, L'Oreal, Rimel... a na beloj Nivea, Avon, Oriflame, sve iz DM, Felce Azzura, Fa, Schwartzkopf, Henkel, Revlon, Saponia Osijek... Ako neko zna za još nekoga, mislim da ne bi bilo zgoreg da nas informiše. Šta je sa Albusom? Jako su im jeftini proizvodi a ljudi ih hvale da su kvalitetni pa me interesuje...

 8. #8
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Mislim da "crna" lista moze da se nadje na Orcinom sajtu, nisam gledao ali su mi rekli.

 9. #9
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Ja sam za to da se lekovi testiraju na ljudima al ne može ...

 10. #10
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio W.A.S.P. Pogledaj poruku
  Ja sam za to da se lekovi testiraju na ljudima al ne može ...

 11. #11
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.358
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio W.A.S.P. Pogledaj poruku
  Ja sam za to da se lekovi testiraju na ljudima al ne može ...
  sto ne moze? naravno da moze
  al to nije humano.....

 12. #12
  Iskusan vilus (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd-Titel
  Poruke
  5.175
  Reputaciona moć
  91

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Ako se pravilno vaspita,covek moze postati najbolji prijatelj psa!!!

 13. #13
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio Tsuymish Pogledaj poruku
  sto ne moze? naravno da moze
  al to nije humano.....
  Ja mislim da je humano. Ipak će se ti lekovi koristiti za zdravlje ljudi a ne životinja.

 14. #14
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.358
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  pa to reci nauchnicima
  to nije nista manje humano od maltretiranja zivotinja
  ali ako je za ljude,onda treba na ljudima da isprobaju te lekove,kozmetiku i ostala chuda
  najogavnije od svega mi je sto se nauchnici igraju i ugradjuju chipove i ko zna sta jos u glave zivotinja
  chemu to sluzi?

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  27.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.029
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio Dabapas Pogledaj poruku
  TOP SECRET
  Zasto? Kad citiras deo necijeg seminarskog, ili bilo kog, rada logicno je da trazis dozvolu od te osobe i navedes to. To je odlika profesionalnog odnosa prema onome sto radis, pa sta god to bilo. Kad svako po malo smanji kriterijum (za bilo sta) onda se (gle cuda) doticni vidljivo smanji pa se onda svi cudimo kako je nestalo profesionalizma, humanosti, eticnosti, .............

 16. #16
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio Tsuymish Pogledaj poruku
  pa to reci nauchnicima
  to nije nista manje humano od maltretiranja zivotinja
  ali ako je za ljude,onda treba na ljudima da isprobaju te lekove,kozmetiku i ostala chuda
  najogavnije od svega mi je sto se nauchnici igraju i ugradjuju chipove i ko zna sta jos u glave zivotinja
  chemu to sluzi?
  Pa da. Neće pas da nosi karmin ili da pije bensedine ...

  Znam da postoje oni čipovi koji služe da pronađeš kuče ako ga izgubiš. To još donekle i mogu da razumem. Ne znam kakvi bi drugi mogli uopšte da se stavljaju ...

 17. #17
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.358
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio W.A.S.P. Pogledaj poruku
  Pa da. Neće pas da nosi karmin ili da pije bensedine ...

  Znam da postoje oni čipovi koji služe da pronađeš kuče ako ga izgubiš. To još donekle i mogu da razumem. Ne znam kakvi bi drugi mogli uopšte da se stavljaju ...
  ma ne ti chipovi,to je ok....i to ne boli.....zivotinje ne pate
  rade operacije neke bre...
  na lobanju zivotinje stave neko chudo....ne znam sta je,izgleda kao neki od hardvera za komp....i valjda je to spojeno sa mozgom,il sta vec
  videla sam sliku neke machke kojoj su tako ugradili utichnicu na glavu....
  ili je bio majmun bese....,nije bitno
  i ajde,chemu to? sta ce zivotinji ili bilo kome utichnica na glavi?

  nego ne znam gde su te slike,negde sam naletela bila.....
  a ima i u dokumentarcu "earthlings" kako rade neke "eksperimente" tako sto majmunu bez anestezije i bilo chega razbijaju tj. lome lobanje nekim mashinama nesto...sta vec...

 18. #18
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Citat Original postavio Tsuymish Pogledaj poruku
  ma ne ti chipovi,to je ok....i to ne boli.....zivotinje ne pate
  rade operacije neke bre...
  na lobanju zivotinje stave neko chudo....ne znam sta je,izgleda kao neki od hardvera za komp....i valjda je to spojeno sa mozgom,il sta vec
  videla sam sliku neke machke kojoj su tako ugradili utichnicu na glavu....
  ili je bio majmun bese....,nije bitno
  i ajde,chemu to? sta ce zivotinji ili bilo kome utichnica na glavi?

  nego ne znam gde su te slike,negde sam naletela bila.....
  a ima i u dokumentarcu "earthlings" kako rade neke "eksperimente" tako sto majmunu bez anestezije i bilo chega razbijaju tj. lome lobanje nekim mashinama nesto...sta vec...
  Ne znam šta da ti kažem. I ja sam protiv toga.

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.02.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  107
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  na zalost, postoji puno "belih" listi koje su zapravo pogresne...
  cak ni PETA lista nije ispravna

  da bi neki proizvod bio cist od testova na zivotinjama to mora da znaci:
  -da gotov proizvod nije testiran na zivotinjama
  -da formula nije testirana na zivotinjama
  -da komponente nisu testirane na zivotinjama


  na zalost, neke firme daju sebi za pravo da se deklarisu kao "clean" na kvarno, tako sto recimo gotov proizvod nije testiran na zivotinjama ali sve ostalo jeste, ili tako sto na primer ne tesitra ona licno, nego za to placa drugu firmu...sto na kraju znaci da je tu ipak testirano.
  sve su to na zalost prljave igre naseg drustva.

  isto tako ima firmi koje zaista ne testiraju na zivotinjama ali su otkupljene od strane kompanije koje to rade, i iako zadrzavaju tu politiku, parice odu u istu kasu (primer Body Shop kog je otkupio L'Oreal), e sad ajde da kazem da je to manje strasno jer je proizvod stvarno cist, ali i to se moze dovesti u pitanje...

  evo spisak nekih listi koji su u principu ispravne i azurne
  http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/gesamt_en.htm
  http://www.leapingbunny.org/shopping.php

  na zalost, kod nas je jos uvek malo tesko lako naci i za male pare ovakve proizvode, ali kad se malo udje u praksu, onda postaje rutina

 20. #20
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Da li kod nas postoji neki zakon vezan za ovo?

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.02.2006.
  Pol
  ženski
  Poruke
  107
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Broj koriscenih zivotinja tokom 2001 godina u Francuskoj:
  Misevi : 1.370.293
  Pacovi : 471.204
  Zamorcici : 59.184.
  Hrcci : 20.527
  Ostali glodari : 3572
  Zecevi : 53.545
  Macke : 1383
  Psi : 5516
  Feretke : 619
  Konji, magarci, i njihovi mesanci : 536
  Svinje : 7808
  Koze : 842
  Ovce : 5936
  Goveda : 2648
  Majmuni : 3840
  Ostali sisari : 48
  Prepelice : 5027
  Ostale ptice : 89905
  Reptili : 1214
  Vodozemci : 12218
  Ribe : 96399

 22. #22
  Buduća legenda donamileva (avatar)
  Učlanjen
  25.12.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Niš
  Poruke
  30.429
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1964

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  mislim da bi ovaj tekst trebao još negde da bude postavljen,možda kao blog uz navođenje izvora, da ne bude plagijat. Svi bi trebali da ga pročitaju, a ne samo mi koji i ovako volimo životinje, pošto nisam sigurna koliko drugih ovde zalazi
  Priđi životnim problemima kao pas – ako ne mož s to da se poigraš, ili da ga poješ, zamočaj i idi dalje

 23. #23
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  Ja se iskreno nadam da ovo cita jos neko na forumu a ne samo mi ljubitelji zivotinja.

 24. #24
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji

  *Paralelni svet uzasa koji se odvija na svim farmama na kojima se uzgajaju zivotinje u svemoguce svrhe i za svakojake “potrebe” od upotrebe zivotinja u svrhe zabave preko industrija koze, krzna i vune do industija mesa, mleka i jaja.. svaka od tih industrija eksploatise i zlostavlja Zivotinje. Ne postoji humani zatvor u kojem je zivom bicu ograniceno kretanje, ograniceno obavljanje prirodnih potreba, i vec na rodjenju im ogranicen zivotni vek...U tamnicama nema izvora sunceve svetlosti; ta ziva bica “uzgajana” za potebe coveka- vetar u nosu, zemlju i travu pod nogama nikada ne osete. Isti i jos gori uzas zive Zivotinje koje su koriscene u besmislenim eksperimentima, a poseban faktor straha i patnje prisutan je i kod popularno nazvanih “kucnih Zivotinja”. Te cinjenice stvaraju ozbiljne nesuglasice izmedju organizacija za brigu o dobrobiti zivotinja (animal welfare orgs. ) i aktivista za prava zivotinja (animal rights movements).

 25. #25
  Aktivan član Dabapas (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Selim se cesto
  Poruke
  1.465
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: 40 činjenica o naučnim eksperimentima i vivisekciji


Slične teme

 1. Ko su najveci rasisti na svetu? Evo par cinjenica !!!
  Autor NEPOBEDIVO SUNCE u forumu Politika
  Odgovora: 146
  Poslednja poruka: 25.04.2009., 11:40
 2. Činjenica i Istina!
  Autor Mali_Oglasi u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 09.09.2008., 21:22
 3. Cinjenica...
  Autor shokne u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 21.02.2007., 15:48
 4. Greske u PREPISIVANJU istorijskih cinjenica
  Autor Mikowiny u forumu Istorija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 02.04.2006., 23:37
 5. Maya 3D vlada, to ne tvrdim to je cinjenica
  Autor amidza u forumu Multimedija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 10.07.2004., 01:41

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •