САД ће се распасти - Игор Панарин
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 69

Tema: САД ће се распасти - Игор Панарин

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Smile САД ће се распасти - Игор Панарин

  САД ће се распасти
  Игор Панарин
  петак, 05. децембар 2008.

  (НИН, 04.12.2008)
  Већ у јесен 2009. економска криза би могла да изазове грађански рат у Сједињеним Америчким Државама, а потом и распад те државе на неколико делова. Тако је гласила прогноза коју је пре десет година изнео доктор политичких наука, декан Факултета за међународне односе Дипломатске академије Министарства иностраних послова Русије Игор Панарин. У то време су његова предвиђања деловала фантастично, али се сада многа међу њима стварно збивају. Сада читаоцима представљамо нову верзију прогнозе професора Панарина, која је већ на први поглед спорна, можда чак има и потенцијал да изазове скандал. Професор Панарин објашњава због чега су Сједињене Државе смислиле монетарну реформу, за кога ради Обама и зашто би Русији било боље да успостави истински пријатељске везе са Кином.
  Игоре Николајевичу, како сте уопште дошли на идеју о распаду САД, и то још 1998, када је та земља доживљавала прави просперитет и била неопозиви светски лидер?

  - У септембру 1998. у Аустрији је одржана међународна конференција “Информациони рат”. Тамо сам представио своје анализе. Од 400 учесника у сали је било 150 из Америке, и када сам изнео прогнозу да ће се Америка распасти на делове у сали се зачуо не само жамор, већ прави крик. Међутим, све што сам рекао било је утемељено. Још тада је било јасно да је главна сила која може да разори САД заправо финансијско-економска. Долар нема никакво покриће. Спољни дуг Америке стреловито расте, а њега почетком 80-их година прошлог века уопште није било. Кад сам први пут 1998. изнео своју прогнозу о распаду САД тај дуг је већ премашио два трилиона долара. Данас износи више од 11 трилиона. То је пирамида која ће се неминовно срушити.

  Мислите да ће се срушити целокупна америчка привреда?
  - Већ се руши. Финансијска криза је довела до тога да су од пет највећих и најстаријих банака на Волстриту њих три већ престале да постоје, а две су на ивици опстанка. Wихови губици су највећи у историји. Сада је на делу замена система финансијске регулације на глобалном плану: Америка више неће бити светски регулатор.

  Ко ће је заменити?
  - Постоје две земље које претендују на ту улогу: Кина са огромним резервама и Русија као земља која би могла да преузме улогу регулатора на евро-азијском простору. Управо је завршен самит двадесеторице (Г-20) у Вашингтону и догодило се нешто веома индикативно. Учесници су предочили нову архитектуру међународних односа у којој ће кључну улогу имати ММФ. Међутим, Фонду су потребна финансијска средства. Зато су се учесници самита обратили Кини и Јапану замоливши их да обезбеде новац. Златне и девизне резерве Кине износе више од два трилиона долара, та земља је највећи кредитор САД и сада ће неминовно утицати на политику ММФ. Није нимало случајно, међутим, да се председник Ху Ђинтао на самиту састао са двојицом лидера – председником Русије и премијером Велике Британије. Наиме, званични јесењи сусрет Г-20 треба да се одржи у Британији. А сусрет са председником Русије – као земље која предлаже основна начела реконфигурације светског финансијског система – такође се сасвим прецизно уклапа у кинеску визију процеса реформи.

  Све је јасно кад је реч о светским лидерима. Али да се вратимо на САД. Шта је то што указује на могућност распада те земље?
  - Постоји читав комплекс узрока. Прво, у САД ће расти и продубљивати се финансијски проблеми. Милиони грађана остали су без уштеђевине. Цене и стопа незапослености нагло расту. На ивици краха су компаније као Yенерал моторс и Форд, што значи да ће читави градови остати без посла. Гувернери већ крајње резолутно захтевају новац од федералног центра. Повећава се незадовољство које су досад обуздавали само избори и нада да ће Обама донети чудо. Међутим, већ на пролеће ће бити потпуно јасно да чуда нема. Други чинилац је рањива и крхка политичка структура САД. На територији Америке не постоји јединствено законодавство. Нема чак ни јединствених саобраћајних прописа. Прилично је крт тај скелет који везује Сједињене Државе. Чак и у америчким оружаним снагама у Ираку има много оних који немају америчко држављанство већ ратују зато што им је то држављанство обећано. Тако је војска која је својевремено представљала чувени амерички лонац за таљење већ одавно престала да обавља функцију кохезивног фактора америчке државе. Коначно, ту је и расцеп међу елитом, који се врло јасно испољава у условима кризе.

  Кажете да ће се земља распасти. Како? Јасно је да је на југу Мексико... Ко још?
  - Можемо говорити о очекиваном распаду на шест делова. Први део је пацифичка обала САД. Овде као пример можемо да наведемо Сан Франциско: у њему 53 посто становништва чине Кинези. Гувернер државе Вашингтон је етнички Кинез, главни град те државе Сијетл називају капијом кинеске емиграције у САД. Пацифичка обала ће постепено пасти под утицај Кине, то је потпуно очигледно. Други део је онај на југу Америке – то су свакако Мексиканци. Тамо је шпански већ понегде постао државни језик. Онда је ту и Тексас који се отворено бори за независност. Атлантска обала САД сасвим је други етнос и менталитет и њу можемо поделити на два дела. Наравно, ту су и централни рејони захваћени депресијом. Подсећам да је пет централних савезних држава у којима живе Индијанци већ прогласило независност. Наравно, то је схваћено као шала, као занимљива политичка представа. Али, чињенице су чињенице. На северу је јак утицај Канаде. Аљаску можемо ми да затражимо назад. Ионако је, заправо, дата у закуп...
  Даће Бог да се ово што прије обистини, да видимо крај ове геноцидне творевине преко Атлантика.

  Довољно је да се само погледа раст такозваног хиспанског становништва. А на другу страну има доста и црнаца, који би хтели да имају сопствену републику - неки је зову Нова Афричка Република, неки Црна Нација Америке. Како год да се ствар развија, на добро иде - Мексиканци треба да узму своје, а црнци имају пуна права на сопствену државу, довољно су за њу радили. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  А шта ће се за то време дешавати са доларом?
  - Године 2006. склопљен је тајни споразум Канаде, Мексика и САД о припреми за увођење неке врсте нове новчане јединице која треба да се зове амеро. То може да значи припрему за замену долара. При том би новчанице од 100 долара, које су преплавиле свет, могле једноставно да буду “замрзнуте”. Рецимо, под изговором да их фалсификују терористи и да их зато треба посебно проверавати.

  Реците нам нешто детаљније о том распаду елите. Мислите да је то распад на демократе и републиканце?
  - Уопште се не ради о тој врсти поделе. У руководству САД постоје две групације. Прву бисмо могли назвати “глобалистима” или “троцкистима”. Њихову идеју је својевремено формулисао Лав Троцки: не треба нам Русија, већ светска револуција. Троцкисти су на совјетску Русију гледали као на базу, полазиште за успостављање контроле над целим светом. Другу групу држе суверенисти, који теже процвату сопствене земље. Представници тих двају кланова постоје и у Демократској и у Републиканској странци. Речит пример имали сте код гласања за антикризни план Хенка Полсона који је предложила републиканска администрација. У почетку су тај план у Конгресу рушили управо републиканци.

  Ко је на челу тих кланова?
  - Код глобалиста кључне фигуре су државни секретар Кондолиза Рајс и потпредседник Дик Чејни. Међу суверенистима кључна места заузимају министар одбране Роберт Гејтс, директор ЦИА Мајкл Хејден и директор Националне обавештајне службе адмирал Мајк Маконел. Глобалисти су углавном представници финансијске елите, док суверенисти потичу из редова оружаних снага, обавештајних служби и војноиндустријског комплекса. У последње време дошло је до отворене конфронтације тих двају кланова. У децембру прошле године суверенисти су предочили извештај у коме је потпуно негирана тврдња да Иран поседује нуклеарни програм. То је било у директној супротности са тезама Дика Чејнија и Кондолизе Рајс. Други веома важан догађај збио се приликом конгресне расправе о петодневном кавкаском рату (сукоб Русија-Грузија). Глобалисти оличени у Кондолизи Рајс тврдили су да је рат почела Русија и да она за то мора да буде кажњена. У ствари, Грузија је пројекат Кондолизе Рајс. Представници обавештајне заједнице су изнели дијаметрално супротни став – тврдили су да је рат почела Грузија. Реч је, дакле, о отвореном сукобу веома истакнутих политичких личности.

  Уз кога је Обама?
  - Суверенисти које предводи Гејтс били су главни актери који су омогућили Обамину победу. Зато ће од њега захтевати промену генералног курса. У том смислу, веома је индикативна чињеница да се на републиканца Гејтса гледа као на најважнијег кандидата – свеједно да ли ће остати министар одбране САД или ће можда постати државни секретар. То је утицај суверениста на председника. Узгред, не треба заборавити да је свој први званични састанак Обама имао управо са представницима америчких обавештајних служби.

  Шта за Русију значи победа суверениста?
  - Нама то пружа доста добру шансу, зато што су управо суверенисти деловали као наши савезници на кавкаском фронту. По посети Дмитрија Медведева Америци видимо није било никакве опструкције у вези са догађајима на Кавказу. У Вашингтону је владала прилично мирна и позитивна атмосфера.

  Шта треба да ради Русија да би избегла потресе који би могли да наступе у вези са могућим економским колапсом САД?
  - Морамо да унапређујемо и развијамо рубљу као регионалну валуту. Морамо коначно да формирамо пристојну нафтну берзу на којој ће се све трансакције одвијати у рубљама. Коначно је пре неколико дана потписан споразум Русије и Белорусије да се коначно пређе на то да се трговина нафтом и гасом обрачунава у рубљама. То је тек почетак процеса којим би рубља требало да прерасте у регионалну валуту. Када је реч о трговини струјом са Казахстаном и Белорусијом, ту смо већ прешли на нашу валуту. Сада имамо сасвим јасан задатак: до краја 2008. морамо да закључимо што је могућно више уговора у рубљама за 2009. То је поуздан начин да избегнемо све дубљу глобалну кризу. Морамо да се ослободимо свих веза са финансијским Титаником, који ће, чврсто верујем, у најскорије време незаустављиво кренути на дно.

  (Известија)

  Приредила и превела с руског: Љиљана Недељковић
  !!!!!

 3. #3
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Приредила и превела с руског: Љиљана Недељковић

  Kushi, jel to ONA?
  danas nam je divan dan

 4. #4
  Reg nije na forumu
  је констернирана због прескордиције
  Buduća legenda Reg (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tamo gde je gradonačelnik sramota grada
  Poruke
  25.449
  Reputaciona moć
  714

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio DellBoy-011 Pogledaj poruku
  Приредила и превела с руског: Љиљана Недељковић

  Kushi, jel to ONA?
  Nemoguće da je ona.
  Molim da se u sendvič stavi više salame.

 5. #5
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  Nemoguće da je ona.
  Не знам
  Толико сам изненађен да сам почео да пишем ћирилицом

  Него, пита ме један зашто не може да види поруке у ДИВАН гроуп д.о.о.
  danas nam je divan dan

 6. #6
  Iskusan systemofadown (avatar)
  Učlanjen
  13.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  У Пријепољу смо прошли цензус резултати нису тачни.
  Poruke
  6.059
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  Nemoguće da je ona.
  Lici da jeste ONA.

  Always forgive your enemies; nothing annoys them so much.

 7. #7
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.201
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio DellBoy-011 Pogledaj poruku
  Приредила и превела с руског: Љиљана Недељковић

  Kushi, jel to ONA?
  nije Lilja Svinja iz DSS a,ova je "novinarka " u NINu ,tj. prevodilac posto ogromnu vecinu tekstova skine sa neta iz zapadne stampe , prevede i prepise .
  The Show Must Go On...

 8. #8
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  zadrzace oni formu, dokle god im odgovara,

  a sustina... pa odavno nisu svetionik slobode, naprotiv
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 9. #9
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  nije Lilja Svinja iz DSS a,ova je "novinarka " u NINu ,tj. prevodilac posto ogromnu vecinu tekstova skine sa neta iz zapadne stampe , prevede i prepise .
  Е добро.
  Sad mi je lakše
  danas nam je divan dan

 10. #10
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Пази каква узбуна међу англофилима!

 11. #11
  DellBoy-011 nije na forumu
  Сестро заклињем се биће нас макар 300
  Elita DellBoy-011 (avatar)
  Učlanjen
  20.11.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  22.571
  Reputaciona moć
  277

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  Пази каква узбуна међу англофилима!


  Uzbunaaaaaaa

  IZDAJAAAAAA Nenad Popović na doručku kod Obame
  danas nam je divan dan

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  04.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  SAN FRANCISCO IS CHINA
  TEXAS IS MEXICO
  ALASKA IS RUSSIA

 13. #13
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.201
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  alal vera Vojo , imbecilnost ti je na konstantom visokom nivou , sto je za svaku pohvalu, mislim drugi bi se vec umorili ali ti ne posustajes
  The Show Must Go On...

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio Registra. Pogledaj poruku
  Nemoguće da je ona.
  Твоја реплика нема везе са темом. Нити делбојева и ал бундијева имбецилна брбљања. По правилнику форума би требала да опоменеш себе и њих.

 15. #15
  Ističe se rale74 (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija, EU
  Poruke
  2.055
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  alal vera Vojo , imbecilnost ti je na konstantom visokom nivou , sto je za svaku pohvalu, mislim drugi bi se vec umorili ali ti ne posustajes


  zar to nije olympiakos

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio DellBoy-011 Pogledaj poruku

  Uzbunaaaaaaa

  IZDAJAAAAAA Nenad Popović na doručku kod Obame
  Успешна акција у Авганистану
  Пакистанци близини града Пешевара уништили су преко 160 возила намењених америчкој војци у Авганистану


  Све око распада САД се уствари врти око новца и финансија.Довољно је рећи да Америчка економија много зависи од нафте,да Америка нафте има врло мало, а да је Русија до сада експлоатисала и још експлоатише непуних 20% својих нафтних богатстава.Разлог пропасти Америке свеопштим грађанским ратом се види и у трци наоружањем са Русијом.Амери су, на пример, једва чекали да објаве како им је ракетни штит 60% ефикасан.А опет са друге стране Руси су само чекали ову објаву како би и сами објавили да имају ракете типа Топољ М које пробијају и 100% ефикасан амерички ракетни штит.То се исто види и у авио технологији где амерички стел не може да парира Руској технологији плазма омотача.

 17. #17
  Poznat W.A.S.P. (avatar)
  Učlanjen
  16.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  realnost
  Poruke
  9.001
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Већ у јесен 2009. економска криза би могла да изазове грађански рат у Сједињеним Америчким Државама, а потом и распад те државе на неколико делова
  Ako se ovo desi otvaram flašu rakije staru 22 godine

 18. #18
  Obećava Jarachanin (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  77
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio ΘΥΡΑ 7 Pogledaj poruku
  SAN FRANCISCO IS CHINA
  TEXAS IS MEXICO
  ALASKA IS RUSSIA
  Hehe, dobra ti ova

 19. #19
  Domaćin Dust (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.055
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio W.A.S.P. Pogledaj poruku
  Ako se ovo desi otvaram flašu rakije staru 22 godine
  Ako se to desi (što bih lično, voleo) otvaram flašu vina, koju mi je kum dao da se popije na mojoj svadbi!

 20. #20
  Elita
  Učlanjen
  04.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  alal vera Vojo , imbecilnost ti je na konstantom visokom nivou , sto je za svaku pohvalu, mislim drugi bi se vec umorili ali ti ne posustajes
  Za ovo boldovano cu se sloziti,novosadska pederbalijo

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  04.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Citat Original postavio rale74 Pogledaj poruku

  za ovo bi mogla barem opomena od moderatora
  Odgovori lepo coveku,sta izbegavas odgovor

 22. #22
  Primećen član Gráthas Ó Domhnálainn (avatar)
  Učlanjen
  22.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Патковград
  Poruke
  631
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  А како ћемо ми тај распад искористити?

  тако што ћемо купити нешто за прославу у хрватском тржном центру и написати на оближњем зиду, латиницом, KosoWo je Srbija.

 23. #23
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Mogli bi i mi malo da se ocarimo..a...pa recimo da bude po "patriotski".....Srbija do Vasingtona....

  A...da..raspasce se, kad na "k.rcu nikne nokat"..
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 24. #24
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  ako bude, moze grols, ili sol...ma, nek ide ...moze niksicko
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 25. #25
  Iskusan systemofadown (avatar)
  Učlanjen
  13.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  У Пријепољу смо прошли цензус резултати нису тачни.
  Poruke
  6.059
  Reputaciona moć
  104

  Podrazumevano Re: САД ће се распасти - Игор Панарин

  Подсећам да је пет централних савезних држава у којима живе Индијанци већ прогласило независност.
  Jesmo ih priznali?
  Always forgive your enemies; nothing annoys them so much.

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •