Citajuci novine...palo mi je na pamet da bismo mozda mogli eto da otvorimo temu gde mozemo da kacimo vesti u originalu i da citamo..cisto ono da vidimo kako bismo mi nakrcali novine vestima i koje bi to vesti bile
ono... novine krstarice

evo ja za prvu vest postavljam ovu..nije naravno najvaznija ali eto..ja je procitala medju prvim

Zagreb -- Na suđenju Branimiru Glavašu za zločine u Osijeku 1991, tri svedoka su rekla da nisu imali nikakve informacije o likvidacijama Srba u to vreme.

Dvojica svedoka bili su u to vreme pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS), dok je jedan svedok saslušan, jer je 1991. godine kao bivši policajac ispitivao jedinoga preživelog svedoka likvidacija na obali Drave u Osijeku 1991. Radoslava Ratkovića.

Svedok Ivan Šomođi, bivši pripadnik vojne Sigurnosno-informativne službe (SIS), koji je u oktobru 1991. prešao u SUS, izjavio je da ne zna ništa o ubistvima srpskih civila i da mu nije poznato da su počinili neki pripadnici SUS-a.

Rekao je da je prvooptuženi Glavaš radio u Sekretarijatu za narodnu obranu te da nije imao nikakve kontakte sa SUS-om, koji je opisao kao jedinicu dobrovoljaca koaj je formirana od pripadnika obaveštajne službe.

Svedok je bio komandir jednog od tri voda SUS-a kojim je, kako je rekao, zapovedao drugooptuženi Ivica Krnjak i dodao je i da je u SUS-u od početka bila i trećeoptužena Gordana Getoš-Magdić koja je bila zadužena za informativno-propagandnu delatnost (IPD) u komandi.

Drugi svedok, bivši pripadnik SUS-a Željko Bilandžić ostao je pri svojoj izjavi datoj tokom istrage, u kojoj je rekao da nikada nije čuo za nekakav "killer vod" ili egzekutorski vod. Rekao je da, osim onoga što je pročitao u medijima, o ubistvima Srba u Osijeku ne zna ništa.

Rekao je da je od drugih pripadnika jedinice SUS-a čuo da je trećeoptužena Getoš-Magdić zapovijedala nekakvim vodom, no osobno ju nikada nije vidio.

Bivši policijski inspektor u osječkoj II. policijskoj stanici Siniša Krnić svedočio je da je službeno razgovarao s preživelim Radoslavom Ratkovićem dok se u bolnici oporavljao od ranjavanja.

Svedok je rekao da mu je njegov tadašnji pretpostavljeni naredio da o tom razgovoru nikome ništa ne sme govoriti i dodao da im je Ratković nakon nekoliko dana pokazao kuću u Dubrovačkoj ulici u kojoj je bio zatvoren i da su o svemu informisali pretpostavljene, ali mu nije poznato što se dalje preduzelo.

Na pitanje sudskog veća zašto nisu pretražili kuću, kazao je da se ona nalazila u nadležnosti Prve policijske stanice u Osijeku i da bez njihovog znanja nisu hteli niti mogli da preduzmu nikakvu službenu radnju.

Rekao je da je o nestancima civila Srba u Osijeku čuo, ali da o tome ništa nije znao, niti je ucestvovao u tim kriminalističkim obradama.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice kooptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu odbranu, a sva šestorica kooptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS).

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jednice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.